1

Téma: koxartroza

Moju mamu pred dvoma rokmi, ako 48rocnu zacal boliet bedrovy klb, a odvtedy na jednu nohu kriva. Pochodila mnohych doktorov a vyjadrili sa, ze ide o vrodenu vadu, ktoru jej uz mali zistit ako malej a prejavila sa az teraz. Teraz je uz druhy rok v poradovniku na operaciu na vymenu bedroveho klbu. Lekari jej taktiez povedali, ze rovnako postihnuta je aj druha noha a je len otazkou casu, kedy sa to prejavi.
Od tej doby berie rozne lieky a vyzivove doplnky na tlmenie bolesti, podporu chrupavky a pod. (pr.Arthrostop, Omega Marine Forte atd), ktore jej aj zaberaju, a tak neciti velku bolest. No kriva samozrejme stale. Okrem toho je dost sportovo zalozena, a kvoli tomuto nemoze vykonavat vacsinu sportovych aktivit.
Chcela by som sa spytat ci existuje aj ina moznost ako operacia, aby sa mohla pohybovat tak ako pred tym, a tiez co robit aby sa jej aspon ten druhy klb tiez coskoro neozval, ci sa da tomu nejako predist.
Moja druha otazka sa tyka mna, kedze jej povedali ze ide o vrodenu chybu, mam obavu, ze podobny problem mozem mat aj ja, jej dcera. Mam 25rokov a obcas pri cviceni pocitujem zasekavanie jedneho bedroveho klbu. Aku prevenciu by ste mi poradili? Nejake potravinove doplnky? Mam este sancu tomu predist?
Vdaka za odpoved



2

Re: koxartroza

Nuz dpop;lnkly na klby, ako glucosamine, MSM, hyaluronicka kyselina a z jediel dobre uvarene chrupavky=obhryzanie kosti a zivocisna zelatina podporuju klbovu yhmotu. Protizapalova ako curcuminoidy, quercitin a najma enzymi ako serrapaptaza su tam tiez uzitocne.
Na mazanie klbov, aby sa nevydierali je CMO alebo aspon jedenie 2 avokad tyzdenne.



3

Re: koxartroza

Prosim Vas a konkretne doplnky kt. by som mohla objednat, najlepsie z iherb. Ktore pre mamku a ktore pre mna? Dakujem velmi pekne



4

Re: koxartroza

Zrejme musite pouzivat obe viacmenej rovnake doplnky, tj ked to nechcete riesit zelatinou a obhryzanim kosti a avokadom. Jedna udrzobne a jedna intenzivne.
Pozri napr na
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Gluc … apsules/23
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Tr … psules/118
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best … Caps/23747



5

Re: koxartroza

ahoj rng, mam na teba prosbu, znamemu diagnostikovali: gonartroza kolenneho klbu, coxathrosis  bilat gr.III
doktor mu odporucil vymenu bedroveho klbu, ja by som sa rad opytal da sa to este nejak "napravit"pomocou prirodnych veci, resp. takych ktore si napisal tu vyssie ako citam tieto riadky? alebo uz v tomto stadiu je to zbytocne...
vek 50 rokov, fajciar, nema nadvahu...
dakujem ti pekne



6

Re: koxartroza

Nuz regeneracia je mozna, ja som sam mal problemy s kolenami, aj s bedernym klbom, ze som ledva chodil  a ze som sa nevedel ani zohnut a zasnurovat si topanky a som starsi a predsa som si to znacne regeneroval. Dnes viem robit drepy a na horach som absolvoval slusne dlhu 7 hodinovu turu, sice s fucanim a pomalsie ako mladi, ale zvladol som to, vo vyske 2500 az 3000 metrov naviac.A to z mojou velkou nadvahou, vyse 100 kg, ked by som mal vazit 70 maximalne.
Musis brat hromadu doplnkov a dost dlhy cas, mne to trvalo vyse roka, kym som si to napravil do znesitelneho stavu.
Mukosacharidy, MSM, hyaluronicka kyselina, CMO a avokado a nejake protizapalove, ako napr curcuminoidy s bioperinom a serrapaptaza, vsetko vo vyssich davkach, aspon 2 x tolko, co odporucaju vyrobcovia.
Naviac casto obhryzam kosti a zena naschval kupuje maso z vela slachami a klbami, uvari do makka v tlakovom hrnci(hydrolyza mucosacharidov) a to nam da hromadu polotovarov na nase klby a slachy.



7

Re: koxartroza

Nie je vyhodnejsie toto CMO? T.j. vacsie mnozstva za nizsiu cenu?

http://www.iherb.com/Natrol-Cetyl-Pure- … sules/5568



8

Re: koxartroza

Nie, lebo to ma len 110 mg cetyl myristoleatu na kapsulu a ten druhy od jarrow tvrdi, ze je to cisty CMO, teda ked nezavadzaju, samozrejme. Triky vyrobcov su nevypocitatelne!

Naposledy upravil: RNG (2013-11-19 04:26:58)



9

Re: koxartroza

RNG, dala by sa ešte podľa Vás zvrátiť koxatróza po 4. stupni u 78 ročného človeka ? Lekári uvažovali už len o výmene kĺbu, čo ale v jeho prípade nie je vzhľadom na ťažké ochorenie srdca možné. Užíva doplnky na kĺby intenzívne asi 4 mesiace, ale necíti žiadne zlepšenie a má už pri akomkoľvek pohybe veľké bolesti. Bez barlí a vozíka je už takmer imobilný. Je reálne tento stav aspoň trochu zvrátiť, môže sa chrupavka aj v tomto štádiu obnoviť / regenerovať ? Má ešte význam vynakladať financie na nákup prírodných doplnkov, alebo je to už zbytočné ? Denne užíva : glukosamín 2,3g, chondroitín 1,8g, MSM 3,3g, kyselina hyalurónová 400mg, vitamín D3 10.000 IU, vitamín C 3g, serrapeptáza 120.000 SPU, vitamínu E 800mg, zinok 30mg, selén 400mcg, vitamín K2 200mcg, rybí olej (omega-3) 6g, Green-Lipped Mussel 3g, Kurkumín koncentrát (95% kurkuminoidov) 2g. Zvonka potiera kĺby viackrát denne MSM krémom a DMSO krémom.



10

Re: koxartroza

Nuz nikde tam nevidim mineraly tj ako sa mu mozu vybudovat podklady pod tie chrupavky?

Nuz zachytili ste to mozno prineskoro, ale ja osobne by som "nezahodil flintu do zita, lebo v tele je hromada klbov a sliach nielen koxa/bedrovy klb.



11

Re: koxartroza

Samozrejme že berie aj minerály, len som to zabudol spomenúť - berie túto zmes 2× denne 1 tabletu.
http://www.iherb.com/Country-Life-Glute … blets/1742

Ok, nevzdávame to a pokračujeme ďalej. Uvidíme po 1 roku užívania...Je ešte niečo, čo by ste poradili naviac ? Ďakujem



12

Re: koxartroza

OK.  BOjujte pokial sa da. V tele je hromada klbov a sliach, mnohe zrejme nie v tak zlom stave a aj tie treba adresovat, aj keby ste ten bedrovy klb uz nevedeli zachranit.
Curcuminoidy treba brat s bioperinom inac je absorbcia velmi slaba. Skuste aj boswelin, tiez je to silne protizapalova latka. Je to vytazok zo zivice/frankinscence, pouzvanej ako kadidlo a liek uz tisicrocia.



13

Re: koxartroza

Dobrý deň RNG, aký máte názor na účinnosť vaječných membrán na liečbu kĺbových problémov ? Vraj obsahujú kolagén,
chondroitín a kyselinu hyalurónovú a je to vraj niečo revolučné. Pomáha to skutočne, alebo skôr nejaký reklamný trik ? Napr.
tento doplnok : http://eu.iherb.com/Healthy-Origins-Egg … Caps/52876. Ďakujem



14

Re: koxartroza

Nie je to trikl, ale na stravenie a absorbciu tych blan potrebujes dostatok kyselin a enzymov. Totiz tie blany su  inac zdroj vysokomolekularnych latok, co sa nemozu pre velkost molekul ako take absorbovat. Crevo ma scho;pnost absorbovat molekuly maximalne 15 000 az 25 000 Dalton
A je to aj tak pomerne drahy zdroj.
Ovela lacnejsie su rozne zivocisne zelatiny, co tak isto obsahuju rozne zlozky na klby. Osobne najradsej obhryzam dobre uvarene kosti, a slachy. kde tak isto najdes vsetky na klby potrebne materialy.
A absorbcia izolatov, ako   glucosamin HCl, MSM  alebo hyaluronicka kyselina je ovela vyssia, lebo maju dostatocne male molekuly.



15

Re: koxartroza

RNG, Na mazanie klbov pri koxatróze aby sa nevydierali odporúčaš CMO a avokádo. SWANSON má v ponuke http://www.swansonvitamins.com/swanson- … mg-60-caps. Je tento doplnok vhodný  a dostačujuci na mazanie klbov a  aké dávkovanie by bolo  pre 88 kg človeka ?
Tiež má v ponuke http://www.swansonvitamins.com/maximum- … 0-veg-caps  ktorý doplnok by si doporučil ?  Ďakujem



16

Re: koxartroza

Oba su dobre. Ale pouzil by som aspon dvojnasobok toho, co odporuca vyrobca



17

Re: koxartroza

RNG, a stačí užívať  iba http://www.swansonvitamins.com/swanson- … mg-60-caps   alebo je potrebné ešte k tomu aj CMO. ? Ďakujem



18

Re: koxartroza

Na to je jednoducha odpoved, jedna je lepsie ako nic, dva su lepsie ako jedno.