xatzru@chello.sk napísal(a):Ahoj bludicka,
presiel som ti toto forum a musim uznat ze sa vyznas ;-)
Mam dve otazky ak mozem:
1. na akom stroji odstavujes? pretoze videl som vseljake za 600EUR a pod. ale to mi pride ako neadekvatna cena pokial s tym ench podnikat ...
2. aky je tvoj nazor na uzivanie mladeho zeleneho jacmena - jednak ako koncentrat zo susenej stavy a jednak priamo dopestovany doma a odstaveny?
dakujem
Laco
1. Odšťavujem teraz o dosť menej, používam viac mixér ako odšťavovač, mixér ale potrebuješ výkonný niečo ako vitamix a tam cena u nás nejde pod 600 Eur - pre mňa osobne ale asi najlepšia kúpa domáceho spotrebiču, používam ho denne aj 2-3x, ešte celkom fajn je od firmy Catler v dostupnej cenovej relácii.
Ja mám doma hurom odšťavovač - je celkom ok, ale už sa značne opotreboval po dvoch rokoch, predtým som mala 15 rokov Champion a ten teda vyzeral lepšie po 15-tich rokoch ako ten Hurom po dvoch, Champion som predala a slúži ďalej - nezničiteľný stroj, ale trochu zastaralá technológia odšťavovania.
No aký odšťavovač - musíš si zodpovedať, čo na tom odšťavovači budem hlavne odšťavovať - ak hlavne ovocie a koreňovú zeleninu, tu poslúži aj kvalitná odstredivka, výborný napr. od firmy Catler JE 4010.
Ak už ale chceš zelenolistú zeleninu, s tým majú odstredivky problém, takže treba nejaký šnekový, osobne, ak by som si mala ešte raz kúpiť odšťavovač, išla by som už len do celonerezového Angela za 900 Eur - viem, príšerná suma, ale to píšem z vlastných skúseností, Hurom na časté používanie sa rýchlo zničí, praskla mi tam objímka na sitko, opotrebováva sa to, mixéry som musela zničiť tri, kým som si kúpila Vitamix. Ak budeš odšťavovať ale len príležitostne, dajme tomu 2-3 x týždenne, stačí Ti aj ten Hurom alebo OmegaVRT.
Ak si kúpim odšťavovač Angel, je tam predpoklad, že mi vydrží 10 a viac rokov, podobne ako Champion, takže čo sa mi oplatí v konečnom dôsledku, každý rok dokupovať zničené plastové príslušenstvo na Hurom alebo kúpiť celonerezový Angel, ktorý má ešte asi o 1/3 vyššiu výťažnosť a ušetrím kopec na zelenine? Plus - stroje ako Champion, Angel, Vitamix bez problémov predám aj o 5-10 rokov, ja som predala Champion po 15-tich rokoch!!! za slušnú cenu a mala som naň veľa záujemcov, lebo ľudia, ktorí sa pohybujú v oblasti zdravej výživy vedia, že tieto stroje majú kvalitné motory.
A potom je tu otázka odšťavovanie vs. mixovanie. Ja osobne sa snažím jesť prevažne zelenú listovú zeleninu, lebo som presvedčená, že je najcennejšia v surovej strave, tá sa dá samozrejme odšťaviť, ale je to pracnejšie+odpad, ja odšťavujem len vysokovlákninutú listovú zeleninu, napr. kel, ale veci ako žihľava, púpava, ktoré sú dosť vláknité, stopkatý zeler, brokolica, vitamix rozdrtí na úplne hladký nápoj, ja som prvý krát nechápala, kam tá vláknina vlastne zmizla. Robím mixy napr. špenát, rukola, mangold, rôzne klíčky a microgreens, šalát, uhorka, cukina+ovocie podľa sezóny+dávam napr. zmrazené čučoriedky+namočené orechy a semiačka konopné, sezamové, chia, mandle...+občas nejaký superfood napr. včelí peľ, vždy vyberiem z toho niečo. Celý proces očistenia zeleniny, nahádzania do mixéru, jedno vypláchnutie mixérovej nádoby je otázka pár minút, takto si môžu dovoliť surovú stravu aj ľudia, čo nemajú moc času. Ono je naozaj dosť problematické do seba pchať celú misu zeleného šalátu alebo nejakú surovú brokolicu, púpavu a pod. každý deň, keď to zmixujem s ovocím, zamaskujem chuť a je to v pohode pitné+s namočenými semiačkami kompletné jedlo. Ak by som sa mala dnes rozhodovať, či dám 600 Eur za mixér alebo za odšťavovač, zvolila by som mixér - ale je to otázka len osobných preferencií, čo mám v úmysle robiť s tými prístrojmi, aký druh zeleniny budem najviac jedávať, koľko mám času na prípravu svojej stravy. Ak chcem piť hlavne mrkvovú, cviklovú šťavu, zelerovú, išla by som do odšťavovača, alebo chcem si robiť nejaký očistný šťavový pôst, kde je zase výhoda zbaviť zeleninu všetkej vlákniny, aby sa trávenie čo najmenej zaťažovalo. Zmixovaná zelenina ma viac zasýti, je to ako jedlo, nie je tam žiadny odpad, šťava je ako koncentrovaná tekutá výživa:
Dobre popísaný rozdiel medzi šťavou a mixom:
http://www.naturalnews.com/031512_smoot ... icing.html
http://greensmoothiesblog.com/blending-vs-juicing/
Vitamix:
http://www.youtube.com/watch?v=W8Cb590DkKY
http://www.youtube.com/watch?v=wsWKcXf4dlE
Vždy ide v konečnom dôsledku len o to, koľko tej zdravej zeleniny do seba dostanem denne, ak menej používam odšťavovač, lebo sa mi to zdá časovo a inak náročné a mixér mi umožní jesť jej viac pravidelne, aj menej chuťovo atraktívne druhy, viac krát počas dňa, tak je to určite zaujímavá voľba.
Ja napr. hrozno už dávam väčšinou do vitamixu práve kvôli tomu, že kopec veľmi hodnotných antioxidantov je obsiahnutých v tých semienkach a šupkách hroznových bobúľ a ten vitamix tie semienka rozdrtí úplne najemno, aj šupky, kdežto odšťavovač hurom mi ich "vypľuje" takmer v celku, lebo sú moc tvrdé. Takisto mi je ľúto odšťaviť nejaké rajčiny, robím si v mixéri z toho surové polievky na štýl gaspacha, citrusové plody takisto dávam celé (bez šupy) do zelených nápojov, čiže kopec vecí, čo som predtým odšťavovala, mixujem - tie biele časti na citrusoch sú veľmi hodnotné kvôli obsahu bioflavonoidov. Ja dávam do tých zelených nápojov aj cukinu, uhorku a hlavne bobuľovité ovocie, ktoré sa tam dobre zúžitkuje.
Ja som teraz začala intenzívne s pestovaním microgreens v pôde a začalo sa mi to páčiť skoro viac, než klíčky, lebo je s tým menej práce, netreba nič preplachovať, zasadím do samozavlažovacích črepníkov a len prvé dni polievam zhora:
http://www.youtube.com/watch?v=jnV_UL1uwew
A podľa mňa je to omnoho lepšie ako mladá jačmenná tráva, ktorú musím problematicky odšťavovať na šnekových odšťavovačoch, ani hurom ju moc dobre nezvláda. Jačmenná tráva neobsahuje nič extra, čo by neobsahovali iné zelené microgreens alebo iná zelenolistá zelenina typu špenát a pod. Okrem toho tá šťava z tej pšenice chutí príšerne, to fakt do seba iba rýchlo naliať. Niektoré "superfoody" sú moc preceňované a určite má oveľa vyššiu hodnotu ak si denne zmixujem špenát, rukolu, klíčky - green smoothie ako jesť napr. jačmeň v prášku, z ktorého ja osobne som nikdy nič extra necítila.
Naposledy upravil: bludicka (2012-09-13 07:17:49)