Kyslé, ale aj tuky znižujú glykemický index, čiže keď sa napr. zemiaky pomastia maslom a k tomu sa dá šalát s trochou octu al. citrónu, aj mliečne produkty a vláknina znižujú.
Zemiaky so šupkou majú menší glykemický index ako šúpané, vyššia teplota spôsobuje vyšší glykemický index.
Tu je to výborne popísané, ktoré postupy znižujú glykemický index:
http://perfecthealthdiet.com/2011/10/ho … -toxicity/
Quinoa a ani chia nie sú žiadny zázrak a určite nie v zmysle, že dodajú nejakú extra energiu, ale to ako so všetkými potravinami treba tie superlatívy brať s rezervou.
Musíš si sám vyskúšať, ako budeš reagovať na niektoré potraviny v súvislosti s candidou.
Ja mám zaujímavú skúsenosť s candidou, nedávno sa mi veľmi zhoršila, tak som nasadila tvrdú diétu, ale akonáhle som zjedla čo len trochu cukrov, hneď sa vrátila. Ale vŕtalo mi to v hlave, lebo som mala aj iné symptómy, brala som vysoké dávky vitamínu C a DMSA a tie mi zlikvidovali zásoby medi v organizme, doplnila som meď a bolo po candide! Potom som viac pátrala na internete, zhoršená candida býva často aj následkom deficitu a nerovnováhy minerálov, s meďou treba opatrne, nadbytok a aj nedostatok je rizikový, ale meď má silný protiplesňový účinok. Som čítala o chlapíkovi, čo celé roky držal proticandidovú diétu a bral protiplesňové prípravky, doplnil meď a bolo po candide.
Dnes kopec ľudí berie izolované doplnky, zinok vo vysokých dávkach, vitamín C, tie spoľahlivo zlikvidujú meď v organizme. Mne sa to stalo aj so zinkom a aj s vitamínom C. Vegetariáni majú väčšinou prebytok medi v tele. Dnes sa všade píše len o toxicite medi, ale meď je veľmi dôležitá a málokto vie, že jej silný chelátor je vitamín C.
U mňa sa sa deficit medi prejavuje napr. oslabením spojivových tkanív, začne ma príšerne bolieť v krížoch, dodám meď a hneď mi to mizne. Takisto deficit medi má na mňa silný psychický účinok, spôsobuje mi dosť silné úzkostné stavy, po doplnení to mizne, doslova premena osobnosti, je to dosť šokujúce ako živiny dokážu "manipulovať" psychikou človeka. Aj vysoká hladina medi zase spôsobuje rôzne psychózy.
Ja neverím, že proticandidová diéta je riešenie ak ju niekto robí bezúspešne dlšie obdobie, je tam nejaký iný systémový problém v tele, ktorý treba riešiť, u mňa je to napr. ortuť.