1

Téma: potravinové doplnky

RNG
ďakujem za radu poradili by ste mi aj konkrétny prípravok
pre dcérku na rast



2

Re: potravinové doplnky

L-DOPA, 250 mg, mozes ho dostat napr z
http://www.cognitivenutrition.com/en/l- … sules.html
alebo inych zdrojov.



3

Re: potravinové doplnky

Zdravim RNG, nechcem zakladat novu temu, preto pisem sem. Chcela by som sa opytat na ucinky uzivania cajov. Viem ze maju slabsie ucinky ako napr. kapsule s vytazkami. Ale nasla som jednu dobru zasielkovu spolocnost s bylinami na SK. Radite pit odvar z korenov zihlavy. Kedze sa mi stale aj vo veku po 30-ke robia akne, hlavne v obdobi menzesu, skusam kadeco. Hlavne som sa chcela opytat ci su caje ucinne ? Maju tam napriklad aj astragalus, aj sarsaparilla, co radite pri problemoch s kozou.



4

Re: potravinové doplnky

Nuz hoci bezne caje maju kolisajuce mnozstva ucinnych latok, predsa tie ucinne latky maju a tak su lepsie, ako nic.
Ale osobne uprednostnujem alebo standardizovane byliny(tj byliny so zarucenym presnym obsahom ucinnych latok) alebo vytazky z nich. Akne sa robia pri zamoreni tela(telo sa snazi vyhodit cez kozu a mazove kanaliky sa zapchaju skodlivymi znicenymi olejami=tuhnucimi alebo vysychavymi, tak sme to kedysi klasifikovali) a pri tom to hodne zhorsuje zvysene mnozstvo hormonu DHT.
Takze pristup je nezamorovat si telo poskodenymi olejami, jest len panenske a teda sa vlastne vyhybat vsetkym priemyselne pripravenym potravinam, co ich obsahuju a
znizovat si hladinu DHT (zinok, korene zo zihlavy, rozne zdroje rastlinnych  sterolov)
A tiez brat rozne uzitocne na regeneraciu koze a antimikrobialne, lebo ked sa aj vytvori podkozn hrcka, este nemusi hnisat a zapalit sa



5

Re: potravinové doplnky

Kde na Slovensku si môžem objednať tento produkt? http://www.swansonvitamins.com/SWU293/ItemDetail



6

Re: potravinové doplnky

Zialbohu, Swanson nema zatial na slovensku obchody, jedine ako mozes objednat jeho produkty je cez internet
Aj ja objednavam mnohe katalogove doplnky a ine tovary cez internet uz dlhe roky, hoci zijem v USA, kde mnohe tie spolocnosti maju aj obchody, ale krajina je velka a za to ze niekde v Californii alebo inede su obchody, ja z okolia Chicaga tam predsa nepojdem nakupovat.
To je ako by Bratislavcan chcel nakupovat v Moskve....\

Globalizacia nam dovoli dostat tovary kdekolvek  z celeho sveta, takze sa mozeme dostat ku kvalitnejsim a lacnejsim produktom, zialbohu to funguje len cez internetove objednavky.
Musite sa naucit, ako objednavat s kredit kartou a mnohi sa musite naucit aspon trochu anglicky, lebo zialbohu znacna cast informacii na svete je pisana anglicky, bez ohladu na to, z ktorej krajiny pochadza.
Nakoniec aj v ramci Europskej unie je anglictina oficialny komunikacny jazyk. A ked nechcete zaostat, musite sa aspon ciastocne vediet anglicky dohovorit, pokial sa nechcete ucit hromady  cudzich jazykov



7

Re: potravinové doplnky

Platba kartou a Pay Pal mi nerobí problém, lebo veľa vecí som nakupoval cez e-bay a bolo OK. Teraz mám otvorenú aj stránku Swansonu, ale tam poznajú iba USA a Canadu.   Angličtina mi nerobí žiadny problém, ak niečo neviem tak moja manželka pracuje ako interpreter.



8

Re: potravinové doplnky

Je plno ludi, co zo Slovenska nakupuju zo Swansonvitamins.com
takze to zrejme nejak ide.
Ja neviem, lebo ja zijem v USA a ako sa objednava zo Slovenska to sa mozem dozvediet len tu na fore.
Ale boli tu spomenute aj ine spolocnosti, z ktorych si ludia objednavali rozne doplnky, bez vacsich problemov.
Ja mam rad Swansonvitamins.com  hlavne pre to, ze majitel, Lee Swanson je nadsenec pre potravinove doplnky a snazi sa ich co najskor uviest ako produkty na trh a to casto vo velmi silnych obsahoch a dobrych cenach. Spolupracuje s mnozstvom alternativnych lekarov, takze zaujima sa nielen o ekonomicku stranku doplnkov, ale aj o ich naozajstny klinicky ucinok.



9

Re: potravinové doplnky

Nasiel som aj ine stranky, co ponukaju Swanson, ale nemaju taký sortiment ako ich originalna stranka. Je vsak lepsie objednat si toho viac, lebo postovne sa potom vyplati skor. Ked mas take dobre skusenosti s ich produktami, nechcel si sa stat ich distributorom na Slovensko?



10

Re: potravinové doplnky

AHOJ PALKOALKO AK BY SI SA ROZHODOL NAHODOU OBJEDNAVAť SO SWANSONU TAK BY SOM SA MOHOL PRIDAť? TIEž BY SOM NIEčO CHCEL LEN JA SA V TOM ABSOLUTNE NEVYZNAM



11

Re: potravinové doplnky

Ja som mal obchody na Slovensku, ale pre financne  straty, personalne problemy a byrokraciu som ich bol nuteny zavriet.
Mal som tam produkty najma z NBTY(puritan's pride a ine ich maloobchodne znacky) a tiez aj niektore zo Swansona a inych vyrobcov.
Zialbohu, musel som sa naucit na vlastnej kozi, ze ked das do ruk  vedenie inym a nemozes na nich osobne dozerat, je malo pravdepodobne, ze sa tomu podniku bude darit. Stare prislovie, ze "ked chces sediet na dvoch stolickach, mozes sa ocitnut na zemi".
Nepocuval som na viacero ludi, co pohoreli s podnikmi na Slovensku, musel som sa naucit na vlastnej skode, dokonca 2 krat.
Mudrejsi sa naucia na chybach druhych, hlupejsim nestaci ani, ked sa opalia jeden krat.....



12

Re: potravinové doplnky

Tak to mi je ľúto. Ja som už tiež raz zhorel, ale popol ešte tlel, tak som don ho dúchol....



13

Re: potravinové doplnky

dobry den, chcela by som sa vas opytat, aky mate podla vasich zdrojov nazor na kyselinu nikotinovu (ako vitamin) na znizovanie cholesterolu, znamy zacal uzivat liek TREDAPTIVE ktory obsahuje tuto kyselinu..dakujem



14

Re: potravinové doplnky

Tredaptive je prilis novy liek, takze ludia co ho beru hraju rolu pokusnych kralikov.
Inac jedna sa o kombinaciu vitaminu a syntetickej latky s hromadou uz dosial zistenych skodlivych ucinkov
http://www.medicalnewstoday.com/articles/115760.php

Cholesterol a triglyceridy sa daju znizit ovela jednoduchsie napr vytazkom z listov  cukrovej trstiny predavane pod menom Policosanol.

Inac tie vsetky teorie, ze zapchate cievy a srdcove choroby su sposobene len cholesterolom su zavadzajuce.
Za prve cholesterol sa na 80% vytvara v peceni z prebytocnych cukrov, najma fruktozy, ktory dnes pridavaju do vsetkeho ako lacne sladidlo.
Za druhe nanosy na cievach su zhruba
80% z tvrdnucich tukov(najma znicene rastlinne oleje)
15 % oxidovane LDL, tj "zle " cholesteroly a
5% mineralove usadeniny(kalcifikacia najma zo zapalov).

A zabudaju vysvetlit, ze na hladke neposkodene hladke  cievy sa tieto usadeniny nemozu usadit, len na povrchy zdrsnene najma produktom travenia, homocysteinom, ktoreho hladina sa da velmi lahko znizit doplnkom vitaminov B-6 B-9(kyselina listova) a B-12, kde sa telo metylacnym procesom zbavi homocysteinu a vystelky ciev sa regeneruju postupne na hladke, na ktore sa ani cholesterol, ani rozne lepkave tuky nevedia usadit

A tiez nikde nespominaju, ze bezne emulzifikatory ako lecitin a rozne lipazy a proteazy(enzymi) vedia tieto nanosy rozpustit, tj miesto neustaleho sa zapchavania ciev sa da proces obratrit a cievy cistit, bez ohladu na hladiny cholesterolu v krvi.
Tvrdnutie cholesterolov a tukov je z ich oxidacie, ktorej sa da zabranit branim dostatocneho mnozstva antioxidantov
Takze zaverom, dietou sa da menit obsah triglyceridov a lipoproteinov(cholesterolov) v krvi
Pomery roznych cholesterolov a hladina triglyceridov sa da znizit Policosanolom,
a uz usadene nanosy na cievach sa daju odstranit lecitinom, enzymami a chelaciou(mineralove nanosy sa daju chelovat=rozpustit)
Homocystein a jeho ucinky sa daju potlacit vitaminami B.

Teda to  vsetko sa da robit bez pouzitia chemikalii, len neskodnymi potravinovymi doplnkami, ktore sa daju brat hoci aj cely zivot bez skodlivych nasledkov.

Co sa tyka nikotinickej kyseliny (forma B-3, niacin) najlepsie tolerovatelna forma a najucinnejsia na rozne problemy, vcitane cholesterolov je inositol hexaniacinate, uzitocna aj na srdce, pecen, dilataciu ciev(zlepsena cirkulacia, na  intermittent claudification), pri cukrovkach a podobne
Pozri napr  http://www.swansonvitamins.com/SWU081/ItemDetail?n=0
kde je velmi lacna na pouzitie v ucinnych davkach(500 mg)

Naposledy upravil: RNG (2010-05-20 08:51:03)



15

Re: potravinové doplnky

RNG,mozes mi prosim ta poradit, idem si objednat z USA draslik vo forme chelatu, nakolko doteraz roky uzivam u nas z lekarne kupovany dralikove tbl., ktore su synteticky viazane-v org.forme nemaju, tieto sa mi nevsrebavaju. No ako pozeram na stranke, skoro vsetky maju 99mg v jednet tbl. a tieto co uzivam doteraz maju az 1ooomg. To potom mam kolko uzivat z tej, co si objednam, Ci ked je v dobre viazanej forme staci mi jedna denne?
A este chcem vediet, ci si mam kupit rybi olej, alebo vit.D, ci je to jedno a to iste? Nie mi je to jasne.



16

Re: potravinové doplnky

RNG prosim Ta L-dopa sa moze uzivat na rast deti? Neberie sa takyto nejaky liek na parkinsona?



17

Re: potravinové doplnky

V lekarskej literature dosial koluje loz, ze draslik moze byt nebezpecny ako doplnok, ale kedze ho potrebujeme najviac zo vsetrkych mineralov(az 4000 mg denne) lebo telo nema ziadny mechanizmus na jeho zachovanie=recirkulaciu a v sucasnych polnohospodarskych produktoch pre vycerpanost pody je ho primalo, dobre je si ho doplnovat.
Osobne uprednostnujem pouzitie soli so znizenym obsahom sodika(toho mame privela v nasej priemyselne upravenej potrave)sm pridanum draslikom. KCl(chlorid draselny, potasium chloride) nahradi vyborne cast soli(NaCl), ma chut na nerozoznanie od soli NaCl



18

Re: potravinové doplnky

L DOPA nie je liek, ale vytazok z bobu, najma africkeho s obsahom az 2.5%(mucuna pruriens).
Liek sa nazyva Dopamin a je synteticky, pokial viem.
Obe zvysuju dopamin v mozgu, dopamin je jeden z neurotransmiterov a jeho nedostatok sposobuje rozne nervove problemy, od depresii az po Parkinsona. Ale vyssia hladina dopaminu zvysuje nepriamo aj vylucovanie rastoveho hormona hGH, takze pomaha k rastu a regeneracii.
Pochody v tele ludi su viacmenej tie iste, ci sa jedna o jednorocne dieta, alebo 60 rocneho, takze pri nedostatkoch a zdravotnych problemoch treba pouzivat tie iste prostriedky, len forma a davka musi byt prisposobena .



19

Re: potravinové doplnky

959touareg napísal(a):

RNG,mozes mi prosim ta poradit, idem si objednat z USA draslik vo forme chelatu, nakolko doteraz roky uzivam u nas z lekarne kupovany dralikove tbl., ktore su synteticky viazane-v org.forme nemaju, tieto sa mi nevsrebavaju. No ako pozeram na stranke, skoro vsetky maju 99mg v jednet tbl. a tieto co uzivam doteraz maju az 1ooomg. To potom mam kolko uzivat z tej, co si objednam, Ci ked je v dobre viazanej forme staci mi jedna denne?
A este chcem vediet, ci si mam kupit rybi olej, alebo vit.D, ci je to jedno a to iste? Nie mi je to jasne.

Ano, RNG, ja tu draslikovu sol uzivam v kuchyni uz 4 roky, no musim denne brat aj tbl., nakolko mam roky nizku hladinu draslika v krvi a akonahle tbl. neberiem, velmi mi klasne. Aj ked denne beriem, tak mam vzdy nizku hladinu.Nevedia najst pricinu, kde unika, mam uz vsetky vysetrenia urobene, a nic nenasli. Preto musim uzivat tie drasl. tbl. Chcem si vsak objednat v dobre vstreb. forme, mozno ze ta mi zvysi draslik v tele lepsie ako tieto tblt,ktore uzivam doteraz a ucinok nulovy. No ako som pisala, v tbl., ktore si chcem objednat je iba  99mg, tak kolko mi odporucas denne brat?

A este za ten vitamin D-to je to iste ako rybi olej? Co si mam objednat? Vit.D, ci rybi olej?

Naposledy upravil: 959touareg (2010-06-09 09:44:23)



20

Re: potravinové doplnky

Rybaci olej obsahuje trochu D-3 ale hlavne ho treba brat ako zdroj potrebnych uzkoprofilovych omega 3 kyselin  pre telo(EPA a DHA) a zaroven na zlepsenie cirkulacie.
Odporucam ale podla novsich poznatkov brat aj extra vitamin D-3, lebo je celkove treba dost velka davka pre optimalne hladiny v tele a nie kazdy a vzdy si ho vie vytvorit.
Takze odpoved je brat  oboje.



21

Re: potravinové doplnky

aHOJ DNES MI DOšIEL KOKOSAK , A CHCEL BY SOM SA TA SPYTAť AKO SA DA NA VšETKO VYUžIť, CHCEL BY SOM SI NATIERAť STYM PLEť, TELO, A DALEJ AKO PREVENCIU RANO ZA LYžICU .....TAK MôžE BYť? POMAHA AJ VNUTORNE UžIVANIE NA PLEť A AKNE?



22

Re: potravinové doplnky

Niekedy su acne spojene s plesnovymi a kvasnymi infekciami v tele a kokosak obsahuje protikandidove zlozky. Takze pomaha aj zvnutra, nielen z vonka.
Inac vyse miliardy ludi na svete ho pouziva na varenie, aj moja zena pouziva zmes kokosaku a olivoveho oleja(oba panenske)



23

Re: potravinové doplnky

Zdravim RNG, mam dotaz ci sa moze striekat quercitin aj do oci ? kedze je to ucinny protizapalovy doplnok, neviem ci by som to mohla zamiesat napr. s destilovanou vodou a striekat do oci, lebo mam silne zapalene oci.



24

Re: potravinové doplnky

Neodporucam quercitin do oci priamo. Za prve nie je prakticky vobec rozpustny vo vode a inac je to drazdidlo do oci, aspon tak vedu v materialovych hazardnych tabulkach na dihydrat(s dvoma vodami) quercitinu
http://services.georgiasouthern.edu/ess … ydrate.pdf

Do oci odporucam koloidnu striebornu vodu a roztok citricidalu.
Ocny zapal je sposobeny obvykle mikrobami a tie treba znicit niecim antimikrobialnym, cim sa zaroven odstrani aj zapal, ked sa toxiny z mikrobov odmyju slzami.



25

Re: potravinové doplnky

RNG, chcem sa opytat ci oreganovy olej ovplyvnuje niejak ucinok antikoncepcie? niekde som tusim citala ze prekrvuje trocha maternicu alebo nieco take. Tak, ze ci to neoslabuje ucinok antikoncepcie aj nahodou? Dakujem



26

Re: potravinové doplnky

Oreganovy olej niektori lekari neodporucaju pouzivat v tehotenstve, lebo udajne zvysuje moznost potratu.
Ale ziadne fakticke vyskumy som na to nevidel v literature. Napriek tomu by som to respektoval pravdepodobne.



27

Re: potravinové doplnky

Ahoj RNG!
nechcem zakladat novu temu, lebo moja otazka sa tyka jodu o ktorom si uz vela popisal. snazila som sa v Tvojich odpovediach najst davkovanie Lugolu. Ja mam totiz doma Lugol a neviem v akej davke  a ako si ho mam davat na kozu. doteraz uzivam 1-2 kvapky denne oralne. skusila som si ho dat na kozu-kvapka mi ju popalila, ale vstrebala sa do hodiny (doteraz mam flak po popalenej kozi). Uzivam aj C-vit v praskovej forme -ascorbat Ca a uzivam to naraz. nie som si ista, ci ten jod C-ckom nedeaktivujem, lebo ked ho kvapnem do ceckoveho roztoku strati farbu a zapach, ktory je pre lugol typicky.
budem ti vdacna za odpoved. Ak je vhodnejsia jodova tinktura, dam si ju vyrobit kamatke chemicke. len sa pre tento pripad chcem ubezpecit- 2% jodu+2,5% KJ v 50% alkohole-bude to spravne?
Uz dlho si citam Tvoje rady aj prispevky a som Ti vdacna za nezistnost a ochotu s akou rozdavas rady.
prajem ti pekny den!



28

Re: potravinové doplnky

Lugol moze mat rozne mnozstva jodu, az do 7%. Neviem , aku mas ty koncentraciu a co ineho v tom roztoku lugolu..
Okrem toho su ludia, ktori su citlivejsi na jod a ti musia pouzivat nizsie koncentracie.
Ja pouzivam 2% koncentraciu jodu uz roky bez akychkolvek reakcii pod pazuchou, kde je koza asi najcitlivejsia. A rozotriem si to dost dobre lebo flak je nie tmavohnedy, ale svetlozlty.
Inac vsetky tie roztoky jodu sa daju rozriedit na polovicu alebo stvrtinu, ak mas na jod telo precitlivene.

Jod je halogen, tj velmi reaktivny a samozrejme reaguje aj s kyselinou askorbovou. Dokonca jedna metoda na meranie koncentracie kyseliny askorbovej prave pouziva tuto reakciu jodu. Samozrejme tym sa deaktivuje do znacnej miery, lebo nie je schopny potom vytvarat tak lahko ine zluceniny jodu v tele, ktore telo potrebuje.



29

Re: potravinové doplnky

Dakujem! kedze neviem presnu koncentraciu jodu v lugole, radsej si zadovazim tinkturu. klasicky lugol by mal byt 5g jodu+10g KJ+85ml destilovanej vody. ale ci mam taky neviem. ked sa na to tak pozeram-bude to asi vyssia koncentracia ako tinktura. Potvrdil si mi aj moje podozrenie, ze s C-ckom to neuzivat.
skusim davat 3kvapky do vody a potom na kozu raz za tyzden - kym sa dostanem k tinkture



30

Re: potravinové doplnky

Mozes si taky povodny klasicky lugol rozriedit 1:1 a pouzit 10 kvapiek na kozu, dobre rozotriet,  alebo dokonca 1:2 a pouzit 15 kvapiek na kozu.



31

Re: potravinové doplnky

Prosím Ta obsah červenej repy v tomto výrobku je vhodná denná dávka? http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Aloe- … ode=LUD585

Dakujem



32

Re: potravinové doplnky

Neviem, ci cvikla v tomto vyrobku je za mrazu susena, lebo len tak si zachova svoje enzymy. Ale aj tak by som tento konkretny vyrobok nekupoval, lebo aloe je cenne prave pre svoje vzacne cukry a nie latex, ktory moze vyvolat hnacky u niektorych ludi, Neviem, aku ma v tele uzitocnost.
Latex je totiz prave latka, ktorej sa pri vyrobe aloe gel snazi vyhnut tym, ze sa odreze(fileting) zelena cast supky, ktora tento latex obsahuje(zlte kvapocky vyvierajuce na cerstvom reze aloe listu/lodyhy)
"Skodliva" latka v tom latexe je aloin, ale zas niektori lekari tvrdia, ze na niektore zdravotne problemy je prave aloin ucinny.
V kazdom pripade, ja stojim za zasadou, ze vhodne potravinove doplnky nemaju mat ziadne skodlive nasledky a aloin do tej definicie nepatri, lebo sposobuje hnacky a straty elektrolytov, najma sodika a draslika. Je hromada inych neskodnych doplnkov, ktore riesia rozne zdravotne problemy, netreba pouzivat prave take prirodne latky, na ktore telo nereaguje dobre.
Inac aloin je v USA na liste zakazanych/neodporucenych od roku 2003 (FDA list) a tento doplnok ho zrejme ma primalo na to, aby ho zakazali, naviac vyrobca odporuca pre istotu len jednu kapsulu denne, aby sa vyhol co najviac moznym hnackam.



33

Re: potravinové doplnky

Rng jod v kapsuliach alebo tabletkach sa nemoze brat s vitaminom c naraz ? lebo sa vitamin c znici ? plati to aj ked si dam rano ovocie kde je prirodny vitamin C a nato si dam jod ?



34

Re: potravinové doplnky

Ak mas obavy ze ti jod bude reagovat s vitaminom C( co je nepravdepodobne) daj medzi ne pauzu aspon par minuit. Za ten cas sa jod naviaze na rozne latky v tele a tak uz nemoze reagovat s vitaminom C.



35

Re: potravinové doplnky

Calcium (as Calcium Carbonate, Di-Calcium Malate, Calcium Ascorbate)   
Iodine (as Potassium Iodide)   
Magnesium (as Magnesium Chelate, Magnesium Oxide)   
Zinc (as Zinc Oxide)   
Selenium (as L-Selenomethionine, Sodium Selenite)   
Copper (as Copper Chelate)   
Manganese (as Manganese Chelate)   
Chromium (as Chromium Chelate)   
Molybdenum (as Molybdenum Chelate)   

rng ake su toto formy mineralov , dobre ? je forma napriklad magnesium glycinate chelated najlepsia ? tie vsetky formy su len klasicke , ci ten chlycinate u mineralov znamena ze na to je ta chelacia ?



36

Re: potravinové doplnky

Dobre formy az na calcium carbonate, lebo to je velmi slabo absorbovatelna forma. Tiez sodium selenite je zle absorbovatelny.
Je plno aminokyselin na ktore mozu byt rozne mineraly naviazane glycinaty a bisglycinaty patria medzi najlepsie na absorbciu a pouzitie v tele. Ale aj ine chelaty su dobre.