Bludička,tak čo mám teda piť ? Čo piješ ty ? Pila som destilku ale pre stupňujúce bolesti svalov a kľbov som musela prestať,aj som z nej varila,aj kávu.RNG mi poradil je remineralizovať kalinátom . Neviem či by to stačilo,nechcem si narobiť ešte väčšie problémy než sa snažím riešiť.Doplnky beriem všelijaké,podľa rád tohto fóra,také základné čo odporúča RNG a už dva mediace som na nízkosacharidovaj strave,cítim sa menej unavená a už nemusím cez deň spať.Robím si aj zeleninové šťavy s trochou ovocia aj zo špenátu,rukoly a iných teraz dostupných tráv,ale nie každý deň.Mám odšťavovač aj na zelené byliny.Tak akú vodu piješ,keď ani RO nie je ok? Keď som mala morské akvárium tak tam som tiež dávala RO alebo destilku,ináč by tie morské živočích neprežili.
A čo jesť,sacharidov jem tak pod 100 g denne,niekedy výrazne menej,raz denne mäso z prírodne chovaných zvierat na zeleninu už mám zdroj,čo začnem na jar,Jem dost zdravých tukov ako kokosový olej,maslo kravské bvravčovú masť,smotanu tučnú kefírz tibetskej huby z domáceho kravského mlieka,orechy,semená zelenina raw kakao.Neviem ešte ako to mám variť v jakých riadoch aby som nejedla viac kovov z panvíc ktoré produkujúťažké kovy.Mám 108 kg,trochu som schudla cca 6 kg ale už to stojí.Čo povieš na tie pomalé hrnce na varenie dlhé hodiny na nízkych teplotách ?Mám 50 rokov,značnú nadváhu,pravidelne beriem len antidepresíva a na spanie./dlhodobo stresová práca .Bojím sa nie smrti ale choroby,života čo ma čaká ak neurobím nejakú výrazn zmenu v živote.Ešte aj fajčím a dosť veľa.Mám plán výrazne schudnúť,zbaviť sa liekov a prestať fajčiť a učiť sa anglicky,lebo aj keď v nej telefonujem skoro každý deň poznám len to o čom dookola rozprávame.Inak nerozumiem skoro nič.Mala by si pre mňa rady ohľadom tohto všetkého prosím ? Študujem okolo toho denne aj niekoľko hodín denne ale niekedy ťe nejaký aha efekt posunie skokom dopredu.Ďík za každú odpoveď.
Ja mám doma dionelu FAS4 teraz, nič lepšieho som nevymyslela, my tu máme dosť kvalitné pramene v okolí, tak občas skočím pre pramenitú vodu, keď som mimo domu a to som dosť často, mi nezostáva nič iné, len kupovať vodu. Ja som kedysi používala dionelu pred osmózou, ale tú základnú FAM1, takže mne stačilo ju len dať vymeniť, tú vložku, čo ma nevyšlo moc peňazí, nová stojí dosť. Získala som aj materiály ako FAS4 filtruje ťažké kovy a podľa toho to vyzerá celkom ok. Plánujem ju meniť častejšie, tá výmena vložky je celkom lacná.
Tak, čo píšeš, si urobila už veľa zmien, ale tá Tvoja nadváha, ak to nie je nejakého hormonálneho pôvodu napr. hypotyreóza, estrogénová dominancia, toxicita, tak svedčí o tom, že asi tá strava nebola moc optimálna v minulosti.
Tie pomalé hrnce určite nekupuj, jedlo sa v nich značne znehodnocuje dlhodobou úpravou, aj keď sú tam nižšie teploty. Aj keď to možno znie paradoxne, lepší je napr. tlakový hrniec na niektoré druhy potravín, rýchlejšia úprava jedla bez prístupu vzduchu, aj keď pri vyššej teplote spôsobí vznik menej škodlivých látok a stratu vitamínov.
Ja mám silnú alergiu na nikel, takže už ani moc nepoužívam nerezové riady, ale tak pre bežného človeka je to ešte asi jeden z tých menej toxických riadov a riziko nastáva hlavne, ak sa dlhodobo v nich varí niečo kyslé, čo spôsobí koróziu, používa sa soľ. Zdravotne nezávadné sú jedine kvalitné smalty, sklo (ale zlá tepelná vodivosť), kvalitná keramika.
Kalinát je len draslík, ale voda obsahuje aj iné minerály+veľa stopových prvkov, ktorých funkcia doteraz nie je ešte ani preskúmaná ako napr. lithium, rubidium, z môjho pohľadu je veľmi ťažké nejak tú destilku optimálne remineralizovať, koľko, akých a v akom zložení tie minerály do nej dodať, preto nemajú ani zmysel tie remineralizačné patróny, čo občas bývajú pri osmóze. Dá sa "remineralizovať" tak, že ju zmiešam napr. s čerstvou zeleninovou šťavou, ale tak sa to nedá robiť stále. Tie stopové prvky sa dajú prijímať čiastočne v potravinách ako nerafinovaná morská soľ, kelp, morské riasy...
V zime je dosť problematické odšťavovať, max. nejakú mrkvu, cviklu, zeler, klíčky... Neviem, prečo držíš zrovna nízkosacharidovú stravu a koľko tých sacharidov vlastne prijímaš, z môjho pohľadu tie sacharidy vo forme zeleniny, bezlepkových obilnín - pohánka, pšeno, quinoa, natural ryža, zemiaky, sladké zemiaky, rôzne druhy tekvíc, sú ok. Aby si zase nebola moc vyčerpaná. Ak máš nadváhu, tak dočasne zredukuj aj tuky, teda tú smotanu a pod. O strave tu bolo toho popísaného veľa, neviem, čo by Ťa konkrétne zaujímalo. Ak riešiš také zdravotné problémy, je dobré vytvoriť si nejaký jedálniček, systém základných jedál, čo nosiť so sebou do práce, aby si nemala nejaké nezdravé úlety, ak nebudeš mať, čo po ruke.
Hlavnou príčinou toxicity ťažkými kovmi je práve deficit základných vitálnych minerálov! Preto si myslím, je pitie destilovanej vody také rizikové. Telu, ak totiž chýba minerál, dosadí si tam ťažký kov, pre neho je lepší ako nič. Ak niekomu chýbajú minerály, je pre neho veľmi obtiažne vôbec chelátovať ortuť a ťažké kovy. Ak má telo ale k dispozícii dostatok minerálov, tieto dokážu vytláčať z väzby tie "zlé". Je pravda, že krátkodobo pitie destilovanej a osmózovej vody má detoxikačný efekt, ale dlhodobo môžu organizmus doslova minerálne zruinovať, ak si človek fakt nedáva bacha a nekompenzuje to kvalitnou stravou a pitím rôznych štiav.
Takže aj keď sa argumentuje tým, že destilka je super čistá, z môjho pohľadu môže narobiť viac škody ako úžitku, lebo pripravuje organizmus práve o tie vitálne minerály. Som za filtrovanie vody, ale tak, aby sa výrazne nenarušilo minerálne zloženie. Pôda je dnes zamorená, ale aj potraviny z nej, takže neviem, či sa toho až tak veľa porieši, ak budem prísne kontrolovať jeden vstup - vodu a zvyšok budem jesť aj tak zamorené. Takže treba to riešiť komplexne a zameriavať sa aj na kvalitné potraviny z bio produkcie.
A ešte jeden predsudok, čo sa týka štiav, práve zeleninové šťavy, ak sa robia z nekvalitnej zeleniny, spôsobia, že sa škodlivé látky, pesticídy koncentrujú a telo ich bez ochrannej vlákniny omnoho ľahšie absorbuje. Práve vláknina je to, čo zabraňuje vstrebávaniu škodlivých látok z potravín do organizmu, takže na odšťavovanie by sa mala použiť len zelenina najvyššej kvality. Lebo som čítala často krát také blbosti, že všetok bordel zostane vo vláknine a ja dostanem len to najlepšie zo zeleniny, ak ju odšťavím, kopec chemikálií je vodorozpustných a nemá problém sa dostať do šťavy.
Naposledy upravil: bludicka (2015-01-18 10:39:08)