Nuz ja nepoznam tie zmienky okolo kyseliny fytovej, ale je mi jasne, ze cerstvo namleta muka ma rozne hodnoty, ktore sa oxidaciou a enzymatickou cinnostou po case znicia.
Preto, aby muka doslova nezosmradla sa oddeluju plevy, otruby a vsetko co obsahuje oleje, ktore by mohli zosmradnut.
Tym samozrejme sme orabovany o hromadu potrebnych latok.
Preto som advokat celozrnnych produktov v zmysle cerstvo mletych, a okamzite pouzitych na vyrobky
Prirodzene kvasenie robi produkty stravitelnejsie, lebo kvasinky ich rozlozia do lepsie absorbovatelnej formy,.. A samy kvasinky vytvoria hromadu novych , pre nas uzitocnych latok, ktore v tychto kvasenych produktoch dostavame.Najznamejsie z toho su rozne B-vitaminy a betaglukany(steny kvasiniek su zlozene z betaglukanov) a samozrejme kyselina mliecna, ktoru v tele nevyhnutne potrebujeme na procesy spojene s vyrobou energie(pozri mitochondrialne procesy)
Kvasne kultury mliecneho kvasenia(lactobacily) totiz z roznych materialov produkuju kyselinu mliecnu, pre to su pre nas tak dolezite.
Zialbohu nepoznam ziadny jednoduchy test na to, ci je chlieb peceny z cerstvo namletej muky, to ti moze prezradit alebo prehlasit len samotny pekar.
Dnes sa pecenie cerstveho chleba v domacnostiach v USA znacne rozsirilo, ale zialbohu vacsina pouziva komercne bielene muky, len mala cast ludi si melie obilie doma samo, dostat na to rozne domace mlynceky, od kamennych az po moderne vysokoobratkove mlyny typu mixera z tupymi nozami, ktore nie rozsekaju, ale roztriestia zrna, podomne ako kavove mlynky