Téma: Liečba endometriozy

Ahoj RNG, chcem Ťa poprosiť o radu.

V r. 2007 mi bola odstránená endometrická cysta aj spolu s jedným vaječníkom. Potom som spontánne otehotnela a načas sa cysty neobjavili. No vo februári tohto roka sa objavila cysta znova, samozrejme teraz na tom druhom ešte zdravom vaječníku, momentálne cca 4 cm. Asi polroka dozadu pred jej objavením som mala dlhodobé problémy s trávením, vyskytovali sa hnačky, nadúvanie a plynatosť, zhoršila sa mi kvalita pleti, robí sa mi akné v takom stave, ktoré som nemala ani v puberte. Takže určite to bude mať súvislosť so zamorením buď tráviaceho systému alebo pečene, určite aj hormóny budú rozkolísané, príznaky PMS sa mi objavujú už aj cca od stredu cyklu.

Chcela by som ešte dieťa, lekár mi odporučil spontánne otehotnieť, čo s cystou je značne sťažené a neúspešné. Preto Ťa prosím o popis všetkých doplnkov, ktoré by som mala podľa teba užívať, jednak aby sa mi podarilo cystu odstrániť, alebo aspoň zmenšiť, prečistiť organizmus od nejakej pliagy a následne niečo na podporu otehotnenia. Viem je toho veľa, ale myslím, že Tvoje rady sú super a pomohli už veľa ľuďom.
Ďakujem veľmi pekne.



2

Re: Liečba endometriozy

Cysty sa vytvaraju ako smetne kose, ked je telo zamorene. Zamorenie tela nastava pri zlom traveni a teda nedostatku kyselin enzymov mikrovlaknin a probiotik. Tj toto si treba doplnit v prvom rade.
Silne entericky pokryte enzymy, ako enteriocky pokryty pancreatin, davka 2 x 6 gramov ekvivalent (tj urcene na cistenie tela, nie na travenie) spolu s doplnkom jodu a selenu tio to pomozu odstrenit.
Pre pripadne hormonalne nerovnaovahy pomahaju DIM, yam, pupalkovy olej black cohosh damiana , progesteronovy krem, a podobne.
Na otehotnenie pomoze znizit hladinu prolactinu, na co je casto velmi uspesne brat doplnok yamu, kde ucinna latka v nom , Diosgenim by mala byt 200 mg denne.
To najdes v 5 kapsuliach napr tohoto
http://www.swansonvitamins.com/swanson- … g-100-caps



3

Re: Liečba endometriozy

Dakujem pekne za odpoved.
Este by som Ta chcela poprosit, ci by si mi mohol poslat nejaky link na tie enzymy, odkial by som to vedela objednat, kedze sa v tom nevyznam. A tiez ake davky vsetkych doplnkov, co si odporucil je treba brat, aby to pomohlo a ako dlho. U nas ns SK som nasla taketo nieco, myslis,ze by to bolo vhodne alebo je to slabe?
http://www.pilulka24.sk/lepicol-plus-tr … my-cps-180
Alebo je lepsia serrapeptaza? Pripadne mam doma aj oreganovy olej od fy Now, mam brat aj ten?
A co sa tyka toho progesteronoveho kremu, vies mi poslat jeho nazov?
DAKUJEM PEKNE ZA CENNE RADY. Som velmi rada, ze si a takto pomahas nam ostatnym.



4

Re: Liečba endometriozy

Lepicol neobsahuje ziadne enzymy a v podstate prilis malo aj ineho na klinicku ucinnost.
Iherb ma mmomentalne tento pancreatin, entericky pokryty
http://www.iherb.com/Country-Life-Glute … l&ic=2
kde davka 2 x 6 gramov ekvivalent pancreatinu na intenzivne cistenie tela znamena 2 x 4 tablety tohoto.
Bezne ako jod selen zinok , bor,vitaminy C E D-3 K-2 mikrovlakniny a probiotika radim brat kazdemu, tebe najma ten jod a selen. Serrapeptaza riedi krv,bezpecne, tj zlepsuje cirkulaciu krvi, odhlienuje a odmaskuva ropzne maskovane infekcie. Mozno pomoze aj pri rozpustani cyst, kedze je to proteolyticky=bielkovinny enzym
Progesteronovy krem mas napr tento, co ma aj davkovaciu pumpicku na presnu davku progesteronu
http://www.iherb.com/Now-Foods-Natural- … l&ic=2

Naposledy upravil: RNG (2015-03-27 00:42:17)



5

Re: Liečba endometriozy

OK, len pre istotu si to zosumarizujem:
- enzym pancreatin - 2x4 tablety, link si mi poslal
- enzym serrapeptaza 120 000 U - kolko tabliet? Moze rozpustit cystu aj ten pancreatin? Ze by som brala teda len 1 enzym, ci lepsie oba?
- jod + selen + ostatne vitaminy, bude stacit nieco taketo alebo treba selen a jod vo väcsich mnozstvach?
- oreganovy olej - ?

http://www.mojalekaren.sk/extra-vitality-30tbl/

- DIM - http://www.iherb.com/Source-Naturals-DI … blets/1460
- yam - http://www.swansonvitamins.com/swanson- … g-100-caps
- pupalkovy olej - napr. tento http://www.biopurus.sk/biopurus/eshop/2 … 100-ml-BIO
- black cohosh damiana - toto mi prosim posli nejaky link + davkovanie
- progesteronovy krem - link si mi poslal, davkovanie podla navodu.

Tak sa idem pustit do toho.

Este mi lekar odporucil, ze na podporu otehotnenia by som mala brat
http://www.pilulka24.sk/inofolic-20-vre … tAodT04ATg

Ale to predpokladam az trocha neskor, tak cca po 3 mesiacoch bude stacit, kym sa neodstrania z tela rozne nanosy? Alebo mozem so vsetkym vyssie uvedenym sucasne? Aby sa nejako vzajomne neovplyvnovali jednotlive pripravky.
Dakujem a este raz dakujem.



6

Re: Liečba endometriozy

Pancrreatin obsahuje aj bielkoviny rozkladajuce zlozky, proteazy. Takze nepotrebujes nevyhnutne serrapaptazu. Vsetky zmesi, ktore sa odvolavaju na stare odporucene denne davky(DOD) z roku 1948 su davno archaicke a nedostatocne na mnohe latky.
Samozrejmennepotrebujes brat vsetko uvedene, z pupalkoveho oleja 1 lyzicka, asi 3 gramy je dost. Na yam odporucam tento, kde mas 40 mg(10% zo 405mg) Diosgeninu a davka je 5 kapsul denne, podla moznosi nire naraz ale rozdelit.

Na Inofolic sa neviem vyjadrit, lebo ako obvykle, Slovenske vyrobky casto neuvadzaju obsah ucinnych latok v miligramoch.
Jednotlive doplnky sa vzajomne neovplycnuju ale naopak doplnuju v ucinnosti



7

Re: Liečba endometriozy

Ok, budem dodrziavat, co si mi odporucil.
Mam este 1 otazku ohladom probiotik a mikrovlaknin. Budu stacit probiotika, physilium a inulin z cakanky? Ak ano v akych mnozstvach? Viem, ze uz Ta vela obtazujem, ale momentalne uz nechcem nechat nic na nahodu, kedze som nezodpovednostou lekara - gynekologa uz o 1 vajecik kvoli cyste prisla a ked chcem mat este aspon 1dieta, tak chcem urobit vsetko preto, aby som nemusela ist znova pod noz. Dakujem a prajem vsetko dobre.



8

Re: Liečba endometriozy

Kedze telo potrebuje pomoc od probiotik, tj najma obranne latky, co tieto vyrabaju. ale aj rozne ziviny a vitaminy, je dobre si ich doplnat, lebo pri nasej hygiene ich z pody uz dostavat nemozeme.
Naviac aj v pode su znacne znicene umelymi hnojivami a chemikaliami. Preto je dobre dostavat aspon laboratorne vypestovane niektore , tj tie najuzitocnejsie druhy a samozrejme ich podporovat mikrovlakninami,. kdeze tie, co su v kapsuliach su len malicka nasada a musia sa rozmnozit aspon 1000 az 10 000 krat, aby osadili crevny trakt. Mikrovlakniny su napr psylium, inulin, arabinogalactany, pektiny, glucomanan a ine a probiotika potrebuju samozrejme pestru zmes z nich, tak ako my potrebujeme pestru stravu. Odporucam si doplnit 10 az 20 gramov tychto denne, lebo zialbohu v nasej modernej strave ich mame dost malo. A to samozrejme plati pre kazdeho, bez vynimky.
MIkrovlakniny su silny absorbent a tak cistia telo od roznych zamoreni, to tiez treba brat do uvahy.

Naposledy upravil: RNG (2015-03-28 15:38:41)



9

Re: Liečba endometriozy

Dobry vecer p. RNG, znova dakujem za odpoved.
Citala som si  prispevky od Teba aj v inych temach, a zaujima ma este ako je to s tymi kyselinami. Ako zistim, ze nemam dostatok kyselin a vstrebavanie enzymov bude znizene? Lebo co sa tyka mojho travenia, ako som Ti spominala nie je idealne,prejavuje sa hlavne plynatostou a nafukovanim.
Enzym pankreatin je treba brat nalacno?

Ako zistim, ze je telo uz odmorene a enzymy vysadit, resp. je treba ich brat cely zivot, alebo si ich telo zacne vyrabat samo alebo robit viackrat do roka take narazove cistenie? Pre mna do buducna je dolezite aj vediet, ako si trvalo udrzat estrogen v norme, kedze ten je hlavnou pricinou endometriozy a rakovin. Napr. tiez dozivotne brat progesteronovy krem, pupalkovy olej a wild yam ci tiez len z casu nacas narazovo. Toto mi nie je jasne, ci som sa k tomu nejako dopracovala a ak sa to upravi, tak to bude ok alebo treba byt uz  cely zivot v pozore?



10

Re: Liečba endometriozy

Pancreatin na travenie sa berie s jedlom a kyselinami
na cistenie tela hodinu pred jedlom alebo entericky chraneny kedykolvek.
Hormonalne hladiny treba adresovat dovtedy, kym sa prirodzene nneupravia. A to je velmi individualne takze to ti predpovedat nemozem.Moze to byt aj vela rokov.



11

Re: Liečba endometriozy

Cize kedze potrebujem odmorit telo, tak tie kyseliny brat nemam? Pochopila som to spravne?



12

Re: Liečba endometriozy

Zaludok musi mat VZDY  kyseliny, inac ti nemoze travit poriadne a cez zaludok sa dostanu zo surovych jedal rozne mikroby, nielen probiotika ale aj rozne skodlive mikroby, od hnilobnych az po chorobotvorne/patogeny



13

Re: Liečba endometriozy

Dobry den p. RNG,

cize mam teda pridat tie kyseliny? Resp. ako zistim, ze ich mam malo alebo vela? Vies mi aj nejake odporucit?
Dakujem.



14

Re: Liečba endometriozy

Privela kyseliny je nielen mytus ale aj ciste klamstvo. Taky asi najcastejsi priznak nedostatku zaludocnej kyseliny je palenie zahy.
Pre doplnenie kyselin mas napriklad tento doplnok:
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Beta … l&ic=2
alebo
http://www.iherb.com/Now-Foods-L-Lysine … l&ic=5

Davka je u kazdeho individualna, pohybuje sa od 1 az do 3 kapsul spolu s jedlom.



15

Re: Liečba endometriozy

detto



16

Re: Liečba endometriozy

Chcem sa spytat na co je prospesne brat Bor..a ako sa prejavuje jeho nedostatok??Vdaka



17

Re: Liečba endometriozy

http://www.homeopat.mypage.cz/rubriky/p … konspirace



18

Re: Liečba endometriozy

Vdaka za poucny clanok.
ake by malo byt davkovanie..cca?



19

Re: Liečba endometriozy

V doplnkoch je to 3 mg boru, ja pouzivam az vyse 10 mg vo forme kyseliny boritej, z ktorej si robim roztok a pridavam do mojej vody na pitie.