Téma: Echinokokóza
Ahoj RNG, včera som u susedov jedla černice/ostružiny. Potom som si len tak zo zaujímavosti prečítala, aké vitamíny a minerály obsahujú a na jednej stránke som sa dočítala, že by sa černice nemali konzumovať neumyté, lebo na nich môžu byť vajíčka parazitov Echinococcus multilocularis alebo Echinococcus unilocularis/granulosus. Tieto spôsobujú echinokokózu, čo je vraj najzávažnejšie parazitné ochorenie.
Ohrození sú vraj hlavne ľudia, čo chovajú ovce. Tie my teda nemáme ani nikto v okolí, ale psov, mačiek a rôznych hlodavcov je tu dosť a tiež muchy, čo tiež možno môžu prenášať vajíčka a na černice teda sadajú. Preto si odteraz budem radšej každé ovocie pred zjedením umývať, ale chcem sa ťa opýtať, ak by som sa s týmto niekedy v živote stretla, či sa to dá aj so všetkými cystami (ktoré môžu vznikať kdekoľvek po tele – pečeň, pľúca, mozog, oči) nejak vyničiť. Lebo čo som čítala, tak je na to len chirurgické odstránenie, ktoré nie je vždy možné a doživotná chemoterapia a to nie je bohviečo. Ak niečo na to môže pomôcť, nemôžu nastať komplikácie ako rozbitie cysty a roznesenie po celom tele, čo je pri tomto dosť spomínané? Ak si sa s tým ešte nestretol, môžeš si o tom viac prečítať napríklad tu:
http://polovnictvo.pluska.sk/polovnictv … okoza.html
Ďakujem za každú pomoc.