Nuz co si ten pan, co sa tu brani asi neuvedomuje je, ze absorbcia cez crevnu stenu je limitovana na velkost castic 15 000 az 25 000 Dalton, co je v nanometroch len pod 3 nanometre.
Takze tu citovat rozne prace, kde sppominaju castice 38 az 56 nanometrov a rozptyl svetla na nich je uvadzat je bezpredmetne.
To ze je to habilitacna praca je sice pekne, ale ta habilitacna praca sa vstahuje na ovela vacsie castice, nez tie, co sa vedia do tela absorbovat a prechadzat cez bunkove steny. Takze napriek vsetkej ucte k vedeckym pracam je tato v tomto pripade neaplikovatelna.
Inac ja som dostal svoj diplom a ucil na vysokej skole v roku 1968, uz od roku 1969 robil na SAV a neskor ucil na vysokej skole(Illinois Institute of Technology), takze sa nejedna o nazor laika.
Inac co sa tyka toho ucinku, iony stribra su 17 000 az 27 000 krat tak ucinne na zabijanie /navioazanie sa na mikroby, nez neuteralne ciastocky, takze pan Robert Komoras so svojim nizkym obsahom ionov je jemne mimo. Naviac, keby rozumel aspon zaklady elektrochemie , tak by vedel , ze meranie koncentracie roztokov je vlastne meranie ionov a nie neutralnych ciastociek.
Neutralne ciastocky sa daju merat len vahovo, tj vysusenim roztoku,co som ja osobne spravil na koloidnom striebre, co som si sam vyrobil. Pouzil som na to mikrovahy s citlivostou 0.1 miligramu
(mam v dielni Mettler Balance, posledne kalibrovane firmou Sartorius, sice stare, ale presne az na 0.1 miligramu diferencialnych vah, s kapacitou do 160 gramov)
a postupne som pomaly vyvaril vo vopred presne odvazenom kelimku pol litra toho koloidneho striebra a tak som zistil, ze roztok, co som vyrobil a meral vodivostne zhruba 10 ppm obsahuje nie 10 mg striebra na liter, ale 20mg, tj polovica obsahu su nenabite nanociastocky a polovica su iony.
Samozrejme velkost ciastociek neviem presne, tak kvalitny mikroskop, co zvacsuje milion krat nemam k dispozicii, takze miliontiny milimetrov(nanometre) neviem merat , ale kedze moje strieborne elektrody su velmi velke plochou, prudove hustoty velmi male(podf 0.1 mA na centimeter stvorcovy) a cas vyroby az 2 tyzdne do koncentracii okolo 20 ppm merane vodivostne, tak mam zrejme ciastocky velmi male, mensie, nez vyrobene rychlymi metodami, tak sa zrejme nejedna o "kysle hrozno", ale ucinnejsi produkt.
Ale polemizovat s ludmi, co sa zacali zaoberat koloidnym striebrom pred par rokmi , zatial co ja som si vyrabal amaterky koloidne striebro uz pred vyse 50 rokmi nema zmysel
Ako sa robia habilitacne prace a nakolko su platne mi nemusi vysvetlovat nikto, ved som bol clenom komisii, co ich posudzovali...