1

Téma: životnosť doplnkov

RNG, prosím ťa, môžem užívať doplnky i po dobe spotreby? Ďakujem.



2

Re: životnosť doplnkov

Podla toho, ktore a ako skladovane.
Ja som pouzival napr citrat zinku aj 6 rokov stary, KCl moze byt hocikolko stara.V zemi je miliony rokov skor, ako ju vytazia.
B-vitaminy sa kazia pomerne rychlo, tiez niektore karotenoidy, ked su na svetle.
Ale vseobecne, ked skladujes doplnky v miernej teplote, tj pod 25stupnov celzia a v suchu, vydrzia obvykle ovela dlhsie, nez zarucna lehota.
Obavat sa o otravu doplnkami je viacmenej bezpredmetne, ked aj stracaju na ucinnosti, obvykle sa nemenia na nic nam skodlive.



3

Re: životnosť doplnkov

zdravim RNG. chcem sa ta opytat, ci mozem nadalej uzivat mineraly na kosti- Bonne Essenc. po zarucnej dobe a mam aj jodovu tinkturu po zaruke. ta sa moze tiez uzivat?
dakujem za odpoved



4

Re: životnosť doplnkov

Bone essentials su ovela trvanlivejsie, ako je ich oficialna zarucna lehota, ked neboli prehriate alebo vo vysokej vlhkosti.
Jodova tinktura sa nemoze vobec pokazit, len odparovanim alkoholu a vody ciastocne zhustnut.
Ja sa pamatam za mladosti moja mama  pouzivala na nase odrane lakte tinkturu z vojenskych balickov, ktora bola najmenej 10 rokov stara a ja som mal v aute v balicku prvej pomoci jodovu tinkturu aspon 20 rokov,, kym som ju nevypouzival. Naplaste sa uz nelepili, tak som ich vyhodil, ale napr sterilna gaza, co je cista bavlna pretrva v suchu tiez starocia.

Najstarsie potravinu, co som osobne jedol boli pomarancova stava z UNRA konzeriev(povojnove venovane vojenske zasoby vyhladovanej Europe, dar tych "spinavych Americanov", ktorych susene mlieko zachranilo aj moj zivot, kedze matka nemala dost mlieka a tesne po vojne(druha svetova) nebolo ani dostatok mlieka ani ine nahrazky pre deti.
Nuz poslednu konzervu, co sme mali v pivnici sme otvorili zhruba ako 20 rocnu po dobe vyroby a dodnes sa pamatam na chut tej bajecnej stavy z floridskych pomarancov, kde pri zmykani sa dostava hodne vonaveho oleja zo supky a to dava zvlastnu prijemnu aromu, na rozdiel  od Califorskych, ktore su menej aromaticke a viac sladke.
Vtedy boli konzervy ale zelezne,  hrubo cinovane zvnutra, dnesne plastikom pokryte  maju iste dobu kratsiu, lebo samotny plastik po case sa "vymoci"(plasticizery prestupia do roztoku v konzerve, co je dost skodlive, lebo niektore z nich telo vnima ako falosne hormony) a krehne.