Na spanok potrebujes spankovy hormon, melatonin.
Ten sa tvori zo serotoninu cez den , potrebujes na to slnko, aby sa vyrobil alebo silne svetlo, a v noci, v uplnej tme sa vylucuje
Dolezite je to silne svetlo cez den a tma v noci.
Ja tiez mam podobne problemy, takze som si do roboty kupil velmi silne svetlo, co si dam na svoj pracovny stol, kedze robim v dost tmavej miestnosti
Prinajhorsom, ked neviem spat pouzijem doplnok melatoninu, najma takeho, co sa postupne vylucuje, aby posobil dlhsie v noci. Inac sa zobudim po troch cykloch spanku(4.5 hodiny ) a potom uiz neviem zaspat a nemozem brat melatonin, lebo ten zostane v tele az 8 hodin a rano by som sa nevedel priadne prebudit a keby som to znasilnil mentalne pumpovanim adrenalinu, tak ma poriadne rozboli hlava.
Samozrejme bez dostatku spanku a najma jeho hlbokej fazy je clovek uplne mimo a rozne sa to prejavuje,od unavy depresie, az po stratu rovnovahy a neschopnost rozmyslat.
Skus napr tento
http://www.iherb.com/Natrol-Melatonin-T … blets/8738
ktory zoberies pol hodiny pred spankom, posobi az 8 hodin tj da ti celkove dost na spanie. Ak sa prebudis skor, mozes mat bolest hlavy lebo na to aby si bola hore musis potlacit pumpovanim adrenalinu tie zvysky serotoninu v krvi a to sposobuje kratkodobu bolest(hodinu-dve) hlavy u niekoho. U mna definitivne, este aj ked spim 6 hodin a dobre. takze treba tych 8 hodin neruseneho spanku.
Ak ti nestaci jedna, zober dve, ale nie viac, prosim. A neber to pravidelne, staci niekolko dni po sebe, aby ti "naskocili" vnutorne hodiny(circadian rhythm)
Cez den ukludnuje aj L-theanine, 2 x 400 mg a pomaha lepsie zaspat.
Moja zena niekedy na ukludnenie berie aj vytazok zo st John's wort, davku co obsahuje 3 mg hypericinu a 30 mg hyperforinu. TO SU 3 KAPSULE TOHOTO naraz
http://www.iherb.com/Paradise-Herbs-St- … -Caps/4913
Ine vyrobky nepracuju tak dobre a toto je narazova davka, ktora ucinkuje asi po 2 hodinach, trva az vyse 8 hodin ,ale neuspava priamo, len ukludni takze spanok prichadza lepsie a ma potrebne hlboke fazy.
NEBER NIKDY VIAC AKO JEDNU DAVKU ZA DEN a podla moznosti nie pravidelne, len obcas , v case potreby(privelky stres, neprijemne situiacie, davove situacie a podobne, pohreby atd.)
Naposledy upravil: RNG (2013-10-24 02:15:46)