Dobrý deň,
RNG v jednom zo svojich príspevkov ste uviedli, že "niekedy su hladiny nameraneho prolaktinu zatazene chybou z vysokej hodnoty makroprolaktinu v krvnej plazme, ktory je neaktivny." Čo to konkrétne znamená a čo z toho vyplýva ? A ako sa dá zistiť, že nastala práve taká situácia ? Čo je vlastne makroprolaktín a akú úlohu zohráva ?
Pýtam sa hlavne z dôvodu vysokej hladiny prolaktínu a nizkej hladiny testosteronu môjho známeho, ktorý aj po dlhodobom užívaní výživových doplnkov má prolaktín stále vysoký a testosterón nízky. Hlavnou príčinou bol a je pravdepodobne mikroadenóm na hypofýze. Po niekoľkomesačnom intenzívnom užívaní enzýmov a jódu sa podľa MR vyšetrenia adenóm stratil. Zároveň následne užíval a užíva už mesiace aj doplnky na úpravu hormónov a zníženie kyseliny močovej v tele, ako wild yam, arginin+ornithin, saw palmetto, black cherry extract, lithium aspartate, spirulinu a tiez vitamin C v davke 3g, selen, zinok, vitamin E, vitamin D3 a betakaroten. Laboratórne výsledky sa mu však napriek pomerne prísnemu a intenzívnemu režimu v braní doplnkov oproti posledným testom zhoršili (prolaktin z hodnoty 47 na 55; testosterón z hodnoty 10 na 4), hoci subjektívne sa necíti horšie. Má tiež problém so zväčšením prsníkov, trpí nespavosťou, má osteoporózu, zvýšenú kyselinu močovú, zhoršil sa mu zrak, problémy s chrbticou.
RNG, myslíte, že aj v jeho prípade môže byť nameraná hladina prolaktínu spôsobená chybou vysokej hladiny neaktívneho makroprolaktínu v sére ? Viete mi to objasniť podrobnejšie ? Môžete mi poradiť, či niekde nerobí systematickú chybu, alebo či treba zvýšiť dávkovanie, resp. prečo sa mu tie laboratórne výsledky zhoršujú ? Alebo sa treba ešte stále zameriavať na enzymatické čistenie a odstraňovanie adenómu, aj keď už nie je MR diagnostikou zistiteľný ? Momentálne užíva okrem iného aj pancreatin 3× denne 500mg od Now Foods. Dostal sa teraz pod veľký psychický tlak od svojej lekárky, ktorá ho zosmiešňuje, že naletel šarlatánom a tlačí, aby začal konečne užívať liek Cabest, ktorý mu chcela aj tak už dávno nasadiť. Zatiaľ to vytrvalo odmieta, ja ho v tom podporujem, ale nemám pre neho už dostatočné argumenty na zotrvanie v prírodnej liečbe, keďže mu zatiaľ síce pomohla pri odstránení (zmenšení) adenómu, ale nie pri dôležitých laboratórnych hodnotách, ktoré sa dokonca zhoršili. Poraďte prosím.