Téma: Sklerodermia circumscripta morphaea
Dobry den,
neviem ci som spravne zaradil tento prispevok, ale potreboval by som radu. Synovi (20 r) potvrdili lokalnu sklerodermiu (biopsia na reumatologickom oddeleni). Prejavuje sa ako pigmentova skrvrna v okoli laveho prsnika, v priemere cca 10 cm. Ma ju min. 5 rokov. Bol uz svojho casu na koznom, kde to bolo zhodnotene a uzavrete ako pigmentova skvrna. Teraz sme opat navstivili koznu lekarku, ktora nas poslala na kopec dalsich vysetreni (reumatolog.,kardio, nefro, plucne...), aby sa potvrdila, alebo vyvratila tato diagnoza. Udialo sa tak preto, ze moja mama zomrela na systemovu sklerodermiu, tak asi si chceli byt isti. Biopsia tuto diagnozu potvrdila. Ta skvrna, ktoru ma, sa uz roky nezvacsuje, nema na nej zhrubnutu, ztuhnutu kozu (ako to bolo u mojej mamy). Nema s nou v podstate ziadny problem. Syn nema ziadne zdravotne problemy, zdravo sa stravuje, pravidelne (cca 5x tyzdenne) cvici, v podstate zdravy mlady clovek. Co by ste odporucili , aby sa tato diagnoza (asi uz celozivotna) neprejavila v neziaducej forme (autoimunitne ochorenie), ktore by mu mohlo v buducnosti zneprijemnit zivot? Nechceli by sme aby bol cely zivot na nejakych liekoch, skor uprednostnime nejake prirodne doplnky.
Dakujeme za kazdu radu.