1

Téma: Cystická fibróza

Ahoj RNG z celého srdca ťa prosím  mohol by si mi napísať bližšie k tejto chorobe viac lebo od našich doktorov sa dozvediec z ich názormi nedá...prosím ťa kolko rokov sa môže dožiť človek s touto chorobou? Každé 3 mesiace chodí na preliečenie do nemocnice. Už viem že správna životospráva a klud je dvoležitá dá sa to vyliečiť? je chorý od 4 rokov. Vopred ti za tvoje vzácne informácie z celého srdca dakujem:-)))

2

Re: Cystická fibróza

Cysticka fibroza je geneticka zalezitost, podla sucasnych znalosti lekarov.
Osobne som om tom nie je celkom presveceny, ale budiz.
Prejavuje sa vytvaranim hustych hlienov v roznych organoch, kde tymito zabranuje normalnej funkcii a v tych hlienoch sa usadia rozjne mikroby, ktore sa nimi zivia a vyrabaju toxiny otravujuce telo.
Nuz ja poznam dve silne odhlienovace, NAC(na Slovensku ACC) a oreganovy olej, ktory je zaroven antimikrobialny a potlaca mikroby schovane a zijuce z hlienov. Celkove na cistenie tela su enzymaticke [prostriedky, ktore mozu odstranit rozne zamorenia, dokonca rozpustat hlieny. Neviem ktore zlozky na to specificky su viac ucinne.
Toto je ako to lekari vnimaju
http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Dis … _what.html
Co lekari adresuju su najma dosledky CF, nie jej pricinu. A aj to podla symptomov a ich nastroje na to su chemicke patentovane lieky, tj take, co maju hromadu postrannych ucinkov, tj nie su velmi vhodne na dlhodobe pouzitie

Z ;prirodnych pozri napr na
http://www.hps-online.com/foodsjuices3.htm

Zo specifickych enzymov vyvinutych na rozpustanie hlienov su Pulmzyme(dornase alfa)   a DNase 1. Neviem,ktore su na trhu ale iste v prevedeni farmacie(tj patentovane synteticke chemikalie) maju postranne skodlive ucinky. A naviac su urcite besne drahe.
Nasiel som tieto
http://www.rxlist.com/pulmozyme-drug-patient.htm

Z prirodnych enzymov sa spomina z proteolytickych enzymov najma papain
Z enzymov obsahujucich hodne papainu je
http://www.iherb.com/Source-Naturals-Ve … 19125?at=0
http://www.iherb.com/Natural-Factors-Ch … /2665?at=0
alebo pomerne silny prasok
http://www.iherb.com/Royal-Tropics-The- … 16491?at=0

Naposledy upravil: RNG (2011-06-22 14:26:41)

3

Dodavam clanok lekara, ktory tvrdi ze extra jod je dobry aj na cysticku fibrozu a to v davkach, co by som sa neodvazil ani vo sne pouzit.
Tiez na rakoviny, rozne kozne problemy a spomina pouzivanie jodu z minulosti, ked sa ho pouzivalo casto viac, najma v muke proti hrckaveniu a naopak sa nepouzivali halogeny, ktore jod z tela vytlacaju(chlor, brom, fluor
http://lewrockwell.com/miller/miller20.html

Naposledy upravil: RNG (2013-02-27 17:23:12)

4

Dobry den, RNG,

co si myslite o tomto stanovisku, k podpore imunity deti s diagnozou CF. Hlavne posledna veta je pre mna sokujuca. Takyto lekarsky zaver ohladne imunity pre tak zavaznu diagnozu, kde je telo vyslovene bombardovane utokmi bakterii a visrusov... nemam slov.

ZDROJ: CF Centrum Motol Praha - publikacia Cysticka fibroza ä209)

Obrana proti infekci v plicích je u CF nedostatečně  účinná, ačkoli je svou
intenzitou až přehnaná. U CF nemocných  je omezeno pohlcování a ničení
bakterií bílými krvinkami (fagocytóza). Obranné mechanismy nemohou dostatečně ničit bakterie také proto, že ty jsou často proti nim „ukryty“ ve shlucích
v hustém hlenu. Produkty bílých krvinek ale naopak ničí stěny dýchacích cest
a mohou např. přispívat ke vzniku výdutí na průduškách (tzv. bronchiektázií).
Z obranných (imunitních) buněk a z výstelky (epitelu) dýchacích cest se sice
uvolňují obranné látky nazývané defensiny a katelicidiny, ale jejich účinnost je
u CF snížena. Z rozpadlých bílých krvinek, které již svou obrannou funkci
skončily, se uvolňuje jejich jaderná hmota (deoxyribonukleová kyselina -
DNA), která dále přispívá k zvýšené hustotě hlenu a nepříznivě tak ovlivňuje
průchodnost dýchacích cest. V obraně proti infekci se uplatňuje i jeden druh
krevních bílkovin, tzv. imunoglobuliny. U většiny nemocných s CF je jejich
hladina v krvi zvýšená, protože trvalým stykem s infekcí je organismus podněcován k jejich tvorbě. Proto nemají u většiny nemocných s CF léky podporující imunitu uplatnění a neměly by být podávány bez znalosti výsledku imunologického vyšetřeni.

LÉČBA
Ve většině případů není nutná imunologická léčba. 
U CF pacientů se sníženou hladinou imunoglobulinů hlavně v prvních měsí-
cích života je doporučováno jejich žilní podávání za kontroly klinického stavu,
stavu infekce a laboratorních hodnot.
Obdobná léčebná opatření jsou vhodná i po transplantaci plic s následnou
sníženou hladinou imunoglobulinů.

!!!!!!!!!!   Další terapie s cílem posílit imunitní systém v současné době u CF pacientů
není povšechně doporučována !!!!!!!!!!

*otazka*
Tazko sa hladaju informacie o betaglucanoch pri diagnoze CF. Betaglucany, ako polysacharidy stimulujuce imunitu viacerymi mechanizmami vytvaraju nadbytok bielych krviniek a neviem najst zdroje, ci tento stav je naozaj vhodny u diadnozy CF.

Dakujem.

5

Nuz v jednom ma pravdu, ze mikroby sa zhlukuju(maskuju) a preto do nich nasa telesna obrane nevie preniknut poriadne, podobne aj ako rozne lieky(atb je viacmenej jedine, co lekari pouzivaju a to je samozrejme nedostatocne), ale ,aj rozne antimikrobialne prirodne, co maju podstatne sirsi zaber.
Takze tvrdenie, ze odmaskovanie je dolezite je tu klucove. na to pomoze napr NAC, oreganovy olej a rozne silne enzymy, ako napr serrapeptaza a entericky ochraneny pancreatin.Naviac pri cystickej fibroze sa tvoria zo zamoreni cysty a tie treba tiez enzymaticky a za pomoci jodu a selenu odstranit.
Rozne biele krvinky maju rozne funkcie. Betaglukany stimuluju najma NK krvinky, ktore nicia bakterie a rakovinne bunky, tj pomahaju telu zbavit sa neziaducich  nakaz a utvarov.
Na to ale treba tie bakterie odmaskovat, aby ich NK krvinky vobec vedeli najst.

Inac precitaj si uvedeny clanok, kde len za pomoci jodu sa podarilo az 70% cystickych fibropz podstatne zlepsit.
Takze kombinacia odmaskovania NAC,  jodom a enzymami, , s posilnenim imunity betaglukanmi  a napr branim viacerych prirodnych antimikrobialnych by to mohla definitivne CF adresovat ovela ucinnejsie, ako jod samotny ktory sam o sebe bol velmi ucinny.

Naposledy upravil: RNG (2013-02-27 17:40:53)

6

Dobrý deň, pán Ivan prosím o radu. Syn má  diagnostikovanú astmu, predpísala  mu lekárka spray  Ecobec, ktorý si strieka do úst každé ráno.  V lete ho vyradil  a skúšal  ako dlho to vydrží bez neho.Po dvoch týždňoch začal kašlať a  znovu ho začal užívať. Čo myslíte , čo by mal užívať, keď  by  chcel vyradiť  ecobec a pokúsil by sa liečiť  si astmu. Ďakujem veľmi pekne za radu, príjemný deň

7

Pozri na temu infekcie a alergie
Nejaky dovod na astmu musi byt a ten treba adresovat, nie len potlacat priznaky. Na regeneraciu pluc odporucam najma adaptogen cordyceps, najmenej 2 gramy denne.

8

Ďakujem pekne a prosím ešte, kde  možno  kúpiť adaptogen cordyceps

9

Napr Iherb, Swanson, puritan...

10

ďakujem pekne, ale tam na iherb je toho viac . Ktorý by ste mi doporučili prosím? vdaka

Naposledy upravil: Helena (2013-04-06 15:43:27)

11

Znackynie su dolezite ale mnozstva aktivnych latok a cena za ne.
Pozri napr na toto
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Ultr … ie-Caps/10
co je standardizovane a podla udajov z najlepsich druhov cordycepsu(je ich hromada)

12

vďaka, objednám ho. Čítala som o tomto produkte v poznámkach upozornenie, že je potrebné ho používať opatrne, ak  sa užívajú inhibítory MAO. Prosím Vás čo to je tie inhibítory MAO? Ďakujem

Naposledy upravil: Helena (2013-04-07 11:55:54)

13

Ked neberies ziadne lieky, tak sa nemusis obavat.
Problem totiz nie je s doplnkami, ale chemickymi umelymi liekami.
MAOPinhibitory sa pouzivaju napr pri depresiach, viac na
http://en.wikipedia.org/wiki/Monoamine_ … _inhibitor
kde vidis jasne ako vela skodlivych nasledkov a interakcii MAO sposobuje. Ja by som to rozhodne odmietol, ale nakoniec odmietam aj menej skodlive chemicke liekyaj tak.

14

Ďakujem za odpoveď. Čítala som, že niektoré parazity nemožno v tele zničiť, žiadnymi prírodnými doplnkami. Prosím , vzťahuje sa to aj na pásomnicu psiu, ktorá napáda pečeň Echinococcus multicularis, čo si o tom myslíte? NAPO 1 je  účinné na všetky parazity, alebo ani to nie je  100%-né? Prosím Vás na ktoré parazity nezaberá protokol  NAPO 1? RNG prosím,čo si myslíte, môže škvrkanie v črevách spôsobovať nejaký parazit? Ked si  ľahnem večer do postele, cítim v črevách také nafukovanie, prevaľovanie a škvrkanie. Prosím čo o tom súdite? Som s toho na nervy. Vďaka

Naposledy upravil: Helena (2013-04-14 21:06:52)

15

Nic na svete nie je 100%. Ale protokol dr Huldy Clark je prekvapivo sirokospektralny, ovela sirsie, ako chemicke lieky. Obcas pouzivala aj vyssie davky, na pasomnicu napr popisuje pouzitie aj CoQ-10 v megadavkach az 3000-4000 mg, narazove, kady piaty den.
Ini zas hovoria o artemisine, 3 x 100 mg, beries s jedlom neobsahujucim zelezo.

Na ten menovany druh pasomnice, len larvalne stadium moze byt v roznych organoch,ale pri dostatocnom prisune vajec moze narobit velmi velke skody v tele,,kedze larvy samotne sa rozmnozuju. Lekari su voci tomu tiez casto bezmocni. Myslim si, ale ze prirodne su ucinnejsie, nez ich chemicke lieky.   Viac na
http://en.wikipedia.org/wiki/Echinococc … ilocularis

Plyny v crevach tvoria mikroby a zalezi od stavu kyselin, enzymov a samozrejme stravy, ake mikroby si podporujes a ake potlacas.
Na vacsie jedlo nepi vela vody, lebo si rozriedis kyseliny a to je start kvasenia a hnitia uz v zaludku, co pokracuje do criev.
Kazdemu dnes odporucam menej cukrov a bielych muk a viac mikrovlaknin a nasadit z casu na cas probiotika, to potlaci rozne neziaduce kultury v crevach, tj neziaduce kvasne a hnilobne najma.

Naposledy upravil: RNG (2013-04-14 23:04:33)

16

Ďakujem veľmi pekne,  dík za vašu ochotu a znalosti, prajem pekný deň

Naposledy upravil: Helena (2013-04-15 08:19:27)

17

OK

18

Dobry den, chcel by som sa poradit ohladne vhodnych doplnkov pre 16 mesacne dieta s cystickou fibrozou. Dieta je momentalne navonok vo velmi dobrom stave. Jemne zahlienenie pozorujeme len obcas po zobudeni, ktore v priebehu rana ustane (bez nutnosti inhalacie mukolytik). Sem-tam pokasliava, co je pravdepodobne taktiez znak urciteho zahlienenia pluc. Co sa tyka stolice, je velmi dobre spracovana, bez pritomnosti hlienov, dobrej konzitencie a obcas jemne zapacha - a to vsetko momentalne bez uzivania pankreatickych enzymov (Po diagnostikovani CF cca v 6tich mesiacoch bola odhalena aj mierne znizena funkcia pankreasu a nasadeny Kreon. Po urcitom case sme zistili, ze nie je ziadny rozdiel v stolici pri uzivani Kreonu resp. bez neho).

Otazky:
Je vhodne/potrebne uzivanie pankreatickych enzymov aj ked nema tukovu/mastnu stolicu?
Viete mi doporucit lepsi/kvalitnejsi produkt ako je Kreon? (pre 16 mesacne dieta, ktore este nevie prehltat cele kapsule)
Je vhodne doplnit aj proteolyticke enzymy na odhlienovanie? Tie spomenute v predchadzjucich prispevkoch su vhodne aj pre deti? - myslim na papain apod... - alebo radsej cakat az sa zahlienenie bude zhorsovat - neviem ci je dobre tak male dieta zavalit mnozstvom doplnkov...
Je uzivanie serrapeptazy vhodne aj pre male deti? (preventivne?)
Alfa lipoicka kyselina?

Tak ako som pisal, momentalne sa zda byt dieta v poriadku, ale tato diagnoza proste bude mat svoj zhorsujuci sa progres, preto neviem ci nasadit urcite doplnky uz skor alebo cakat.... sad

Pre doplnenie:
- dieta je mimo mliecnych vyrobkov, ktore ho zahlienovali
- kazdy den konzumuje velke mnostva cerstveho ovocia a zeleniny + celozrnna strava + vlakniny + na striedacku oleje (lanovy, rybi, rakytnikovy - omega7!!!, konopny, sezamovy, kokosovy, olivovy)
- zvysene davky probiotik kazdy den (striedanie viacerych kultur - monetalne L.Bulgaricus)
- zvyseny prijem Jodu - vo vode rozpustny doplnok vyzivy
- kurkuma pri priprave detskej kase z vlociek apod...
- s urcitymi prestavkami betaglukany
- v obdobi mierne zvyseneho zahlienenia Oreganovy olej + NAC
- kazdodenne doplnanie vitaminov ADEK + Se + Zn... vo forme upravenej pre CF detskych pacientov (AquaDEKs)
- krvny obraz ma dieta vynikajuci, mierne nizsie hodnoty zeleza (jeme menej masa) + mierne zvysene odnoty IGe
- hodnoty vitaminu D ma vynikajuce - kedze sa na slovensku nedaju zistit hodnoty ostatnych vitaminov (v tukoch rozpustnych), predpoklada sa, ze hodnoty dalsich koreluju s D-ckom. Vyborne hodnoty vitaminu D u CF pacientov su vynimkou, takze aj toto by mohol byt dokaz, ze vstrebavanie tukov a teda aj pankreas dobre funguju.

Dakujem za rady.
Tomas

19

Kreon je enzym VYROBENY z pancreatinu, kde su amylaza a proteaza znacne znicene a dominuje lipaza, tj enzym na travenie tukov.
Ja osobne nemam rad, ked perfektne prirodne vyrobky dostane do ruk farmacia a znici ich .
Takze som skor za prirodne enzymy ako pancreatin, najma entericky pokryty na cistenie tela( dospela davka 2 x 6 gramov ekvivalent) a nepokryty na pomoc traveniu(dospela davka 4 gramy s kazdym jedlom), aby sa telo nezamorovalo. Znacne ucinna sa ukazala aj serrapaptaza, dospela davka 3 x 120 000 IU
Alfa lipoicka sa vytvara v kazdeho tele a doplnok z nej je casto uzitocny.
Dalsi mukolyticky je NAC, forma aminokyseliny. Ta sa da rozpustit lahko vo vode a voda dostane "citronovitu" prichut.
Na pluca je dobre brat aj cordyceps, adaptogen.
Inac mate spravny pristup celkove s potravinami.
Pozor na produkty s lepkom, vyhybajte sa im aj ked test nepotvrdzuje alergiu na lepok. Ryza, kukurica, zemiaky, quinoa, cia, a rozne ine neobsahuju lepok a preto nevytvaraju zahlienenia. Mnohokrat staci aj ovos, hoci avenin je chemicky podobny lepku/glutenu, ale ludia ho ovela lepsie vedia spracovat.

Naposledy upravil: RNG (2013-07-30 16:58:28)

20

Dakujem za rady.

Uplne bez lepku by to bolo dost narocne, ale snazime sa ho eliminovat. Psenicu sme nahradili spaldou, ktoru znasaju aj niektori celiatici, tak isto ovos ako pisete je menej zahlienujuci, ryza natural, quinoa, zemiaky, proso, pohanka apod... Kukurici a soji co do cistoty a GMO uz vobec neverim, tak tu nepouzivame vobec. Najviac lepku syn dostava v celozrnnej razi.

Chcem sa este spytat na Vas nazor ohladne preventivneho uzivania imunostimulatorov (hlavne alfa a betaglukanov) u deti. Najvacsou a vlastne aj fatalnou hrozbou u ludi s cystickou fibrozou je kolonizacia dychacich ciest pseudomonadami a nasledne chronicke zapaly pluc apod...

Nasiel som vela studii najma z Japonska o AHCC a jeho pozitivnom vplyve na organizmus co sa tyka obrany voci oportunistickym bakteriam typu Pseudomonas, MRSA a pod... Ide vlastne o alfa-glukany a v podstate tym isty sposobom funguje aj spominany Cordyceps...

Roznia sa nazory ohladne dlhodobej podpory imunity u deti, u ktorych je imunita este len vo vyvoji a telo by malo samo zabojovat s viacerymi "nepriatelmi". Tento nazor zdielam, ale v pripade CF je kazda infekcia dychacich ciest komplikovane a celkovy stav ohrozujuce ochorenie... castokrat deti koncia v nemocnici aj s "obycajnou" chripkou na IV-antibiotikach, kedze v enormne zahlienenych plucach sa okamzite usadi hromada bakterii.

Co si myslite o pravidelnom uzivani AHCC a spol u deti s CF...

Dakujem.

21

Spalda patri medzi psenice
http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%A1enice_%C5%A1palda
A raz tak isto nie je vhodna pre ludi, co nevedia stravit lepok.
Najviac obrannych latok v tele nam vyrobia nase probiotika, ovela viac, nez je samotne telo schopne. preto ich treba pravidelne nasadzat a najma podporovat branim zmesi mikrovlaknin.
Az potom idu ine imunostimulatory ako betaglukany a rozne vytazky z hub.
Chripka sa nelieci antibiotikami, a tak isto mnohe plucne infekcie sa skor podporia, nez adresuju antibiotikami.
AHCC, betaglukany aj rozne vytazky z hub sa daju pouzuivat aj prevencne, samozrejme bez obmedzenia doby brania.

Na zahlienenie vplyvaju rozne latky, nielen lepok, ale aj mliecne bielkoviny, co ide ruka v ruke. Takze treba brat prislusne enzymy na odhlienovanie(dairy , gluten) a tiez odstranovanie mliecnych bielkovin, mliecneho cukru  a ciastocne aj zamorujuceho lepku, ktory sa vzdy nejak zahadne dostane do roznych jediel, aj ked v malych mnozstvach a to samozrejme vyprovokuje exttra tvorenie hlienov.
Ale naozajstne odhlienovace su NAC, oreganovy olej pripadne tam pomoze aj adaptogen cordyceps. NO a samozrejme rozne enzymy, od pancreatinu az po velmi ucinnu serrapeptazu.
Oreganovy olej sa da aj inhalovat v mensich mnozstvach, prave minuly tyzden ked som zacal kaslat som pouzil par kvapiek na papierovu trubku od kuchynskych uterakov a cez nu som dychal, nosom aj ustami.

Naposledy upravil: RNG (2013-08-12 17:06:11)

22

Zatial sa nesnazime u syna uplne vylucit lepok, aj ked casom k tomu asi prejdeme, kedze zahlienovaci ucinok lepku je nepopieratelny, aj ked v nasom pripade zatial nie velmi registrovany. Viem, ze spalda je "pra-psenica" ale ma menej lepku a v trochu inej forme - takze zaradenim spaldy postupne znizujeme mnozstvo lepku v potrave.

Viem, ze pri celiakii sa nehra na viac ci menej lepku, proste nesmie byt ziadny.

Antibiotika na chripku nezaberaju, to je jasne (len skoda, ze nie vsetkym nasim pediatrom). U CF je "obycajna" chripka problemova tym, ze telo sa este viac zahlieni a imunitny system uz nema dosah v tak hrubej a hustej vrstve hlienu bojovat proti bakteriam, preto sa pri CF takmer vzdy pridruzia aj bakterialne infekcie dychacich ciest. Zapadna medicina na to hned nasadzuje vysoke davky antibiotik a to IV a inhalovanim, pretoze pseudomonady CF pacientom doslova postupne zozieraju plucne tkanivo. Osobne si nemyslim, ze toto je spravna cesta.

U CF pacientov by imunitny system aj pracoval spravne, ale bohuzial nedokaze ziskat dostatok paliva (vitaminov, zivin apod...) kvoli zlemu traveniu + v neustale zahlienenych plucach nema dostatok prostreidkov na boj. A biele krvinky, ktore bojuju s bakteriami v plucach prakticky vytvaraju dalsi husty hlien.... a tak stale dokola.

Nasiel som studie o vplyve Glutathionu v plucach a vraj prave tento antioxidant (ktory vyrazne chyba ludom s CF a HIV) sposobuje, ze u zdravych ludi je Pseudomonas aeuroginosa "neskodna" bakteria. Takze zvysovanie urovne Glutathionu v plucach by mohla byt cesta. Slovensko je samozrejme 20 rokov za okolitym svetom, takze napr. v Canade su uz CF pacienti, ktori inhaluju namiesto chemickych mukolytik "obycajnu slanu vodu" + glutathion... a vysledky sa vraj dostavuju....

NAC je okrem ineho potrebny na tvorbu Glutathionu, takze okrem odhlienovania aj dalsi vedlajsi, tentokrat pozitivny ucinok smile tejto aminokyseliny. To len info pre ostatnych z mojho patrania :-)

Pekny den a este raz dakujem za reakcie.
tomas

23

Su mikroby, ktore vedia v hliene zit a nim sa zivit a produkovat pre nas alergeny a toxiny.
Hlieny su prirodzena obrana organizmu, ktory sa snazi toxiny a mikroby odtlacit z tela von. Zialbohu, ako som povedal, hlieny su potrava pre mnohe plesnove a hnilobne kultury(tj nie bakterie), ktore produkuju pre nas toxiny.

Potravinove doplnky nemozu mat negativne postranne ucinky. Na volny trh su schvalovane lekarmi a hygienikmi a podmienka na schvaslenie je uplna neskodnost, tj to iste kriterium, ako na potraviny.
Takze reci o skodlivosti potravinovych doplnkov  su len  lziva propaganda, ktoru zialbohu viaceri lekari "zozeru aj s chlpami", lebo o doplnkoch nemaju  prakticky ziadne vedomosti.
Nic take sa totiz na medickych fakultach neuci, takze to nemaju odkial mat, pokial sa o to specialne nezaujimaju a nepredplatia si periodika a knihy svojich kolegov, co sa s tym zaoberaju. To iste plati samozrejme aj na farmaceutov.

24

Na stranke 
http://www.biotox.cz/toxikon/bakterie/b … ginosa.php
ma prekvapili nasledovne informacie o patogenite Pseudomonas aeruginosa u pacientov s CF:

""mezi extracelulárními enzymy se v patogenitě uplatňují hlavně proteolytické enzymy. Štěpí kasein, fibrin, elastin a kolagen, které poškozují stěny drobných cév, čímž vyvolávají hemoragie až nekrózy, inaktivují stožky komplementu a tím brání opsonizaci a inhibují fagocytosu.""

""Závažná je infekce u nemocných cystickou librozou, kdy dýchací cesty jsou kolonizovány mukoidními kmeny s vysokou produkcí proteolytických enzymů. Nemocní umírají na pneumonii bez příznaků septikémi.""

Mam tomu rozumiet tak, ze prave Pseudomonas sposobuje nadmernu produkciu proteolytickych enzymov, ktore sposobuju spominane problemy ???
Aky je potom mechanizmus ucinku napr. Serrapeptazy, ktora je taktiez jednym z proteolytickych enzymov?
Aky vplyv bude mat Serrapeptaza na pacienta s CF, ktory je kolonizovany pseudomandami (po urcitom case su vsetci)?

Ten zdroj informacie mi nejak uplne rozhadzal moje doterajsie "studium" enzymov a ich vplyv a neviem ako tomu teraz rozumiet.
Dakujem.

25

Enzymov je kopa, bez nich neexistuje travenie a rozne procesy v tele, a niektore su pre nas skodlive, lebo rozkladaju kolagenove struktury tj vo VO VELKYCH KVANTITACH DOTYKOM MIESTNE. Enzymi na rozklad kolagenovych struktur sa napr vyrabaju aj v rakovinnych bunkach, ktore napadnu okolite kolagenove struktury a tym umoznia uvolnovanie a cestovanie rakovinnych buniek po celom tele=metastazy.
Ked beries doplbnok enzymov, to sa rozptyli po celom tele, tj nikde nemas privysoku koncentraciu a potravinove doplnky su celkove schvalovane na trh s podmienkou neskodnosti.

26

Zakazdym mam otazku z trochu ineho sudka, ale kedze sa to vsetko tyka cystickej fibrozy, budem pokracovat v tomto vlakne aby si to tu potom niekto iny nasiel vsetko pohromade.
Skusam na internete najst lepsiu alternativu k sucasne predpisovanemu Kreonu (ktory sa ti kvalitativne velmi nepozdava) pre vsetkych pacientov s CF na Slovensku, ale... Pankreatickych enzymov (ktore su pre cf-karov MUST) je cela hromada, ale vsetko je to "prasok" v entericky chranenej kapsule, t.j. vhodne pre tych, ktori to vedia prehltnut. Zatial som nasiel jediny Kreon, ktrory ma entericky chranene aj granule vo vnutri kapsule, takze sa to da malemu dietatu vysypat do jedla. Navyse na ncbi som nasiel studie, ktore hovoria o ovela vacsej uciinnosti "enteric coated pellets". Samozrejme v studii sa nespomina konkretny produkt, ale travenie tukov pri granuliakch sa zvysilo o 44%.
Vies o nejakom kvalitnom pankreatine, ktory by mal entericky chranene mikrogranule, ktore mozem vysypat do jedla dietatu, ktore este nevie prehltat kapsule?

A este jedna otazka zo serie filozofickych a spekulativnych smile V pripade, ze dieta s CF ma hranicne znizenu funkciu pankreasu, t.j. aj bez suplementacie enzymov telo travi tuky, ma dobre hodnoty vitaminu D, takze aj vitaminy v tukoch rozpustne sa vstrebavaju, dobre pribera, v stolici nie je vidiet tuk = pankreas zatial funguje, aj ked podla vysledkov na spodnej hranici, ktora sa este povazuje za OK. Je potrebne telu dodavat pankreat enzymy ??? Nasiel som niekde take zvlastne teorie, ze organ casom zlenivie a tym padom sa casom este viac znizi produkcia pankret enzymov. Tato teoria tvrdila skor o kontinualnom posilovani funkcie, regenerovani, detox. pankreasu a pod...

Co si o tom myslis? Pri diagnoze ako je cysticka fibroza sa vsetky standardne vhodne postupy javia v trochu inom svtele... sad

BTW - co je dobre na posilnenie a ocistu pankreasu?

27

Tie teorie o "zleniveni organov" su ciste lzi.
Nie su totiz nicim podlozene, ziadnym poriadnym vyskumom.
Ked dieta nevie prehltnut kapsule, tak mu to vysyp napoja , vacsie davky na prazdny zaludok, aby sa predsa len nieco dostalo do krvi.
Enzymy co sa menej nicia kyselinami su napr ovocne ako bromelain a papain. ale aj niektore fungalne a bakterialne. Pozri napr na komplexnu zmes
http://www.iherb.com/Now-Foods-Digest-P … caps/21321

Na pancreas pozri doplnky pre cukrovku DM-2 , a protokol dr Berksona, ktrory sice regeneruje pecen ale ciastocne aj pancreas.

28

Dobry den,
mam dceru ktora ma 13 rokov a ma CF.
Chcem sa spytat co je dobre na odhlienenie.Inhaluje Ambrobene+NaCl a inhalovala aj ACC ale to ju drazdilo.A este inhaluje Pulmozine.Cital som ze na odhlienenie je dobry aj Oreganovy olej.Mozete mi napisat aky a ako sa davkuje.Alebo mi prosim Vas poradte nieco na odhlienenie.
Dakujem.

29

Na odhlienovanie je dobry enzym serrapeptaza,davka 3 x 120 000 IU
a tiez oreganovy olej, odporucam kapsule firmy NOW, davka 3 x 2 kapsule s jedlom
http://www.iherb.com/Now-Foods-Oregano- … l&ic=1
Ale na odbudovanie cyst odporucam brat silne enzymy, ako napr tento
http://www.iherb.com/Solgar-Pancreatin- … l&ic=3
davka 2 x 2 tablety
a tiez enzymy tvoriace jod (2 az 6 mg) a selen (200 az 600 mikrogramov)

30

Aby som to opísala presnejšie moje 13 dieťa má cysticku fibrozu zatial len s plúcnymi prejavmi, ciže trávenie je zatial ok. Má chronický zápal pluc a bronchiektázie. už mala pozitívny test na pseudomonas aeruginosa, zlatý stafylokok MRSA všetko zo spúta v plúcach. Naposledy pri MRSA vykaslala krv, kde nam povedali že jej praskla cieva pri upornom kasli a zapale. Liečila sa ATB do žily a prakticky odvtedy je na ATB. Prosím napíste nam čo by ste mi poradili čo by jej pomohlo. Ona na odhlienenie užíva ešte solmucol prášok 200g 3xdenne. Naposledy zo sputa mala aj candidu, na čo je nasadili 7 dnovu kuru mycomax. Zaujal ma aj ten cictricidal. ak môžete poradte nam aj davkovanie a linky k tomu odkial dané lieky mame objednať.lebo je toho strašne vela a kazdy len ponuka a vsetko je dobré(reklama)

31

Citricidal  profesional je dobry na MRSA, VRE, a rozne ine infekcie, na ktore nezaberaju atb. Pri tom to neznici crevnu probioticku floru, ktora je tak dolezita v obrane tela proti roznym infekciam.
Dospela davka, co odporucam je 35 kvapiek citricidalu(60%) d0 litra vody a da sa pripadne aj zdvojnasobnit. Na ine vahy, ako 70 kg sa da prepocitat podla pomeru vah.
Chronicke znamena len nedostatocne adresovane lekarmi.
Na regeneraciu pluc odporucam cordyceps sinensis, davka na dospeleho je 2 az 5 gramov
Tento adaptogen je zaroven aj antimikrobialny.
Kedze dostava atb, tak ma znicenu crevnu floru co by som co najskor obnovil kvalitnymi probiotikami, tj nasadou a podporovanim zmesou mikropvlaknin, cely zivot.
Dobre rozmnozena probioticka mikroflora  pre nas vyraba kopu roznych zivin a najma hromady roznych  protilatok proti roznym infekciam.
Na candidu pozri
http://rng.nazory.eu/rubriky/c/candida
kde zdoraznujem, ze candidu si sami vypestujeme tym ze jeme privela cukru a vyrobkov z jemnych muk co ju podpori na ukor inych kultur v crevach, naviac atb znicenim probiotik podporia rozne mikroby, ktore tie probiotika drzali v sachu.
Ten "chronicky" zapal pluc moze byt dosledok nakazy chlamidiou pneumoniae alebo roznymi mykoplazmami a L-formami.
Na to je ucinne dlhodobe branie extraktu z olivovych listov, a kvapiek samento, coumanda a banderol. Samozrejme tie rozne maskovane infekcie treba najprv odmaskovat, aby sa do nich dostali tie rozne antimikrobialne l;atky, ci uz produkovane telom, probiotikami alebo menovane antimikrobialne doplnky. Pomaha to samozrejme aj v kombinacii s atb, co ale neodporucam, lebo na jednej strane atb pomozu a na druhej poskodia, vid candidu, MRSA a ine, co su atb vlastne podporene.

32

mi berieme probiofix alebo hlivu ustricovu s laktobacilmi , teraz sa velmi hovori o bulharskych probiotikach   http://www.daflorn.com/en/laktera-plus-nature.html   tieto že vraj su velmi ucinne poznáte to ????

viete mi prosím poslat linky na doplnky ktoré ste mi odporučili, kde by som to mohla objednať , naša dcéra má 13 rokov takže to dávnkovanie ai zníziť.

33

ako prosim ta odmaskujem tie maskovane infekcie tomu celkom dobre nechapem a odporucas na odhlienenie Nac moja dcera berie solmucol prasok aky je v tom rozdiel obsahuje acetylcystein aj jedno aj druhe. a ktore nac odporucas pridaj prosim link

34

Bulharske probiotika su v podstate len jogurtove kvasinky, dobre, ale len zopar druhov. Probiotik je ovela viac a kazde z nich vyraba ine protilatky, takze odporucam viac druhov brat naraz. A samozrejme mikrovlakniny na podporenie ich rozmnozovania, lebo sa potrebuju rozmnozit najmenej 1000 krat.
Davka NAC je 2 x 600 az 1200 mg, davka serrapeptazy je 3 x 120 000 IU. To su davku na dospelu vahu, 70 kg, na ine vahy to treba prepocitat aspon zhruba v pomere vah. Vek nehra rolu.
Mnohe infekcie sa vedia maskovat alebo zdruzovanim do velkych skupin a spolocne sa maskovat o to hrubsou vrstvov ochrannych "hlienov", alebo zhodia plast a schovaju sa v bunkach, ktore prinutia vyrabat tiez ochranne hlieny , aby do nic nemohli obranne latky prenikat v dostatocnych mnozstvach
Cysticka fibroza je typicka choroba hlienov a zaroven sa tvoriacich "smetnych kosov", cyst.
Tj oboje treba odstranovat a samozrejme zaroven adresovat mikrobialnu pricinu za nimi, pripadne aj parazity, lebo aj tieto mozu byt zdroj mikrobov v tele.

Naposledy upravil: RNG (2014-09-30 01:15:00)

35

a viete mi odporučiť pre nu nejake kvalitne probiotiká ? poznate ten solmucol prasok o ktorom písem??? je to nac podla vas ucinejsie?

36

Probiotika su take kvalitne, ktore su odolne voci teplu a odolene voci kyselinam. Take najdes napriklad tu: http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Pr … l&ic=3 alebo http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Ja … &ic=23

Acetylcystein a N-Acetylcystein (NAC) je ta ista ucinna latka, kedze davka pre dospelu osobu (zhruba 70 kg) je 2 x 600 az 1200 mg za den, tak toto musis preratat na vahu tvojej dcerky a vysledok porovnas s obsahom, ktory ma ten Solmucol a potom zistis ci je dostatocne ucinny.

37

Solmucol prichadza s obsahmi NAC uvedenymi tu
http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/sp … 24438.html
Ak beries 200 mg balenie, tak dostanes len 200 mg NAC, co je dost malo.

38

Pietro , mne odporučili tieto http://www.daflorn.com/en/laktera-plus-nature.html  nepoznas to ze vraj im nevadi kyselina v zaludku ze su fakt vyborne no nemam s tym skusenost neviem posudit ak sa nietko vyzna v tom zlození mohol by tomu rozumieť

Pietro napísal(a):

Probiotika su take kvalitne, ktore su odolne voci teplu a odolene voci kyselinam. Take najdes napriklad tu: http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Pr … l&ic=3 alebo http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Ja … &ic=23

Acetylcystein a N-Acetylcystein (NAC) je ta ista ucinna latka, kedze davka pre dospelu osobu (zhruba 70 kg) je 2 x 600 az 1200 mg za den, tak toto musis preratat na vahu tvojej dcerky a vysledok porovnas s obsahom, ktory ma ten Solmucol a potom zistis ci je dostatocne ucinny.

39

solmucol berie 600 mg denne cize to je asi málo, dalej omega 3 , jodaaqua 2x lyzicku , to odmaskovanie infekcie na to sluzi ta serrapeptaza? ak tomu dobre rozumiem, a ked si to zhrnieme čo vsetko vlastne by som jej mala kupiť teraz vlastne je na tych atb uz sa normalne bojim jej ich vysadit aby zas nedostala nejakeho bacila a neslo to stale dokola. tak mi prosim nejako spiste dokopy co vsetko v prvom rade by som mala objednať??? dakujem

RNG napísal(a):

Bulharske probiotika su v podstate len jogurtover kivasinky, dobre ale len zopar druhov. Probiotik je ovela viac a kazde z nich vyraba ine proti;latky, takze odporucam viac druhov brat naraz. A samozrejme mikrovlakniny na podporenie ich rozmnozovania, lebo sa potrebuju rozmnozit najmenej 1000 krat.
Davka NAC je 2 x 600 az 1200 mg, davka serrapeptazy je 3 x 120 000 IU. To su davku na dospelu vahu, 70 kg, na ine vahy to treba prepocitat aspon zhruba v pomere vah. Vek nehra rolu.
Mnohe infekcie sa vedia maskovat alebo zdruzovanim do velkych skupin a spolocne sa maskovat o to hrubsou vrstvov ochrannych "hlienov", alebo zhodia plast a schpovaju sa v bunkach, ktore prinutia vyrabat tiez ochranne hlieny , aby do nic nemohli obranne latky prenikat v dostatocnych mnozstvach
Cysticka fibroza je typicka choroba hlienov a zaroven sa tvoriacich "smetnych kosov", cyst.
Tj oboje treba odstranovat a samozrejme zaroven adresovat mikrobialnu pricinu za nimi, pripadne aj parazity, lebo aj tieto mozu byt zdroj mikrobov v tele.

40

Nuz odporucam ti zohnat si citricidal, oreganovy olej,NAC, serrapaptazu a samozrejme silne enzymy na celkove odmorenie tela.
Odporucam aj extrakt z olivovych listov, lebo mnohe infekcie sa daju nim adresovat, vcitane viralnych a mykoplaziem a roznych inych vnutrobunecnych parazitov.
No a samozrejme rozne mikrovlakniny a kvalitne probiotika, co nam vyrabaju kopy obrannych latok, okrem ineho.

41

tu mikrovlakninu aku???napriklad? a odporucil si mi tiez na pluca :Na regeneraciu pluc odporucam cordyceps sinensis a takisto kvapky samento, coumanda a banderol?? to všetko ano môze? este mi porad prosim tie probiotika ktoré a tu mikrovlakninu aku k tomu??? dakujem

RNG napísal(a):

Nuz odporucam ti zohnat si citricidal, oreganovy olej,NAC, serrapaptazu a samozrejme silne enzymy na celkove odmorenie tela.
Odporucam aj extrakt z olivovych listov, lebo mnohe infekcie sa daju nim adresovat, vcitane viralnych a mykoplaziem a roznych inych vnutrobunecnych parazitov.
No a samozrejme rozne mikrovlakniny a kvalitne probiotika, co nam vyrabaju kopy obrannych latok, okrem ineho.

42

Mikrovlakniny su napr psylium, inulin, pektiny, arabinogalactany, glucomanan a rozne stavy zo stromov a krikov pod menom GUMS. Probiotika tieto pre nas nestravitelne latky potrebuju ako potravu a tiez ako my, potrebuju vyzivu pestru,,preto radim zmes menovanych, nie len jedno.
Z probiotik odporucam rozne zmesy, ale najucinnejsie su take, co su tepelne a kyselinovo odolne, aby sa dostali za ziva do criev. Pozri napr na
http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Pr … l&ic=1
alebo
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Ja … l&ic=1

43

a aky mas nazor na colostrum ??? uz ich je tiez vela na trhu dokonca aj kozie ktore sa dokonca vyraba na slovensku, je rozdiel medzi kozim a kravským?

44

Collostrum je bohaty zdroj zivin a najma obrannycy latok, imu noglobulinov. Ospabene telo dostane z collostra aj pri oslabenom traveni a absorbcii velku pomoc.
Kravske mledzivo/collostrum je bohatsie na imunoglobuliny ako kozie, ale kozie je pre niekoho stravitelnejsie.
Osobne mam radsej collostrum z menej zamorenych krajin ako je Europa a z krav co sa volne pasu, nie stajnene krmene krmnymi zmeskami a "osetrovane" atb a hormonami. Tj napr z Noveho Zealandu.

45

a z nemecka??? posli mi nejaky link na colostrum ktoré odporučas a este otazka tekute alebo kapsule????

RNG napísal(a):

Collostrum je bohaty zdroj zivin a najma obrannycy latok, imu noglobulinov. Ospabene telo dostane z collostra aj pri oslabenom traveni a absorbcii velku pomoc.
Kravske mledzivo/collostrum je bohatsie na imunoglobuliny ako kozie, ale kozie je pre niekoho stravitelnejsie.
Osobne mam radsej collostrum z menej zamorenych krajin ako je Europa a z krav co sa volne pasu, nie stajnene krmene krmnymi zmeskami a "osetrovane" atb a hormonami. Tj napr z Noveho Zealandu.

46

bambulka1231 napísal(a):

a z nemecka??? posli mi nejaky link na colostrum ktoré odporučas a este otazka tekute alebo kapsule????

Najlepsie je praskove ako toto: http://www.iherb.com/Symbiotics-Colostr … l&ic=4 alebo vacsie balenie: http://www.iherb.com/Symbiotics-Colostr … l&ic=5

Je to vlastne to kolostrum, ktore odporuca RNG.

47

Nuz hociake kolostrum je lepsie, nez ziadne, ale to Novozealandske je asi najcistejsie a najkvalitnejsie. A pri tom, je ovela lacnejsie, nez Europske produkty, tj ked ho kupujes cez internet napr z iherb.com

48

a kedze je to v podstate mlieko nemôze to moju dcéru zahlienovať?

RNG napísal(a):

Nuz hociake kolostrum je lepsie, nez ziadne, ale to Novozealandske je asi najcistejsie a najkvalitnejsie. A pri tom, je ovela lacnejsie, nez Europske produkty, tj ked ho kupujes cez internet napr z iherb.com

49

Colostrum, nie je mlieko, ale mledzivo, tj uplne ina latka.

50

Dostali sme kolostrum forte od Barnys snad to môzeme uzivat,?  a niekte som citala ze ta serapeptaza je len od 25 rokov

dalej otazka na odhlienenie nam poradil lekar aj erdomed je tam ina ucinna latka ktora aj dezinfikuje čo si myslis o tom???

RNG napísal(a):

Colostrum, nie je mlieko, ale mledzivo, tj uplne ina latka.