Ahoj RNG (neviem, ci je zvykom tykat)...rozmyslam, kde presne by som svoj príspevok zaradila, keďže sa u mňa kombinujú dva problémy. Oba zdravotné problémy, zdá sa, že nesúvisiace, sa mi ťahajú od minulého leta. Mala som veľmi náročné predchádzajúce desaťročie (osobne i pracovne), čo som myslela, že sa už konečne ukončí - dokončila som školu. Mám 42, dlhodobý stres, ktorý pokračuje zo zdravotných dôvodov (je tam aj pocit osamelosti). Ale k faktom. Začalo to asi mesiac po štátniciach, spustili sa enormné bolesti celého brucha (silný meteorizmus), pridali sa horúčky do 39st, CRP vyletelo do 150. Toto sa dialo opakovane vždy počas menzesu, dva dni úplne zle, potom to pozvoľna začalo samo ustupovať. Ako bolesti, horúčka, aj CRP. Bola som 2x hospitalizovaná kvôli diagnostike, bezúspešne. Vyšetrenia boli negatívne (gynek, kolonoskopia, testy na intolerancie, atd, už si ani nespomínam čo všetko). Vyskočil tam vtedy nedostatok B12 (to ma zaujalo, odmietli mi ich vtedy podať - moja lekárka, nekomentujem), pri gastrofibro latentný mierny astrálny zápal žalúdka, inak zdravá ako repa. Podozrenie mala primárka (aj môj názor), že možná endometrióza, ale keďže tá nebýva zápalová, piati gynekológovia sa tým odmietali zapodievať. Primárka interného jediná zastávala názor, že horúčky môžu byť aj z dráždenia. Nepomohlo. Ešte počas prvej hospitalizácie ma jedno ráno začali pobolievať kríže. Bolo to ignorované a komentované lekárkou v štýle - to máte zo svojich dní, čo bola nesmierna blbosť. Po Prepustení z nemocnice ma asi o týždeň seklo (pravá strana), tak naozaj poriadne. Ďalšia marodka. Prvý problém som čiastočne potlačila tým, že som si vyžiadala antikoncepciu (mávala som aj silný a veľmi bolestivý menzes a nedalo sa predstaviť si, že by som mala každý menzes byť s pridaním tráviacich neznesiteľných bolestí týždeň vždy doma). Pomohlo.
Z akútneho stavu bolestí krížov som sa ako-tak vyhrabala, aj keď pobolievali naďalej. Pred Vianocami to začalo ťahať do pravej nohy, takže som už nebola veľmi v stave riesiť darčeky osobnou formou. Vo februári prišlo prudké zhoršenie, zaujímavé je, že jedno ráno prestala bolesť v pravej strane, tá bola náhle fit, ale zrkadlovo to prešlo vľavo, v oveľa silnejšej intenzite. Hospitalizácia - infúzie nič, lieky na bolesť nič, rehabilitácie nič...Podľa CT som mala protrúzie 3 diskov, podľa neskoršej MR je na L4/5 výrazná mediálna extrúzia. 22.7. ma čaká operácia v ružomberku. Čo ma však stále zároveň trápi, sú permanentné tráviace problémy, neuveritené nafukovanie, je jedno, čo zjem nezjem, neustále beriem espumisan a i tak mám pocit, že mám v bruchu balón. Tak sa nejako začínajú opäť pridávať známe bolesti z meteorizmu z leta, akurát zatiaľ v nepomerne miernejšej forme (ešte sa neškrabem na stenu :-D), ale desí ma to. Včera som to nejako rozohnala, bolesť sa šírila až k žalúdku z ľavého boku, dnes cítim obdobnú bolesť v podbrušku, pričom som dnes nič ešte nezjedla.
Do toho mám pocit, že by som mala zbehnúť na mamo, niečo sa mi nezdá v pravom prsníku.
A zabudla som ešte. Nedostatok B12 a ľahkú anémiu zistili aj pri poslednej hospitalizácii - to sa doplnilo, taktiež mierne vyššie železo, mierna leukocytóza a pár drobností, v tejto chvíli si nespomínam.
Rozmýšľam, vzhľadom k načasovanosti oboch problémov (do minulého leta mi nič nebolo, aj keď isté tráviace problémy mám od malička, trpím najmä na zápchu, tú vie potom vystriedať kŕčová hnačka), či niekde nemôže byť istá pračudná súvislosť (ja vnímam ako kľúčový stres) a ak nie, tak čo si o tom celom myslieť. Prosím o názor.