1

Téma: doplnky

Ahoj Rng, prosim ta su probiotika healthy origins dostat aj v Europe? A su vhodne aj pre 2 rocne dieta? Ze mu rozpolim tabletu a vsypem do vody,ci to nestrati ucinok,pripadne ci 2 rocne dieta ma mat ine probiotika ako dospely a ak ano porad ake su dobre?
Celkovo ty odporucas ktorych vyrobcov doplnkov na iherb stranke,vitaminou je tam kopu ale kto je dobry,vyraba postivo bez vselijakych chemickych rakovinotvornych primesy...tiez hladam vit. C a rutin ale od koho to brat?
Davam 2 rocnemu synovi VIGANTOL ale citala som ze je to nejak chemicke, obsahuje to stredne nasytene tryglyceroly-tryglycerita saturata media, je to ozaj skodlive? Nasla som alternativu NATURAL FACTORS vit. D 3 alebo SWANSON D3 ktory produkt je podla teba lepsi?
A este sa spytam ci nepoznas nejaky produkt co obsahuje rimbabu,je to vraj liek na migrenu, nasla som sprej do nosa ale ten sa uz nevyraba,tak ci nevies o niecom inom....dakujem za rady ;-))))))))



2

Re: doplnky

Andula,
načo preboha živého zakladaš vastnú tému ktorá už existuje - viď "Doplnky - vo všeobecnosti"? Byť administrátorom tak ťa zrušim resp. presuniem tam kám patríš



3

Re: doplnky

Ester C s bioflavonoidmi obsahuje aj bioflavonoid rutin
Vgantol je pravdepodobne OK, hoci ja sa snazim vyhybat farmaceutickym produktom, clovek nikdy nevie presne co do vyrobkov daju.
Stredne nasytene triglyceridy, moze znamenat kokosovy olej?
O spraay proti bolesti hlavy som nepocul a slovo rimbaba neviem najs.



4

Re: doplnky

Rimbaba nie je liek Andula ale liečivá rastlina - viď napr.
http://www.fiftyfifty.cz/Kopretina-rimb … 191809.php
alebo iné WWW stránky



5

Re: doplnky

Aha, takze sa jedna hviezdicovitu, Pyrethrum parthenium, "rimske kamilky"/ fewerfew= pod tym menom je dobre znamy doplnok v USA.



6

Re: doplnky

Aha, takze sa jedna hviezdicovitu, Pyrethrum parthenium, "rimske kamilky"/ feverfew= pod tym menom je dobre znamy doplnok v USA. Pozor na dlhsie branie, sposobuje alergie. Snad pre to nie je extra tlaceny v poslednom case.



7

Re: doplnky

Ahoj Rng ta rimbaba je Hippophae rhamnoides nie Pyrethrum partheniu teda tak som vycitala tak snad toto nesposobuje alergie,pretoze aj tie sa mi spustaju, to by som potom nemohla uzivat...este sa spytam rada by som si objednala nejake prir. doplnky ale su v normalnych tabletach a veggie kapsulach co je lepsie uzivat, kde je menej e-ciek alebo pridavnych latok. Dakujem krasne za radu aj tebe alexa123 a hned sa nepaprc ze som zalozila novu temu nevedela som ako to tu chodi;-)



8

Re: doplnky

Pes sa do toho vyzna, ked uvadzaju rozne nazvy na "oklamanie nepriatela.
Ale podla prekladoveho slovnika
http://slovnik.azet.sk/preklad/slovensk … becn%C3%A1
http://botanika.wendys.cz/kytky/K102.php
takze neviem komu mam verit. A obrazok tak isto sedi na bylinu znamu v USA ako fewerfew.

Inac  http://en.wikipedia.org/wiki/Hippophae_rhamnoides
http://www.garten.cz/a/cz/2972-hippopha … setlakovy/
http://en.wikipedia.org/wiki/Sea-buckthorn
je rakyta, nie rimbaba.
Tiez uzitocna lieciva rastlina, ale nie az natolko, ako fewerfew. Ale nesposobuje alergie tak casto a obsahuje aj hromady antioxidantov, preto pit z nej olejovitu stavu je velmi zdrave.



9

Re: doplnky

Minule som v doplnkoch videl, ze DL-Panthenol.... je to synteticka forma? nakolko skodliva ? vdaka



10

Re: doplnky

Nemam ani sajnu, ale ja sa syntetikam, ktore nie su bioidenticke zasadne vyhybam.



11

Re: doplnky

Ahoj RNG tak ta bylina Rimbaba nie je ani kamilka ani rakytnik ako sa uvadza,jedna bylinkarka mi povedala ze je to obycajna burina, takze na internete dobre zavadzaju ked zadas rimbaba tak ti to vypluje kamilku alebo rakytnik,takze doteraz neviem co je to za rastlinu,ale ze je dobra na bolest hlavy...to len pre info ale chcela som sa opytat kedze chcem objednat nejake doplnky ako ester C tak neviem ci objednat obycajne kapsule alebo kapsule weggie caps, v com je rozdiel pripadne co by si ty objednal. Dakujem



12

Re: doplnky

Nuz tento obrazok
http://botanika.wendys.cz/kytky/K102.php
hovori za vsetko, rimbaba je vyzerajuca velmi podobne , ako kamilky(ludove aj rimska kamilka), az na to ze je vacsia. A bezne sa predava v USA ako fewerfew.
Kapsule su alebo celulozove, alebo zelatinove. Nevidim ziadny rozdiel medzi nimi, kedze oba materialy su pre telo uzitocne a jediny dovod pre celulozove kapsule je ked je niekto silny vegetarian a odmieta cokolvek vyrobene zo zvierat.Mne osobne to pripada dost neprirodzene, lebo to by potom matky nemohli ani kojit....
Ja definitivne objednavam zelatinove kapsule, lebo ako starsi clovek potrebujem aj tak zelatinu na slachy a klby, hoci v kapsuli je ich strasne malicko na vahu.

Naposledy upravil: RNG (2012-11-05 00:27:47)



13

Re: doplnky

RNG prosim ta, mozes mi napisat tvoj nazor na potr. doplnok COLAFIT? je vhodne ho kupit na klby? co nan povies? je dobry? alebo dalsi oblbovak na ludi? dakujem vopred za odpoved.



14

Re: doplnky

Colafit je 8 mg cisteho kolagenu, tj velmi malicko , porovnaj to napr s tymto
http://www.iherb.com/Dr-Venessa-s-Anti- … 15-g/14026
kde odporucena davka, naberacka obsahuje 3600 mg zmesi hydrolyzovanych kolagenov plus ine latky potrebne na klby a slachy  a samozrejme tiez kozu.



15

Re: doplnky

Sprava pre RNG
Dovolujem si Vas poziadat o Vas nazor na doplnok HydroFX, o ktorom su nizsie uvedene videa :
http://www.youtube.com/watch?v=hFxenrlSteM (Preview)
http://www.youtube.com/watch?v=aeru-q1GjqQ
Vopred dakujem



16

Re: doplnky

Tie doplnky nepoznam zatial z praxe, a reklamam predajcov vseobecne neverim, takze si pockam na seriozne spravy od lekarov, co su v tom nie materialne zainteresovany.
Moze to byt pravda, lebo H2 je vlastne antioxidant, ale ako to celkove pracuje v tele a nakolko je to ucinne v tele , o tom je zatial velmi malo solidnej literatury. Pozri napr na
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257754/
kde naznacuju , ze to moze mat potencial v buducnosti.



17

Re: doplnky

Este raz srdecna vdaka !



18

Re: doplnky

OK



19

Re: doplnky

ahor RNG, mam doma L-lysin HCL 10000mg tabletku. mozem si ju dat na polku a uzit iba 500mg? nebude vadit, ze ju rozrezem? lebo niektore tbl. viem, ze sa nesmu rezat, iba cele uzivat. dakujem.



20

Re: doplnky

Lysin HCl nie je entericky baleny, tj moze sa s kludom rozrezat. Len to dobre splachni vodou, lebo ti kyselina napadne zuby.



21

Re: doplnky

ahoj rng, pisem lebo viem co mam kupit ale neviem ako no z iherbu som uz kupovala tak odtial skusim lebo swanson neviem ci posiela do celeho sveta sad
tak ze kupujem monolaurin, berberine, oregano oil, l lysin na herpes len mi napis ci su odkazy ok ak nie porad ktory zmenit:

http://www.iherb.com/Thorne-Research-Be … Caps/46113
http://www.iherb.com/Now-Foods-L-Lysine … lets/10523
http://www.iherb.com/Cardiovascular-Res … ules/23529
http://www.iherb.com/Now-Foods-Oregano- … ftgels/731
http://www.iherb.com/Arizona-Health-Cha … ules/29448



22

Re: doplnky

Mas to spravne vybrate. Ale ak adresujes herpes, nezabudnui na vitamin C, napr vo forme ester C, pripadne aj selen. Nakoniec kazdemu radim brat zinok selen jod, vitaminy C E D-3, mikrovlakniny a probiotika. To je zaklad. Ine sa berie len podla potreby.

Naposledy upravil: RNG (2013-10-23 15:34:29)



23

Re: doplnky

Vies mi povedat ci existuje nejaky kvalitny doplnok oleja z ciernej rasce (Nigella Sativa) v kapsuliach, ako je napriklad ten oreganovy olej od firmy NOW Foods? Vdaka.



24

Re: doplnky

Nigella satva/black cumin/black seed
Uz vyse 2 roky obcas pomyslam ,ze si tuto liecivu koreninu objednam a budeme pouzivat nejak do varenia, ale nakoniec na to vzdy zabudnem. Vlastne ani neviem poriadne, ake aktivne latky obsahuje, ale je ich plno, pozri na
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12722128
Samozrejme doplnkari uz davnejsie predavaju z nej olej, pozri napr na
http://www.iherb.com/Life-Extension-Bla … l&ic=1
kde to odporucaju celkove na imunitu



25

Re: doplnky

RNG napísal(a):

Nigella satva/black cumin/black seed
Uz vyse 2 roky obcas pomyslam ,ze si tuto liecivu koreninu objednam a budeme pouzivat nejak do varenia, ale nakoniec na to vzdy zabudnem. Vlastne ani neviem poriadne, ake aktivne latky obsahuje, ale je ich plno, pozri na
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12722128
Samozrejme doplnkari uz davnejsie predavaju z nej olej, pozri napr na
http://www.iherb.com/Life-Extension-Bla … l&ic=1
kde to odporucaju celkove na imunitu

Ake odporucas davkovanie? Dakujem.



26

Re: doplnky

Nuz to ti nepoviem, ale pravdepodobne 1az 2 gramy by som ja toho oleja vyskusal najmenej. Mozno aj ovela viac, kedze sa nejedna o stiplavu koreninu.



27

Re: doplnky

RNG, ak si budem casto doplnat enzymy po jedle (ked sa prejem, aby mi lepsie travilo), nezvykne si na to organizmus a nezacne tvorit menej vlastnych enzymov? A co moze sposobit nadmerna konzumacia roznych enzymov? Vdaka.



28

Re: doplnky

Zatial som nepocul este o ziadnych skodlivych nasledkoch z nadbytku enzymov, prave naopak, problemy okolo travenia a absorbcie z nedostatku. Enzymy sa nachadzaju v mnohych rastlinach ako ochrana proti napr hmyzu, co poziera listy, ale husenica zje vahu svojho tela kazdy den, ba i viac, takze pre nu enzymy v takom mnozstve mozu skodit.
Teorie, ze doplnky mozu byt navykove a ze doplnok napr enzymov moze znizit vyrobu nasich vlastnych enzymov su bez akehokolvek podkladu rozsirovane strasenia farmacie.
Keby mali v rukach akykolvek dokaz, uz by bol davno obehol cely svet mnohokrat.
Farmacia dava hrozne peniaze na reklamy, vcitane  rozsirovania roznych falosnych "obav" o moznej skodlivosti potravinovych doplnkov.
Zatial ale doplnky, co su pripustene na trh lekarskymi komisiami musia splnat zakladnu podmienku= NESKODNOST

Naposledy upravil: RNG (2013-12-11 08:28:26)



29

Re: doplnky

Vsimol som si, ze niektore doplnky podla zlozenia obsahuju zlozku silica, vies mi prosim Ta povedat co to je za zlozku? Dakujem.



30

Re: doplnky

Silica su krystaly SiO2 (kremen), privelke na absorbciu v tele, takze z nas vijdu tak ako vosli, len na opacnej strane. Pridavaju ich do roznych doplnkov, aby boli vhodne sypke na plnenie kapsul alebo vyrobu tabletiek.
Predtym sa daval na to casto skrob alebo cukry, ale tie mozu ovplyvnit trvanlivost produktov, tj znizit zarucnu lehotu znacne.



31

Re: doplnky

Prepac RNG za hlupu otazku, ale predsa sa musim opytat. Triphala ma okrem ineho aj prehanacie ucinky resp. posobi ako prehanadlo. Kedze ma prehanacie ucinky, nemozu si pri dlhsom uzivani creva na to navyknut az postupne zleniveju? Viem, ze nie je prehanadlo ako prehanadlo, len ma znepokojuje to slovne spojenie: prehanacie ucinky.



32

Re: doplnky

Nuz mna z nej vobec neprehana, to len niekoho, dost nizke percento ludi. Nuz kto ju neznasa, tj telo mu ju vyhadzuje, pre toho sa samozrejme nehodi.
Zasadne sa treba riadit reakciami tela.



33

Re: doplnky

Z toho vyplyva, ze na Triphalu nevznika navyk, tj creva nezleniveju?



34

Re: doplnky

Rozhodne nie!
Nakoniec to je len koncentrat z troch indickych ovoci(amla, harada behada.)
Amla sa nazyva aj indicke egrese.



35

Re: doplnky

Dobre vyborne. Lebo planujem si ju kupit, lebo chcem znova zacat protiplesnovu dietu (ta prva nebola moc uspesna), samozrejme aj ine ostane produkty si chcem kupit, ktore odporucas pri tejto diete. Vies pytal som sa na Triphalu ci nevznika na nu navyk, preto lebo kedze mi kvoli prehanadlam zleniveli creva, tak ked pocujem ze nejaky doplnok ma aj prehanacie ucinky resp. posobi ako prehanadlo tak ma to dost zneisti, mam take obavy. A moze sa ta Triphala uziva dlhodobo neobmedzene, tak na prevenciu?

Naposledy upravil: Pietro (2013-12-24 22:31:48)



36

Re: doplnky

V Indii ju plno ludi pouziva dlhodobo, ako cistidlo criev v ich lekarstve, ayurvede. Takze ked nemas na to nejaku reakciu, lebo nie kazdy znasa kazde jedlo,alebo kazdu davku,  tak to mozes pouzivat pokial len chces.

Naposledy upravil: RNG (2013-12-25 08:33:17)



37

Re: doplnky

A ako treba uzivat Triphalu - pred jedlom, s jedlom, po jedle alebo to je uplne jedno?



38

Re: doplnky

Je to viacmenej jedno.



39

Re: doplnky

Chcel by som Ta poprosit, podla coho sa daju rozoznat prirodne vyzivove doplnky od umelych (syntetickych) vyzivovych doplnkov?



40

Re: doplnky

Ak su vyzivove doplnky bioidenticke, tak sa rozoznat nijak nedaju.



41

Re: doplnky

Prepac, nejako som nepochopil tvoju odpoved, co si tym myslel, ze ak su bioidenticke?



42

Re: doplnky

Bioidenticke znamena, ze telo medzi nimi a prirodnymi nevie nijak rozlisit.
Dnes je vyrabanych roznymi chranenymi procesmi hromada bioidentickych doplnkov.



43

Re: doplnky

A ako spoznam, ze ten doplnok obsahuje bioidenticke latky? Ak som to dobre pochopil, tak bioidenticke znamena, ze su tie latky velmi podobne takmer rovnake ako prirodne latky?



44

Re: doplnky

Musia byt na nerozoznanie, aj chemicky aj biologicky, tj svojim ucinkom v tele
Teda ziadne podobne!!!



45

Re: doplnky

Vyrobca to nejak na doplnku oznacuje, ze su bioidenticke?



46

Re: doplnky

Tak daleko to este zialbohu nedoslo. Clovek si musi davaty pozor na to, co kupuje. Ale doplnkovy prioemysel zo strachu pred prenasledovanim sa snazi pouzivat len tie najbezpecnejsie doplnky, tj vyraduje podla moznosti take, co obsahuju latky neprirodzene a hoci len podozrievane, ze mozu byt skodlive. je totoz dostatok uzitocnyc a neskodnych, niet dovodu tlacit skodlive.



47

Re: doplnky

Lebo viem, ze niektori vyrobcovia napisu na vyrobok, ze je to cisto prirodny produkt, t.j. prirodny vyzivovy doplnok, ale niektory to tam nenapisu. Takze ak je to prirodny vyzivovy doplnok, tak to neznamena, ze je bioidenticky?



48

Re: doplnky

Prirodny je aj hadi jed, to neznamena ze je pre nas dobry.
Fytoestrogeny z rastlin ucinkuju podobne, ako nase vlastne estrogeny, ale rozhodne nie su bioidenticke, kedze maju uplne inu molekulu.



49

Re: doplnky

Podla coho sa ty riadis, kedze vyrobcovia neuvadzaju, ze ich produkt je bioidenticky.



50

Re: doplnky

Tazko povedat. Niektore uz poznam,na  ine clovek vzdy berie riziko.
Ale riziko skodlivosti je tu nepatrne, lebo to FDA prisne strazi a tak isto zdruzenie vyrobcov nnfa.
Takze jedine, co tu je mozne je zla/slaba ucinnost.