Výbornou alternatívou pre rôzne teflónové a keramické panvice - všetky sú väčšinou odliatok hliníka pokrytý nejakou umelou hmotou, najnovšie "vytvrdenou" čiastočkami titánu a pod., každý výrobca bude tvrdiť, že tie jeho sú naj.
Ak chcete naozaj variť v zdravých panviciach, tak výborné sú tie, ktoré kedysi používali naše babky, železná zliatina, ja som teflónové a keramické panvice vymenila za železné, nie je to presne ako teflón, ale čím dlhšie sa tieto panvice používajú, tým viac sa na nich vytvorí akási "patina" a získavajú nelepivý povrch, bez problémov robím na nich aj lievance s minimom tuku, používam ešte menej, než na teflóne. Železo má dobrú vodivosť tepla, oveľa lepšiu, než bežné oceľové a hliníkové panvice, najlepší prenos má meď, preto železné panvice do seba výborne akumulujú teplo a stačí minimálny plameň - ja varím na plyne, je tam úspora energie. Na grilovanie by sa mali používať len železné panvice, bežné hliníkové platne potiahnuté teflónom sú na to absolútne nevhodné, lebo gril sa zahrieva na vysokú teplotu a to teflón už moc dobre neznáša a uvolňujú sa toxické plyny, pritom 99% bežných komerčných elektrických grilov do domácností sú práve takéto s výnimkou lávových kameňov. Pri používaní železných riadov sa uvolňuje do jedla aj trochu železa, ja osobne používam tieto panvice len na krátke pečenie, opekanie, výborné sú aj napoužívanie nasucho - opekanie placiek, lokšov, čo by sa práve teflónové panvice tiež nemali takto používať.
Aj keď sú niektoré tie hrnce a panvice príšerne drahé, radšej kúpiť pár kusov kvalitného riadu, ktorý vydrží na celý život. Ja osobne som zničila už niekoľko teflónových panvíc, za tú cenu som mohla mať kvalitnejší riad.
Nevýhoda železa - je ťažšie a môže zreagovať s kyselinami, preto sú dostupné aj železné riady potiahnuté vrstvou odolného smaltu, najznámejšie na svete riady od firmy le creuset alebo Staub, je pravda, že jeden takýto hrniec stojí aj 80-100 Eur, záleží od veľkosti, ale to sú hrnce a panvice, ktoré vás prežijú. Železná panvica bez smaltu, môžete robiť teplotné šoky, škriabať po nej vidličkou a ostrými nástrojmi, používať veľmi vysoké teploty, vôbec nič sa jej nestane. Kúpila som si aj železnú panvicu na pizzu, nevedela som sa rozhodnúť medzi pizza kameňom a touto panvicou, dobre, že som si kúpila to železo - nikdy sa mi nepodarila lepšia pizza a na rozdiel od kameňa, železo nepukne.
Výbornou alternatívou sú ešte riady Sillargan, sú to keramické riady, jadro je vrstvená oceľ:
http://www.aviva.ca/shop/products.asp?i … p;catid=93
Tieto riady sa vyrábajú v Nemecku pre ľudí, ktorí trpia MCS - multiple chemical sensitivity, alergikov na chemikálie, kovy, sú odolné, bez obsahu niklu, tvrdšie, než oceľ, nič sa z povrchu neuvolňuje, ale aj dosť ťažké, mám doma od nich jeden hrniec, varné vlastnosti sú výborné, dobrá akumulácia a prenos tepla, výborný totálne hladký hygienický povrch, používam ho na dlhodobé dusenie. Dajú sa objednať z nemeckého amazonu, podobne ako aj železné panvice od firmy Carl Victor, Skepschult a od firmy le creuset potiahnuté smaltom - toto sú značky, ktoré sú na trhu desaťročia.
Mercola píše o tých svojich keramických riadoch, že sú lepšie, než tie železné, ktoré doporučoval predtým. Ale podľa môjho názoru super ľahučká panvica nikdy nebude mať tie tepelné vlastnosti, ktoré má panvica s hrubým dnom. Preto sa dnes robia sendvičové dná u hrncov, tenké dno znamená, že sa vytvárajú na panvici "horúce body" a jedlo sa pripaľuje. Taká panvica je dobrá možno na veci, ktoré treba zľahka otočiť, alebo vyhadzovať vo vzduhu, volské oko, palacinky - ja mám na tieto účely tú jednu panvicu green pan. Ale na opekanie zemiakov alebo mäsa, steakov jednoznačne masívne železo.
Každý materiál má tak trochu iné varné vlastnosti, preto si treba uvedomiť, na aký účel chcem tú panvicu hlavne používať, meď sa používa, keď kuchár potrebuje rýchlu odozvu tepelnej reakcie, železné panvice s hrubým dnom naproti tomu sa nahrievajú dlhšie a teplo akumulujú - dobré pre dlhšie rovnomerné opekanie, prípravu mäsa, opečených zemiakov, výborné na grilovanie, do trúby pekáče na mäso, potom sú aj tenšie železné panvice - rýchlejšia odozva tepelnej reakcie, železo potiahnuté smaltom - vhodné pre polievky, varenie ovocia s kyselinami, výborné na pomalé varenie ryže, obilných kaší, pudingov - nepripaľuje sa, podobne ako hrnce sillargan, vlastnosti teflónu a keramiky - komfortné, jedlo sa neprichytáva, tieto panvice sú ľahké, ale na teflóne sa nikdy nepodarí tak upiecť zemiaky ako na železe a sú úplne nevhodné na veľmi vysoké teploty, grilovanie a použítie za sucha. Klasické oceľové hrnce - ja osobne ich moc nepoužívam, leda tak na zohriatie vody a varenie cestovín.
Naposledy upravil: bludicka (2011-10-30 10:43:42)