Ja odoberam periodika dr J. A McDougalla pod nazvom To Your Health, ma v nich vyborne spravy , ale nezda sa mi, ze by som ho vo vsetkom nasledoval. Su aj ini lekari s inymi nazorami.
Co sa tyka veganstva, nemyslim, ze je zdrave prevadzane prisne a tiez si nemyslim, ze zivocisne bielkoviny poskodzuju tenke crevo, naopak prebytky cukrov tam vytvoria premnozenie candidy a plesni, ktore poskodia steny(Leaky gut syndrome). Ziadna dieta kompletne vylucujuca niektore potraviny nemoze byt zdrava na cely zivot, lebo tak prideme o niektore latky, ktore potom telu chybaju.. Na potvrdenie toho, ze niektore teorie su tam neplatne zober si eskimakov, co sa zivili donedavna len masom a rybami a nepozmali obezitu a ani cukrovku, pozri si clanku okolo napr Inuitov, ktori su lepsie prestudovani
http://tundramedicinedreams.blogspot.co … esity.html
A nemali ziadne problemy s crevami
Creva sa daju regenerovat, ked sa obnovit v nich zdrava crevna flora, najma to zavisi od travenia celkove, lebo poruchy travenia(nedostatky kyselin, enzymov, vlaknin a probiotik) su hlavna pricina premnozenia skodlivych kultur v crevach ktore ich svojimi toxinmi a dokonca mechanicky uponkami poskodia a prederavia
Pomahaju pri tom najma mikrovlakniny, ako psylium, pektiny a arabinogalaktany, ayurvedna zmes ovoci triphala, zdroje hojivych cukrov ako napr aloe vera a vytazok z adaptogenu sladovky hladkoplodej pod nazvom DGL. Samozrejme si teba napravit travenie a crevnu floru dosadenim potrebnych probiotik
Hinduisti maju sice vela pravdy, ale zialbohu sa napriek tomu dlho nedozivaju, najviac sa dozivaju Japonci a ti nie su vegani, hoci jedia dost malo masa a ryb, viac zelenin.
Kazda dieteticka rada je ciastocne pravdiva ale ziadna neberie kompletne do uvahy, ze individualni ludia maju individualne potreby, niekomu robi dobre viac sacharidova strava, niekomu je vhodnejsia viac masova a rybacia, pravdepodobne najlepsia je tzv paleontologicka, tj strava nasich predkov pred 100 000 rokmi a viac,, ktora sa skladala zo vsetkeho suroveho, hodne korienkov nieco ovocia a orechov a malicko zivocisnych bielkovin, zvierata sa tazsie lovia, ako zbieraju korienky, orechy a ovocie. A ohen nepoznali.
Ale ani to nie je pre nas idealne dnes, lebo nemame tie divoke rastliny, len slachtene a polnohospodarsky pestovane plus zamorenie, vo predtym nejestvovalo, takze ani davna dieta na dnesne casy nie je idealna, daco v nej treba doplnit na to zamorenie a proti nedostatkom vyvolanym slachtenim a intenzivnym polnohospodarstvom na ochudobnenej a otravenej pode. A nahusteni sme, takze vypukaju epidemie, ktore by pri redsom osidlenui neexistovali
Ako obvvykle, citujem:"pravda nie je ani cierna ani biela ale len rozne odtiene sedej"
Dr McDougall pomohol mnohym, ale aj makrobiotici, aj Atkins a pritom kazdy ma uplne opacne teorie.Pozri nazori aj inych lekarov z tych co ich periodika odoberam a potom sem pisem, co je podla nich dobre a uspesne:
http://rng.uforum.sk/forum/94/alternativni-lekari/
V jednom sa zhodujem s Ayurvedou, zaludok a creva su extremne dolezite, tadial dostavame vsetky materialy, z ktorych sa telo zivi, regeneruje, a kde dostava na vsetku procesy potrebne materialy.
Ako sa hovorilo kedysi, najlepsia je zlata stredna cesta, nic neprehanat a pouzivat najnovsie vedomosti okolo vyzivy, nie len sa spoliehat na dnesny stav organizovanej mediciny a jej nastrojov a "rad"
Dost na tento tyzden, na weekend som busy, takze sa odmlcim
Naposledy upravil: RNG (2010-11-17 09:34:50)