1

Téma: psychicka nuroza

Dobry den,

Mam 38 rokov. Moje zdravotne problemy sa zacali asi pred 4ma rokmi. Bol som vtedy dost fyzicky a aj psychicky vycerpany. Zacal som mat silne zavrate, tras, pocit na odpadnutie, busenie srdca, narazova bolest hlavy. Samozrejme som vystartoval na pohotovost, kde to zvladli roznymi oblbovakmi. Potom sa zacal maraton vysetreni. Absolvoval som neurologa, MR hlavy a krcnej chrbtice, kardio, gastro, endokrinologiu a neviem, mozno som aj na nieco zabudol. Vsetko bolo chvalaBohu v poriadku, tak to pripisali psychike a uzavreli ako psychicku neurozu, alebo nieco take. Skoncil som na AD ALVENTA a na rychle ukludnenie Rivotril. Musim povedat ze sa mi naozaj polepsilo. Asi po pol roku som AD vysadil. Bol relativny klud no ako som hovoril nebolo to ono. Ked sa mi tie, ako som ich nazyval, moje stavy znova vratili, spravil som znova kolecko vysetreni, a ked som bol negat. tak som znova skoncil u ALVENTY. No kedze som bol velmi zly z toho, ze to svinstvo musim brat, tak opat asi po pol roku som ju na vlastnu ziadost vysadil. Teraz som uz asi rok „cisty“ no moje stavy sa opakuju. Som z toho uz vycerpany. Momentalne mam stale bolesti na hrudi a samozrejme sa bojim infarktu. No na interne uz sa hanbim tolko chodit a kardio vysetrenie som znova absolvoval s dobrym vysledkom. Absolvoval som rehabilitaciu na hrudnu chrbticu. Na zavrate mi nurolog predpisal MeniSerc(povodne BetaSerc), ktory som zacal uzivat no nevidim ziadne zlepsenie. Kedze AD brat nechcem nasadil som si extrakt z Lubovnika – DEPRIM, a na ukludnenie PERSEN FORTE. Deprim beriem podla navou 3x2 tbl uz treti tyzden. Zatial nijake vyrazne zlepsenie. A tak som surfoval a natrafil na toto forum. Vidim, ze niesom sam... Takze aby som to zhrnul. Momentalne: bolest na hrudi-prelaknutie-busenie srdca, neopotstatneny strach, tras(cely sa roztrasiem), tras zaludka(nuroza), nutkanie na vracanie, pocit ako keby som bol v bubline na vode, silne zavrate, panika (nemozem ani pocut zvuk sanitky), niekedy pocit ako keby mi malo roztrhnut hlavu (tazko sa to vsetko popisuje...), nic sa mi nechce, z nicoho nemam radost, nalada pod psa, uz som z toho vycerpany. hned som si objednal Paradise Herbs, St. John's Wort, Now Foods, L-Theanine, Double Strength, 200 mg a Nature's Way, Korean Ginseng Root. No teraz uz vidim, ze to bude asi malo... sad . Chcel by som Vas velmi pekne poprosit o radu co mam robit. Ake pripravky si objednat-konkretne. Ako systematicky ich zacat pouzivat. Prosim poradte mi aj ako presne uzivat to co som si uz objednal. Preco nemozem ten lubovnik uzivat kazdy den? Lebo ja mam tie pocity kazdy den (uz rano vstavam so strachom, ako mi dnes bude), a ked ho budem uzivat kazdy den, nemoze sa mi nic stat? Ako do toho s ty zensenom? Este som si vsimol, ze vy odporucate vyzsie davky, ako su na obaloch. Je to naozaj bezpecne??? Ja sa aj bojim, ze sa niecim predavkujem. Predsa aj ked to je prirodne, je to aj tak chemicka zlucenina... viem ze mam vela otazok, no prosim Vas velmi pekne o odpoved a vopred Vam velmi pekne dakujem za Vas cas.

2

Re: psychicka nuroza

Dve veci, co budes muset adresovat je stres a spanok a druha je naprava travenia.
Travenie, ked je spravne dava hromady latok, zivin aj ochrannych , ktore sa podielaju na vsetkych procesoch v tele, tj aj nervovych.
http://rng.nazory.eu/rubriky/t/travenie
Stress je skodlivy, lebo zvysuje spotrebu neurotransmiterov, ktorrych mas aj tak malo. Stres je zabijak a preto ho musis co najviac odstranit.
http://rng.nazory.eu/rubriky/s/stres
Spanok je nevyhnutny s jeho hlbokou fazou, inac sa veci v mozgu neusporiadaju a vedie to k dusevnemu vycerpaniu az sa mozes nervove zrutit. takze to suvisi so stresom dokolecka dokola.
http://rng.nazory.eu/rubriky/s/spanok

Az potom by som adreasoval ine zalezitosti, ak to vobec bude treba.

Problemy so zdravim nie su z nedostatku umelych chemikalii, ale roznych prirodnych zivin a normalnych procesov v tele.

3

dkujem pekne za odpoved. no citim, ze si teraz musim pomoct aj tymi doplnkami a preto Vas chcem velmi pekne poprosit o odpoved. vid """Prosim poradte mi aj ako presne uzivat to co som si uz objednal. Preco nemozem ten lubovnik uzivat kazdy den? Lebo ja mam tie pocity kazdy den (uz rano vstavam so strachom, ako mi dnes bude), a ked ho budem uzivat kazdy den, nemoze sa mi nic stat? Ako do toho s ty zensenom? Este som si vsimol, ze vy odporucate vyzsie davky, ako su na obaloch. Je to naozaj bezpecne??? Ja sa aj bojim, ze sa niecim predavkujem. Predsa aj ked to je prirodne, je to aj tak chemicka zlucenina... """. tie odkazy si urcite precitam, ved uz od vcera som doslova hltal dalsie prispevky a temy co tu su. obdivujem Vas s akou trpezlivostou musite dosponovat, ked to vsetko zvladate odpisovat. myslim si ze travenie nemam zle no to si asi len myslim. snazime sa zit zdravo, no v dnesnej dobe je to velmi tazke. v lete mame vlastnu zahradku a odmietame vsetky chem. postrky. no cital som Vase prispevky a uz chapem ze jedna vec je potravu prijat a druha nieco z nej vytazit. tiez sme dlhodobo brali zeleny jacmen a chlorllu a mysleli sme, ze to staci. no zjavne nie.

4

Spotreba neurotransmiterov zavisi znacne od stresu a meni sa znacne pocas dni,preto neodporucam pouzivasnie doplnkov na ne neustale, lebo zvysena hodnota neurotransmiterov je tiez skodliva.
Prestav si to takto: clovek nepije vodu neustale ale len ked je jej v tele malo co sa prejavi normalne smadom
Seroronin sa vytvara v tele z tryptophanu, ktory sa sice nachadza v hromade jedal, ale ked nemas dokonale travenie, tak ho mozes absorbovat primalo. naciac pod stgresom spotrebujes serotoninu hodne takze mozes trpiet nedostatkom. Na to som odporucal si zlepsit traviaci proces, a to nielen kvoli tryptophanu ale aj tisicom inychpotrebnych zivin. Docasne mozes pouzivat aj 5-HTP, co je ovela ucinnejsie na tvorenie serotoninu, ako L-tryptophan(serotonin je totiz 5-HT)
A musis adresovat aj spanok, lebo ked nemas dostatok(5 najmenej) hlbokych faz z spanku v noci, procesy v mozgu sa nemozu poriadne usporiadat, vedie to ku zmatku, neistote, strachu az to moze skoncit s totalnym nervovym kolapsom. Takze adresuj stres , spanok a pomoc traveniu v prvom rade.
Docasne mozes brat aj dobry vytazok zo st johns wort, ako je uvedeny produkt z Paradise Herb, najma ked ocakavas nejaku stresovu situaciu. Na mensie stresy ti postaci zmes Stress B, l-theanine(2 x 400 mg) a nejake to pravidelne ukludnujuce cvicenie, vyborna je joga a thai chi, co zaroven zlepsia odmorovanie tela podporiovanim pohybu lymfy. Musis si na to najst cas.
Ak chces brat nejaku "superpotravinu "ako doplnok,. ber skor spirulinu, ktora je stravitelnejsia, ako chlorella a spirulina pacifica, tj taka co je pestovana v supercistej hlbokomorskej vode na  Hawaii je podstatne menej zamorena, ako chlorella pestovana v studnicnej=spodnej vode, najma v zamorenej Cine. Naviac morska voda obsahuje vsetky stopove prvky, co dnes v suchozemskych produktoch casto chybaju
Chlorella ma tvrdy nestravitelny obal, ktory sa musi priemyselne rozbit, inac ju nemozes stravit. A priemyselny proces vzdy znamena poskodenie roznych vyzivnych latok.
Mozno by si mal brat aj krill olej, lebo DHA v nom je potrebny na nervy a EPA je protidepresny. Pripadne ber aj doplnok vitaminu D-3,  davka 2000 az 5000 IU denne, lebo nie kazdeho telo si ho vie vytvorit v dostatku na slnku a pre hromadu procesov, aj nervovych v tele je tento vitamin nenahraditelny.

5

dakujem pekne za konzultaciu. o tom 5htp som tu uz cital, no este pred tym som objednal ten SJW, tak uz to asi zacnem s nim. kedze teraz mi je "zle" kazdy den mozem ho brat pripadne 1mesiac a potom uvidim co dalej? l-theanine som objednal koli tomu ukludneniu.
ako je to este s tym predavkovanim?
este som cital o tych zavratoch, len tomu nejako nerozumiem. mozte mi pls. nieco napisat aj o tom, prip. poslat link na tie doplnky.
a co s tou bolestou na hrudi?
a este jedna prosba, nejaky ten link na krill olej, keby ste bol taky laskavy.
tie "superpotraviny" brat nechcem, len som pred tym nic ine prirodne nenasiel. ved to vsetko ide riadne do penazi smile

6

este som zabudol.. s tym zensenom dufam nic nepokazim?

7

Zensen je stimulant, ty potrebujes naopak ukludnovanie, takze neviem.
Je ich 11 druhov z coho 10 je pozitivny stimulant, nie ukludnujuci a tlmiaci,  ale len biely americky zensen sa spomina ako niekedy ukludnujuci
Viac na
http://en.wikipedia.org/wiki/Ginseng
Takze neodporucam

8

Ďakujem. Tak ho môže pobrať manželka...
Prosím ešte vyjadrenie k tomu príspevku vyššie z 11:04 hod.
Naozaj si veľmi cenim, že to so mnou konzultuje a ďakujem Vám za to.

9

L theanine obvykle odporucam 2 x 400 mg. Ukludnuje, ale neuspava. Totiz velka vacsina ukludnovacov uspava a ked sa clovek chce utisit/ukludnit cez den, tak su nevhodne. Samozrejme ich odporucam na noc, lebo zlepsuju spanok(valerian pastierska kapsicka, kamilky, vytazok z papyrusu a ine, ktore pouziva bezne ayurverda.

10

dakujem. ako je to s tym predavkovanim doplnkami. je to mozne? co mam robit s tymi zavrtmi. su dost silne a neprijemne. tak isto mam stale tie bolesti na hrudi. vopred dakujem

11

Vsetko na svete je mozne. Ked budes brat napr 6 kapsul toho st John's Wort denne, za 3 dni si predavkovany a mas serotoninovy sybndrom. Preto neodporucam brat tento doplnok sustavne a nikdy viac, nez 3 denne, radsej nie kazdy den.
L theanine je OK, tiez 5-HTP, lebo prebytky sa vylucia bez problemu.
Vacsina doplnkov su velmi tolerantne na predavkovanie, treba si davat pozor na zinok, zelezo, med a to je asi vsetko. Samozrejme davky co odporucaju moji lekari su ovela vyssie, ako sa odvazia odporucat vyrobcovia, ale su o hodne nizsie, ako nebezpecne predavkovanie.
Bolesti v hrudi mozu mat hromadu dovodov, napr prihustu krv, takze je slabe okyslicovanie srdca. Na to pomoze riedit krv napr nattokinazou alebo serrapaptazou, cistit cievy lecitinom a rozsirovat ovocim hlohu/hawthorne (ACE efekt)

12

tie bolesti mozu byt aj z chrbta? boli ma totiz cely od krcnej chrptice az po obcasne seknutie v krizoch. skusim postudovat prispevky o riedeni krvi aby som Vas furt nezatazoval s davanim linkov na produkty. len zas ma napada, ze ak mi to neni potrebne nemozem si s tym nejako poskodit? a vobec, da sa to zistit z vysetrenia krvi a ak ano ake by to malo byt?

13

Boze moj, kolkokrat mam opakovat ze fibrinolyticke enzymy su bezpecne a ani 10 nasobok odporucenej davky nevedie ku krvacavosti.
Samozrejme sa da zistit z koagulacneho testu, ci mas sklon na tvorenie krvnych zrazenin, co je u znacnej casti stredoeuropanov. To je dovod na infarkty a porazky, kde mala vytvorena zrazeninka zablokuje dolezitu cievku ako vencove cievy na srdci alebo nejake cievky v mozgu, kde neurony bez dostatku kyslika okamzite(5-10 minut )lebo zacinaju odumierat.)
Niet vacsej hluposti, ako ked celkom zdravy clovek zomrie na zrazeninku velkosti spendlikovej hlavy, co vobec nemusi byt, ked si cisti cievy a riedi krv, co sa da robit vrelmi lahko a bezpecne potravinovymi doplnkami, ktore mozes brat bez obav hoci aj cely zivot.
Samozrejme necakaj, ze ti to poradi tvoj lekar, ktory je skoleny na pouzivanie len patentovanych liekov  tj chemikalii s hromadou skodlivych postrannych ucinkov.

14

ja chapem smile no viete ked som bol doteraz zvyknuty citat rozsiahle pribalove letaky s neziaducimi ucinkami roznych liekov, tak sa mi automaticky objavuju pochybnosti. no ucim sa ...
prosim este co s tymi zavrtmi. ten MeniSerc totiz brat nechcem. a ani necitim, zeby zaberal...

15

Meniserc/betatistinmas opisany napr tu
http://en.wikipedia.org/wiki/Betahistine
Tj potlaca to pocit zavratov, ale neriesi ich priciny
Osobne na problemy vnutorneho ucha odporucam bojovat proti nakazam /infekciam v prinosnych dutinach, odkial sa neustale dostavaju do stredneho ucha, tiez odhlienovat(NAC. Serrapeptaza a najma oreganovy olej).
Cistenie ciev lecitinom, riedenie krvi  fibrinolytickymi enzymami(nattokinaza, serrapaptaza lumbrokinaza) a pouzivanie roznych antioxidantov tu tiez pomaha, nakoniec aj niektore lieky su na tom zalozene(s obsahom vinpocetinu, huperzinu a gingkolidov)

16

dakujem. dnes som bol na neurologii a tiez mi tvrdila, ze to mam z nedostatku serotoninu. dohodli sme sa, ze vysadim ten MeniSerc a skusim to s tymi doplnkami. a ze ak to nezaberie, da mi nejake lieky. no ja verim v silu prirody. tie infekcie si pozriem.
prosim Vas co sa tyka toho riedenie krvi, tu nattokinazu, serrapaptazu, lumbrokinazu treba uzivat vsetky naraz , alebo len jedno z toho? predsa by som Vas chcel poprosit o konkretny produkt z iHerb, lebo si tam pripadam ako dieta v hrackarstve a lietam od regalu k regalu. poprosim aj produkt na lecitin a to Hlohu som tam vobec nenasiel.
este raz dakujem a velmi si to vazim.

17

Na riedenie krvi pomoze hociktora z nich, nasttokinaza je na pouzitioe najlacnejsie, ale serrapaptaza zase ma v tele aj viac pouziti, najma odhlienovanie, co je pri menierovom syndrome/vertigo /tinitus  nevyhnutne
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best … l&ic=4
davka 3 x 1   (tj 3 x 120 000 IU)
Lecitin dostanes lacny aj doma, z firmy Vemica, kde maju aj produkty s vlakninou ako inulin a psylium, co by som ti tak isto odporucal pouzivat.
Hloh najdes pod menom Hawthorne a davka sucheho ovocia/kvetov  je 2 az 5 gramov.Koncentrovanych vytazkov samozrejme menej.
Odporucam najma tieto vytazky
http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Hawth … l&ic=8
http://www.iherb.com/Paradise-Herbs-Eur … &ic=13

18

dakujem. este nejaky typ na zbavenie sa spreja do nosa???

19

Neviem na co pouzivas spray do nosa, ked je to na alergie, tak odporucam ustne brane napr quercitin, viac na teme alergie.
Ked je to na hlieny tak odporucam odhlienovac NAC a serrapaptazu a adresovat mikroby infekcie v prinosnych dutinach  co to sposobuju napr roztokom citricidalu a kapsulami oreganoveho oleja Ved pre to mas aj ten menierov syndrom/vertigo v strednom uchu.

20

proste ked si ho nedam, nemozem dychat. je to uz zavislost. davam si ho uz cez rok...

21

Takze mas alebo infekciu v prinosnych dutinach, co by sedelo s tym zapalov v strednom uchu, ale aj alergie na to sedia, takze mozes mat oboje. Ja by som ich teda adresoval oboje doplnkami. Kvapky  do nosa napr kokosoveho oleja s trochou citricidalu(3 kvapky na 30 mg oleja) ti adresuju aj suchy nos, aj zmiernuju alergie aj su antimikrovklalne a potlacia rozne infekcie v prinosnycy dutinach, kam sa dostanu pri dychani ako kvapockova infekcia, najma v davoch ludi.

22

dakujem. nasiel som nieco na nete o tej serrapeptaze: http://www.godlikeproductions.com/forum … 174748/pg1
trochu ma to znepokojilo. naozaj nechcem vyryvat, no trochu sa to bojim zacat uzivat. ja viem, ze je to na mne, ale mozno by som mal zacat s mensou davkou. na tych doplnkoch je urcena denna davka 1x1caps.
ten l-theanin mam uzivat 2x400mg naraz alebo rozdelit na 2x cez den (1x400 a 1x400)?

23

dobry den. chcel by som Vas este poprosit na nazor popride link na dobre multi mineraly pripadne multi vitaminy. nieje to lepsie ako brat osobitne kazdy vitamin a mineral zvlast? co napriklad poviete na tento? http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Alive … lets/22527
pekne Vas prosim aj o odpoved na otazku o jedno vyzsie.
dakujem

24

Zuno, farmacia plati velke peniaze na to, aby ocirnika kaZdy uzitocny potravinovy doplnok, co je pre ich lieky vazna konkurencia. Kedze je ale okolo serapeptazy stovky clankov na uzitocnost a neskodnost,. ja sa nenecham takymito sirenymi bububu ovplyvnovat.
Osobne sa zmesovym vitaminom vyhybam, lebo casto neobsahuju dost jednotlivych vitaminov, ale je to lepsi doplnok, ako nic.

25

prosim Vas. na ten l-theanin sa moze kava? a aj ked ho beriem mozem si este dat aj zeleny caj? lebo na wikipedii som nieco cital o interakcii s kofeinom, ale nebolo mi to jasne. dakujem

26

Nuz l-theanine ukludnuje a kava znervoznuje. takze pracuju proti sebe.
Zeleny caj sice obsahuje L-theanine, ved z neho sa vyraba, ale obsahuje aj alkaloid theanine, podobny ako kofeine, hoci pomerne malo, preto zeleny caj este stale ukludnuje.
400 mg L-theaninu je obsah 6 salok zeleneho caju, co sa tyka tejto aminokyseliny.

Naposledy upravil: RNG (2014-02-09 13:12:21)

27

dakujem. este mam otazku. nemoze ma z toho SJW boliet zaludok? odkedy ho totiz beriem mam divne bolesti nad bruchom.
dakujem pekne.

28

Moze. Kazdy reagujeme na vecio odlisne, individualne. Ak to zoberies s jedlom a dostatkom tekutin,. malo by to byt znesitelne.

29

dakujem. a ake to moze mat vedlajsie ucinky? stale ked to vezmem (SJW) mam po 2-3 hodinach velmi zle stavy. pocit ako horucka, zle od zaludka, boli ma brucho a toci sa mi hlava, celkovy zly pocit. pritom z toho deprimu som nic take nepocitoval. mam ten SJW od Paradise herbs co odporucate.

30

Nuz mozno ani nemas nedostatok serotoninu a tak ked beries nieco, co ti serotonin zvysi mas prebytok serotoninu=serotoninovy syndrom. Skus mensiu davku v prvom rade.
Ale mozes mat aj nejaku alergiu na to, to je velmi individualne a zatial som o alergii na vytazku zo SJW nepocul ale nic sa neda uplne vylucit.

31

nuz som si isty, ze to bude z toho, lebo stale po styroch hodinach po poziti mam tie sindromy. hory mi cela tvar, tocenie hlavy, pocit na zvracanie, pocit ako keby som bol mimo. potom po tych siestich hodinach po poziti to pomaly prejde. prosim Vas mozem to vysadit odrazu, alebo musim postupne?

32

Samozrejme to mozes prestat brat okamzite, nie je to vobec navykove. Hypericin ma polcas rozpadu/vylucenia asi 8 hodin hyperforin asi 26 hodin.
Nic navykove tu neradim a potravinove doplnky nemozu byt podla definicie velmi navykove aj tak.
Ale aspon nieco si sa dozvedel, tj ze nemas problemy so serotoninom, norepinephrinom a pravdepodobne ani s dopaminom a GABA.

33

no hej... a ten l-theanin na ukludnenie mozem, alebo aj ten mi bude robit problemy, ked ten serotonin nepotrebujem? mozem skusit ten zensen? cital som o nom dost dobre veci na www.adaptogeny.sk
cize asi budem riesit to travenie.

Naposledy upravil: zuno (2014-02-10 20:34:59)

34

L-theanine ucinkuje na opiove centra v mozgu, nema so serotoninom nic spolocne.

Zensene su az na jeden vsetky povzbudzujuce tj stimulanty a ty potrebujes pravy opak, ukludnovadla.

Naposledy upravil: RNG (2014-02-10 21:00:45)

35

OK skusim ten l-theanin. no mozno prave potrebujem povzbudit a nastartovat, ked serotonin to asi nieje?

36

Podla toho, co si pisal potrebujes ukludnovadla, nie stimulatory.
Tj adresovat stres a spanok v prvom rade,
potom mozno doplnit nieco ako L-theanine, rozne vitaminy B napr zmes stress B a samozrejme tie bezne ako
selen zinok jod vitaminy C E D-3, a povedzme aj krill olej a samozrejme mikrovlakniny a probiotika.

37

ano toto som si uz aj objednal. aj ten krill a nejake mineraly. no myslim, ze musim riesit aj ten zaludok... som aj v teme "traviace problemy"

38

OK

39

Zatial dakujem. Este sa ozvem. Dakujem krasne.

40

OK

41

Dobrý. Prosím Vás, ako sa prejavuje serotoninovy syndróm?

42

Tu to mas v cestine, z beznych lekarskych zdrojov
http://cs.wikipedia.org/wiki/Serotoninov%C3%BD_syndrom

Naposledy upravil: RNG (2014-02-13 15:09:47)

43

dobry den,
prosim Vas moze u mna vzniknut zavislost ak som v piatok zobral 0,25mg Xanax, v sobotu tiez 0,25mg, v nedelu nic a dnes 0,5mg? mal som velmi stresujuce obdobie.
a mozem teraz vecer zobrat l-theanine ak som ten xanax zobral o 12:00hod.
dakujem za odpoved

44

Zavislost nevznika az tak rychlo a L-theanine pracuje na opiovych centrach, Xanax/alprazolam najma na GABA receptoroch,teda by si vzajomne nemali prekazat.

Vecer ti odporucam pouzit najma byliny na spanie, ako valerian, passiflora, kamilky , chmel a podobne.

45

dakujem. prosim mate link na iHerb na nejaky dobry pripravok so spomynanymi bilinkami. u nas je PERSEN no je strasne drahy...
dakujem

46

nuz toto sa mi nezda "strasne drahe" v ziadnom pripade
http://www.magister.sk/produkt/detail/p … en-tbl-40/
Len sa mi zda, ze ako farmaceuticky vyrobok (sandoz)to nemusi byt natolko ucinne. ako ine doplnky z doplnkoveho priemyslu. S vyssim obsahom valerianu, standardizovane je napr toto
http://www.iherb.com/Earth-s-Bounty-Sle … l&ic=2

47

dakujem. persen forte stoji 7€ 20 kapsul a berie sa 4kps na den. prosim Vas este za ako dlho zacina ucinkovat ten l-theanine? a ako dlho trva ucinok? preco sa musi brat nalacno?

Naposledy upravil: zuno (2014-02-24 20:34:05)

48

L theanine zacne ucinkovat casto aj za 30 minut, ale dlzka ako sa udrzi v tele je len 15 az 45 minut, hoci mnohi tvrdia, ze posobi aj vyse 4 hodiny, tj nasledky v tele citia az 4 hodiny a viac.
Vsetky doplnky na lacno sa lepsie absorbuju.Niektore sa ale musia brat s jedlom, lebo koncentrovane su pritazke na zaludok.

49

dakujem

50

OK