Téma: životnosť doplnkov
RNG, prosím ťa, môžem užívať doplnky i po dobe spotreby? Ďakujem.
Nie ste prihlásený. Prihláste sa, alebo zaregistrujte.
Stránky 1
Aby ste mohli prispievať, musíte sa prihlásiť alebo prejsť procesom registrácia.
RNG, prosím ťa, môžem užívať doplnky i po dobe spotreby? Ďakujem.
Podla toho, ktore a ako skladovane.
Ja som pouzival napr citrat zinku aj 6 rokov stary, KCl moze byt hocikolko stara.V zemi je miliony rokov skor, ako ju vytazia.
B-vitaminy sa kazia pomerne rychlo, tiez niektore karotenoidy, ked su na svetle.
Ale vseobecne, ked skladujes doplnky v miernej teplote, tj pod 25stupnov celzia a v suchu, vydrzia obvykle ovela dlhsie, nez zarucna lehota.
Obavat sa o otravu doplnkami je viacmenej bezpredmetne, ked aj stracaju na ucinnosti, obvykle sa nemenia na nic nam skodlive.
zdravim RNG. chcem sa ta opytat, ci mozem nadalej uzivat mineraly na kosti- Bonne Essenc. po zarucnej dobe a mam aj jodovu tinkturu po zaruke. ta sa moze tiez uzivat?
dakujem za odpoved
Bone essentials su ovela trvanlivejsie, ako je ich oficialna zarucna lehota, ked neboli prehriate alebo vo vysokej vlhkosti.
Jodova tinktura sa nemoze vobec pokazit, len odparovanim alkoholu a vody ciastocne zhustnut.
Ja sa pamatam za mladosti moja mama pouzivala na nase odrane lakte tinkturu z vojenskych balickov, ktora bola najmenej 10 rokov stara a ja som mal v aute v balicku prvej pomoci jodovu tinkturu aspon 20 rokov,, kym som ju nevypouzival. Naplaste sa uz nelepili, tak som ich vyhodil, ale napr sterilna gaza, co je cista bavlna pretrva v suchu tiez starocia.
Najstarsie potravinu, co som osobne jedol boli pomarancova stava z UNRA konzeriev(povojnove venovane vojenske zasoby vyhladovanej Europe, dar tych "spinavych Americanov", ktorych susene mlieko zachranilo aj moj zivot, kedze matka nemala dost mlieka a tesne po vojne(druha svetova) nebolo ani dostatok mlieka ani ine nahrazky pre deti.
Nuz poslednu konzervu, co sme mali v pivnici sme otvorili zhruba ako 20 rocnu po dobe vyroby a dodnes sa pamatam na chut tej bajecnej stavy z floridskych pomarancov, kde pri zmykani sa dostava hodne vonaveho oleja zo supky a to dava zvlastnu prijemnu aromu, na rozdiel od Califorskych, ktore su menej aromaticke a viac sladke.
Vtedy boli konzervy ale zelezne, hrubo cinovane zvnutra, dnesne plastikom pokryte maju iste dobu kratsiu, lebo samotny plastik po case sa "vymoci"(plasticizery prestupia do roztoku v konzerve, co je dost skodlive, lebo niektore z nich telo vnima ako falosne hormony) a krehne.
Stránky 1
Aby ste mohli prispievať, musíte sa prihlásiť alebo prejsť procesom registrácia.