1

Téma: Samento

prosím poradte mi rada by som si kupila samento -mám pozitívne plucne chlamydie igG 1,5AJ, nemôžem to nikde zohnat-len z Usa ale je tam poštovné 49USD...alebo doporučujete niečo iné??? začali ma pobolievat klby , niekedy som unavená ale iné problémy nemám-zatial???
dakujem



2

Re: Samento

Nemusis mat Samento, staci aj caj z 15 gramov byliny Cats claw, z ktorej sa Samento vyraba. Cats claw je na Slovensku znamy pod menom Vilcacora alebo Uncaria tometosa. Bylinu som kupoval ja z www.rain-tree.com a na samento som pouzival roznych distributorov, ktori to mkal, momentalne na "sale"=zlava.
Je to dost drahe, lebo jedna flaska ti vydrzi len asi 20 dni a liecenie plucnych chlamidii moze travat aj vyse roka.
Takze sa oplati objednavat viac naraz a pytat si zasielku cez USPS fFirst Class, tak je to relativne najlacnejsie, lebo platis za kazdu uncu 98 centov na Slovensko.
UPS, Fedex a USPS Priority Mail su do zahranicia z USA velmi drahe.
Pozri napr    http://www.fubaohealthstore.com/Nutramedix.html

Inac na Samento maju aj Bulhari dnes clanky, pozri
http://www.samento.com.ec/sciencelib/4s … ngsam.html

Nezabudni aj na NAC(aminokyselina, odmaskovac) a citricidal a extrakt z olivovych listov, bez ktorych  asi tie 3  rozne formy chlamidii pneumoniae nepotlacis.
A tie su podstatne lacnejsie na pouzitie, nez Samento a znacne podporia cinnost Samenta. Pozri napriklad na  www.Swansonvitamins.com

Naposledy upravil: RNG (2010-07-21 22:41:19)



3

Re: Samento

Dakujem pekne za radu , ešte sa chcem spýtat -mám dve malé deti 4ročné a 2ročné-môžem ich nakazit..nemala by som aj im dat niečo ?? dakujem



4

Re: Samento

Chlamidia pneumoniae sa zialbohu prenasa kvapockovou nakazou, tak si treba davat pozor najma pri kaslani.
Kazdemu odporucam brat aspon to, coho mame v potrave nedostatok, tj selen, zinok, jod,  vitamin C, D-3, pripadne aj ine.
Ale tieto menovane maju vsetky ulohu v imunite.
Samozrejme, detom treba davky prisposobit ich telesnej vahe.



5

Re: Samento

to sa javi ako lacny zdroj vilcacory = cats claw = Uncaria Tomentosa = Una de gato :

http://www.iherb.com/Rain-Tree-Nutritio … 17498?at=0

Aj ked obal je dost strasne, bez informacii, ale preto je to aj lacnejsie a kedze ide o lacny strom, tak nejak nepodozrievam, ze by islo o podvod ... co ty na to ?



6

Re: Samento

Firma Rain-tree je reputabilna, ja som od nich priamo kupoval a dosial kupujem. Su to velkonakupci juhoamerickych produktov, maju zamestnanych specialistov na identifikaciu tropickych produktov, tiez zariadenia na mletie, miesanie a podobne. Od nich kupuju suroviny ostatni ,,ktori ich plnia do kapsul a ovela drahsie predavaju, samozrejme.
Pozri sa na www.rain-tree.com
Ta cena z iherb je nizsia, ako maloobchodna cena priamo z raintree, asi kupili hromadu za velkoobchodne ceny.
Inac hoci Samento je znackove meno, vytazky z cats claw(TOA free) take iste dostat aj pod inymi menami, pozri napr Prima una de gato
http://www.iherb.com/Allergy-Research-G … /3447?at=0

Nejedna sa o lacnu  koru stromu ale vnutornu koru vysokohorskej  liany a su z nej dva velmi rovnake druhy z hodne rozdielnym obsahom, takze pozor na to, treba sa radsej spolahnut na odbornikov v rain-tree, aj ked nemaju impresivne balenie, alebo brat vytazky ako Samento alebo Prima una de gato, kde su tie nepriaznive zlozky(TOA free vytazky)  vylucene
Navod na davkovanie  Prima una de gato je samozrejme hrozne nizky, sice je dobre zacat s par kvapkami, aby clovek nedostal uhynovu reakciu naplno(herxheimer), ale plny ucinok je az z davky 2x10 az 15  kvapiek denne, ja s mojou vahou som bral az 2x30 kvapiek niekolko dni pri zapale stredneho ucha, ked som skusal tento vytazok(0.5% POA, 0% TOA) zo zvedavosti, ci je naozaj tak ucinny. A bol...., za 3 dni bolo po zapale.

Naposledy upravil: RNG (2010-10-17 12:52:45)



7

Re: Samento

RNG, prosim, mohol by si napisat presne davkovanie GSE, NAC, extraktu z oliv. listov a vytazku z

Cat´s claw, /prip. dalsich/, ako taky tvoj "protokol" na vynicenie plucnych chlamydii?

Dakujem pekne.



8

Re: Samento

GSE-60 kvapiek az 120 kvapiek denne, podla potreby. Viac na niektore tvrdohlave by som bral len v kapsuliach
NAC beriem 2x1 gram
Extrakt z olivovych listov odporucam intenzivne 3x1.5 gramu, (20 % oleuropein), 2x750 mg udrzobne.
Pripadne brat aj rozne adaptogeny a aspon udrzobnu davku betaglukanov.
Samento odporucaju 2x10 kvapiek, ale ja som bral kratkodobo az 30 kvapiek, nakoniec som jemne "vacsi " vahove, aby som to naznacil spolocensky prijatelne,tj nie docent ale nadcent.
Protokol na plucne chlamidie nemam, ale zda sa mi dostatocne nahradne za dr  Vanderbiltov/Wheldonov protokol tato kombinacia aj ucinnostou aj vhodnosdtou na dlhodobe branie, co zialbohu tato nakaza vyzaduje.
Mozno by som do toho daval obcas niekolkodnove pauzy, lebo tie casto umoznia tazko znicitelnym, L-formam a najma neznicitelnym  sporom sa premenit na bakterialne formy, ktore tieto uvedene prostriedky vedia znicit.



9

Re: Samento

Mohla by som dat dve tri kvapky Samenta a tea tree oleja do olivoveho oleja a pouzit do ucha?

Na nete som sa docitala aj o sempervivum tectorum,ze stava z tejto skalnicky je lieciva na usne infekcie,ale nemozem najst nikde doplnky z tejto rastliny,prip,vytazok,mozno to ma aj iny nazov,nevies nieco o tom?Moze sa to volat aj takto:Houseleek or Jupiter's beard (Sempervivum tectorum) drop

Naposledy upravil: Sisa (2011-01-10 22:44:49)



10

Re: Samento

Neviem, ci Samento mozno riedit niecim inym, nez voda.
Sempervivum tectorum(ornamentalna, zvana aj hens and chickens)je dost malo preskumana rastlina, jej obsah polyfenovov a flavonidov moze byt uzitocny, ale zas nejake extremne mnozstva ich neobsahuju, takze nie je predmetom naozaj ucinnych klinickych uzivani.
A homeopaticke pouzitia su aj tak humbug.
Spomenuli tu na tomto fore ovela ucinnejsiu rastlinu, usnea( alkoholicky vytazok z roznych druhov usnea lisajnikov. Tiez nie je na to privela vyskumu, ale ten lisajnik je jedly a niektore narody od pradavna z neho robili liecive caje. Takze na to by som typoval ovela viac.

Inac roznych liecivych rastlin su desiatky tisicov dosial znamych. Ale len niektore z nich su mimoriadne ucinne a take preskumali rozni lekari a silne vytazky z nich v urcitych spravnych davkach su skutocner klinicky ucinne.
Najviac ucinne su tie, ktore rastu v tropoch, lebo tam je silne slnko(antioxidanty) hodne mikrobov(antimikrobialne latky), teda ich obsahy su casto prekvapivo ucinne.



11

Re: Samento

A co ten a tea tree olej,stal by za vyskusanie..?(v olivovom oleji?)



12

Re: Samento

To nie je nic noveho, pred antibiotikami sa tento olej pouzival do roznych kremov pre svoje antimikrobialne , najma protiplesnove vlastnosti. Neodporucam ho pouzivat cisty, treba ho riedit aspon 10 ku jednej. Akurat ze trochu neprijemne smrdi....



13

Re: Samento

RNG, ktore z tychto tekutych extraktov by ste doporucili ?

http://www.iherb.com/Nature-s-Answer-Ca … /8005?at=0
http://www.iherb.com/Source-Naturals-Ca … /1085?at=0
http://www.iherb.com/Amazon-Therapeutic … 13711?at=0
http://www.iherb.com/Gaia-Herbs-Cat-s-C … 13269?at=0

Oproti tomu firma Now Foods ponuka aj takuto kapsulovu formu:

http://www.iherb.com/Now-Foods-Cat-s-Cl … s/452?at=0
Je to dobry pripravok podla Vas ? A moze nahradit tie tekute ?



14

Re: Samento

Ani jeden z tych tekutych neodporucam, su to len vyluhy kory, ziadne koncentrovanie a su na obsah pridrahe.
Ta kapsulova forma koncentruje 15 : 1 tj sa oplati kupit.
Samento a Prima una de gato su sice tiez vyluhy, ale TOA free, tj podstatne viac ucinne.



15

Re: Samento

Co hovorite na toto Samento z tejto stranky, je podla Vas ok?

http://www.hoogle.sk/Samento-Una-de-Gat … escription

A este otazka. Mam doma tento caj z vnutornej kory Uncaria Tomentosa z Peru: http://www.uncaria.sk/Produkt/vilcacora-original
Neviem, ci je taky kvalitny, ako z raintree, kt. ste spominali. Chcem sa ale hlavne spytat, ci je caj, v ktorom sa vari tato kora, rovnako ucinny ako napr to Samento?
Mam crevno zaludocne problemy uz dlhsi cas, plus problem s imunitou, mozno stale so stafylokokom, plus kozne exemy, zihlavky, zacinajuce vitiligo. Problemy sa trosku zmiernili po vyskusani a dlhodobejsom brani roznych doplnkov po porade s vami. Brala som(niektore aj beriem) vsetko mozne, ako napr. Oreganovy olej, monolaurin, berberine, bosweliu, kurkumin, citricidal, NAC, serrapeptazu, candida support, probiotika, enzymy, kyseliny, dgl, triphala, aloe vera. CHcem este skusit Vilcacoru alebo teda samento.



16

Re: Samento

Una de gato je uncaria tometosa/cat's claw, vnutorna vrstva z kory tejto rastliny obsahuje liecive zlozky.
Samento je nazov na specialny vytazok z tejto kory, kde su tetracyklicke oxindolove alkaloidy  vynate z neho a zostanu tam len pentacyklicke(tj oznacene ako TOA free), tj nejedna sa len o tinkturu, tj alkoholicko vodny vytazok z tejto vnutornej kory. http://www.iherb.com/search?kw=samento& … mp;y=4#p=1
Popis na tej stranke je teda lzivy.
Vilcacora je indianske meno uncarie tometosy a produkt , co mas, nevyzera ako vnutorna kora, ale skor drevite ciastky tejto liany. Takze k tomu rozhodne nemam ziadnu doveru
Naviac na luhovanie je vhodna len jemne pomleta vnutorna kora, nie kusy dreva. Aj ked su oznacovane ako "originalne"

Travenie je vec dostatku kyselin enzymov roznych druhov, mikrovlaknin a probiotik.
Od travenia zavisi stovky procesov v tele, kde imunitna cast je z absorbcie potrebnych zivin a najma z produktov, co pre nas vyrabaju probiotika.



17

Re: Samento

Ok, cize ten caj je uplne bezcenny? Chcela som si ho zacat varit, kym mi nepride to Samento.
Kyseliny, enzymy, vlakniny, probiotika beriem pravidelne uz asi pol roka a situacia s mojim travenim sa sice zlepsila, ale stale ma trapi vlastne to iste. Stale obcas tazoby po jedle, netravi mi v zaludku, az ked si dam kyseliny, niekedy menej, niekedy viac, tak sa to rozhybe. Nasledne, ked mi zle v zaludku netravi, tak zacnem mat problemy s bublanim v crevach, nafukovanim, bolestou, pichanim, zlou stolicou, alergiami, ekzemami. Niekedy su dni, tyzdne, ked je vsetko ok a potom zase vsetko naopak. Zmenila som stravu, davam si doplnky. Gastroenterelog mi na moje problemy povedal, ze je to vlastne vsetko normalne a ok. Urobil mi zakladne krvne testy,biochemiu, pozrel zaludok aj creva so sonografom a vsetko je vraj ok. Na moj netraviaci zaludok mi povedal, ze to nemusi byt len nedostatkom kyseliny, ze mozem mat proste lenivy zaludok. Mam si vraj len odsledovat, kt. jedla mi to sposobuju, ale pomoct mi vraj nevie.



18

Re: Samento

Nuz "lenivy zaludok"  je dobre tupa "diagnoza".
Ale nedivim sa, kedze jedina presna metoda na tvorbu zaludocnych kyselin a kyslost zaludka je pre drvivu vacsinu gastroenteorologov neznama
http://www.phcapsule.com/
A meranie vylucovania a zlozena enzymov je zatial len vo snoch. Takze tam nepomoze nic ine, nez si vyskusat davat rozne davky doplnkov, az kym netrafis na kombinaciu, co ti pomoze.
Kvasenie v zaludku zastavia extra kyseliny, kvasenie v crevach extra kyseliny v zaludku, enzymy v crevach pripadne kvalitne nasadene probiotika
Vyhybanie sa jedlam, na ktore nemas dost kyselin alebo enzymov ta ochudobnia o rozne potrebne ziviny.
Jedine, na co zatial nie su dostatocne ucinne enzymy je lepok, ktoremu sa ludom citlivym nan radim vyhybat.
Je dostatok zrnin bez lepku a ostatne jedla lepok neobsahuju.

Naposledy upravil: RNG (2014-08-07 19:06:17)



19

Re: Samento

NO len ja tie kyseliny pouzivam a to na pravidelnej baze, ale niekedy mam dni, kedy zjem svoju obvyklu davku (jem ovela mensie porcie ako kedysi, lebo nevladzem tolko) a nepotrebujem ziadnu kyselinu, potom mam dni, ked si musim dat aspon 400mg a mam aj dni a to vacsinou viac dni za sebou, kedy mi nestaci ani 800mg a je mi vyslovene zle a tazko. Neviem, ako vratit spat moje travenie, kt. bolo este tak pred dvoma rokmi uplne super. Bola som vysloveny papkac az srotovnik a vedela som toho zjest naozaj vela a vsetko mi pekne stravilo, ani som nepriberala nejako extra. Dnes zjem malu porciu a skoncila som. Tymto stylom som schudla 4 kila,  cize teraz si o mne ludia myslia, ze naschval drzim diety alebo som anorekticka.
Viem, ze vacsina mojich problemov prameni prave z tohto travenia, ale neviem s tym mojim zaludkom pohnut. Mam si davat kyseliny kazdy den, aj ked mi travi normalne, ked mam pocit, ze ich nepotrebujem?



20

Re: Samento

A ten caj Vilcacora je teda bezcenny, ma zmysel si ho varit?



21

Re: Samento

Bezcenne nie je nic z tej rastliny, len je to ovela slabsie, ako sa odporuca bezne pri lieceni uincariou tometosou.



22

Re: Samento

ok, tak caj skusim. A s tymi kyselinami ako teda postupovat?Napr dnes rano mi bolo tazko aj po miske uvarenej pohankovej kasi. Obycajne som z nej akurat najedena, nie preplnena, a dnes som ju nevladala ani dojest. Musela som si dat berberine hcl, lebo ma vyslovene tazil zaludok.



23

Re: Samento

Berberine HCl je dost slaby zdroj kyselin , obvykle odporucam zmes Betain HCl s Pepsinom HCl, kde pepsin je zaroven enzym .



24

Re: Samento

RNG,

chcem sa opýtať, v príspevku 2 píšete, že namiesto samenta , lebo je drahý sa dá piť aj čaj z vilcacory 15 g denne.
Chcem sa spýtať 15 g kôry na aký objem  vody, alebo ako to piť denne?
Lebo som skutočne našiel kôru vilcacora za dobrú cenu 200 g 9 €?

Ďakujem



25

Re: Samento

Na objeme vody nezalezi, ale varit sa to musi dost dlho, aj ked je kora(vnutorna) jemne pomleta.
Nie vsetky zdroje predavaju len vnutornu koru, mnohe pouzivaju aj menej obsaznu celu koru.
Osobne odporucam ale skor exterakty, ako napr tento
http://www.iherb.com/Now-Foods-Cat-s-Cl … l&ic=6
kde obsah flasku je 60x 1/3 gramu=20 gramov vytaZku 10: 1 tj sa to rovna 200 mg vnutornej kory. Lacnejsie a nemusis robit caj a je to s garantovanym obsahom ucinnych latok.



26

Re: Samento

RNG,

ďakujem za tip, len mám v tom chaos, teda ak chcem nahradiť 2 x 15 kvapiek samenta, koľko tohto extraktu treba vziať denne?

http://www.iherb.com/Now-Foods-Cat-s-Cl … l&ic=6

A nahradí to samento, tam je tá látka TOA? Hlavne na chlamydie a boreliozu?

Ď

Naposledy upravil: Mik (2014-09-13 19:34:12)



27

Re: Samento

Nuz su lekari co tvrdia ze 2 x 15 kvapiek samenta ma rovnaky ucinok ako caj/extrakt z 15 gramov byliny. A kedze dany vyrobok obsahuje 10:1 koncentraciu tak z neho treba 1.5 gramu, tj asi 5 kapsul, zhruba.

Este stale je kontraverzia, okolo TOA  a POA, kde mnohi tvrdia, ze TOA znizuje liecive ucinky POA a preto ho treba vybrat z extraktu, co potom sa stane Samentom alebo Prima una de gato, kde je obsah 0.5 % POA a ziadne TOA(TOA free)

Menovany vyrobok, 10:1 koncentrat uvadza dokopy TOA plus POA ako 1,5% oxindolovych alkaloidov.



28

Re: Samento

http://www.iherb.com/Now-Foods-Cat-s-Cl … l&ic=6

5 kapsul z toho vyrobku ma zhruba taky ucinok alebo podobny, ako 30 kvapiek samenta od NutraMedixu?

vdaka



29

Re: Samento

Nuz niektori lekari to tvrdia, ale to zalezi od typu nakazy.



30

Re: Samento

vdaka,

5 capsul je celodenna davka?
a ako si to mozem davkovat? napr. 2x po 3 cap.



31

Re: Samento

Zhruba  2 x 3



32

Re: Samento

Ahoj RNG, prosim, vedel by si mi poradit samento, ktore je rovnako ucinne ako Prima Una de Gato od Nutricology, ale nie je to tinktura? Toto som si objednala, len sa ho bojim brat, kedze je tam 25% etanolu a ja mam tu histaminovu intoleranciu, no a bohuzial vela doplnkov, co odporucas, mi robi znacne problemy uz po jednorazovej davke hmm. Nemozem preto brat triphalu, ani protiparaziticku kuru, ci ine. O to tazsie je pre mna preliecit telo, ked vela ucinnych netolerujem. Dakujem za pomoc.

Naposledy upravil: elisa (2015-12-31 13:49:51)



33

Re: Samento

Etanol nevyvolava histaminovu reakciu.
  A ked beries enzym Diamin oxidase(Daosin) aj histaminova tolerancia  prestane byt problem. Mozno sa ti zidu aj ine enzymy, ako napr pancreatin, ked mas problemy s hromadou jedal a dopnkov.



34

Re: Samento

Ahoj RNG, vazne sa nemusim bat toho etanolu? Lebo alkoholu nemozem ani kvapku... yikes ...aj sa uz niekedy bojim testovat, lebo ja to mam s tym histaminom dost nanic hmm... snazim sa brat enzymy, no DAOSIN u mna je pase, mne absolutne nefunguje, mozno niekomu to zabera, ale pre mna zbytocne vyhodene peniaze, aj dnes som mala 2 po dlhom case, lebo som si spomenula, ze tu mam este zabudnute a zle mi bolo mozno este viac, ako ked som ho nebrala.

Este som sa chcela spytat, ze v poslednom case, co beriem rozne doplnky, tak sa mi vytvorili asi 3-4 hrcky rozne po tele, trochu mam z toho obavy, ze preco tak zrazu? Brala som hlavne selen, entericky obaleny pancreatin, DIM, quercetin, NAC, ester C, lecitin, aloe vera, vlakniny, probiotika a doplnky na oci, plus si kvapem kvapky do oci z koloidneho striebra.
No a este MSM do vody, avsak, co je zvlastne, ze prave ako som ho zacala brat, opat ma rozboleli klby, co ma uz asi 2-3 roky neboleli.

Zacinam sa uz citit ako kripel big_smile...no dole vodou to so mnou ide hlavne tento posledny rok, co mam tu intoleranciu, casto neviem, ci mi toto vsetko sposobuje ona, alebo co mi uz je.

Na Vianoce som Vam pisala mail, ale neviem, ci ste si precitali, tak este aj sem. Dufam, ze ste mali krasne a pohodove sviatky a stastny novy rok 2016 Vam prajem smile.



35

Re: Samento

Rozne alergie a intolerancie su najma z dlhotrvajuceho zamorenia tela pre nedostatok cistiacich enzymov. Neabudaj na jod a selen, lebo tie sa tiez podielaju na vyrobe enzymov v tele. Odporucam nieln pancreatin, ale aj zmesi roznych fungalnych bakterialnych a ovocnych enzymov, ako napr tento
http://eu.iherb.com/Doctor-s-Best-Best- … ie-Caps/12
Vseobecne za mnohe prpblemy sop zamorenim su zodpovedne lepok  a mlieko. Odporucam ti vynechat na cas lepok, a potom na cas mlieko.
A precistit si pecen protokolom dr Berksona, kedze mnozstvo enzymov sa vytvara v peceni a ked je tato zamorena, tak mas vytvorenych ovela menej enzymov. A pritom treba brat rozne mikrovlakniny, ktore tak isto cistia a odmoruju telo. Bolesti klbov nie su z intolerancie, je to zo zapalov, kde sa mozu podielat na nich mykoplazmy, virusy, L-formy, boreliozy a chlamidie.



36

Re: Samento

dakujem krasne :-*, viem, mas pravdu, ja si uvedomujem, ze mi ta intolerancia prepukla zo zamorenia tela, lebo niecim som sa nakazila uz vtedy pred rokmi, co som chodila s byvalym a teraz mi uz telo vypovedalo z toho a prejavilo sa to v intolerancii... preto by som sa chcela preliecit okrem intolerancie najma zo vsetkych moznych pricin, ktore mi to mozu sposobovat, skoda, ze neviem, co to vlastne mam...ale opat sa tesim z Tvojich cennych rad smile... selen beriem, len ten jod sa bojim, lebo je na zozname rizikovych pri HIT. Lepok skusim este viac obmedzit, ako ho uz obmedzujem a mliecne takmer nejem, takze to bude v pohode nejest to nateraz vobec smile.
Inak protokol berksona som uz absolvovala 3 tyzdne, no neviem, ci to bolo teda u mna dostacujuce. Ak mi to nahodou pomohlo, ako skoro by sa mi to citelnejsie prejavilo na zdravi? Lebo zatial som na tom rovnako, tak neviem, ci ten protokom mam brat az kym nepocitim zlepsenie, lebo pecen by mala prave tvorit DAO, takze na nu som isla ako na prvu, urcite ju mam zamorenu, to som si ista, kedze za tie roky, co som uz nakazena iste dostala zabrat.
Mikrovlakniny, co odmoruju beriem...citrusove modifikovane pektiny smile.
Tipujem, ze mozno to budu nejake mykoplazmy alebo tie L-formy... A este som sa chcela spytat, ci nemozu tie klby puchnut aj z candidy? Z toxinov, co vyplavuje do tela?

Naposledy upravil: elisa (2016-01-01 00:44:44)



37

Re: Samento

Jod je potrebny kazdemu a docasne moze sposobovat reakciu v tele, ked sa telo cisti.
Candida albicans  je neurotoxocka a karcingenna, Neviem, ze by napadala klby. 
Sylimarin mozes brat aj dlhodobo, nielen 3 tyzdne 3 tyzdne su na bezne odmorovanie, regeneracia trva ale dlhsie
.Klby mozu puchnut aj napr z privela homocysteinu v tele, co sa znizuje branim vitaminov B-6, B-9 a B-12(pod jaqzyk)
Moze to byt az ukladania kyseliny mocovej  v tele, na co pomoze alkalizacia napr KHCO3 (kalinat, prostriedok na odkyslovanie vin) Moze to byt dokonca aj z nedostatku boru v tele, na co pomoze brat borax, 100 mg denne plus.

Naposledy upravil: RNG (2016-01-03 00:16:13)