Clanok je velmi zaujimavy plny dokazov proti mlieku, ale nie jednoznacnych. Oboje osteoklasy aj osteoblasty maju totiz zivotnost podla toho, ako sa skracuju ich telomery.
Ale su potraviny a doplnky, ktore vedia telomery aj predlzovat, tj "starnutie" zastavit.
Co sa tyka mlieka, to je sice dodavatelom vapnika, ale kedze zaroven je potravina okyslujuca, tak aj odburava vapnik s kosti. Preto najma u starsich ludio, ktori maju travenie slabvsie, a zaroven vytazovanie vapnika z mlieka slabsie vplyv okyslenia tela icj zbavuje vapnika, nie pridava.
Takze preto tu teoriu okolo vapnika z badatela celkom nekupujem.
Podla mojich zdrojov informacii osteoporoza je skor sposobena zlym hosdpodarenim s vapnikom(hormonalne) a kyslotvornymi potravinami
Ludia, co brali aj v starobe pri osteoporoze doplnky vapnika sa z osteoporozy dostali, vid napr moj otec, ktory mal osteoporosis senilis 2 a za dva roky dodavanim calmag sa s toho uplne dostal. A pil mlieko, ako aj matka az do smrti(90/96)
Tak isto vyssie davky vitaminu D-3 pomahaju proti osteoporoze, pri prilis nizkych davkach vitaminu D-3 v krvi maju ludia osteoporozu bez ohladu na to, kolko vapnika dostavaju do tela.
Co sa tykla zlomenin, to je trochu komplikovanejsie, ako len ciste zabudovanie vapnika. Krehkost moze byt sposobena fluorom zabudovanym do matrice a zrejme aj inymi dovodmi, a to bolo dokazane na ludoch, ktory mali aj pomerne vysoku hustotu vapnika v kostiach a predsa boli krehke.
Ja napriek utokom na mlieko veru neprestanem jest kvasene mliecne produkty. jedine, na co si davam extra pozor aby nebolo mlieko zo stajnenych krav krmene zmeskami, osetrovane hormonami a antibiotikami .
Takze len volne paseny na prirodnych chemicky nehnojenych lukach a ziadne hormony a atb. a ina chemia do mlieka.
Je jasne, ze v mojom veku mlieko uz odobera vapnik a ine mineraly, takze to kompenzujem zeleninami, ktore alkalizuju a dodavaju vapnik
Inac pri dostatku alkalizacie aj vapnik z mlieka sa moze vstrebat dokonca aj u starsich ludi s pouzitim extra enzymov.
Naposledy upravil: RNG (2013-05-24 00:12:51)