Téma: vysoké dávky ovocia
Zdravím RNG,
prebehol som názvy všetkých tém a nenašiel som žiadnu vyslovene o ovocí, tak zakladám novú, snáď sa nebudem opakovať. Prv, než sa vôbec dostanem k otázkam, ktoré Ti chcem položiť, by som najskôr pár vetami opísal svoju situáciu aby si ma vedel lepšie pochopiť a vžiť sa do mňa, o čo mi vlastne ide atď.
Od detstva som žil skôr aktívnejším spôsobom života, čo mi zostalo dodnes - veľa pohybu, šport, pobyt v prírode, nikdy som neskúsil cigaretu. Čo sa zdravotných problémov týka, nemal som absolútne žiadne až do 20 roku života, kedy sa mi po bezproblémovej puberte vyskytovali čoraz väčšie problémy s akné. Ku kožným lekárom sa radšej ani nejdem vyjadrovať, sú to tragédi podobne ako celá konvenčná medicína. Časom som sa z toho dostal úplne a svojpomocne bez lekárskej "pomoci" kompletnou zmenou stravovacích návykov. Celé dospievanie som totiž do seba pchal okrem zdravých vecí aj tie nezdravé. Rezolútnym vylúčením niektorých potravín zo stravy (mlieko, rastlinné oleje a rastlinné nátierky ako Rama, biele pečivo, cukor a sladkosti, pražené jedlá, coca cola, energy drinky a iné nápoje...) a pridaním väčšieho množstva tých správnych potravín som sa vyliečil úplne a chvála Bohu som na tom rovnako, ako za starých dobrých čias. Veľmi silný pozitívny účinok má tiež vláknina psyllium, ktorú užívam dlhodobo každý deň. Zo svojich problémov som sa dostal, ale nastal ďalší, ktorý riešim a až teraz sa dostávam k jadre svojho problému.
Často športujem a dva-tri krát týždenne posilujem a pozorujem na sebe, že odkedy sa vyhýbam mastnému mäsu (už jem len chudé kuracie a raz za čas bravčové ale to len výnimočne) a mlieku, už pri cvičení nemám toľko energie, ako kedysi. Vždy som cvičil načisto, bez akýchkoľvek doplnkov. Zmenou stravy som schudol 11 kíl, čo mi trošku aj vadí, ale pravidelným cvičením pomaličky naberám ale aj to až od okamihu, kedy som si nedostatok energie vyriešil po svojom - vysokými dávkami ovocia. A na toto sa Ťa chcem popýtať. Zatiaľ to praktizujem len krátkodobo, ale mám pocit, že keď si naložím kopcovitý polievkový tanier ovocia (zvyčajne nakrájané kúsky ovocia - 3 veľké kusy banánu, 4-5 ks kiwwy, 4-5ks jahôd, sem tam do toho aj pomaranče atď) mám pocit, že zrazu mám energie na rozdávanie. Okrem toho, že to je veľmi chutná, cítim sa potom plný energie. Začal som si takéto megadávky dávať pred tréningami ale aj namiesto raňajok (kedy som bežne na raňajky mával nezdravé párky a iné "dobroty"). Chcem sa spýtať - je vhodné užívať takéto veľké porcie ovocia na raňajky každý deň? Je správne, alebo skôr naivné si myslieť, že takéto porcie ovocia by mali dodať telu energiu aj na celý deň aj pri ťažkých fyzických prácach? Povedzme pri "makačke" na stavbe, často niekomu chodím pomôcť a veci ako párky, klobásy a iné údeniny, ktoré sa na stavbách bežne "podávajú" nechcem už nikdy vidieť. Je ovocie vhodným zdrojom energie aj na takéto prípady? Zatiaľ som to na stavbe neotestoval, ale zaujíma ma to už teraz. Samozrejme tým nechcem povedať, že budem celý čas jesť len ovocie, ale je vhodné ho používať ako hlavný zdroj energie? Vrcholoví atléti vraj často jedia banány kvôli vytrvalosti.. Nečítal som na túto tému žiadnu odbornú literatúru, len pár článkov na internete, preto sa pýtam Teba.
A posledná vec, ktorá ma ohľadom ovocia zaujíma je, je konzumácia zeleniny. Viem, že z hľadiska dodržiavania oddelenej stravy je veľmi nevhodná kombinácia ovocie - zelenina súčasne. Mňa by ale zaujímalo, či si môžem dať zeleninovú prílohu k obedu alebo na večeru v prípade, ak som sa na raňajky "našutroval" ovocia. Čítal som aj také názory, že ak som cez deň mal ovocie, zvyšok dňa by som sa mal zelenine vyhýbať a naopak, čo sa mi zdá pritiahnuté za vlasy. Chcel by som mať jasno aj v tomto - po akej dobe od konzumácie ovocia si môžem dopriať zeleninu. Ospravedlňujem sa, že som sa takto rozpísal, ale kto sa hanbí, má prázdne gamby ako sa hovorí Ty si odborník a ja sa chcem niečo dozvedieť, tak som napísal dúfam, že mi dáš podobne vyčerpávajúcu odpoveď diky moc