Téma: koxartroza
Moju mamu pred dvoma rokmi, ako 48rocnu zacal boliet bedrovy klb, a odvtedy na jednu nohu kriva. Pochodila mnohych doktorov a vyjadrili sa, ze ide o vrodenu vadu, ktoru jej uz mali zistit ako malej a prejavila sa az teraz. Teraz je uz druhy rok v poradovniku na operaciu na vymenu bedroveho klbu. Lekari jej taktiez povedali, ze rovnako postihnuta je aj druha noha a je len otazkou casu, kedy sa to prejavi.
Od tej doby berie rozne lieky a vyzivove doplnky na tlmenie bolesti, podporu chrupavky a pod. (pr.Arthrostop, Omega Marine Forte atd), ktore jej aj zaberaju, a tak neciti velku bolest. No kriva samozrejme stale. Okrem toho je dost sportovo zalozena, a kvoli tomuto nemoze vykonavat vacsinu sportovych aktivit.
Chcela by som sa spytat ci existuje aj ina moznost ako operacia, aby sa mohla pohybovat tak ako pred tym, a tiez co robit aby sa jej aspon ten druhy klb tiez coskoro neozval, ci sa da tomu nejako predist.
Moja druha otazka sa tyka mna, kedze jej povedali ze ide o vrodenu chybu, mam obavu, ze podobny problem mozem mat aj ja, jej dcera. Mam 25rokov a obcas pri cviceni pocitujem zasekavanie jedneho bedroveho klbu. Aku prevenciu by ste mi poradili? Nejake potravinove doplnky? Mam este sancu tomu predist?
Vdaka za odpoved