Téma: Ťažká skolióza a tehotenstvo plus iné
Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu. Mám 33r. a šieste tehotenstvo, pričom mám ťažkú skoliózu, ktorá začala v 5. rokoch a z toho vyplývajúce problémy. Tiež mám mierne vykrivenú panvu, čo spôsobilo rozdiel v dĺžke nôh, jedna je cca o pol cm kratšia. V tehotenstve našťastie zrejme hormóny spôsobujú, že nemám veľké bolesti, o to horšie je to po pôrode... Teraz mám ale špecifický problém: asi pred rokom sa mi stala "nehoda". Po bežnom rehabilitačnom cvičení, ktoré robím každý deň, som sa ešte zavesila na hrazdu za ruky a chvíľu som visela (čo odporúčajú rehab.lekári), ale keď som sa už chcela postaviť, pri stúpnutí na pravú nohu som pocítila ostrú bolesť v krížoch, ktorá vystrekovala od chrbtice smerom k bedrovej lopate, až do boku. Takmer som nemohla chodiť, prešla som len s pridržiavaním o stenu... Myslela som, že to postupne prejde, ale neprešlo. Vystriedala som rehabilitácie, SM systém - ktorý mi bolesť len zhoršoval, bola som na magnetickú rezonanciu, ale neurochirurg sa vyjadril, že tam nie je vysunutá platnička, vraj výsledok MR odpovedá veku a diagnóze. Odporučil len posilovať svalstvo chrbtového "korzetu" a lieky na bolesť, ortopéd mi dal dorsiflex a meloxikam, ktoré však neberiem, len občas, keď sa to nedá vydržať. Odvtedy mám tú bolesť neustále prítomnú na tom istom mieste. Cvičenie mi trochu pomáha, ale nie dosť, mám problém s pohyblivosťou, najmä predklony, vstávanie zo sedu a pod. Ibaže keby som necvičila, jednoducho by som nefungovala.... Bolesť sa zhoršuje po fyzickej námahe, pri dlhšom sedení atď. Ja mám pocit, akoby mi sval "vypovedal službu", hovorím to ako laik, ale nemám pocit, že tá bolesť ide z chrbtice, i keď začína niekde pri nej. Najhoršie je to ráno, kým sa rozhýbem, alebo keď nemám dosť času na cvičenie, mám problém sa postaviť. V noci sa budím, pri každom pokuse zmeniť polohu, kvôli bolesti. Cítim sa ako 70 ročná starenka... Dosť mi pomáhala masáž a vodná masáž - vodný prúd. Niekedy, keď ležím na zemi, pri cvičení a uvoľním sa, mi "rupne" v chrbtici, akoby sa stavce posunuli a trochu sa mi uvoľní to napätie, ktoré som v tej oblasti mala, to isté sa mi stáva v stoji, pri podsadení panvy. Neviem, či to je dobré, ale trochu mi to pomáha, no je to dosť hlasné... Rovnako si uvoľnujem napätie v krčnej chrbtici, tiež mi praská o "stošesť".... Snáď mi niečo poradíte, čo by mi pomohlo s týmito problémami a ako by som mohla svojmu telu pomôcť, aby sa totálne nevyčerpalo, trochu sa obávam, čo so mnou bude po tomto tehotenstve. Lieky proti bolesti teraz brať nemôžem.
Okrem toho už asi 3 roky mi praskajú kĺby a ľavé koleno ma aj bolí pri určitých pohyboch, skáče mi tak, až mám pocit, že sa mi jedného dňa vykĺbi, dokonca teraz v tehotenstve sa to zhoršuje.
Zatiaľ ďakujem a prajem pekný deň a veľa sily v čítaní príspevkov ;-)