Ale mňa by skôr zaujímala kvalita zubov pri neumývaní a kvalitnej strave bez zásahu zubárov - teda mimo toho, že sa zuby zbrúsia pod mostíky, alebo odstráni časť zubu napr. pri korunkách, blombovaní. Lebo čím viac sa zo zuba odstráni, hlavne zdravého tkaniva, tým je zub náchylnejší na odumretie, kazy. O koreňových kanálikoch ani nehovorím, to by som si robiť nikdy nedala.
So zafarbením zubov si ani ja hlavu nelámem, jednu dobu som jedla každý deň čučoriedky a vyzerali príšerne, inak ten kokosový tuk zuby super vybieli bez škodlivých následkov.
No ja som čítala, že aj primáti mávajú zubné kazy, ale tak o dosť menej ako ľudia.
http://rawfoodsos.com/2010/01/24/dental … et-part-1/
Tak isto veľa vitariánov, čo jedáva surovú stravu, ovocie, trpí kazmi a nejedia žiadny cukor a spracované sacharidy, ale môžu im chýbať iné zložky, napr. tie tukorozpustné vitamíny. Sú určité potraviny, ktoré pôsobia negatívne na zuby a je jedno nakoľko sú "prirodzené". Ono veľa vitariánov si zuby ani neumýva v presvedčení, že to jablko stačí, jedia predsa zdravú stravu a je to pre človeka neprirodzené, lebo primáti si zuby neumývajú. A potom skončili u zubára s plnými ústami kazov, dosť o tom podrobne píše Frederic Patenaude a teraz používa na zuby zubnú sprchu, niť a všetky vymožnosti.
A ďalšia vec je, že zubár objaví skoro vždy nejaký kaz. Takže možno aj teraz máš kopec malých kazov a len človek o nich nevie. A o tom, či jablko zuby prečistí, by sa dalo tiež diskutovať. Tak určite chrúmaním nejakej mrkvy, stopkatého zeleru sa zuby čiastočne prečistia, aj tie silice z toho zeleru sú antibakteriálne, ale neviem, či zrovna dostatočne. Ak po tom zeleri si nedám čokoládu, alebo nevypijem osladený čaj.
Podľa toho článku od Westone Price najmenej kazoví boli pôvodní Eskimáci.
A možno deficit kazov u Teba súvisí aj s cukrovkou - obmedzenie cukrov a zlepšení stravy za posledné roky. Možno tá strava je oveľa kľúčovejšia ako zubná hygiena, ale podľa všetkého nie vitariánska. Ale tak aj odstraňovaním plaku zlepšil ten Dr. Joseph Philips u mnohých svojich pacientov tou blotting technikou stav ďasien a zubov. No ja zatiaľ nemám odvahu si zuby nečistiť.
Naposledy upravil: bludicka (2013-09-02 20:47:55)