Pozerala som ako doja ovčie mlieko, podľa mňa sa to nadojiť ani čisto nedá, vždy do toho mlieka padne nejaký trus, nečistota z vemena, slama, oni to len cedia cez gázu. Takže podľa mňa je to stále risk piť to surové mlieko.
RNG, keď vyrobím zo surového mlieka jogurt a ten jogurt mi vydrží v chladničke dva týždne, žiadna pleseň navrchu, alebo nejaké známky kazenia, len je časom kyslejší, tak keby aj v tom mlieku boli nejaké patogénne kultúry, nie je možné, že tie jogurtové kultúry a tá kyselina mliečna ich jednoducho zničia? Veď ak by tam aj boli, tak to by sa muselo nejak na tom jogurte prejaviť, nie? Musel by sa nejak skaziť. Ja sa práve dosť spolieham na tú jogurtovú výrobu, že mi to mlieko nejak "ošetrí". Ja ten jogurt vyrobím hneď z čerstvo nadojeného mlieka, nenechám ho nikdy moc dlho stáť, aby sa tam prípadné patogény nemali čas rozmnožiť, iná vec je, keby dajme tomu tá ovca bola chorá, a niečo by už bolo priamo v tom mlieku. Naočkujem ho vysokým množstvom kultúr, aby sa rýchlo namnožili, ja mám hotový jogurt za 4-5 hodín a dodržiavam optimálnu teplotu od začiatku výroby, teda u termofilných kultúr ca. 45 stupňov celzia, nerobím to len tak "od oka" ako väčšina ľudí, pri pasterizovanom mlieku je to jedno, ale u toho surového sa mi ten jogurt nedaril, ak som nedodržala tieto postupy. A pri tomto postupe je ten jogurt super, hustý, rovnomerne spravený, žiadna oddelená srvátka, alebo ťahavá konzistencia. To surové mlieko obsahuje takisto vlastné probiotiká, enzýmy a tie sa musia "prebiť" tými naočkovanými.
Naposledy upravil: bludicka (2015-05-06 06:36:46)