Dobrý deň, Váž. pán RNG, chcel by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu. Mám 31 rokov a na úvod by som skúsil stručne okomentovať moje ťažkosti. Už dlhšiu dobu mám ťažkosti spojené s opakujúcimi sa infektami v dýchacích cestách. Aj keď v širšom kontexte tieto ťažkosti sa u mňa opakujú rok čo rok (cca 5-6 rokov) pričom v každom kalendárnom roku riešim 5-6 x zápaly a infekty prevažne horných dýchacích ciest a s tým spojené aj užívanie ATB (pôvod má v alergii-celoročne užívam Zodac), v tomto mojom príspevku by som sa chcel venovať hlavne obdobiu posledných 6 mes. (09/2013-01/2014). Za toto 6. mes. obdobie ma trápia ako som už uviedol opakujúce sa infekty v dýchacích cestách, ktoré sa žiaľ vždy po „preliečení“ po 2-3 týždňoch opätovne vrátili. Priebeh choroby bol vždy obdobný, zápal prínosových dutín a hrdla, škriabanie a bolesť hrdla, dýchanie bez ťažkostí (v 11 a 12/2013 aj výrazne zvýšené CRP). Výsledky výterov indikovali prítomnosť Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae ++++. Za toto obdobie som doposial užíval celkom 5x antibiotika (Roxithronycin 150 mg– 7dní v 09/2013, Klerimed 500– 7dní v 10/2013, Ceroxim 500-14dní v 11/2014, Klacid 500-21dní v12/2013-01/2014). Po poslednej liečbe KLACIDOM (3týždne), ktorý bol nasadený na základe výsledkov z krvy na zvýšené protilátky na pľúcne Chlamídie (testy na imunitný obraz robil aj alergológ kde boli pozitívne aj mycoplasma IgG a IgA), a navrhovanú liečbu potvrdil po vyšetrení (spirometria+RTG plúc) aj pľúcny lekár, sa už počas liečby objavila aj Mykóza (biely povlak na jazyku+pluzgiere pri koreni jazyka). Po doužívaní Klacidu som začal riešiť Mykózu u ORL. Mykózu „liečil“ lekár len lokálnym ošetrením počas 3-4 návštev kedy aplikoval na jazyk rôzne prípravky (niečo na spôsob iodu, striebro ...).
Neuplynul ani týždeň a začali ma opäť trápiť ťažkosti (trochu odlišné ako doposiaľ). Posledných 7 dní, kedy som po zvýšenej fyzickej aktivite (halový futbal) vypil chladený nápoj, ma už nasledujúci deň začalo škriabať v krku. Za ďalšie 3 dni sa to vyvinulo do veľmi silného dráždivého produktívneho kašľa s vykašliavaním hlienov. Asi 2 dni som mal aj zimnicu. Užíval som Ambrobene sirup na podporu vykašliavania + Septofort na dezinfekciu ust. dutiny. Návšteva obv. lekára a diagnóza: zostrené dýchanie, možná infekcia dých. ciest, dostal som recept na atb. – FROMILID 500 (2 bal.) a v lekárni robený sirup na podporu vykašliavania +urobili sa výtery a odber krvy na testovanie zamerane na (Chlamidie, Mykoza, CRP) vysledky budu o tyzden. Osobne mám obavu na možný zápal priedušiek (zápal pľúc asi nie s dýchaním nemám problém) može byť spôsobený aj mykózou ktorá mohla z jazyka zísť do priedušiek.
Vzhľadom na dlhotrvajúce obdobie počas ktorého som dlhodobo užíval atb., ako aj na negatívne skúsenosti s atb. typu FROMILID (viď. rôzne fóra), rozhodol som sa, že skúsim iný prístup k liečbe. Preštudoval som množstvo Vašich článkov a pokúšam si zostaviť vlastný management liečby. Včera som si zaobstaral nasledovné: mikrovlakniny - ovsená vláknina, inulín vláknina z čakanky a psyllium; odmaskovač ACC LONG (N-acetyl-L-cysteín); probiotika Biopron 9; výživový dopl. Arko DEFENSES – bakterie mlieč. kvasenia+betaglukán+kolostrum+vit. D3+zinok+selén; vitamín C v 500 mg kapsuliach; no a zatial neuspesne zhanam oreganový olej s obsahom carvacrol.
Vzhľadom k tomu že mi atb. pravdepodobne znicili hl. zdroj obrannych latok v tele, probioticku floru v crevach navrhlo som si nasledovnu liecbu, ku ktorej by som Vas poprosil o názor a tipy na vylepsenie:
1. Ráno Arko DEFENSES – bakterie mlieč. kvasenia+betaglukán+kolostrum+vit. D3+zinok+selén
2. Ráno mikrovláknina - ovsená vláknina (15g)
3. Robený sirup v lekárni na podporu vykašliavania – 3x denne
4. Na obed mikrovláknina - inulín vláknina z čakanky (5g)
5. Vitamin C 4x 500mg – v priebehu dňa
6. Večer mikrovláknina – psyllium (5g)
7. Večer probiotika Biopron 9
8. Večer ACC LONG (600 mg)
9. Večer ZODAC
Ospravedlnujem sa obsiahly prispevok ale uz si ozaj neviem rady. Vopred velmi pekne dakujem.