Vyšetrenie hladiny horčíka v krvi je vraj veľmi nepresné, čo by nasvedčovalo aj tomu, prečo ľudia s dobrými krvnými výsledkami trpia silnými príznakmi nedostatku horčíka. Ja som ukážkový prípad.
Dočítala som sa, že:
Krevní rozbor však není spolehlivým ukazatelem nedostatku Mg. Jde totiž o zjišťování hladiny extracelulárního Mg, která je v séru velmi stabilní a zajištěn několika mechanizmy a to kalcitoninem, parathormonem, vylučovací schopností ledvin. I při nedostatku Mg v těle může být udržována hladina sérového Mg na normální hranici. Proto ke zjišťovaným poruchám sérových hladin dochází obvykle teprve při akutním metabolickém rozvratu, nejčastěji u nemocných umístěných proto na ARO odděleních. Hladiny Mg v séru při odebraném krevním vzorku podléhají rychlým změnám, protože Mg z erytrocytů difunduje do séra a tak zvyšuje uměle jeho hladinu. Vzorky musí být proto bezprostředně zpracovány.
Čítala som teóriu, že dostočné množstvo brania extra horčíka si musí nastaviť každý sám podľa potreby a tolerancie svojho tela - brať postupne také množstvo, až k preháňaniu, odsledovať si množstvo a následne brať tesne pod hranicou, než dôjde k preháňaniu. Niekoho preháňa po dvoch tabelách, niekoho až po piatich tabletách toho istého magnézia.
Laura