Téma: Gastritida, HP, grganie
Dobrý deň,
mám dlhodobé problémy so žalúdkom a chcem sa spýtať na Váš názor. Asi pred štyrmi mesiacmi mi gastroenterologička zistila ťažkú chronickú gastritídu, silno aktívnu. (Podstúpil som sondu do žalúdka.) Takisto bola potvrdená prítomnosť helicobactera pyroli. Doktorka sa vyjadrila, že liečba HP nie je potrebná, lebo, že je to iba zápal, že tam nie sú žiadne ďalšie nezvyčajnosti a treba upraviť stravu, menšie porcie jedál jesť a skúsiť probiotiká. Tak mi nasadila maximálne nejaké lieky. Možno sa situácia u môjho žalúdku trochu upokojila, ale stále to nebolo OK. Tak som sa rozhodol, že podstúpim liečbu toho HP v nazdaní, že či práve táto baktéria nie je zdrojom problémov, aj keď doktorka vravela, že to by museli každého liečiť, u koho zistia HP, že u mňa to nie je potrebné. Po podstúpení liečby som teda išiel k obvodnej lekárke na kontrolu realizovanú skúmaním vzorky zo stolice. Výsledok mi žiaľ vyšiel pozitívny, ale doktorka povedala, že to som skoro prišiel, že aby som sa ukázal o dva mesiace, vtedy to vraj bude relevantné hodnotiť. Tak mi predpísala nejaký Omeprazol a probiotiká.
Problémom však je, že odkedy mi gastritídu diagnostikovali, situácia sa možno trochu zlepšila, resp. ustálilo sa to všetko ako keby na určitej úrovni, z ktorej sa to neposúva. Teda zrejme ani nezhoršuje, ale hlavne ani nezlepšuje.
Čo sa týka mojich problémov, tak ide o pichanie v žalúdku a neustále nadmerné grganie. Nevravím, že to pichanie je bolestivé, je to iba slabá bolesť, ale predtým nebola žiadna, takže, keď ma počas dňa pichne v žalúdku, tak mi to pripomenie, že môj žalúdok nie je v poriadku. Čo sa týka grgania, grgám predovšetkým ráno a potom vždy počas jedla a po jedle. Následne sa situácia ustáli a grgnem už iba občas. Grgám teda aj nalačno, aj keď jem. Grgám dokonca, aj keď sa napijem tekutiny. Niekedy mám problém odgrgnúť si, čo u mňa spôsobuje nutkanie na vracanie. Neviem povedať, či mám zlé trávenie. Ale asi skôr nie, pretože stolicu mám pravidelnú, akurát si v nej v poslednom čase všímam nestravené zvyšky potravy. Občas mávam silné tlaky v bruchu pripomínajúce nutkanie vykonať veľkú potrebu, avšak keď prídem na záchod, uvoľní sa zo mňa iba veľké množstvo plynov.
Musím sa však priznať, že je možné že som si problémy zavinil sám. Počas vysokej školy som totiž žil často tak, že som nemával raňajky a prvé jedlo dňa bývalo niekedy až o tretej hodine. Párkrát až o piatej. Až sa postupne začali objavovať problémy s pobolievením žalúdku a hlavne nadmerným grganím. A je mi to teraz strašne ľúto, že som býval taký sprostý. Teraz som z toho jedine zúfalý... Snažím sa síce o veľa viac dbať na stravu, jesť pomaly a viackrát za deň, každý deň jem ovocie a zeleninu, len čo z toho, keď už mám ten žalúdok pokazený. Čo sa týka jedál, tak som nespozoroval, že by mi nejaké konkrétne jedno robilo väčšie problémy ako iné. Ako vravím grgám aj keď sa napijem čistej vody a to pichanie je často iba náhodné, niekedy mám pocit že spôsobené obyčajným ľahkým pohybom.
Chcel by som Vás poprosiť o Váš názor, čo si o tom myslíte, resp. by ste mi odporučili. Ďakujem.