51

Re: tehotenstvo výživa

Ked reakcie na ALA prestanu, tak je zamorenie male.
Odmorovanie treba pokracovat, aspon mierne, tym sa totiz odmoruje aj plod.
Vitamin C je ako odmorovanie na ortut velmi malo ucinny.Takze ziadny strach z virenia ortuti.
Ortut sa viaze/cheluje a viri najma z latok obsahujucich siru.



52

Re: tehotenstvo výživa

Dobry den, mala by som otazku. Minule tehotenstvo som mala na zaciatku problemy, musela som uzivat duphaston. V dalsom tehotenstve by som sa mu chcela radsej vyhnut a davat si progesteronovy krem, ak by bolo treba. Len teraz citam, ze wild yam nie je dobry v tehotenstve a vacsina z nich je z neho, je to problem?
Este sa chcem spytat, ci sa moze v tehotenstve uzivat NAC, extrakt z olivovych listov a sylimarin, pripadne GSE. Dakujem.



53

Re: tehotenstvo výživa

Nuz duphaston je umela chemikalia, ktora sa pouziva miesto prirodneho prirodzeneho progesteronu.
V tehotenstve je neradno sa hrat s hormonami, ale  ked je to treba v rizikovych tehotenstvach, rozhodne je lepsi prirodny progesteron, nez nejaka skodliva chemicka nahrazka.
Vsetky menovane mozes pouzivat, okrem oreganoveho oleja(aromaticke oleje extra prekrvuju placentu a mozu udajne viest k zvyseniu rizika potratov, hoci studie dokazujuce som na to nevidel, predsa opatrnnost kaze to respektovat)
GSE zialbohu ako produkt firmy NutriBiotic je monemtalne vyrabany podla inej recepruty a je zda sa radove menej ucinny. takze zatial by som nan nevyhadzoval peniaze.
Skor by som sa sustredil na mikrovlakniny, probiotika, collostrum aloe vera(freeze dried prasok) a samozrejme doplnky mineralov na kosti vitaminy D-3 a K2, tiez krill/calamarine oleje ako zdroj DHA, co je potrebne na vyvoj nervovej sustavy dietata.



54

Re: tehotenstvo výživa

Dakujem. Este nie som tehotna, ale chcem byt lepsie pripravena, ako pri prvom tehotenstve.
Zial vtedy som este o prirodnom progesterone nechyrovala, takze som uzivala duphaston, inak by som velmi pravdepodobne o dietatko znovu prisla, co som nechcela riskovat. Pomohol, ale urcite je prirodzenejsie uzivat nieco prirodne, preto ho chcem mat radsej pripraveny, keby bolo treba. Nevadi teda, ked je vyrobeny z yamu?
Doplnky tiez studujem, dakujem za rady. Akurat som citala, ze EPA a DHA podavane v tehotenstve a pri kojeni tiez znizuju riziko potravinovych alergii a ekzemov. Skoda, ze som to nevedela skor, mozno by syncek nemal ekzem sad



55

Re: tehotenstvo výživa

Vobec nezalezi , z coho sa doplnky vyrabaju, len finalny vysledok  ked je rovnaly ako telesny, tj bioidenticky je kriterium na na spravny vyber.
Inac utoky voci yamu su lzive.
DHA odporucam hlavne kvoli vyvoju nervovej sustavy babatka
.Exemy su casto z alergii, nedostatkov urcitych enzymov, zamorenie tela roznymi mikrobasmi a dokonca su spojene aj s parazitmi.Takze tam je to ovela komplikovanejsie  a je to najma zvnutra  a dermatologovia sa to marne(pochopitelne) snazia adresovat zvonku.



56

Re: tehotenstvo výživa

Dakujem. Mne sa to tiez nezdalo velmi logicke, ze by bolo dolezite z coho je vyrobeny, ale neorientujem sa v tom az tak, tak som sa pre istotu opytala.
GSE som kupovala este pred par mesiacmi, v zlozeni je citricidal 33 percent, to je este ten spravny?
Ano, viem, ze rybi olej je dolezity pre vyvoj nerovej sustavy, ale citala som aj clanok o jednej studii, ktora zistila, ze je uzitocny v prevencii potravinovych alergii a ekzemov, v kazdom pripade je dobry tak ci tak.
Exzem mame pod kontrolou, nastastie som rychlo zistila, ktore potraviny malemu vadia a uz aj trochu viem, co mu pomaha, takze sme ani dermatologa nepotrebovali zatial. Snad to bude ok aj nadalej.



57

Re: tehotenstvo výživa

Kysly GSE je maloucinny, horky ako blen je ucinny=povodny.
Ja neberie rybie oleje, lebo tie su alebo viac zamoprene, alebo cistene molekularnou destilaciou. Ja beriem radsej ovela ucinnejsi a cistejsi krill olej alebo calamarine, hde satci ovela menej(2 gramy/1 gram)



58

Re: tehotenstvo výživa

Aha, mam horky smile. Skoda, ze to uz zmenili. Po tom oleji sa popozeram, dakujem.



59

Re: tehotenstvo výživa

Odporucam, najma krill olej, ktory ma podstatne nizsie zamorenie a az 6 x taku absorbciu do tela, takze do staci 1-2 gramy denne. Okrem toho obsahuje astaxanthin, jeden z najlepsich antioxidantov na svete.



60

Re: tehotenstvo výživa

Ja som v cca. 8 týždni tehotenstva. Mala som 2 dni... miniatúrne špinenie. Išla som k doktorke lebo som sa vyplašila jedným článkom (pôvodne som chcela ísť až na konci 12. týždňa aby ma zbytočne neultrazvukovala)
Zmienila som sa jej o miniatúrnom špinení (že 1x za deň som mala troška hnedého na toaleťáku) a samozrejme mi hneď chcela predpísať Duphaston. Ani mi nepovedala, že sú to hormóny ale, že také tabletôčky. No mala som dosť, ona to prezentovala ako cukríčky.
Samozrejme som ich odmietla lebo už dávnejšie som čítala o ich negatívach, ktoré prevyšujú pozitíva.
Ja som si nedávno prečítala krásnu vetu.
Príroda robí úžasnú a prísnu kontrolu kvality. To znamená, že ak nie je všetko na 100% telo vie čo má robiť. Ja viem, že ženy čo potratili by na mňa mohli spustiť spŕšku nadávok, že som necitlivá (je pravda, že ja som to ešte nezažila) ale myslím, že ako štatistiky udávajú 20% teho. končí potratom je normálna vec, ktorá sa vždy diala, len teraz je doba kedy vieme všetko zachytiť od začiatku, ultrazvukovať, pozorovať a tak veľmi do toho rýpať, že to niekedy nie je dobré.

ešte k tej kyretáži. Je aj iný spôsob menej invazívny a dôstojnejší  pre telo aj dušu a to je vyčkávacia metóda.
To znamená, že počkať kým telo samé spraví očistu, na ktorú je 100% pripravené a naprogramované.

prikladám jeden krásny článok.
http://www.zenskekruhy.sk/tehulky/ked-n … d-abortion



61

Re: tehotenstvo výživa

Inac existuje aj prirodny progesteron, nielen chemicke nahrazky a teda ked musis nievo pouzit, lebo mas krvacanie, v prvom, rade by som pouzil napr progesteronovy krem, s pravym bioidentickym progesteronom. Teda ked uz vobec chces do prirodnych procesov zasahovat, tak v prvom rade s prirodnymi nastrojami a nie skodlivou chemiou.



62

Re: tehotenstvo výživa

ahoj RNG.
Neviem si rady. Som v 7 mesiaci tehotenstva. Problem mam so stolicou uz dlhsie. Mám 2x denne rano stolicu ale nie je taka aka ma byt-rozpadava sa vo vode. nemam nijake bolesti,naduvanie pri vyprazdneni. Kazde rano na lacno  vypijem 2 hrnceky teplej vody- potom idem na velku, trocha neskor sa naranajkujem a do hodiny idem zas na velku.Ranajkujem vacsinou 2 jablka,alebo kase.Tento problem uz mam dlhsie,ze stolica nedrzi tvar.
Beriem aj BEtain HCL aj BIocore enzymy s kazdym jedlom po 1ks. Beriem aj psyllium, jablcnu vlakninu, probiotika.Jedavam vela zeleniny,ovocie len tie jablka rano. Jedavam kyslo mliecne produkty,ale idem vyskusat domaci kefir z tibetskej huby.
nejedavam sladke, vyhybam sa bielej muke,ale nie stale sa to da.
Bud beriem malo Betainu a enzymov s jedlom, alebo malo vlaknin alebo mikrofloru v crevach mam znicenu aj mozno  kandida je tam rozmnozena dost. Len teraz nemozem ani drzat protikandidovu dietu. co by som mohla este urobit, aby to uz bolo v poriadku. Vies mi nejak poradit?



63

Re: tehotenstvo výživa

Jedine, co tam nevidim su kvalitne probiotika, pripadne kokosovy olej a Candex.
Ked si chces napravit crevnu floru, tak tam musis nasadit zarucene kvalitne probiotika, laboratorne vypestovane. Kvasene produkty maju len  nahodne probioticke a ine obsahy. A bojovat proti candide treba v prvom rade kvalitnymi probiotikami a mikrovlakninami. Pozri napr na
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Ja … e-Caps/124

Inac si si ista, ze nemas alergiu na mliecne produkty? Lebo vtedy by si mala brat aj enzym na mlieko specificky, tj BioCore Optimum Complete



64

Re: tehotenstvo výživa

No take kvalitne probiotika neberiem. Beriem http://www.magister.sk/produkt/detail/p … 9-30-tbl/, tak to je ovela slabsi. Kokosovy olej pouzivam uz dlhsie, Candex som sa bala uzivat pocas tehotenstva. Moze sa to brat aj pocas tehotenstva?
Neviem ci mam alergiu na mliecne produkty. Pred tehotenstvom mliecne vyrobky som uplne vynechala, minimalne rok som nejedla jogurty ,kyslo mliecne vyrobky,ani syry . Stolica aj tak bola rovnaka. Mliecne vyrobky som zaradila kvoli tehotenstvu.
A beriem ten enzym Biocore Optimum Complete. S kazdym jedlom 1ks. Ale uz sa mi mina takze budem dalej brat Doctors Best Digestive Enzymes.



65

Re: tehotenstvo výživa

Candex je enzym , co rozklada celulozu a hemicelulozu. Tieto tvoria bunkove steny candidi a plesni, nie nase, ktore su tvorene najma z bielkovin.
S probiotikami je ten problem, ze pokial nie su tepelne a kyselinovo odolne, nevies ci ich kupis este zive a tak isto sa nemusia zive prebojovat cez zaludocne kyseliny. A na tom Bioptrone hovoria skladovat od 5 do 25 stupnov celzia, ale nezarucuju dany pocet zivych probiotik do konca zarucnej lehoty, len pocet pri plneni a nespominaju nikde kyselinovu odolnost.



66

Re: tehotenstvo výživa

Dakujem za rychlu odpoved.
Ved to,ze mozes brat tie probiotika ale nemusia ti pomoct. Zozeniem lepsie probiotika.



67

Re: tehotenstvo výživa

OK. Istota je gulomet. Inac ked si chces ten bioptron skontrolovat, nasyp do pohara vlazneho pasterizovaneho, najlepsie trvanliveho mlieka jednu kapsulu, a ked to nezhustne do 24 hodin, tak je to uz neucinne.



68

Re: tehotenstvo výživa

ok skusim :-), dik za radu



69

Re: tehotenstvo výživa

OK



70

Re: tehotenstvo výživa

ahoj rng, chcela by som nejaky dobry prirodny olej na strie v tehotenstve.Co povies na tento? http://www.iherb.com/Aura-Cacia-Natural … 18-ml/6309
alebo je lepsi nejaky jednozlozkovy, napr. mandlovy, marhulovy,makadamiovy...?samozrejme cisty prirodny produkt hladam...dakujem

Naposledy upravil: liaro (2013-05-26 13:28:52)



71

Re: tehotenstvo výživa

Osobne preferujem kokosak, lebo lepsie prenika kozou, kvoli kratsim mastnym kyselinam. Samozrejme vitaminy E a C(ester C palmitate) tam pomahaju.

Naposledy upravil: RNG (2013-05-27 13:08:42)



72

Re: tehotenstvo výživa

RNG napísal(a):

Osobne preferujem kokosak, lebo lepsie prenika kozou, kvoli kratsim mastnym kyselinam. Samozrejme vitaminy E a C(ester C palmitate) tam pomahaju.

A vitamin E v akej forme?Mozes aj nejaky konkretny link z iherb.dakujem



73

Re: tehotenstvo výživa

Ja pouzivam tento
http://www.iherb.com/Now-Foods-E-Oil-Do … -30-ml/565
ale ked potrebujes len trosku, mozes si ho vytlacit z vitamin E kapsul.



74

Re: tehotenstvo výživa

RNG napísal(a):

Ja pouzivam tento
http://www.iherb.com/Now-Foods-E-Oil-Do … -30-ml/565
ale ked potrebujes len trosku, mozes si ho vytlacit z vitamin E kapsul.

no a nejake vhodne kapsule by ktore boli?
tento oil ok ? http://www.iherb.com/Organic-Fiji-Certi … 9-ml/15272
dakujem

Naposledy upravil: liaro (2013-05-27 19:53:15)



75

Re: tehotenstvo výživa

Fiji kokosak je besne drahy, ale velmi kvalitny. Ale ani ine panenske nie su o nic horsie.



76

Re: tehotenstvo výživa

http://www.iherb.com/Cococare-100-Cocon … 98-g/41792
tento je ok?



77

Re: tehotenstvo výživa

V ziadnommpripade nie!!!. Ten je navrhnuty len na vonkajsie pouzitie, tj je chemicky tazeny, nie potravinova kvalita. Pozri na tieto potravinovej kvality
http://www.iherb.com/Nutiva-Organic-Ext … 45-ml/5280
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Or … 454-g/2506
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Ex … 454-g/2505



78

Re: tehotenstvo výživa

a tento je pripustny alebo radsej nie?
http://www.iherb.com/Now-Foods-100-Natu … 207-ml/516



79

Re: tehotenstvo výživa

To je nizsia kvalita kokosoveho oleja, zrejme vytlacane zo suchej kopry a nasledovne cistene parou=deodorizovane.
Osobne davam prednost panenskym a necistenym olejom.

Naposledy upravil: RNG (2013-05-29 09:15:32)



80

Re: tehotenstvo výživa

RNG napísal(a):

Tp je nizsia kvalita kokosoveho oleja, zrejme vytlacane zo suchej kopry a nasledovne cistene parou=deodorizovane.
Osobne davam prednost panenskym a necistenym olejom.

A to kde si mam vsimat to oznacenie TP, aby som sa vedela rozhodnut?dakujem

ja to chcem ako maly darcek, preto som chcela mensie balenie...tie potravinarske su vacsie

Naposledy upravil: liaro (2013-05-29 07:02:57)



81

Re: tehotenstvo výživa

to Tp je preklep, uz som to opravil.
Preco to prilis neodporucam je
"  made by mechanical extraction of the coconut fruit and then deodorized." co je vlastne kod , ze to bolo robene z kopry, cize susenej duziny kokosovych orechov ,zrelych, ktore opadaju na zem a rozseknu ich mnachetou,  a duzina  je volne susena na slnku= kopra , tj casto mierne nahnita a, preto sa musi deodorizovat, tj cistit prefukavanim horucej pary cez olej. To je nizsia kvalita oleja, ako panenske, hoci prave tento olej sa pouziva do kozmetik, lebo je lacnejsi.
Ale je to jedla kvalita podla vsetkeho , nie je tam pouzita ziadna chemia.



82

Re: tehotenstvo výživa

RNG napísal(a):

to Tp je preklep, uz som to opravil.
Preco to prilis neodporucam je
"  made by mechanical extraction of the coconut fruit and then deodorized." co je vlastne kod , ze to bolo robene z kopry, cize susenej duziny kokosovych orechov ,zrelych, ktore opadaju na zem a rozseknu ich mnachetou,  a duzina  je volne susena na slnku= kopra , tj casto mierne nahnita a, preto sa musi deodorizovat, tj cistit prefukavanim horucej pary cez olej. To je nizsia kvalita oleja, ako panenske, hoci prave tento olej sa pouziva do kozmetik, lebo je lacnejsi.
Ale je to jedla kvalita podla vsetkeho , nie je tam pouzita ziadna chemia.

a tento fiji
http://www.iherb.com/Organic-Fiji-Certi … 9-ml/15272
je v podstate kvalita jedleho, aj ked je tam napisane pouzitie len kozmeticke.chapem spravne?

Naposledy upravil: liaro (2013-05-29 10:46:45)



83

Re: tehotenstvo výživa

Ten s FIGI je definitivne jedly, aj ked to tam nie je priamo napisane, ale za taku besnu cenu by sa ho nikto ani nepokusal jest.. Nikde tam n ie je napisane, ze by bol nejedly, tj na vonkajsie pouzitie vyhradne



84

Re: tehotenstvo výživa

Dobrý večer RNG, v prvom rade Vám chcem popriať všetko dobré do Nového roku a chcela by som sa opýtať ohľadom doplnkov ktoré môžem užívať v tehotenstve. Som momentálne na začiatku tehotenstva asi tak v štvrtom týždni. Nakoľko mám polyp na žlčníku tak ste mi dávnejšie odporučil užívať enzým Pancreatin 2x2 tablety, tak sa chcem spýtať, či ten Pancreatin môžem brať aj v tehotenstve, prípadne aj Pestrec mariánsky kapsule.
Ďalej samozrejme užívam kys. listovú 1 mg, krill olej, selén a spirulinu. Ešte si plánujem dokúpiť zinok. Chcem sa len opýtať či selénu 200 mcg nie je veľa v tehotenstve a koľko by som mala užívať zinku? Stačí 50 mg, alebo lepšie by bolo 100?
Ešte by ma zaujímalo či D3 nie je to isté ako vigantol kvapky čo sa dávajú malým deťom: http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/de … 28574.html 
Vopred ďakujem pekne za odpoveď!



85

Re: tehotenstvo výživa

Selenu moze byt aj 400 mikrogramov, najma ked beries aj jod. Ale zinku neodporucam prekracovat 30 az 50 mg.
Pancreatin aj pestrec mozes brat kedykolvek.
Dokonca entericky nechraneny pancreatin je dobre pouzivat s aj jedlom, lebo tak dostane plod viac zivin. Obvykle totiz tehotne zeny jedia viac, aj pri kojeni, a extra traviace enzymy im v tom pomozu.



86

Re: tehotenstvo výživa

Ďakujem pekne za odpoveď, ja mám síce zrovna ten entericky pokrytý Pancreatin, ale skúsim objednať ten obyčajný.
A ešte by som sa rada opýtala, ohľadom tej iontoforézy striebra, lebo mám momentálne problém s jedným zubom, už dávnejšie mi ho odporúčali vytrhnúť, lebo je vraj zlomený na dve časti, len ja som si ho chcela ešte zachrániť, tak som si ho vytrhnúť nedala, ale teraz cez sviatky mi dosť opuchol, síce ma nebolí, ale skôr či neskôr si ho budem musieť dať vytrhnúť, len chcem počkať kým ukončím tretí mesiac tehotenstva keď už bude mať bábo všetko vyvinuté, lebo sa bojím aby mu tá anestéza niečo nepoškodila.
No a skúšala som tú iontoforézu, tak by ma zaujímalo, či to nie je pre plod nejaké nebezpečné, je to predsa prúd, aj keď asi slabý, ale pre istotu sa chcem opýtať, aby sa niečo nestalo. smile



87

Re: tehotenstvo výživa

Iontoforeza je miestna zalezitost v oblasi len par centimetrov. Takze z ust do brucha je prilis daleko na akekolvek vplyvy. Aj tak nemyslim, ze by plodu triochu strievra zaskodili aj tak. Ale pri iontoforeze sa to striebro tam aj tak uz nemoze dostat.



88

Re: tehotenstvo výživa

Dobrý deň,

chcem sa poradiť našla som si aké doplnky radíte používať v tehotenstve, len sa neviem rozhodnúť podľa Vás ktorý z týchto doplnkov je lepší?
http://www.iherb.com/Now-Foods-Full-Spe … psules/690  alebo Bone essentials od swanson?
A ešte odporúčate k týmto doplnkom aj naviac tento?
http://www.iherb.com/Now-Foods-MK-7-Vit … caps/36220

Tie ostatné doplnky ako C, D3, E, selen, zinok, jód a krill olej už užívam, takisto mikrovlákniny, spirulinu a občas probiotika.

Ešte sa chcem spýtať je možné v tehotenstvo užívať enzým na lačno na čistenie tela alebo radšej v tehotenstve nie?
A ešte predtým než som zistila že som tehotná som si objednala doplnky na protokol Dr. Berksona a práve mi prišiel balík z iherbu - toto asi nebude vhodné v tehotenstve užívať?
A užívala som tiež chaparral, lapacho a sangre de grado - v tomto je možné pokračovať počas tehotenstva?

Ďakujem.



89

Re: tehotenstvo výživa

Laurinka aj jeden aj druhy su dobre, len k nim treba pridat viac vitaminu D-3 a K-2
Enzymi nas pankfreas tvori stale, ale v tehotenstve , dokonca aj inokedy niekedy primalo, takze sa telo postupne zamoruje. Preto enzymaticke cistenie casto napravi chody v tele tym, ze ho odmori, tj nahradi chybajuce enzymy.
Pre istotu nechod na [prisilne odmorovanie, , ked budes brat entericky pokryty pancreatin na cistenie tela nechod cez 2 x 3 gramy ekvivalent a radsej sa odmoruj miernejsie a dlhsie.
Entericky pokryty enzym sa da brat aj spolu s jedlom, lebo sa v zaludku/kyslom prostredi nerozpusti a rozpusti sa az v zasaditom dvanastorniku a teda sa nespotrebuje na jedlo ale vstreba do krvi na cistenie tela.
Ak si chces zlepsit travenie, napr pancreatin, ktory nie je entericky pokryty.
Tento sa tiez da pouzivat na cistenie tela, ale vtedy ho musis brat na prazdny zaludok aspon hodinu pred jedlom a hojne zapit. Ale aj tak nie je natolko ucinny, ako entericky pokryty.
Ked mas v tele sarapatiace virusy, tak musis brat antiviralne, aj ked to casto neodporucaju, lebo nekontrolovane virusy narobia privela skod, neporovnatelne viac, , ako bez nich.
To upozornenie pre tehotne je davane na potravinove doplnky standartne, nie ze by za tym bol nejaky vyskum na potvrdenie. To tam musia vyrobci doplnkov napisat na rozkaz nasej FDA.



90

Re: tehotenstvo výživa

Ahoj RNG!

som v 9tt a od minuleho utorka som zacala krvacat. Gynekolog mi predpisal duphaston a nakazal lezat v posteli.
Po precitani tvojich stranok som sa rozhodla objednat si progesteronovy krem od firmy NOW a zacala som od piatku pouzivat ten. (2x za den transdermalne, na vnutornu stranu stehien) V sobotu krvacanie prestalo a ovela menej ma pobolievalo brucho. Stale som vsak lezala. V utorok prislo krvacanie znovu a tak som trosku s obavami isla dnes k doktorovi ci je vsetko ok. Nastastie malicke je vitalne, bije mu srdiecko a uz som videla aj prve pohyby smile
Pytala som sa gynekologa co hovori na progesteronovy krem a v zasade nebol striknte proti. Problem vsak videl v davkovani, podla jeho slov v duphastone su presne nadavkovane mg syntetickeho progesteronu, kdezto v kreme to nema overene a nevie povedat kolko progesteronu sa dostane do tela. Vraj je riskantne aby sa hladina progesteronu kvoli takemuto davkovaniu vyrazne menila. Na baleni sa sice pise, ze jedno napumpovanie obsahuje 20mg progeseronu, ale priznam sa ze som zacala pochybovat o tom, ci sa do mna dostava spravna davka progesteronu a ci to nejak nemoze uskodit.
Dakujem velmi pekne za odpoved

toto je krem ktory som zacala pouzivat:
http://www.nowfoods.com/Natural-Progest … am-3oz.htm



91

Re: tehotenstvo výživa

Lekari ked nepoznaju fakty okolo doplnkov, tak sa ich snazia aspon spochybnit.
Pravidla v dopolnkovom priemysle, ktore sa snazi kazdy dodrzovat, aby ich FDA nestialha z trhu a pripadne aj uvaznila, je ze  obsah musi vyhovovat +-5% uvedenych ucinnych latok. To bolo povodne urcene organizacoiou vyrobcov doplnkov a vitaminov, pod hlavickou GMP(good manufacturing practices), co FDA po case vyuzila a nariadila vsetkym vyrobcom  v USA sa striktne  drzat GMP Takze sa nemusis obavat o primale alebo privellke davky progesteronu.

.Duphastone nie je prirodny progesteron, len latka molekularne podobna a samozrejme ako taka ma inaksiu ucinnost a naviac skodlive postranne ucinky. Toto vsak tvoj lekar samozrejme alebo nevie, alebo podcenuje.



92

Re: tehotenstvo výživa

Dakujem velmi pekne za nazor.

Aby sa krivka hladiny progesteronu prilis nevykyvovala je dobre ho brat v nejakych pravidelnych hodinach? Moze to mat nejaky vplyv na mnozstvo vstrebaneho progesteronu? Je davkovanie 2x za den rano a vecer 1napumpovanie dosatacujuce? Chcela by som totiz minimalizovat riziko nejakych vykyvov progesteronu v mojom tele.
Nie je mi totiz uplne jasne preco som znovu po tyzdni zacala krvacat a ci to nemoze byt trosku ovplyvnene tym davkovanim.

Este mam jednu otazku ohadom hematomu, ktory mam v materinici, ale videla som, ze tu je zalozena tema aj na hematomy, tak sa opytam tam smile



93

Re: tehotenstvo výživa

2 x denne jedno napumpovanie(= priblizne 20 mg progesteronu) staci.Aby to bolo rovnomenrne, tak ber jedno skoro rano a jedno vecer, aby to bolo zhruba 12 hodin od seba .



94

Re: tehotenstvo výživa

Dakujem moc za odpoved. Odstup 12 hodin myslim dodrziavam.

(nie je to nahodou 40mg progesteronu denne, ak jedno napumpovanie obsahuje 20mg podla obalu?)



95

Re: tehotenstvo výživa

Je to 2 x 20 mg, ale nemaj strach, nie je to privela.



96

Re: tehotenstvo výživa

ano, potom som pochopila ako si to myslel.
Zajtra idem na kontrolu, mala by som koncit prvy trimester, tak som zvedava co bude dalej.
Chcela by som aby mi spravil testy na stav progesteronu, pripadne inych hormonov.

Este mi napadlo, moze mat zvysena hladina kyseliny listovej nejaky negativny vplyv na plod? Spominal mi to imunolog.

Dakujem za odpoved



97

Re: tehotenstvo výživa

V literature hovoria o predavkovani kyselinou listovou, ale to je nad 800 mikrogamov, tj tolko iste neberies.



98

Re: tehotenstvo výživa

Beriem odporucanych 400,  ale pred tehotenstvom mi namerali zvysene hodnoty a vtedy mi imunolog spominal ze pozor na to, lebo zvysena hladina nie je pre dieta bezpecna. Neviem ci nehovoril o nejakych degenerativnych vplyvoch. Tych 400 beriem preto pre istotu obden.



99

Re: tehotenstvo výživa

Aj ked ta hodnota co mi namerali podla mna nie je nejak extra zvysena, akurat hranicna (17,39)
Imunolog spominal proliferativny ucinok a suvis s rizikom rakoviny.



100

Re: tehotenstvo výživa

Nuz keby to dokazatelne podstatne zvysilo riziko rakovin, tak by to stiahli z trhu ako bezpecny doplnok velmi rychlo.