Zatial sa nesnazime u syna uplne vylucit lepok, aj ked casom k tomu asi prejdeme, kedze zahlienovaci ucinok lepku je nepopieratelny, aj ked v nasom pripade zatial nie velmi registrovany. Viem, ze spalda je "pra-psenica" ale ma menej lepku a v trochu inej forme - takze zaradenim spaldy postupne znizujeme mnozstvo lepku v potrave.
Viem, ze pri celiakii sa nehra na viac ci menej lepku, proste nesmie byt ziadny.
Antibiotika na chripku nezaberaju, to je jasne (len skoda, ze nie vsetkym nasim pediatrom). U CF je "obycajna" chripka problemova tym, ze telo sa este viac zahlieni a imunitny system uz nema dosah v tak hrubej a hustej vrstve hlienu bojovat proti bakteriam, preto sa pri CF takmer vzdy pridruzia aj bakterialne infekcie dychacich ciest. Zapadna medicina na to hned nasadzuje vysoke davky antibiotik a to IV a inhalovanim, pretoze pseudomonady CF pacientom doslova postupne zozieraju plucne tkanivo. Osobne si nemyslim, ze toto je spravna cesta.
U CF pacientov by imunitny system aj pracoval spravne, ale bohuzial nedokaze ziskat dostatok paliva (vitaminov, zivin apod...) kvoli zlemu traveniu + v neustale zahlienenych plucach nema dostatok prostreidkov na boj. A biele krvinky, ktore bojuju s bakteriami v plucach prakticky vytvaraju dalsi husty hlien.... a tak stale dokola.
Nasiel som studie o vplyve Glutathionu v plucach a vraj prave tento antioxidant (ktory vyrazne chyba ludom s CF a HIV) sposobuje, ze u zdravych ludi je Pseudomonas aeuroginosa "neskodna" bakteria. Takze zvysovanie urovne Glutathionu v plucach by mohla byt cesta. Slovensko je samozrejme 20 rokov za okolitym svetom, takze napr. v Canade su uz CF pacienti, ktori inhaluju namiesto chemickych mukolytik "obycajnu slanu vodu" + glutathion... a vysledky sa vraj dostavuju....
NAC je okrem ineho potrebny na tvorbu Glutathionu, takze okrem odhlienovania aj dalsi vedlajsi, tentokrat pozitivny ucinok tejto aminokyseliny. To len info pre ostatnych z mojho patrania :-)
Pekny den a este raz dakujem za reakcie.
tomas