101

Re: Vitamín C

Himalajska sol
http://www.biodistributors.com.au/ProdInfFiles/hcs.php



102

Re: Vitamín C

Ako vidis, stopopvych tam nie je skoro nic, len trochu horcika, privela ortuti podla novych pravidiel a ziadny jod. Preto napr Cinska vlada dnes zakazuje pod trestom vazenia predavat tuto sol bez jodidovania. V Himalajach su totiz dediny, kde pouzivanim tejto soli bez jodu maju vyse 5% kretenizmu.
Inac zlozenie morskej vody najdes napr tu:
http://www.seafriends.org.nz/oceano/seawater.htm

Naposledy upravil: RNG (2011-08-24 19:29:00)



103

Re: Vitamín C

Dakujem zasa som sa niečo zaujimave dozvedel, takze zasa len vytahovanie penazi
ostanem pri morskej soli + KCL



104

Re: Vitamín C

OK



105

Re: Vitamín C

Ahoj RNG  chcem sa opytat ci doporucujes lipo spheric vitamin C, mas nejake skusenoti s proteolic enzymy ZYMESSENCE a novy VITALZYM  mali by to byt najsilnejsie cistiace enzymi na svete



106

Re: Vitamín C

lacná nerafinovaná morská soľ:

http://www.slnecnica.sk/produkt/morska- … vana-500g/



107

Re: Vitamín C

Zymesence ma nijak nevzrusila obsahom, hlavne pri tej vysokej cene(platis za meno doktora Wonga).
Da sa ovela lacnejsie nahradit inymi alebo zmesou inych. pozri na zlozenie
http://risingstarlc.com/zymessence.htm? … QAodlFxXbw
Osobne odporucam napr  na serrapeptazu  davky 3 x 40 000 jednotiek minimum a na proteazy aspon 100 tisic jednotiek, pri intenzivnom cisteni tela nad 200 tisic.
Na porovnanie pozri mnohozlozkovy Digest platinum a ine silne
http://www.swansonvitamins.com/NWF601/ItemDetail
http://www.swansonvitamins.com/DB096/ItemDetail



108

Re: Vitamín C

Zdravím RNG
Je to pravda že keď zmiešam vitamin C s niečim čo obsahuje flavonoidy (napr. cvikla, paradajka, šípky) tak sa vitamín C udrží v tele aj 6-8 hodín.
dakujem



109

Re: Vitamín C

Flavonidy definitivne zvysuju ucinnost vitaminu C v tele, ale presny mechanizmus mi je neznamy.
Polcas rozpadu kyseliny askorbovej v tele uvadzaju  1/2  az 1  hodina, podla roznych zdrojov.
Nakolko sa zvysi a ci sa zvysi pouzitim flavonoidov nemam ani sajnu ani zatial ziadna literatura sa o tom nezmienovala, tj z tych co ja citam.



110

Re: Vitamín C

Dakujem



111

Re: Vitamín C

OK



112

Re: Vitamín C

chcel by som sa spytat na rozdiel v ucinnosti v tychto Ceckach

http://www.iherb.com/American-Health-Es … /9937?at=0

http://www.iherb.com/Now-Foods-C-Comple … g/434?at=0

http://www.iherb.com/NutriBiotic-Sodium … 10178?at=0

viem ze na fore je najviac presadzovany ester c, ale je tam az taky velky rozdiel v ucinnosti ze sa oplati priplatit si? napriklad to C od nutribiotic je niekolkonasobne lacnejsie.



113

Re: Vitamín C

Ester C ma ovela dlhsi polcas zivota v tele, ako kyselina askorbova a rozne askorbaty.



114

Re: Vitamín C

Znici sa pridany vitamin C (askorbat) tepelnou upravou? Napr pri peceni kolaca?



115

Re: Vitamín C

Znici do znacnej miery.Len rychle upravy ho znicia menej. Inac sa nici aj obycajnou oxidaciou na vzduchu.



116

Re: Vitamín C

Mate niekto dlhodobe skusenosti s pitim napojov s kombinaciou s askorbatmi (napr.praskove c z dmka plus soda alebo kalinat).Pit medzi jedlami alebo inak? pijem prvy den takto vodu,ale mam pocit,ze to zatazuje travenie..
dik za postrehy



117

Re: Vitamín C

Kazdy mineralovy zdroj je alkalizujuci v svojom zmysle, tj znizuje obsah HCl v zaludku. A zaludok s malo kyselinami netravi poriadne a nastane tam kvasenie a hnitie.
Aj obycajna voda rozriedi kyseliny a tak sa travenie narusi. Preto treba pit az aspon 2 hodiny po jedle, ked je vsetko v zaludku uz dobre natravene, znicene mikroby , ktore tam prisli na potravinach, najma na surovych.



118

Re: Vitamín C

vcera som to riadne prehnala s ceckom, dala som si do vody asi 15 g zmesi sody s ceckom a bolo mi uplne zle cely den. niektori tento problem riesia vraj aj tak,ze to balia do kapsli a tie sa uvolnuju az potom.pytala som sa v lekarni,vraj maju nulky, tak uvidim za aku cenu mi ich predaju.



119

Re: Vitamín C

oriešok 72, ak máš problémy s askorbatom, určite by som to riešila podávaním vitaminu C vo forme Ester C s bioflavidmi 500mg  v kapsulovej forme, nie tabletovej aj keď tie vyjdu o niečo menej, sypané C používam do vlažného čaju dám asi na 1,5 l malu nekopčatu lyžičku aj menej a pol citrona a trošku medu, to môže popíjať celá rodina. Cez den určite nepoužívam Kalinat ani sodu bic. iba 2 hod pred ranajkami alebo ak treba na noc, ale ako sa mi upravilo PH stačí ráno. Veľa ľudí má problém pri pití sypaného C, ale aj ked ho neutralizuješ, ťažko určiť správny pomer, Ester C je aj myslím ale 8x účinnejšie aj veľmi šetrné k žaludku, vhodé piť aj so stravou aj na lačno, nerobí problém. Za vyskušanie to určite stojí, ako pijeme Ester C, aj keď je v okoli veľa chorých, my zatial nie a to už sa nám darí asi 3 roky:))



120

Re: Vitamín C

Ak tomu dobre rozumiem, tak soda alebo kalinat pouzivas na upravu ph samostatne, predtym ako ranajkujes,aby si si nepokazila proces travenia...



121

Re: Vitamín C

Otazka pre rng :Je vhodne uzivat tobolky plnene kys.askorbovou a sodou v pomere 2:1 pri jedle, alebo radsej medzi jedlami na prazdny zaludok.



122

Re: Vitamín C

Neodporucam taku kombinaciu v tobolkach, To treba zmiesata zaliat vodou a nechat vysumiet, Inac ta to nafukne ako balon.



123

Re: Vitamín C

RNG:
a co hovorite na 'time released vitamin c'? nejako sa to tu nespomina. Je lepsie kupovat vitamin C s pozvolnym uvolnovanim, alebo je to len marketingova finta?



124

Re: Vitamín C

Pozvolne uvolnoivanie dosahuju zabudovanim do roznych e-ciek, ktore nase telo nepotrebuje. Niektore su dokonca skodlive.A niektore zase niekoho zaludok nevie poriadne rozpustit a vijdu z neho stolicou.



125

Re: Vitamín C

z toho co som tu precital mi vyplyva, ze pri naznaku choroby (nieco na nas lezie) je dobre si davat klasicke C-cko kazdu hodinu. Ale ake C-ecko a v akych mnozstvach pouzivat ako prevenciu? S pozvolnym uvolnim nie, tam su e-cka.



126

Re: Vitamín C

Nuz pri podozreni virqalnej infekcie 1 gram esteru C kazdu hodinu je velmi ucinna zbran. To potlaci virus do 48 hodin, Brat sa musi aj v noci, ked spis 3 hodiny, potom zober 3 gramy naraz, lebo musis udrzovat vysoku hladinu esteru C v krvi.
Kyselina askorbova je menej vhodna, pretoze je kysla a sposobuje v tak velkych davkach hnacky, naviac jej polcas trvania v tele je len 1/2 hodiny, nie ako esteru C, viac hodin.



127

Re: Vitamín C

cize formu Ester je vhodne brat aj ako prevenciu? V akych davkach za den? Staci 1g?



128

Re: Vitamín C

Nuz Linus Pauling odporucal kazdemu brat 3 gramy plus denne, ale to este nebol na trhu tato ovela dlhsie trvajuca v tele forma. Ja beriem 2-3 gramy esteru C s Bioflavonidmi, ktore zvysuju ucinok vitaminu C, ked nezabudnem.
Nie som priam poriadny v tom, ale dakedy mam tych pilul privela , napr teraz ked ma chytil kasel a zaludok znesie len tolko....Alebo privela roboty a zabudnem na to...



129

Re: Vitamín C

RNG a popri brani Esteru C odporucas brat aj askorbat? Nemyslim pri viralnych epidemiach ale pri prevencii. Tusim si niekde pisal ze si davas C v prasku do vody, napoja a pijes to pocas dna?
otazka je ci bart aj Ester a aj askorbat. Ja beriem iba Ester a neviem ci to staci.



130

Re: Vitamín C

Ester C je len forma askorbatu vapenateho
Ja si davam kyselinu askorbovu do drinkov a jediel ako kyslidlo, vo vareni miesto octov.



131

Re: Vitamín C

Niekde som tu citala (zial to neviem uz najst), ze askorbat vapenaty nie je pre telo prirodzeny a ze preto je dobre pre istotu brat aj obycajnu kyselniu askorbovu. Neviem ci som to dobre pochopila.
Ja beriem len Ester C a zlakla som sa ci nerobim nieco zle. Staci ak budem brat ten ester? Denne 3g rozdelene do 6 davok (6x500mg).



132

Re: Vitamín C

Nuz samozrejme pre telo nemoze byt ester C prirodzeny, ked je to umelo vyrobena molekula, patentovana.
Ale drzi sa v tele vyse 5 x tak dlho, ako kyselina askorbova,rozpadne sa na kyselinu askorbovu skor ci neskor,  nema ziadne skodlive ucinky a zaroven je zdrojom trochu vapnika vo forme dobre absorbovatelnej pre telo. Takze nevidim na tom nic zleho, rozhodne nie skodliveho, lebo inac by to nemohli predavat ako potravinovy doplnok. Takze ziadne strachy



133

Re: Vitamín C

Dobre, dakujem.

Uz ked pocujem slovo umely, alebo neprirodzeny tak sa zlaknem :-)Ale uz ok.



134

Re: Vitamín C

Mas dovod!. Ale v pripade vitaminu C ktory sa dnes umelo
(tj enzymatickymi premenami, kde enzymi su tazene z roznych prirodnych zdrojov, najma kvasenia a fungalnych)
vyroba je kvalita bioidenticka, tj neda sa nijak rozoznat od prirodneho, ani chemicky, ani biologicky v tele.



135

Re: Vitamín C

Askorbat vapenaty je vhodna forma c-čka? Mam možnosť to zohnať v dobrej cene, potravinarska kvalita.



136

Re: Vitamín C

Samozrejme su vsetky askorbaty potravinarskej kvality vhodne. Naciac askorbat vapenaty a horecnaty ti pridaju do tela extra vapnik a horcik v dobrej forme na absorbciu a pripadne aj zabudovanie do kosti



137

Re: Vitamín C

Je možné neutralizovať kyselinu ascorbovu pridánim chloridu draselného? Ten by mal byť tiež zásaditý, že?



138

Re: Vitamín C

Chlorid draselny nie je zasadity, ale neutralny. Kyselina chlorovodikova je ovela silnejsia, ako askorbova, tj nepusti draslik na to aby sa zlucil s kyselinou askorbovou.
Na neutralizaciu kyseliny askorbovej musis teda pouzivat soli slabsich kyselin, ako je askorbova, napr uhlicitany a kysle uhlicitany, najviac odporucam KHCO3, prostriedok na odkyslovanie vin, predavany na Slovensku pod menom napr Kalinat.



139

Re: Vitamín C

Ahoj RNG. Chcem sa ta opytat ci je rozumne si pripravovat askorbat draselny rozpusteny vo vode na dlhsiu dobu. Dajme tomu 100ml vody 20gramov vitaminu C a 10gramov kalinatu. Potom striekackou pridat do vody cca 20ml (co je zhruba 3-4gramy askorbanu) a popijat  pocas dna. Tento rozrtok mi vydrzi 5 dni.
Neskazi sa roztok po urcitej dobe?
No a este sa chcem opytat, niekde som sa docital ze pri priprave neutralneho askorbanu treba vo vode najprv rozpustit vitamin C a potom do neho pomaly pridavat zasadu pretoze pri rychlej reakcii sa moze vitamin C otocit z ucinej L formy na neucinny D formu.... Co na to hovoris?
Dakujem



140

Re: Vitamín C

Nuz vo vodnom roztoku to oxiduje podstatne rychlejsie, neviem ale nakolko.
Viacere literatury tvrdia, ze v roztoku sa vytvara po case D forma, az konecne skoncis s 50% L a 50% D formy. Neviem, nakolko je to overene, ale pozri napr tu
http://www.xpressnet.com/bhealthy/vitaminc.html
D forma sa v prirode udajne nenachadza(tiez nepotvrdene, kedze tvrdia, ze v ovocnych stavach sa L forma po rozmrazeni meni ciastocne na D formu?...) je tiez antioxidant, ale pre telo podstatner menej pouzitelna do roznych enzymatickych procesov.
Takze celkove si vyrabat roztok vitaminu C na dlhsi cas (askorbickej kyseliny alebo askorbatov roznych druhov ) nie je prilis dobra myslienka. A to zaroven potvrduje vseobecnu zasadu, ze  " niet nad cerstvost" a prirodne formy.

Naposledy upravil: RNG (2012-07-14 23:27:31)



141

Re: Vitamín C

Ok dakujem smile A mas nejake informacie tykajuce sa toho ze pri priprave neutralneho askorbanu treba vo vode najprv rozpustit vitamin C a potom do neho pomaly pridavat zasadu pretoze pri rychlej reakcii sa moze vitamin C otocit z ucinej L formy na neucinny D formu ?



142

Re: Vitamín C

Nic take som zatial necital v odbornej literature.
Najviac informativny bol uvedeny clanok, co som nasiel na internete, zialbohu internetove referencie nie su vobec spolahlive, na internete sa siri viac blbosti, poviedok, reklam a podobne ako serioznych informacii.

Naposledy upravil: RNG (2012-07-14 23:45:12)



143

Re: Vitamín C

Tento calcium ascorbat ma aku zivotnost v tele? Je neutralny?
http://www.iherb.com/Now-Foods-C-Comple … -227-g/434



144

Re: Vitamín C

Askorbaty, pokial nie su zdruzene do vacsich molekul(ako je napr ester C maju polcas zivota v tele asi 1/2 az 1 hodinu v krvnom obehu.Vsetky askorbasty tj soli kyseliny askorbovej su neutralne. Mierne kysla je ta ovocna zmes , co tam je pridana.



145

Re: Vitamín C

Chcem si dat do flase do vody na pitie niektore doplnky. Chcem si dat aj C-cko, tak sa chcem opytat ci podla teba vyhovuje tento ester:
http://www.iherb.com/American-Health-Es … 6-8-g/9937

A ak ano, ak chcem prijat za den 3g C, tak si do flase mam nasypat cca 5,5g prasku a popijat po cely den, bude to ucinne takto?



146

Re: Vitamín C

Ten isty pouzivam aj ja. Obsahujke aj cievy cistiace a spriznujuce bioflavonoidy.
Zmiesam si ho z vlakninami, ako glucomanan, inulin, arabinogalaktan, pridam aj MSM a to popijam cely den. Pridavam si do toho aj nesladene ovocne koncentraty, potrebujem antioxidanty ale nie cukor, ako cukrovkar typu DM2



147

Re: Vitamín C

ahoj RNG, prosim, je pravda, ze vitamin C nie je vhodne uzivat spolu s jedlom, ktore obsahuje tuky ? vraj je to rakovinotvorne pre zaludok ? a este mam otazku, pozeral som Linus Pauling Institute, kde vraveli, ze nie je dokazane, ze ina forma vit C ako napr ester C by bola ucinnejsia ako askorbat...ďakujem smile



148

Re: Vitamín C

Institut Linusa Paulinga hned po jeho smrti bol okamzite okupovani ludmi, co sa snazia jeho odkaz co najskor znicit, Takze su spravy odtial uplne falosne, zialbohu.Su to spiny.

Na ester C su patentove listiny,,kde je jasne dokazane, ze vacsia molekula esteru C ma zivotnost  krvi vyse patnasobok kyseliny askorbovej alebo askorbatov.
Co sa tyka tukovej formy, askorbyl palmitatu, najma podavany transdermalne, v kremoch, jeho zivotnost v tukovych podkoznych vrstvach je este radove vyssia. Cez zaludok zialbohu prejde z esteru C len cast, a z jeho palmitatu este menej, lebo zaludocne kyseliny ich rozlozia.
Zatial nikto nevyraba ester C v enterickych kapsuliach, zialbohu, co by bolo plus, najma co sa tyka eser C palmitatu, tj vitaminu "krasy", na kozu.



149

Re: Vitamín C

http://www.zdrava-rodina.cz/med/med0702/med0731.html

Ak tomu dobre rozumiem tak po dobrej porcii "knedlo, vepřo, zelo" si treba okrem pivka dať aj par gramov vitamínu C.



150

Re: Vitamín C

Nuz to je uplne jasne z tohoto vyskumu. Ale vitamin C ma v tele aj ine uzitocne ulohy, nie len vo spojeni s vasodilataciou a zrazanlivostou krvi