201

Re: Candida

Zialbohu ta kruta a rychla proticandidova diete musi vylucit co najviac sacharidov, tj ak chces jest aspon trochu ovocia, vol najma bobuloviny, ako cucoriedky maliny cernice, ribezle cierne ribezle, kiwi jablka a aj to s mierou, tj celkom malo.
A mikrovlaknin aspon 15-20 gramov zmesi roznych, a liter vody k tomu. Ja ich beriem rozpustene vo vode, co pijem  cely den . A ovocie je tam nahradene ovocnymi koncentratmi, nesladenymi. Takze predsa len dostanem trochu tych antioxidantov, aj keby som nejedol ovocie.
Samozrejme beriem aj  ine, ako selen zinok jod, vitaminy C E a D-3.

Naposledy upravil: RNG (2014-03-10 23:02:23)



202

Re: Candida

dakujem znova za odpoved ale na internete su protichodne nazory na to, co sa smie a co nesmie jest pri protikandidovej diete ved ked ide o jednu a tu istu dietu mali by sa tie odporucania zhodovat a nie byt az tak rozdielne, neikde pisali ze sa aj chlieb moze ale z raznej muky iba... niekdy pisu ze mlieko syry ano niekde nie, strukoviny, fazula sosovica cicer atd... tmava ryza, pohanka .... jogurty, acidko a bryndza, huby , sampinony, grepy... smie sa z toho nieco vobec co som napisala???

zacala som s tou dietou ale pre mna je to krute hmm ... este k tomu je obdobie, kedy nie su tak zeleniny dostupne iba tie chemicke z obchodov ...

Naposledy upravil: jana84 (2014-03-11 21:59:04)



203

Re: Candida

Jana, candida zije z cukrov. Teda ked ju chces vyhladovat, nesmies jest cukry a take sacharidy, co sa v zaludku zmenia na cukry. Tj ziadne obilniny a skrob obsahujuce plodiny.

Internet obsahuje plno falosnych sprav, ja sa neriadim internetom, ale mojimi lekarskymi zdrojmi a zdravym rozumom.



204

Re: Candida

Dobrý deň, ja viem, že je to tu veľakrát preberaná téma, ale už dátumovo staršia, preto by som chcela Vás poprosiť o radu k môjmu problému. Mám 19 rokov a už od 15 sa trápim bielym výtokom, ktorý mi všade nazývajú belavý fluor. Neviem či to je candida, nikto mi to nikdy riadne nevysvetlil. Mám ho stále, niekedy je silnejší, niekedy slabší, ale počas celého cyklu ho mám, asi len počas menštruácie nie. Skúšali mi ho liečiť všemožnými vkladacími tabletami, antibiotikami, skúšala som výplachy všetkých možných reklamovaných vecí na Slovensku. Nikdy mi nič nezabralo. A náhodou som vás teraz našla tu so zaujímavými radami, že ste pomohli toľkým ľuďom. Prosím vás, dá sa toho vôbec zbaviť? Alebo viac zmierniť? Prosím viete mi tu dať nejaké konrétne linky čo si teda skúsiť zakúpiť na to? Ako nejako s tým zabojovať? Už piaty lekár mi s tým nevie pomôcť sad . Som mladá a už fakt zúfalá, že nikto mi nevie pomôcť sad ...veľmi si budem vážiť váš čas a rady:)



205

Re: Candida

Ešte chcem povedať, že nemám žiadne pálenie, svrbenie, bolesti, proste žiadne iné prejavy, len stále pocit takého vlhka a ten biely fluor vyteká. Ten pocit mokra z toho je strašne nepríjemný. A deň čo deň, roky sad



206

Re: Candida

Pokial tam v tom nenasli ziadne mikroby, tak to moze byt len niecim, co sa bezne nevysetruje, ako napr rozne alergie na pracie prostriedky, alergie celkove na jedla alebo je to cinnost virusov, ktore zvyknu napadat rozne sliznice v trwele alebo nervove obaly.
Kazdemu radim si cistit telo enzymami, nasadzovat probiotika a brat mikrovlakniny a tiez si zvysovat viralnu imunitu.

Lekari povazuju biely nezapachajuci vytok za neskodny......



207

Re: Candida

Dobry den, takze sa chcem poradit. V utorok budu presne 2 tyzdne, co dodrzujem proticandidovu dietu, a beriem oregano oil, nac, candex, candida support, gse tabletky, probiotika, vlakninu , kokosovy olej, ale ziadnu zmenu nevidim. Ja som ju zacala kvoli tomu, ze mam biely povlak na jazyku a absoluuuuuuuuutne vobec ziadna zmena a pritom sa tu pisalo, ze za taku dobu sa niekomu vycistil. Preco to nefunguje? sad myslela som ze mi bude stacit ta 2-3 tyzdnova kura... co mam robit?

Takisto som robila test s probiotikami, neviem ci som to dobre urobila, ale naliala som trochu studeneho mlieka do poharov, do jedneho som nasypala obsah tobolky slovenske probiotika - probiofix a do druheho z usa z healthy originis 30 billions cfu. Urobila som to v piatok vecer, v sobotu vecer to bolo este riedke tekute, ale v nedelu rano uz huste. Mlieko so sr probiotikami bolo klasicky skysnute, aj to tak chutilo,aj sa lyzickou presne tak naberalo, ako ked nechame skysnut mlieko bezne bez nicoho. Mlieko s usa probiotikami bolo menej huste ale tiez skysnute ale skor malo chut po jogurte, a nebolo az take tuhe ale skor jogurtove . cize ktore su ucinne???? co z toho vyplyva?



208

Re: Candida

Obe su ucinne, tj nie su znicene teplom, ale aj tak, ked mas ovela viac rozdielnych kultur v nich, tak je to pre creva a celkove imunitu lepsie.
Ja beriem niekolko roznych, samozrejme mliecne/yogurtove beriem vo forme domaceho yogurtu, co si sam pravidelne vyrabam. Tam je ta davka probiotik obzvlast velka, lebo yogurtova kultura je az 5 gramove vrecko



209

Re: Candida

a co sa tyka tej diety .... co som pisala v odstavci vyssie? je mozne ze by to na candidu nezabralo, ak v utorok budu dva tyzdne a ziaden rozdiel? sice nemam lekarom potvrdene, ze mam candidu ale priznaky tomu nasvedcuju....



210

Re: Candida

Nuz v prispevku 202m si spominala rozne zdroje sacharidov, ako pohanku, razny chlieb, tmavu ryzu , grapefruit,atd, tj ked si nieco z toho jedla, tak si krmila candidu a nie ju vyhladovala.



211

Re: Candida

NIE naozaj som to NEJEDLA, to som sa len pytala ci sa smie,ci sa bude dat rozsirit jedalnicek ... dodrzujem prisnu dietu...len orechy, maso, ryby, zelenina a z ovocia max. grep, za dva tyzdne som mala mozno 1 ks, trochu jablka, kiwi a bobulovite - cernice, maliny, ribezle , ziadne muky strukoviny cestoviny atd .... plus pripravky ako som pisala.... su to presne dva tyzdne  a ziadna zmena, preto sa cudujem

Naposledy upravil: jana84 (2014-03-24 20:01:32)



212

Re: Candida

Nuz ja neviem ako dlho komu vydrzi candida vzdorovat, ale grapefruit obsahuje plno cukru , tj nie je velmi vhodny...
A co sa tyka nahrady candidy probiotikami  to tiez moze nejaky cas trvat, zavisle od kolko zivych probiotik sa ti do crev dostane a kolko sa rozmnozia krmene mikrovlakninami.
Plne osadene creva probiotikami ich maju az 1 kg, vtedy na candidu nezostane ziadne miesto.
Takze pokracuj trpezlivo este aspon tyzden a ziadne sladke ovocia, prosim. Aj tych bobulovin za lyzicu nie za tanier.
A aj potom obmedz sacharidy a cukry pod 100 gramov denne, lebo si vypestujes candidu znova spat.

Naposledy upravil: RNG (2014-03-24 20:10:25)



213

Re: Candida

a jablkova stava je OK pocas tejto diety, alebo radsej nie ?
max 1 jablko, + voda 1"1 pomer a trochu skorice mletej...



214

Re: Candida

ok este vydrzim .... dakujem



215

Re: Candida

Jablcna stava obsahuje plno cukru, lebo je to koncentrovany vytazok z jablk.



216

Re: Candida

Ahoj RNG.

Vieš poradiť nejaký "domáci" test na Candidu? Ale nie slinový test, ktorý je mnohými spochybňovaný. Nie len nepriame známky Candidy, ale niečo relevantnejšie...je nejaký taký test?

Alebo sa spoliehať len na lekára + výsledok vyšetrenia? Prípadne sú dostupné testy na "samotestovanie" z lekárne, či internetu...

Ďakujem za info.



217

Re: Candida

Osobne neverim ziadnym testom velmi, lekari napr nerozlisuju medzi roznymi candidami a len candida albicans je ta velmi skodliva.
Radim kazdemu si upravit stravu, menej cukrov a sacharidov s vysokym glycemickym indexom, viac mikrovlaknin a ked to budes dodrzovat dostatocne dlho a zasobovat telo kvalitnymi probiotikami , aj tak tieto zatlacia candidy dostatocne, aby ti neskodila. A to aj bez lekarskych testov.
To nie je rada len  pre ludi ,, ktori maju premnozenu candidu, to je rada pre vsetkych  na cely zivot, ktori sa chcu candidozam a inym infekciam co najviac vyhnut.



218

Re: Candida

Je možné, aby som mal Candidu len v krvi,protilatky proti Candide Alb. IgA  by mali byt  < 15 a ja mam 36 ked vysledky zo stolice na pleseň su negatívne, robene  2x s casovým odstupom ? Bol som aj na gastrofibroskopii a lekar napisal do zpravy bez znamok Candidozy.
Mal by som este otázku, ake caje a a probiotika su najucinnejsie pri Candide v krvi ? Aky mate nazor na  saponínovy produkt Golden Yaccu ? Cital som o nom ako dobrom "udržbárovi" ciev, ktory zamedzuje uchyteniu škodlivých usadenín na stenách čriev a krvného obehu.
Chlieb, mucne vyrobky, ryza, sladene napoje, cukor vsetko som vynechal.   Už to nepoznam dlhsie ako 6 mesiacov. Som na zelenine a mase bez zemiakou, bielej ryže a pod. Niekedy si dam trocha hnedej ryze pololupanej.Len niekedy si trocha osladim Stéviou. Pijem caj z Oregana, Skoricovy, Tymianovi. Do caju  si davam citron a kvapky GSE-Grepfrutove 33 %.

Naposledy upravil: IvanBA-Sk (2014-04-23 14:46:55)



219

Re: Candida

Candida albicans nemoze byt v krvi vo vacsom mnozstve, ako aj ziadne ine mikroby. To by si mal otravu krvi.
Ale candida moze byt na roznych inych miestach v tele, v roznych dutinach a dokonca organoch.
Protilatky v krvi pretrvavaju aj mesiace po vykynozeni roznych nakaz, takze to nenasvecuje aktivnej faze nakazy.
Saponin=mydlo. Golden Yacca je predrazeny saponinovy vytazok z yuccy shidigery, beznej pustnej rastliny.
Mnozstvo roznych rastlin obsahuje saponiny, nie len yucca. Pozri napr na macu alebo vytazky z tribulusu a bacopy monieri
http://www.iherb.com/California-Gold-Nu … l&ic=1
http://www.iherb.com/Himalaya-Herbal-He … l&ic=8



220

Re: Candida

Ako som pisal v predchadzajucom dotaze,mam problemy s candidou v krvi.  Su vhodne tieto probiotika ? Alebo ake probiotika by ste mi špecificky poradil na tento problem ?    http://www.iherb.com/Enzymatic-Therapy- … l&ic=1    Dakujem.



221

Re: Candida

Tie perlicky su dost slabe. Porovnaj to napr s tymto, co je tiez tepelne a kyselinovo odolne
http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Pr … l&ic=6



222

Re: Candida

Mozem pri protikandidovej diete kyslu kapustu aj ked je namacana v soli?a ci mozem ovcie vyrobky jak je ovci syr a bryndza? lebo niekde pisu ze to sa moze to je ina kultura ako kravske a kozie



223

Re: Candida

Nuz kvssene produkty , aj ked neobsahuju ziadne cukry nie su najlepsie pri proticandidovej diete, ale s mierou ich predsa len mozes jest.



224

Re: Candida

O tej kapuste som cital rozne nazory aj ja, ale mne to vychadzaze NIE. Ja som prave v case ked mi zistili candidozu, jedaval uz viac ako 1/2 roka kyslu kapustu- ale to som nevedel,ze mam candidu- a to som si ju robil doma, bez akehokolvek pančovania s octom-aby bola kysla ,alebo cukrom, aby nebola moc kysla, ako to niektory robievaju.
A co sa tyka bryndze, tak ta by sa mohla, ale zase to musi byt cerstva , ale NIE pasterizovana.Probiotická bryndza určite patrí medzi zdraviu prospešné potraviny, čo sa už o pasterizovanej bryndzi povedať nedá.

Naposledy upravil: IvanBA-Sk (2014-04-28 23:12:39)



225

Re: Candida

Problem s kvasenymi produktami, kde nekontrolujes presne kvasenie je ze cast kvasnych mikrobov nemusi byt prave probiotikum, ake casto aj skodlive mikroby pre nas.
Preto napr na zincicu, burcak  ci vodu z kapusty casto telo reagovalo hnackou, co nie je dobry system na spravne a co najpocetnejsie osadenie crevnej flory probiotikami.
Veru napr moja zena bola 2 dni v horuckach po zjedeni bryndze , kde zrejme neboli len probioticke mikroby.
Preto hovorim:velmi opatrne s tymi kvasenymi produktami.
Ja sam si vyrabam vlastny yogurt z laboratorne vypestovanych probiotickych yogurtovych kvasnic a pasterizovaneho=sterilneho mlieka od krav s volnou pasou,,na ktore nepouzivaju hormony ani atb ani neprikrmuju krmnymi zmeskami.



226

Re: Candida

Tak taka domaca ovcia bryndza rovno z oravy by mohla byt aj dobra nie?



227

Re: Candida

Samozrejme je obvykle dobra, ale nikde nemas zaruku.
Moja zena dostala nakazu z byndze kupenej v Zvolenskej Slatine, z najstarsej bryndziarne na Slovensku....



228

Re: Candida

Jasnee chapem.A napadlo mi este co taky mrazeny spenat?To neni polotovar ci sa mylil?



229

Re: Candida

Mrazene suroviny su casto relativne cerstvejsie nez cerstve. Najma ked ich mrazia v spicke zrelosti a udrzuju pod - 30 stupnov celzia hermeticky uzavrete, bez pristupu vzduchu.
Ja jem hodne zelenin, ktore su povodne zmrazene v zeleninovych polievkach. Na tie nestriekaju totiz konzervacne latky aby vydrzali dlho "cerstve" v obchodoch.

Naposledy upravil: RNG (2014-04-29 23:38:07)



230

Re: Candida

Ahoj rng,

mám za sebou 2 týždne proti candidovej diety, podla tvojho navodu som brala oreganovy olej, gse kvapky, super enzymi, probiotika, vlakninu. Moja otázka je, že teraz po dobratí oregána, ostávam užívať probiotiká a vlákninu, ale ako dlho môzem užívať super enzími? Neobmedzím dlhodobým braním enzímov schopnosť organizmu ich vytvárať? ďakujem za odpoved. dúfam, že moja snaha nebola márna a candidu som vynicila....



231

Re: Candida

Nuz v tom uvedenom clanku je plno veci, s ktorymi nesuhlasim. A nikde som nevidel este vyskum,, kde by normalne davky enzymov skodili. ked ti telo nevytvara dost, tak je rozumne si ich doplnit, inac nedostanes z jedla vsetky potrebne ziviny a to vedie k stovkam roznych zdravotnych problemov.
Tak isto som nikde nevidel ziadny vyskum, co by dokazoval, ze vonkajsie dodavanie enzymov ovplyvni ich vyrobu v tele
Problem je, ze po vynaleze  uhna ludia jedia varene a pecene veci, tj jedla so znicenymi enzymami. A je to znacny ubytok, ktory ma za nasledok, ze mame viac zamorene tela.



232

Re: Candida

rng, takze tvoja odpoved je pre mna, ze mozem ich nadalej uzivat na podporu travenia? a v akej davke? teraz beriem 2 az 3 capsule denne.
a este jedna otazka, probiotika mam ako dlho uzivat? beriem od Healthy origins, Natural probiotic 30 billion CFU's



233

Re: Candida

Doplnok enzymov a kyselin je doplnok, tj potrebujes brat tolko, o co ti telo menej vytvori.Proste doplnit si ten schodok.
A to zavisi od velkosti jedla a je velmi individualne. takze si to musis sama vyskusat na sebe. Malo znamena nafukovanie a podobne.



234

Re: Candida

Erika, tie probiotika mozes uzivat neobmedzene dlho aj kazdy den. Ale ak mas crevnu floru v poriadku, tak nemusis zbytocne probiotikami plytvat, vtedy staci si ich dat raz za cas, napr. raz za tyzden. Ale velmi dolezite je ich kazdodenne podporovat zmesou vlaknin, aby sa mohli rozmnozovat a tak stale si udrzovat prevahu nad skodlivymi kulturami, ktore mame v crevach.



235

Re: Candida

Treba si uvedomit, ze probiotika sa nicia hnackami, antibiotikami a roznymi chemikaliami. A preto si ich z casu na cas treba doplnat, inac mame nizku imunitu a zle travenie.
Kedysi ich ludia dostavali z pody, ked nedodrziavali tak prisnu hygienu, ale dnes je ich aj v pode podstatne menej, kedze sa pouzivaju bezne umele hnojiva, pesticidy a herbicidy, co tieto organizmy nicia. A kazdy drzi dost prisnu hygienu,,vela potravin su sterilizovane varenim a vyse 200 rocny nazor, ze kady mikrob je dobry mrtvy este stale v medicine viacmenej  pretrvava od cias  Pasteura.



236

Re: Candida

Uz som tu písal o mojích tazkostiach s Candidou zistenou len v krvi. Musel som aj liek FLUKO 150- 1x tyzdenne . 3 tyzdne pred odberom som Fluco nejedol.
V tieto dni- po 2 mesiacoch- som bol pre krvné výsledky na candidu v krvi. Hodnoty IgA mi klesali pomaly rok, tak po 1 bode mesacne,/zo 46 na 36 IU.ml skoro rok /. Drzal som dietu s chlebom z obchodu akoze raznym, špaldový a pod. Aj cestoviny akože z celozrnnej muky. Ryzu tmavu s vlakninou.
Teraz mi to kleslo za 2 mesiace z 36 na 21 o 15 IU.ml.  Pozn.malo by byt menej ako 15, ešte mam 21 UI.ml
Teraz popišem co som vysadil a nasadil a potom sa prejavil ten skokovy vysledok  / 15 IU.ml za 2 mes.  /. Možno tymto niekomu kto sa trapi sCandidou to pride vhod. Toto som jedaval a pil za posledne  2 mesiace. Posledne dva mesiace som sa tlacil zeleninou /polievky, prívarky,surova/cca 600 gr denne, posekanu na drobno a ked varenu len cca 3 min-polosurovú. Jedaval som len samotne maso vsetky druhy cca 120-150 gr. denne. Aj maso bravcove a masť. Probiotika  3 denne. Vajcia , lečo.  Ked syr tak tvrdý. Z mlieka len biely jogurt, Zakysanku ,Acidko a pod.  Akykolvek chlieb a cestoviny vynechane aj tie tzv. z „celozrnnej muky“ a ani 1 zemiak a ryžu. Doma som si piekol zo spaldovej muky take placky. Spaldova muka 250gr.,trocha soli, sody bikarbony a 2-3 dcl Zakysanky,alebo Acidko. Premiesat, spravit tenke cesto ako na pizzu a piect cca 20 min. Pokrajane na male kusky a denne asi tak ¼ z tanierovej velkosti. A to som si natieral kokosom,brav.masťou, alebo zapiekol s tvrdym syrom na vrchu. Z ovocia 1-2 jablka denne, pripadne 1 grep. Nasadil som 3-4 kapsule denne GoldenYaccu - teraz som si kupil lacnejsie  tiez 45% saponínou, TRIBULUS z iHerbu. Pijaval som mimo inych bylinkovych cajov denne na striedacku po 1 litri.: Villacora, Lapacho, z mletej škorice a hrebíčkovy čaj. Každy den liter  z ineho + min. 1 liter na vyplavovanie toxinov. V 1 l som miesal : Mätu, zihlavu, prasličku, medovku, a ine. Nie viacej ako 3 druhy. Ostropestrec večer, samotný-pomlel som 100 gr. a drzal v mrazaku. Denne mlet sa neoplatilo a na vzduch oxiduje a sa vraj znehodnocuje. Kokosovy olej 3-4 lyzicky denne. Psílium 2x denne 2 caj.  lyžicky. Jedaval som mletu slnečnicu, lieskove orechy a ine,  mimo ARASIDOV. Kupil som po 200 gr až 500 gr. –pomlel a drzal v mraznicke a jedol 1lyzicky denne. V mraznicke  a mlete preto,aby nechytili pliesen a boli lahko stravitelne.



237

Re: Candida

RNG mal by som na Vas dotaz. Chcem si objednat v iHerbe:   Now Foods, NAC, (N-Acetyl Cysteine), 600 mg, 100 Veggie Caps. Ked  mi to preloži,tak to znie takto:Teraz Foods, NAC (N-acetyl cysteín), 600 mg, 100 Veggie Čiapky.  Ide mi  o tie slová :VeggieCaps.-takto to preloží:  Veggie Čiapky, to ako čipky ?? Totiž kde nie je slovo: Veggie, tak preloži ze su v balení capsule. Co mi je jasné.  Takže su to čipky, alebo capsle ?



238

Re: Candida

Nuz to su radosti prekladacov a anglictiny.
Cap je skratka na capsule, ale aj cap=ciapka.
Veggie se skratka na vegetable=rastlinne.
Tj jedna sa o NAC v kapsuliach, ktore nie su vyrobene zo zelatiny ale z modifikovanych skrobov.



239

Re: Candida

Pri liecbe Candidy sa mi zvysili aj bolesti hlavy-zlepsenim stavu sa mi aj zmiernuju, ale aj tak su dni, ked si musim dat nieco od bolesti. Mam odskusane 2 druhy tabletiek od bolesti hlavy . Ataralgin-zloženie-liiečivo: paracetamolum (paracetamol) 325 mg, guaifenesinum (guajfenezín) 130 mg, coffeinum (kofeín) 70 mg v 1 tablete
Pomocné látky: maydis amylum pregelificatum (kukuričný škrob predželatínovaný), povidonum 30 (povidón 30), carboxymethylcellulosum natricum (sodná soľ karboxymetylškrobu), acidum stearicum (kyselina stearová), magnesii stearas (magnéziumstearát)
alebo liek Quarelin: zloženie: 400 mg sodnej soli metamizolu,60 mg bezvodého kofeinu, a 40 mg drotaveriniumchloridu. Pomocné látky: Kukuricový škrob,mikrokryštalická celulóza,povidón, magnéziumstearát, mastenec.
Moj dotaz by bol na Vás či by ste mi vedel poradiť, ktorá z nich je menej škodlivá, menej poškodzuje črevnú flóru. Lieky treba podla moznosti čo najviac vynechat ale niekedy to nejde. Ďakujem.



240

Re: Candida

Prva je snad menej skodliva, ale aj tak by som ju nebral dlhodobo.
http://en.wikipedia.org/wiki/Metamizole
http://en.wikipedia.org/wiki/Paracetamol



241

Re: Candida

Zdravím všetkých CANDIDAtov! smile

Posielam podľa mňa veľmi užitočný odkaz na vhodnosť potravín pri liečbe (potlačení!) Candidy:

http://uloz.to/hledej?q=protikvasinkov% … y-sakul%29

Tabuľka je dosť podrobná, jej súčasťou je aj prehľad množstva sacharidov na 100g danej potraviny, ale napríklad aj PH efekt na organizmus pri danej potravine.

To najdôležitejšie je ale konkrétne označenie potravín v škále od "0" do "5", kde "0" je potravina najviac vhodná proti Candide a naopak "5" je potravina úplne nevhodná - pričom potraviny s označením "5" sú doporučované nekonzumovať ani po úplnom potlačení Candidy.

Z tabuľky na demonštráciu vyberám potraviny s označením "0": cibuľa, cesnak, chren, morská riasa, pažítka, pór, petržlenová vňať, čierna reďkovka...atď...

A napríklad potraviny s označením "5": biela múka, biela ryža, klasické cestoviny, sladené nápoje, cukor...atď...

V tabuľke je aj "Legenda" s popisom!

-zdar a silu-



242

Re: Candida

OK



243

Re: Candida

RNG, poprosil by som ťa ešte o názor na potravinu "bulgur" - v súvislosti s Candidou.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Bulgur

Rovnako by ma zaujímalo, ako vidíš občasné zaradenie hnedej ryže, ryže basmati, prípadne orig. talianskych cestovín z tvrdej pšeničnej múky (stále je to ale pšenica!).

A čo jačmenné krúpy a pšeno?

Ďakujem za odpoveď.



244

Re: Candida

Radim, vsetky menovane maju hromadu skrobov, tj po prechode zaludkom, kde sa skroby zmenia na cukry je to vyborna vyziva pre candidu.
Bulgur je predvarene , vysusene a hrubo drvene psenicne zrno, najma odroda durum, pestovana v Europe.  Je to najblizsie k celozrnnemu produktu, ale je to psenica a je to plne skorobu, tj nevhodne v protikandivivej diete, ani pri celiakoch a alergii na lepok.



245

Re: Candida

Mal by som na Vas dotaz ohladom drzania mletých orechov v mraznicke.  Pri protikandidovej diete jedavam denne za poliev.lyzicu aj orechy /kešu, vlasske orechy, lieskove orechy a slnecnicu / pomlete a v mrazaku.  Arasidove nie.  V dobrej cene sa predavaju v 500 gr balení a z obavy aby mi nezvlhli a nechytili pliesen ich mam takto v mrazaku. Drzim takto aj pomlety pestrec mariansky, lebo denne mlet 1 davku na trocha caju, nemam moznost pomlet .Tak pomeliem i balenie a takto skladujem. Moja otazka je , ze ci sa nieco mrazenim znehodnocuje a mohlo by narobyt viac skody ako prospiet zdraviu. Dakujem.



246

Re: Candida

Mrazenim sa veci neznehodnocuju, prave naopak sa v nicj zachovavaju podstatne dlhsie rozne hosdnoty.
Dlzka skladovania zavisi od teplot, pri -15 stupnov celzia by veci v mrazaku nemali byt dlhsie, ako 3-4 mesiace, pod -30 stupnov celzia je trvanlivost roky. Samozrejme to zavisi aj od zabalenia a kolisania teploty v mrazaku.
Mtrazene Jedla sa neskazia, tj nepokazia, ale len znehodnotia, tj neboj sa o skodlivost, ale len o stratu uzitocnosti.

Naposledy upravil: RNG (2014-06-05 21:10:05)



247

Re: Candida

Ahojte.

Chcem sa spýtať RNG, resp. kohokoľvek, kto má skúsenosti ohľadne Candidy. Slinový test je všade spochybňovaný, preto ma zaujíma, aké sú nejaké tie základné prioritné príznaky premnoženia kvasiniek. Viem, že u každého to môže byť niečo iné a v inej intenzite, atď., ale sú teda nejaké základné TOP prejavy?!

A ďalšia časť mojej otázky, môžem si "otestovať" prítomnosť Candidy tak, že budem povedzme 7 dní držať naozaj prísnu bezsacharidovú diétu, a potom to na 1-2 dni preruším tým, že telo "zavalím" cukrami a sacharidmi? Pričom budem najskôr sledovať zmeny v priebehu tých prvých 7mich dní, a potom budem sledovať reakcie tela pri tých 2 dňoch, kedy diétu zámerne silno poruším!

Aký máte na toto názor?

Ďakujem aj za odpovede tých, ktorí majú s Candidou osobné skúsenosti, resp. s ňou aktívne bojujú!

smile

ahojte



248

Re: Candida

Treba si precitat WEB stranky o candide. Lebo  to nie je len cukor ale aj  skrob.A potom lieky. Mozes sa dlavit cukrom a kolacmi ,chlebom , vsetkym možnym z muky  a pod...a kandidozou nebudes trpiet. A budu Ti stacit 1-2   10 dnove ATB alebo aj ine liejy a mas polroka a viac protikandidovej diety. Aj to nie je pravidlo, pokial uzivas spravne probiotika. Boj s Candidou je vyvazena zrevna mikroflora. Predsa candidu mame v tele, ale staci nieco co ju vyrazne podporí a znici ine dobre bakterie a urobi zmenu v krvi a ju mas. Aspon ja to tak vidim.Takze si myslim,ze niekolkodnove testy s cukrom alebo bez je o nicom.



249

Re: Candida

Asi taky najjednoduchsi test je ked si skontrolujes ci mas nejaky silny povlak na jazyku. Ak mas, tak mas na 95% premnozene plesne minimalne v crevach. A dalsie priznaky to mozu byt napr. traviace problemy rozneho druhu ako naduvanie, hnacky bolesti brucha alebo aj nechut do jedla. Ale moze sa objavit aj velmi silna chut na sladke.



250

Re: Candida

Ďakujem za odozvu. Hej, samozrejme som myslel aj škroby, čiže vylúčiť komplet všetko, nielen cukry - a teda napr. také tie klasické "slovenské" prílohy, ako ryža, zemiaky a podobne + mnoho iného, nebudem menovať všetko (mám to v tabuľke). Mám samozrejme popozeraný celý web o tomto, takže vedieť si zadefinovať, čo môžem a čo nie, v tomto problém nevidím. Z tých rôznych publikácii na webe som narazil min. na 2 také, kde sa zaoberali mnou popisovanou formou - a teda, že budeš naozaj veľmi prísne dodržiavať protiCandidovú diétu takých povedzme 7 - 10 dní a potom to ráz/naráz prerušíš a Candidu akoby znova návalovo nakŕmiš"...ak ju v tele naozaj máš, tak by to malo byť pozorovateľné na tvojom stave! Neviem teraz tú stránku nájsť, kde sa to písalo - príde mi to ako logická forma diagnostiky toho, či naozaj ide alebo nejde o premnoženú Candidu v tvojom tele. Ak si totiž Candidu nemal, telo by nemalo nijak extra reagovať ani na tých 7-10 dní diety, a pochopiteľne by nemalo reagovať ani potom, pri 1-2 dňovom prísune cukrov a škrobu. Určite nie je ani toto dokonalý spôsob, ale príde mi to relevantnejšie, ako napríklad test so slinami, či povlakom na jazyku - kde tieto príznaky nemusia nutne znamenať hneď premnoženie Candidy.