Pre všetkých, čo tu písali o probléme s refluxom (pažerákovým) + komplikáciách:
Metaplázia je patologická zmena (premena) tkaniva, kde sa tkanivo zmenilo z jedného tipu buniek na iný typ. Platí to samozrejme kdekoľvek v tele. V prípade prechodu pažerák vs. žalúdok ide o premenu dlaždicového epitelu (výstelky) pažeráka na epitel cylindrický, charakteristický pre výstelku žalúdka. Táto metaplázia je nebezpečná v tom, že je v danom stave už akoby súčasťou trávenia. To znamená, že kardia (vyústenie pažeráka do žalúdka) alebo jej časť sa už nemusí chovať ako pažerák, ale ako žalúdok.
Podstúpil som prednedávnom transnazálnu endoskopiu, chvalabohu s výsledkom LEN ľahkého pažerákového refluxu, bez výraznej ezofagitídy (najťažší stupeň ezofagitídy = predstupeň metaplázie), a čo ma okrem iného najviac zaujímalo, bolo tzv. "dovieranie alebo naopak nedovieranie, netesnosť kardie", čiže zjednodušene, či mám bezpečne uzavretý prechod medzi pažerákom a žalúdkom - čo je vlastne celý problém!
A na záver otázka na RNG - problematika dovierania kardie...okrem nedostatku žalúdočných kyselín (s čím súhlasím) by bolo asi vhodné doplniť aj to, že kardia môže nedovierať aj pri "inervácii" daného tkaniva, a to z dvoch dôvodov: chrbtica a stres.
ahojte