51

Re: doplnky

Vdaka. Este aby som to upresnil, viem ze na trhu su aj farmaceuticke verzie doplnkov a to su vacsinou synteticke vyzivove doplnky. Daju sa nejako rozlisit od prirodnych vyzivovych doplnokov?

52

Farmaceuticky priemysel ma svoje vyrobky a doplnkovy svoje. Niekedy aj doplnkari maju rozne syntetika, videl som napr ponukany Dl alpha tocoferol miesto D alpha tocoferolu, co je prirodny bioidenticky.  Obcas sa clovek aj opali....

53

Takze ak clovek kupuje vyzivove doplnky od doplnkoveho priemyslu, tak ma zaruku, ze ich vyrobky nebudu obsahovat chemicke konzervacne latky, synteticke farbiva, synteticke prichute a sladidla atd.

54

Tak daleko sa nemozem spoliehat ani  na nich , ale rozhodne sa snazia pouzivat co najmenej a najbezpecnejsie. Jedina zaruka je, ze ti to neublizi.

55

Daju sa nejako rozonat doplky od doplnkoveho priemyslu a od farmaceutickeho priemyslu? Su nejako tie produkty oznacene? Alebo sa to da zistit jedine tak, ze by si clovek tu firmu alebo tu znacku sam overil napr. pomocou internetu.

56

Nuz doplnkove spolocnosti nie su farmaceuticke, co si mozes najst cez internet.

57

Ty nahodou nepoznas nejaky zoznam firiem resp. znaciek vyzivovych doplkov od doplnkoveho priemyslu, ktory je dostupny na internete?

58

Boze, to ziadas vela, je ich na stovky.
Dobre su napr Swansonvitamins, Dr Best, NOW foods a ine co tu bezne odporucam . Tito vyrabaju percentualne viac ucinnych doplnkov, ako ini, ale aj oni ponukaju rozne zo prislabymi obsahmi, takze si treba vyberat podla obsahov a cien.

59

Velka vdaka za trpezlivost a ochotu pomoc a poradit. Este raz dakujem. smile

Naposledy upravil: Pietro (2014-02-14 09:47:29)

60

OK

61

Ahoj, uz mi prisla Triphala z iherb-u, konkretne tato: http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Triph … &ic=10

Viem, ze si mi uz povedal, ze je jedno kedy si da clovek Triphalu (pred jedlom, s jedlom alebo po jedle). Ale predsa sa chcem este opytat jednu drobnost. Mozem si dat Triphalu aj nalacno? Vopred za odpoved dakujem.

62

Nuz niekoho triphala prezenie, preto ju skor odporucam brat s jedlom, aby sa "rozriedila"

63

http://technet.idnes.cz/vitaminy-potrav … 0_veda_mla

Dobrý večer, čo si myslíte o takýchto správach? Niekedy už človek nevie, čo si má myslieť a čo robiť. Môže byť na tom niečo pravdy? Mám mať strach z vitamínov, ktoré užívam? Existujú nejaké dôkazy, že dlhodobé užívanie vitamínov je bezpečné?

64

Hromada lzi, vyprodukovanych na objednavku farmacie, ktora che ociernit bezpecne potravinove doplnky, aby sa ich patentovane lieciva nezdali az natolko skodlive a aby im doplnky neodoberali zakaznikov.
Sprav na uzitocnost vitaminov C, E a D-3 su desiatky tisiscv, tako studia vyrobena na objednavku je jedna z niekolkych podobnych. Zatial kazda, ktora vysla proti doplnkom bola dokladne vyvratena lekarmi alternativnej mediciny ako podvod. Samozrejme to sa clovek ale nemoze z beznej tlace a televizii dozvediet, na to si musi objednavat periodika tychto lekarov. Tlac a televizia su v rukach medickeho monopolu.
Bezne podvody, ako napr s karotenom a fajciarmi boli zorganizovane "spravnym" vyberom fajciarov, pokusy s vitaminom E bolo robene zo syntetickou nahrazkou (Dl alpha tocoferol, z farmaceutickych zdrojov), ine studie boli robene s mizivymi davkami, daleko od tych, co odporucali lekari,. co sa s tym zaoberali,takze boli samozrejme neucinne.
A mnohe studie sa bezne "doktoruju" tj "upravia dodatocne" do zelatenych foriem.

Ale nakolko su doplnky ucinne sveci o tom jasne napr to, ze v USA lekari az na 75% beru tieto doplnky, aj ked ich pacientom predpisuje len asi 1.5%, aj to povacsine potajomky, aby neboli prenasledovani a obvineni , ako sa to bezne robi, zo sarlatanstva.

Inac otazka dokazov je v rukach institucii, ktore sluzia otrocky lekarskemu monopolu, tj aj farmacii vcitane.
Keby naozaj bol skutocny dokaz o skdlivosti niecoho z doplnkov, tak by ten doplnok bol nasou FDA z trhu okamzite stiahnuty, vyrobne zablokovane, majetok vyrobcov zhabany a pripadne by ich aj posadili do vazenia. To nie je teoria, to sa uz viacerym stalo, a stacilo na to len napr napisat na koloidnu striebornu vodu, ze je lieciva, kde liecivost moze schvalit v USA len FDA a kto to tvrdi bez ich schvalenia, aj ked je to pravda skonci zatvorenim vyrobne, zhabanim majetku a ako v pripade jedneho vyrobcu aj 2 rokmi vazenia
Pritom v kazdom laboratoriu sa da jednoducho dokazat, ze koloidna strieborna voda nici rozne mikroby. Ale kedze to FDA oficialne neuznalo a neschvalilo, tvrdit tuto zjavnu pravdu je protizakonne.

Naposledy upravil: RNG (2014-02-21 02:36:58)

65

Ahoj, este predsa mam otazku ohladne doplnku Triphala. Neobsahuje nahodou aj antrachinony?

66

Triphala obsahuje antraquinony, ktore stimuluju peristaltiku, tj motilitu a obcas niekoho aj prezenu, ako napr mojho brata. Takze ju musi brat v mensej davke a s jedlom. Inac stimulacia peristaltiky je pre mnohych , co im jedlo zostava v traviacom trakte pridlho a zacne tam hnit je definitivne pre zdravie plus. Lebo tym sa telo lepsie cisti.
Ayurveda radi triphalu medzi cistiace/odmorujuce  prostriedky, lebo zaroven podporuje svojoj trpkou podstatou travenie a spravnu crevnu floru.

67

Ale pokial ja viem, tak antrachinony su drazdive a posobia ako klasicke prehanadlo, t.j. moze si crevo na ne navyknut a zleniviet, alebo sa mylim?

68

Nuz  v indii to pouzivaju uz dlhe  starocia a nespominaju ziadnu navykovost alebo nicenie prirodzenej motility.

69

Dobre, uz som kludnejsi smile . Ale predsa este chcem dodat, aj v aloe vera, presnejsie v supke listu sa nachadzaju antrachinony (aloin, emodin...), ktore maju prehanacie ucinky a preto sa dnes uz vacsinou vyraba aloe vera vnutornej duziny resp. vnutorneho gelu listu, kde sa tieto prehanacie latky nenachadzaju. Ani na tieto antrachinony, ktore sa nachadzaju v tej supke nevznika navyk?

70

Aloin v supke z aloe vera  prehana.  A neviem, ci niektore z nich nie su po case ohrozujuce peristaltiku(navykovost) ale pochybujem.
V kazdom pripade je ho velmi tazko dostat, lebo ho FDA viacmenej odsunula na bocnu kolaj. Preto vyrobky z aloe prichadzaju obvykle len z vnutorneho gelu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Aloin

71

Tu je nieco o antrachinonov, len neviem do akej miery je to pravda. Tu je uryvok:

"Antrachinónové glykozidy pôsobia v hrubom čreve. Ich účinná časť sa uvoľňuje až v hrubom čreve činnosťou bakteriálnej flóry. Potom miestnym účinkom, priamo na črevnú stenu spôsobujú zvýšenie peristaltiky. Účinok nastáva za 6 až 12 hodín, preto je vhodné užívať ich neskoro večer alebo skoro ráno. Vhodné sú pri chronických zápchach, nie je však vhodné ich dlhodobo užívať. Vylučujú sa aj do materského mlieka, preto nie je vhodné užívanie pre dojčiace ženy. Pri užívaní prípravkov s ich obsahom je nutné správne dávkovanie. Vo vysokých dávkach môžu vyvolať vracanie, bolesti brucha a krvavé hnačky. Vedľajším účinkom antrachinónových glykozidov je zvýšené vylučovanie draslíka z organizmu. Preto je nutná opatrnosť pri súčasnej liečbe diuretikami, ktoré tiež zvyšujú vylučovanie draslíka. Liečivé rastliny s obsahom antrachinónových glykozidov: aloa, kasia sennová."

Zdroj: http://www.liecive.herba.sk/index.php/r … stemu.html

72

Nuz ked ta triphala  v odporucenej davke prezenie, zniz davky alebo ju nepouzivaj. Mna napr neprezenie a teda mi tie antrachinonove glykosidy v nej zrejme az natolko neskodia.

73

Inak ty ako uzivas dlho tu triphalu, alebo ako dlho si ju uzival resp. ako najdlhsie?

74

Nuz kedze beriem hodne doplnkov, triphalu dost zanedbavam, jeden cas som ju bral asi 2 tyzdne pravidelne a dnes len obcas, ked si spomeniem.

75

Chcel by som sa Ta opytat. Nasiel som tvoj prispevok, kde si uviedol link aky je rozdiel medzi molekularnou destilaciou a purifikaciou alebo rafinaciou rybich olejov, tak som si to trochu nastudoval. Planujem si kupit ten calamarine z i-herbu: http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best … l&ic=2
ale pozeral som aku ma ponuku swanson a nasiel som tento: http://www.swansonvitamins.com/swanson- … i-30-sgels

Ten z i-herbu je cisteny molekularnou destilaciou, dokonca dvojnasobnou. A ten zo swansonu je cisteny purifikaciou alebo rafinaciu, cize pomocou aktivneho uhlia resp. cez uhlikove filtre. Neviem ci spravne hovorim.

Neviem ci som to spravne pochopil, ten druhy sposob (rafinacia - cistenie cez uhlikove filtre) je setrnejsia technologia cistenia rybich olejov?

76

Nuz Swanson priamio nehovori, ze ten olej cisti uhlikovymi filtrami, ale nechvali sa s dvojitou molekularnou destilaciou.
Ale aj molekularna destilacia moze byt prevadzana v roznych teplotach a cim nizsie, tym mensie poskodenie oleja.

Naposledy upravil: RNG (2014-04-04 21:56:38)

77

Cize v tomto pripade, ten calamarine z i-herbu by bola lepsia volba?

78

Pravdepodobne.

79

Myslis, ze da sa tomu verit, ked vyrobca tvrdi, ze pouzil dvojitu molekularnu destilaciu?

80

Da sa im verit, kedze maju na to automaticke zariadenia, ktore kontroluje FDA dost prisne.

81

Ale v niektorych prispevkoch hovoris, ze sa neda na 100% verit tvrdeniam vyrobcom. Ci to si mal take tvrdenia na mysli, ked vyrobca az prilis vychvaluje svoj vyrobok, a take tvrdenia, ze ako spracovava vyrobca svoj vyrobok resp. akou metodou cisti rybi olej, tak toto FDA prisne kontroluje, t.j. take tvrdenia su ovela doveryhodnejsie, cize moze tomu clovek verit?

82

Rozni vyrobcovia, rozne reklamy. V USA yrobcovia mozu tvrdit len to, co vedia dokazat, tj nic zdracotne ale zlozenie musia mat na +-5% pravdive a zamorenie sa velmi prisne kontroluje.
Co sa tyka vyrobkov v inych krajinach, tak su kontrolne organy ine, na Slovensku si kludne moze ktokolvek dovolit dat na potravinove doplnky tvrdenie, ze pomahaju ako lieky vyzdraviet.Pritom ich kontroly su podstatne slabsie(laboratoria nemaju ani zdaleka tolko vybavenia, ako v USA). Tj ani vyrobcovia ani kontrolne organy.Cinske produkty, kde sa vyraba az 80% vsetkych surovin na doplnky v celom svete su notoricky nespolahlive, takze na ne ma nasa FDA a vyrobcovia extra prisne kontroly, pripadne procesy na rafinaciu/cistenie surovin.

Rybie oleje su z hromady roznych vylovene v roznych castiach sveta takze tam musi byt clovek extra opatrny. Prreto ja som od rybich olejov uplne odisiel a presiel som na podstatne menej zamoreny antarkticky krill
Nakoniec krilu je v moriach ovela viac, ako ryb, takze je to do buducnosti aj tak lepsi zdroj a v poradi je druhy, hned za palnktonom v zamoreni, nie ako napr drave ryby, ako losos(stvrty v poradi  alebo dokonca zraloky, ktorych olej z pecene je najviac zamoreny olej na trhu(v poradi su az 5 stupen))

83

A podla teba je aka lepsia metoda cistenia rybich olejov, uhlikovymi filtrami alebo molekularnou destilacou?

84

Na to ti odpoviem vyhybavo: najlepsie je brat nezamorenen doplnky, tj take oleje, co netreba potom nijak priemyselne spracovat.
Samozrejme uhlikova filtracia neposkodi natolko, ako molekularna destilacia, ale ani natolko nevycisti oleje od napr zamorenia ortutou.

85

Este ma zaujma, to co vyrobcovia napisu na doplnok, na tu etiketu, kde su aj napisane obsahy ucinnych latok, dalo by sa povedat, ze toto musia striktne dodrzat?

86

Nuz v USA sa prisne kontroly samotneho priemyslu a aj FDA a vyrobok musi mat +-5% maximunmodchylku od toho, co na etikete tvrdi. Preto mnohe menej kvalitne vyrobky neudavaju obsah presne aby ho nemuseli dodrzat.

87

Takze to znamena, ze ak si vyrobca napise na svoj doplnok resp. na tu etiketu, napriklad aj take tvrdenie, ze rybi olej bol cisteny dvojitou molekularnou destilaciou, alebo tam napise GMP oznacenie, tak toto musi prisne dodrzat?

88

GMP je dnes v USA povinne pre kazdeho vyrobcu, to je povodne dobrovolna klasifikacia kvality zdruzenia  vyrobcov doplnkov potravin  a dnes je uz povinna a kontrolovana FDA.

89

A kontroluje FDA aj tvrdenia, ktore zverejnuju vyrobcovia resp. firmy na svojich oficialnych strankach?

90

Samozrejme ze!. Ked sa odvazia tvrdit, ze je to liek, okamzite ich zavru a sudia.

91

Ahoj, este sa chcem opytat ohladom toho, ze to co tvrdia vyrobcovia sa tomu neda presne verit. Vies take tvrdenia ako napriklad, ze niektore fakty su vyrobcom az prilis zvelicovane a ze ich vyrobok je najlepsi a najkvalitnejsi atd. Toto je podstate take klamanie ludi, toto uz FDA nekontroluje?

92

FDA sluzi najma farmaceutickemu priemyslu. Takze akekolvek zmienky o lieciviosti doplnkov potlavca prisne. Inac sa o doplnky nezaujima, len dava vyrovcom do cesty maximum prekazok. Preto vyrobcovia casto zo strachu pisu ovela mensie davky nez su naozaj ucinne.
V USA nenajdes take tvrdenia, ze nas vyrobok je najkvalitnejsi alebo najlepsi. Teda rozhodne nie od vyrobcov, hoci niektori distributori sa obcas tak vyjadria, najma distributori US vyrobkov v Europe.

93

Aha, jasne. Ale ty vzdy hovoris, ze vyrobcom sa neda presne verit. A ake to mas vlastne na mysli tie tvrdenia vyrobcov?

94

Nuz v USA to prisme kontroluje nasa FDA, ktora nedovoli tvrdit o nicom, ze ma liecive vlastnosti, len nou oficialne schvalenymi liekmi.
Ale inde na svete to neplati a na Slovenku si kazdy vyrobca a distributor kludne vymysla casto uplne lzive tvrdenia.

95

Cize dalo by sa povedat, ze vyrobcovia v USA vzdy hovoria pravdu, t.j. ich tvrdeniam sa da vzdy verit?

96

Nuz tak daleko by som neisiel, ale rozhodne sa neodvazia otvorene ciganit ani tvrdit , ze ma doplnok liecive vlastnosti. Lebo tresty za to su neumerne vysoke, a FDA ma svoju policiu, kuklacov co doslova prepadnu vyrobcom, co sa odvazia pisat proti ich zakazom, zablokuju vyrobne, znicia vsetok obsah, zhabu majetok vlastnikov a dokonca ich posadia do vazenia, ako keby predavali a vyrabali  nedovolene drogy.
Pred par rokmi tak dopadol  napr jeden vyrobca koloidnej striebornej vody, ktora je tu dovolena vyrabat a predavat, ked na flasku napisal, ze je to ucinne na stovky roznych mikrobov v tele, co je sice pravda, ale FDA to oficialne neschvalila, tj povazuju take tvrdenia za protizakonne. Odsedel si 2 roky, a vyrobnu mu zlikvidovali kompletne.A znicili 170 000 flasiek koloidnej striebornej vody, ktora bola bezchybna, len nalepka tvrdila to, co sa FDA nepacilo, tj ze je to liek na rozne mikroby.

Naposledy upravil: RNG (2014-06-24 14:29:40)

97

Takze to znamena, ze clovek v USA ma vacsiu istotu, ze tvrdenia vyrobcu nie su klamlive, ale napriklad v Europe uz toto neplati?

98

Nuz ked vyrobcom v USA nie je dovolene tvrdit, ze su doplnky liecive, tak v tom smere nemozu ciganit, hahaha. To ale na ich skutocnej  liecivosti nic nemeni.

99

Vdaka. Ale predsa sa chcem este opytat, RNG hovoris, ze vsetky doplnky, ktore su na trhu, neobsahuju ziadne skodlive latky a nemaju ziadne skodlive ucinnky. Ale predsa len, ved doplnkovy priemysel je da sa povedat tiez biznis, co ked tych kompetentnych ludi co tie doplnky schvaluju podplatia a pustia na trh skodlive vyzivove doplnky?

Naposledy upravil: Pietro (2014-06-25 16:38:07)

100

Nuz nasa FDA v sluzbe farmacie(je to totiz tak skorumpovane ze no) sa snazi za kazdu cenu nejak potlacit doplnky, takze vyuzije kazdu moznu zamienku a pre to sa vyrobcovia doplnkov velmi snazia nedopustit chyb, lebo by to pre nicj znamenalo, ze im zavru vyrobne, pokutuju ich, zhabu majetok alebo dokonca posadia do vazenia. Preto su zdruzeny v nnfa zdruzeni(dnes NPA, natural products association) kde dostavaju odbornu pomoc, moznost pouzuvat nezavisle laboratoria na rozboru a proste vsetko, aby sa vyhli problemom s FDA.
FDA neschvaluje ich produkty, to si robia sami, ale hrozne tresta za priestupky a urcuje niektore prirodne latky ako neodporucane alebo skodlive a tym sa samozrejme clenovia NPA, co su dnes vsetci vyrobci doplnkov , vyhybaju.
System, co pozaduje FDA totiz vylucuje vsetkych, co sa nedrzia pravidiel NPA a nemaju tzv Good Manufacturing Practices(GMP) z vnutorneho trhu v USA.
http://www.supplementquality.com/testin … P_5yr.html

Takze skodlivost doplnkov je nemyslitelna, ale niektori vyrobcovia obcas nedodrzia presne kvantity urcene na obsahu a ti su pokutovani a v pripade opakovania aj vyluceni z NPA a tym aj z produkcie doplnkov viacmenej.