Elderane, ja to opakujem na vsetkych forach, skusim aj pre teba: prve azda najednoduchsie co mozes urobit je zacat brat omega-3 mastne kyseliny vo vyssich davkach a dlhodobo. to znamena uzivat doplnky s rybim olejom, k tomu aj vlasske orechy a cerstvo pomlete lanove semiacka. existuju studie, a nie je ich malo, ktore poukazuju na antidepresivny efekt omega-3. s tym mozes zacat pokojne aj zajtra - asi najlacnejsi rybi olej je lososovy olej predavany v DM-drogerie pod ich vlastnou znackou - 60 kapsli stoji cca. 4 eura a je to dobra forma - triglyceridy (nie etyl-ester). ako som pisal, k tomu denne za hrst vlasskych orechov a aspon lyzicu cerstvo pomleteho (nie kupovaneho mleteho) lanoveho semiacka a mas dost omega-3 na to, aby sa ti za 3 - 6 mesiacov spustil antidepresivny efekt - ak to aj nezaberie, urcite si mozes byt ista, ze si nieco urobila pre svoje zdravie, kedze omega-3 su potrebne pre vela procesov v organizme. jedine ak uzivas lieky na riedenie krvi, tak tam treba byt trochu opatrnejsi, lebo omega-3 riedia krv (preto su prevenciou proti infarktom a mrtviciam). najskor sa moze zdat, ze toho beries velmi vela (9 kapsli denne), no netreba sa nicoho bat, v jednej porcii tucnej ryby mas olejov omnoho viac...
k tomu skus pridat to, co ti radil RNG - dobru mineralovu zmes (bone essentials zo swansonu), lebo depresia moze byt sposobena nedostatkom mineralov. magnezium fajn - len treba dobru vazbu, lebo klasickeho sumiveho musis brat hromadu a mas zarobene na oblickove kamene (u nas predavaju laktat magnezia - tusim 50 mg, co by mohlo byt fajn, no z toho co som cital ludom s depresiou pomahal glycinát magnézia vo vyšších dávkach - robí ho napr. firma KAL a tiež nájdeš na strankach swansonu).
az potom by som presiel na 5-HTP alebo SJW alebo ine antidepresivne.
no to hovorim len o doplnkoch, podla mna je vsak najdolezitejsie prehodnotit celu filozofiu zivota...
co vsak kazdemu odporucam je kniha "Ako sa zbavit stresu a depresie bez liekov" od autora David Servan-Schreiber, ta mne osobne dala vela... no a asi nie je na skodu zacat citat nejaku motivacnu, duchovnu, pozitivnu (ma vselijake nazvy)... napr. Louise L. Hay - Miluj svoj zivot alebo vela inych knih...
...este jedna vec ma napadla v suvislosti s tou dedicnostou. podla mna totiz neexistuje nic take ako je dedicne ochorenie. existuje len negativny psychicky navyk, ktory je preberany z pokolenia na pokolenie a ktory sa na fyziologickej urovni prejavuje ochorenim. depresia sa casto vyvinie z potlacaneho (nevyjadreneho) hnevu (je to hnav obrateny dovnutra)... nemas vo zvyku potlacit svoj hnev, miesto toho, aby si ho otvorene vyjadrila? nemoze byt toto pricinou tvojho ochorenia, pripadne aj ostatnych v rodine?
...vsetko su to namety na premyslanie, kazde ochorenie ma urcite svoj dovod
...no a ked zhanas doplnky, tiez to tu uz opakujem po mnohykrat - mam doma toho zo swansonu viac ako potrebujem (napr. bone essentials a SJW), takze sa kludne ozvi, ak budes mat zaujem: elessar.elfkam@zoznam.sk dopredu ferovo upozornujem, ze viacere su po zaruke, ale su neotvorene - v original dusikovej ochrannej atmosfere, takze vydrzia urcite hodne cez datum spotreby...
...kazdopadne ti prajem, nech sa ti dari... depresia, uzkost, PP (vsetko je to podla mna to iste) je liecitelna, aj ked sa nas lekari (snad) v nevedomosti snazia presvedcit o opaku.