1

Téma: Gastritida, HP, grganie

Dobrý deň,

mám dlhodobé problémy so žalúdkom a chcem sa spýtať na Váš názor. Asi pred štyrmi mesiacmi mi gastroenterologička zistila ťažkú chronickú gastritídu, silno aktívnu. (Podstúpil som sondu do žalúdka.) Takisto bola potvrdená prítomnosť helicobactera pyroli.  Doktorka sa vyjadrila, že liečba HP nie je potrebná, lebo, že je to iba zápal, že tam nie sú žiadne ďalšie nezvyčajnosti a treba upraviť stravu, menšie porcie jedál jesť a skúsiť probiotiká. Tak mi nasadila maximálne nejaké lieky. Možno sa situácia u môjho žalúdku trochu upokojila, ale stále to nebolo OK. Tak som sa rozhodol, že podstúpim liečbu toho HP v nazdaní, že či práve táto baktéria nie je zdrojom problémov, aj keď doktorka vravela, že to by museli každého liečiť, u koho zistia HP, že u mňa to nie je potrebné. Po podstúpení liečby som teda išiel k obvodnej lekárke na kontrolu realizovanú skúmaním vzorky zo stolice. Výsledok mi žiaľ vyšiel pozitívny, ale doktorka povedala, že to som skoro prišiel, že aby som sa ukázal o dva mesiace, vtedy to vraj bude relevantné hodnotiť. Tak mi predpísala nejaký Omeprazol a probiotiká.

Problémom však je, že odkedy mi gastritídu diagnostikovali, situácia sa možno trochu zlepšila, resp. ustálilo sa  to všetko ako keby na určitej úrovni, z ktorej sa to neposúva. Teda zrejme ani nezhoršuje, ale hlavne ani nezlepšuje.

Čo sa týka mojich problémov, tak ide o pichanie v žalúdku a neustále nadmerné grganie. Nevravím, že to pichanie je bolestivé, je to iba slabá bolesť, ale predtým nebola žiadna, takže, keď ma počas dňa pichne v žalúdku, tak mi to pripomenie, že môj žalúdok nie je v poriadku. Čo sa týka grgania, grgám predovšetkým ráno a potom vždy počas jedla a po jedle. Následne sa situácia ustáli a grgnem už iba občas. Grgám teda aj nalačno, aj keď jem. Grgám dokonca, aj keď sa napijem tekutiny. Niekedy mám problém odgrgnúť si, čo u mňa spôsobuje nutkanie na vracanie. Neviem povedať, či mám zlé trávenie. Ale asi skôr nie, pretože stolicu mám pravidelnú, akurát si v nej v poslednom čase všímam nestravené zvyšky potravy. Občas mávam silné tlaky v bruchu pripomínajúce nutkanie vykonať veľkú potrebu, avšak keď prídem na záchod, uvoľní sa zo mňa iba veľké množstvo plynov.

Musím sa však priznať, že je možné že som si problémy zavinil sám. Počas vysokej školy som totiž žil často tak, že som nemával raňajky a prvé jedlo dňa bývalo niekedy až o tretej hodine. Párkrát až o piatej. Až sa postupne začali objavovať problémy s pobolievením žalúdku a hlavne nadmerným grganím. A je mi to teraz strašne ľúto, že som býval taký sprostý. Teraz som z toho jedine zúfalý... Snažím sa síce o veľa viac dbať na stravu, jesť pomaly a viackrát za deň, každý deň jem ovocie a zeleninu, len čo z toho, keď už mám ten žalúdok pokazený. Čo sa týka jedál, tak som nespozoroval, že by mi nejaké konkrétne jedno robilo väčšie problémy ako iné. Ako vravím grgám aj keď sa napijem čistej vody a to pichanie je často iba náhodné, niekedy mám pocit že spôsobené obyčajným ľahkým pohybom.

Chcel by som Vás poprosiť o Váš názor, čo si o tom myslíte, resp. by ste mi odporučili. Ďakujem.



2

Re: Gastritida, HP, grganie

VGrganie je znak kvasenia a hnitia v zaludku. To ale moze nastat len pri NEDOSTATKU, kyselin, lebo dostatok kyselin znici viacmenej vsetky mikroby, co mozu sposobit teda aj zapal zaludka z postupne znicenie crevnej probiotickej flory.

Omeoprazol uplne zastavi tvorbu kyselin a antibiotika znicia uzitocnu a potrebnu  probioticku floru, Tj je to velmi zla rada.Zialbohu bezna od drvivej vacsiny lekarov dodnes.

Na travenie treba dostatok kyselin enzymov mikrovlaknin a nasadit si kvalitne probiotika.  Chybajuce treba samozrejme doplnit.
Na HP pozri temu
http://rng.nazory.eu/rubriky/h/helicobacter-vredy



3

Re: Gastritida, HP, grganie

Ďakujem za odpoveď. Takže nedostatok kyselín vravíte. Tak som si teda o tom čosi naštudoval a aj tu na fóre je odporúčaný nejaký Betaín HCL (neviem či si správne pamätám názov). Niekde som však ešte čítal, že nedostatok kyselín sa dá zistiť aj pomocou sódy bikarbóny. Je to pravda ? Pretože predtým, než podstúpim ďalšie kroky, by som si to chcel nejak overiť, či mám naozaj tej kyseliny nedostatok. A je možné podporiť tvorbu žalúdočnej kyseliny aj pomocou nejakých prírodných prostriedkov ? Napríklad ovocím alebo zeleninou ? Tiež niekto niekde spomínal, že by mohol byť na to dobrý žalúdočný ocot alebo citrónová šťava. Čo si o tom myslíte ? A nakoniec, nemohli by byť tie problémy spôsobené naopak nadbytkom tej kyseliny. Ako som vravel, ja grgám aj ráno, keď vstanem z postele a vtedy mám prázdny žalúdok, čiže mi tam nemá čo kvasiť a hniť, či ? Ale zase na druhej strane, ten Omeprazol som užíval nejaké dva týždne a dnes už bola situácia taká, že už som nemal odvahu si ho dať v nazdaní, že práve on mi ešte zhoršil stav. Mal som totiž pocit, že pichanie v žalúdku bolo také intenzívne ako v začiatkoch mojich problémov.

Čo sa týka HP, chcem skúsiť to koloidné striebro. Nemusím sa obávať nejakých negatívnych účinkov, ktoré by situáciu ešte zhoršili ? Na internete som totiž všade videl len pozitívne účinky. Ďakujem.



4

Re: Gastritida, HP, grganie

Potravinove doplnky su schvalene temami lekarov a podmienka je absolutna neskodnost.
Nadbytok kyseliny by znamenal, ze sa vsetky kvasne mikroby kyselinami zabiju.
Kyselina je konzervacny tj antimikrobiallny prostriedok.
Zal;udocna kyselina, HCl, je ovela silnejsia, ako octy alebo citronova stava, takze tymito ju nenahradis.
Ked mas malo HCl, treba si ju dodat vo forme napr Betain HCl, pepsin HCl, L lysin HCl

Dost nepresny test na kyseliny v zaludku je zobrat pol lyzicky sody bikarbony, na prazdny zaludok hned rano, a ked mas dost kyselin, tak sa ti musi pomerne rychlo, za par minut vylucit z toho zhruba 1/2 litra plynov(CO2) tj intenzivne grgas. Nejedz hned po tom, lebo v nekyslom zaludku jedlo len hnije a kvasi.Pockaj aspon hodinu-dve az sa ti vytvori dost kyselin alebo zober s jedlom doplnok kyselin.
Kvasne a hnilobne plyny sa vytvaraju v zaludku aj crevach. Niekedy sa ludom grga aj z plynov v tenkom creve, ktore idu opacne, casto zoberu zo sebou aj zlc z dvanastornika, a to znacne popali/poskodi zaludok. preto je dolezite jest dost mikrovlaknin, aby sa zlc do nich nasiakla a vyniesla spravnym smerom z tela.



5

Re: Gastritida, HP, grganie

Ok a spýtam sa teda rovnako, ako v prípade toho koloidného striebra. Nehrozí, že by som v prípade tej mojej ťažkej gastritídy dodaním kyselín, ako napríklad Betaínom HCL, ešte viac zavaril žalúdku ? To znamená, nepodráždim dodatočnými kyselinami ešte viac steny žalúdka ?

A mohlo by byť prejavom nedostatku kyselín aj nutkanie na vracanie, keď má pocit človek hladu, teda keď naposledy jedol pred niekoľkými hodinami ? Takisto, môže byť nedostatok kyselín spôsobený slabým dodávaním tekutín telu ? Obvodná doktorka mi vravela okamžite pri pohľade do môjho hrdla, že veľmi málo pijem.

Je nejaký presnejší test na meranie množstva kyselín ? Teda okrem Heidelbergovho testu ? Každopádne, chcem skúsiť to s tou sódou bikarbónou. Mali ste na mysli pol malej ČAJOVEJ lyžičky ? A zapíja sa to čistou vodou, či ? Nikdy som si to nedával, tak neviem.

Ešte čo sa týka toho koloidného striebra, môžem ho užívať, aj keď mám v tele ešte stále antibiotiká z liečby helicobactera ? Liečil som sa z neho totiž len pred necelými dvomi mesiacmi. A potom, čo sa týka užívania, stačí ho užívať samotné alebo to treba niečím podporiť ? Takisto, ako si ho dávkovať počas dňa a kedy ho užívať ? Ďakujem.



6

Re: Gastritida, HP, grganie

Zaludok ma ochranny maz proti kyselinama zapaly zaludka nie su teda z kyselin, ale z mikrobov, co sa tam kvoli nedostatku kyselin v jedle mnozia.
Koloidne striebro mozes pouzivat s hocicim, len podla moznosti s nim, nezapijaj probiotika. Kedze ucinok koloidneho striebra v zaludku je len kratkodoby, tak ber probiotika povedzme o hodinu neskor.Kedze ti zrejme atb velmi nepomohli , tak sa pytas, ako sa da H.p. znicit koloidnou striebornou vodou. Moj brat po dvoch neuspesnych pokusoch s kombinaciou atb, bral asi mesiac 4 x denne stvvrtdeci  koloidnejn striebornej vody a uz je to par rokov, co sa mu to nevratilo spat.
Pokial mas vred na zaludku, task neodporucam si doplnat kyseliny, ale hned ako sa zaceli tak ich zrejme potrebujes doplnit.Na hojenie zaludka  a tvorbu ochranneho mazu odporucam adaptogen DGL, 2 tabletky dokladne pozut 15 minut
pred kazdym jedlom
Pripadne mozes brat aj berberine, antimikrobialny prostiedok na rozne nakazy, davka 2 x 1 gram, odporucam ho casto na urinarne aj crevne nakazy, a nevidim dovod, pre co by nebol aj na nakazy v zaludku zaroven.
Viaceri lekari spomenuli liecenie aj zinkom, na to je specialna zlucenina, carnosine zinku/zinc carnosine, znama aj pod znackou PepZin GI
Tkiez je spominane liecenie monolaurinom, davka 3 x 5 gramov na prazdny zaludok

Vsetky spomenute sa mozu aj kombinovat
Len pozor, vacsina antimikrobioalnych sa musi brat aspon 3 hodiny pred branim probiotik, inac mozu probiotika znacne znicit este v zaludku.



7

Re: Gastritida, HP, grganie

OK vďaka, skúsim teda na HP to koloidné striebro. Žiadne vredy mi pri endoskopickom vyšetrení zistené neboli. Výsledok bol ťažká aktívna gastritída a helicobacter pylori. A inak niekde som čítal, že je na hojenie žalúdku dobré aj Aloe Vera. Je to pravda ?

Ale ešte by som Vás poprosil o vyjadrenie k tomuto z predchádzajúceho príspevku:

*****

A mohlo by byť prejavom nedostatku kyselín aj nutkanie na vracanie, keď má pocit človek hladu, teda keď naposledy jedol pred niekoľkými hodinami ? Takisto, môže byť nedostatok kyselín spôsobený slabým dodávaním tekutín telu ? Obvodná doktorka mi vravela okamžite pri pohľade do môjho hrdla, že veľmi málo pijem.

Je nejaký presnejší test na meranie množstva kyselín ? Teda okrem Heidelbergovho testu ? Každopádne, chcem skúsiť to s tou sódou bikarbónou. Mali ste na mysli pol malej ČAJOVEJ lyžičky ? A zapíja sa to čistou vodou, či ? Nikdy som si to nedával, tak neviem.

*****



8

Re: Gastritida, HP, grganie

Aloe vera je hojive na vsetko, tj aj na zaludok a creva.
Ked mas zapaleny zaludok alebo creva,samozrejme ze ta napina a mas hnacky. telo sa snazi vyhodit zamoreny(nakvaseny a nahnity) obsah
Okrem heidelbergovbho testu nic presn3e na meranie kyselin neexistuje. Sonda do zaludka PH nemera a okrem toho samozrejme nemera ani rychlost vylucovania kyselin po neutralizacii sodou bikarbonou. Ten twest so sodou bikarbonou sice nemera kyslost priamo, ale ked mas malo kyselin v zaludky tak ti nemozu 2 gramy(pol cajovej lyzicky) rozlozit.

Pocit hladu je dost klamliva zalezitost, nevychadza zo zaludka, ale z mozgu. Takze mozes mat pocit hladu aj ked mas zaludok naplneny na prasknutie.



9

Re: Gastritida, HP, grganie

OK, tak si teda zabeštelujem aj Aloe Vera.

A čo sa týka toho testu so sódou bikarbónou, tak treba ho skúsiť asi aj tri dni po sebe, či ? A vlastne, čo mi vie povedať tento test ? Keď grgnem do nejakého času veľakrát. tak mám kyseliny málo, či veľa ? Resp. keby negrgám z toho skoro vôbec.



10

Re: Gastritida, HP, grganie

Grganie z jedla je znak kvasenia a hnitia.
Ten test so sodou bikarbonov na prazdny zaludok rano  je zlucenie HCl s NaHCO3, co produkuje CO2, teda ked mas dost kyselin



11

Re: Gastritida, HP, grganie

No ok, ale čo je teda znak toho uvoľňovania oxidu uhličitého ? Ako viem, že sa mi uvoľňuje zo žalúdka ?



12

Re: Gastritida, HP, grganie

Nuz ked mas dost kyselin, tak sa ti bude okamzite grgat a to dost. 1/2 litra plynov nie je jedno male grgnutie.



13

Re: Gastritida, HP, grganie

Takže, test so sódou bikarbónou som si urobil. V priebehu polhodiny som grgol asi 5-krát. Hneď po vypití do piatich minút asi dvakrát. Žiadne silné glgy. Môže to znamenať nedostatok kyselín ?

Dnes som si kúpil Aloe Vera. Na fľaši je písané, že si ho treba dávať trikrát denne po 20 ml. Viete mi odporučiť kedy by to bolo ideálne ? T.z. po jedle ?, pred jedlom ?, kedykoľvek ?

Ďalšou záležitosťou bude to koloidné striebro. Chystám sa objednať k jednému odporúčanému gastroenterológovi a s ním preriešiť jeho užívanie, pretože stále mám z toho trochu obavy. Pozeral som sa však na internete naň a stojí na rôznych stránkach rôzne. Takisto som čítal názory, že nemusí byť každé rovnako kvalitné. Mal by som teda kúpiť radšej drahšie ? A s akou hodnotou ppm ? Mohlo by byť napríklad toto ?

http://www.koloid.sk/koloidne-produkty/ … -19-detail

A nebude problém užívať dohromady koloidné striebro a aloe vera ?



14

Re: Gastritida, HP, grganie

Male grgy nznamena malo kyselin, ale nejake mas. Tj potrebujes len malicko doplnit, a aj to len s velkym jedlom. Odporucam ti s jedlom nepit, ale az 3 hodiny po jedle, nech mas co najvyssiu koncentraciu kyselin v zaludku.
Navody vyrobcov si nevsimaj, vyskum na aloe vera bor robeny z cerstvo vytlacenou stavou z davkami 3 x 4 ozs=3 x 120 ml. Konzervovane stavy samozrejme nemaju taky ucinok, pre to radim vymrazene koncentraty, ktore su najblizsie cerstvej stave, neznicene teplom a nezamorene konzervacnymi prostiedkami. Pozri napr na
http://www.swansonvitamins.com/swanson- … 76-oz-pwdr
co je koncentrat 200: 1 , tj 50 gramov obsahuje sacharidy a neznicene enzymy z 10 litrov aloe vera stavy. Pit to zes kedykolvek, ja si to pridavam do mojej vody na pitie, spolu s vitaminom C, mikrovlakninami a nejakymi ovocnymi nesladenymi koncentratmi.
Najucinnejsie koloidne striebra su koloidno ionicke, kde ciastocky su od ionov(0.3 nanometra) do 2-3 nanometrov. Vacsie sa nemozu v crevach absorbocat tj ich ucinok je len v zaludku a crevach, nie inde v tele.A aj v crevach je znacne obmedzeny, kdeze zaludocne kyseliny koloidne striebro prakticky znicia
http://rng.nazory.eu/rubriky/k/koloidne-striebro
Kedze ucinok koloidneho striebra v zaludku je len niekolko minut, tak potom mozes kludne pit aloe vera



15

Re: Gastritida, HP, grganie

Tak Helicobacytera Pylori sa mi podľa výsledkov po vyše dvoch mesiacoch podarilo vyliečiť pomocou antibiotík. Takže koloidné striebro môžem pre teraz odložiť. Moje problémy však neprestávajú. Už dlhšiu dobu pijem Aloe Vera (tretí týždeň). Okrem toho si dávam rakytníkový olej a pijem himalájský čaj, ktorý má pomáhať pri problémoch s tráviacou sústavou. Istú dobu som mal pocit, že problémy úplne ustupujú, grganie sa skoro úplne stratilo. Teraz s avšak situácia znovu zhoršila a okrem toho, že opäť dosť frekventovane grgám, tak mám neskutočné vetry. Som z toho zúfalý. Obávam sa aby to neboli nakoniec problémy skôr s pankreasom, aby som nemal slabé vylučovanie enzýmov alebo niečo také. Antibiotiká na HP však že vraj pôsobia aj tri mesiace a ničia aj tie dobré baktérie. Mal by som teda znovu začať užívať probiotiká ?? Alebo doplniť nejaké tráviace enzýmy ?

Čo sa týka toho jedálneho režimu, tak to už niekoľko týždňov aj tak dodržiavam, že sa usilujem piť až niekoľko hodín po jedle. Takisto ovocie jem s odstupom od iného jedla. Takže životosprávu si myslím že mám fajn.



16

Re: Gastritida, HP, grganie

Byt tebou tak beriem probiotika,zmes mikrovlaknin, pripadne s jedlom aj kyseliny a enzymy



17

Re: Gastritida, HP, grganie

a aké enzýmy dostupné v našich lekárňach by ste mi odporučili ??



18

Re: Gastritida, HP, grganie

Neviem, co mas dostupne, ja nezijem na Slovensku.
Ale tam je vyber slaby, osobne radim kupovat cez internet, tak je to lacnejsie a vyber samozrejme podstatne vacsi.



19

Re: Gastritida, HP, grganie

Ok, tak mi odporučte niečo, čo sa dá kúpiť cez internet. Dík



20

Re: Gastritida, HP, grganie

Enzymy na travenie mas napr. tieto: http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … l&ic=7 alebo vacsie balenie: http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … l&ic=3

A kyseliny: Betain HCl: http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Beta … l&ic=9 pripadne L-Lysine HCl: http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-L- … &ic=27 alebo: http://www.iherb.com/Now-Foods-L-Lysine … l&ic=5

Kyseliny ber vzdy s jedlom a nie viac ako 3 kapsule naraz.



21

Re: Gastritida, HP, grganie

OK



22

Re: Gastritida, HP, grganie

Ok, ďakujem Vám za tipy



23

Re: Gastritida, HP, grganie

Este som zabudol, ak ta nahodou naduva zo zelenin a strukovin, tak si mozes kupit tieto enzymy: http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Ja … l&ic=1

Ked chces podporit travenie, tak enzymy ber vzdy s jedlom a tiez 1-3 kapsule.



24

Re: Gastritida, HP, grganie

RNG,

ako, kedy a koľko užívať toto aloe vera pri gastritíde?

http://www.swansonvitamins.com/swanson- … 76-oz-pwdr


Ďakujem



25

Re: Gastritida, HP, grganie

Pouzivaj aspon jednu odmerku (1,5 gramu) ktora je prilozena v baleni, to sa rovna prilbizne 300 ml cerstvej stavy z aloe.
Odporucam to pit nalacno a az najskor o pol hodinu sa najest, tak zvysis jeho hojiny efekt.



26

Re: Gastritida, HP, grganie

Detto Plyny v crevach znamenaju nedostatok mozno kyselin ale iste enzymov. lebo tam sa plyny vytvaraju len z nedoastatocne absorbovanych zivin, tj nedostatocne natravenych(kyseliny,. enzymy)

Naposledy upravil: RNG (2015-06-29 17:55:11)