1

Téma: hrčky

dobrý den pán RNG,
chcela by som sa spýtať čo by ste poradili na podkožné hrčky, mám ich v oblasti krížov, nebolia, taktiež mám problémy s uzlinkami, nahmatám si ich všade, jednu mám aj na prsníku, čítala som že je dobré doplniť si enzými, kúpila som si tieto:
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best … amp;ic=109

sú vhodné? a ak áno aké je tam dávkovanie. ďalej neviem či to súvisí ale mávam bolesti pod pazuchami ,krvácajú mi dasná,mám suché pery... tieto príznaky som si vyhladala na nete, mám ich aj viac a pravdepodobne sa jedná o oslabenú slezinu, viete mi poradiť niečo na jej očistu? dakujem pekne.



2

Re: hrčky

Menovany enzym je na zlepsenie travenia, ked ho beries s jedlom, , bez jedla je na cistenie tela.

Hrcky mozu byt len tukove  hrcky, na co by som odporucal lecitin a lipazu. Dobry silny zdroj lipazy je napr entericky chraneny pankreatin, ako napr tento
http://www.iherb.com/Solgar-Pancreatin- … l&ic=1
kde mas na kazdu tabletku az 15 000 jednotiek lipazy.
Dalsie priznaky sa nezdaju velmi spojene, ale moze to byt tiez dosledok zamorenia. Takze odmorovanie ti moze pomoct s nimi.
Krvacanie dasien je najpravdepodobnejsie zo slej ustnej flory. Odporucam pouzivat ustne probiotika(oral probiotic). Suche pery mozu byt ciste z toho, ze je zima a v bytoch a pracoviskach je mimoriadne sucho.

Napuchnute uzlinky znamenaju ze mas nejaku nakazu v tele, takze by si mala pouzivat nieco antimikrobialne. Ale neviem ti poradit nic konkretne, lebo na to by som musel vediet , o aku nakazu sa jedna. Ci je to bakteria, ci kvasna alebo plesnova infekcia a lebo viralna a podobne.
Jedine, ze by si vyskusala vsetko, tak ako to robim ja, od extraktu z olivovych listov, cez roztok citricidalu, berberine, oreganovy olej az po extrakty ako burbur, samento, coumanda, banderol, co su novsie veci na trhu a ucinne su najma na nakazy, co lekari vobec nediagnozuju ako biofilmy L-formy a mykoplazmy.
Samozrejme odporucam aj zakladne ako selen, zinok, jad vitaminy C E D-3, mikrovlakniny a nasadit si kvalitne probiotika, ktore po rozmnozeni nam daju az 70% vsetkych obrannych latok, tj viac, nez si same telo vie vytvorit bez nich.



3

Re: hrčky

užívam exktrakt z olivových listov aj oregánový olej, aj vitamíny C.E.selen, D3,jod aj B-comlex.. Neviem či su to tukové, bola som u doktorky, nepovedala na to nič..na zatlačenie nebolia, ale uvedomila som si že mám občas takú tupú, no niekedy pálivu bolesť v tej oblasti, ale ked si ich nahmatám  tak nebolia, zistila som že ich mám aj na druhej strane, no v menšom počte aj veľkosti, počas tehotenstiev ma kríže nebolievali, až potom ked som kojila a neustále sa sklánala k deťom.  Skúsim nasadiť ten lecitín a probiotiká. Krvný obraz mám ok. Rada by som vedela ako dávkovať ten lecitin. Dakujem pekne.



4

Re: hrčky

ešte sa chcem spýtať na dávkovanie enzýmu:
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best … amp;ic=109

objednaný mám aj tento:
http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … l&ic=6

Mám doma aj Graviolu, môžem ju pridať? a ak áno v akom množstve? dakujem.
http://www.iherb.com/Now-Foods-Graviola … l&ic=1

Píšete že enzýmy na prázdny žalúdok, mohla by som si ich dávať v  čase ked popíjam ovocné alebo zeleninové šťavy, alebo aj tie sa rátajú za potravinu?



5

Re: hrčky

Oba enzymi su dost silne zmesy, takze s vacsim jedlom ja osobne z nich beriem 2 kapsule. Enzymi nie su jedlo, ale pomahaju rozkladat rozne zlozky jedla, alebo ked sa nespotrebuju na jedlo a absorbuju do krvi, pomahaju rozkladat rozne zhluky a zamorenia v tele. Zamorenia tela m ozu byt rozne, ale najma su to bielkovinne zhluky, tj ovocne stavy a zeleninove stavy , ktore su chudobne na bielkoviny a sami bohate na enzymy ich nijak nespotrebuju, tj nespotrebuju najma ich zlozku na bielkoviny, ani tuky(protease a lipase)

Graviola je sice  antimikrobialna, ale radim ju najma na rakoviny, lebo je pre rakovinne bunky znacne  citotoxicka.



6

Re: hrčky

takže som pochopila správne? ked ich(enzymi) užijem v čase ked popíjam len zeleninové alebo ovocné šťavy, vtedy idu do krvi a majú čistiaci účinok?
neviem či robím dobre, ked beriem 2 ráno na lačný žalúdok a 2 večer na lačný žalúdok?

Poradte prosím nejaký prírodný domáci detox tela na vyplavenie škodlivých látok, od januára by som chcela s tým začať..vlani som pila 3 týždne citronovo-cesnakovú kúru, počula som že je dobré denne si dávať lyžičku kurmumy a lyžičku škorice do nápoja alebo jedla..alebo ráno vypiť šťavu z pol citrona  v teplej vode.

A ešte otázočka je nejaká účinná náhrada za wobenzyn, vdaka!



7

Re: hrčky

wobenzyme je velmi stary a velmi slaby, ale za to velmi drahy. Uvedene enzymy su ovela silnejsie, napr wobenzyme ma len 200 mg pancreatinu a uvedeny z Now foods ma 2000 mg pancreatinu na kapsulu, tj desat krat tolko, ako wobenzyme.

Ak chces cistit intenzivne telo, ako to odporucam vsetkym,, co maju rakoviny, ber pancreatin chraneny proti zaludocnym kyselinam,. tj entericky ako napr tento, co ma v kazdej tabletke ekvivalent 3000 mg pancreatinu.
http://www.iherb.com/Solgar-Pancreatin- … l&ic=1
Rastlinne a fungalne enzymy nie su natolko citlive na kyseliny, ale su ovela drahsie, vid ten z Dr Best uvedeny

Nezabudaj aj na absorbcne cistenie, kde kazdemu dnes odporucam brat zmes mikrovlaknin a to cely zivot. Lebo cistenie criev a pecene nie je jednorazova zalezitost, ale kontinualna. Tak isto aj zivenie probiotik, ktore potrebuju mikrovlakniny, inac nam v crevach vyhynu a ich miesto zaujmu rozne ine, neuzitocne alebo aj skodlive kultury.

Naposledy upravil: RNG (2014-01-03 15:11:36)



8

Re: hrčky

enzými užívam ráno 2 na lačno a večer 2 na lačno.
na noc probiotika.
Poradíte mi z ihrebu dobré betaglukány?
a aký máte názor na tieto?
http://www.fitplus.sk/produkt/474.Beta_ … a_imunity-

vdaka smile



9

Re: hrčky

Vyzera to OK, az na to slovo Betaglukan COMPLEX, co moze zahrnovat aj ine latky, nie len betaglukany.
Ja osobne pouzivam tento obcas
http://www.iherb.com/Now-Foods-Beta-Glu … l&ic=1
kde je betaglukan jasne stanoveny a vyrobeny z kvasnic
alebo hribovy vytazok
http://www.swansonvitamins.com/swanson- … 0-veg-caps

Keby som ale nelutoval peniaze, kupoval by som len mikronizovane druhy, tj take, co sa velmi dobre vstrebavaju do krvi, poZri napr na
http://www.beta-glucan.info/beta_glucan_faq.htm
Ale kvasnicove, kedze sa jedna o velmi male castice su asi tiez rovnako dobre, bez prilis zvysenej ceny.
Povodne v 80tych rokoch mali s nimi Svedi velmi dobre uspechy, v davkach az 3 x 425 miligramov



10

Re: hrčky

takže tie enzymy môžem úžiť 2 krát po 2 kapsule na prázdny žalúdok v rámci čistenia tela?
ešte sa chcem spýtať či probiotiká a lactobacily sú to isté? ak nie, poradite nejaké dobré lactobacili z iherbu?(probiotika mám)
dakujem Velmi pekne.



11

Re: hrčky

Na cistenie tela treba pouzivat normalne enzymi na prazdny zaludok, alebo entericky kryte, ktore sa nerozpustia v zaludku a tam nespotrebuju.
Probiotika su siroky pojem, su to vsetky pre nas uziticne mikroby. lactobacily su len jedny z nich a nazyvaju sa tak pre to, ze vytvaraju kyselinu mliecnu/lactic acid z roznych materialov.
Mliecna kyselina je pre chod tela nevyhnutna a v crevach tiez zaroven podporuje spravnu mikrofloru.
Ja dostavam lactobacily najma z doma robeneho jogurtu, kde pouzivam nasadu /starter
http://www.iherb.com/Yogourmet-Freeze-D … l&ic=1
V 2 litrovej flasi, kde to zakvasam necham vzdy nas dne asi pol pohara a nalejem na to cerstve mlieko a posadim do tepleho kupela. Ta mi to pracuje aj pol roka, kym musim pouzit novu nasadu



12

Re: hrčky

http://www.iherb.com/Solgar-Pancreatin- … l&ic=1
aké je prosím dávkovanie na čistenie?
a správne som pochopila, je to vlastne enzým?
dakujem.



13

Re: hrčky

Nas vlastny pancreas vyraba rozne traviace enzymi, zmes ktorych sa nazyva pancreatin. Ten co predavaju je vlastne z prasiat alebo hovadzieho dobytka, ale zlozenim je dost podobny nasmu vlastnemu pancreatinu, takze si doplname, choho nas pancreas nevyrobi dostatok.
Nedostatky enzymov viaceri lekari davaju za pricinu nasim tepelnym  upravam jedla, kde tepelnym spracovanim enzymy v jedle znicime a niektore latky spravime dokonca  nestravitelnejsie, tj na ich rozlozenie potrebujeme viac enzymov, nez nase telo vyrobi.
Zober si napr vajce, ktore v surovom stave je tekute, tj da sa lahsie stravit, ale po uvareni je tvrde a teda ho je tazsie rozlozit. To uvadzam len na priklad, rozhodne nepropagujem , aby ludia jedli surove vajcia z dnesnych nakazenych masovych chovov, kde je bezne najst rozne skodlive bakterie, ako salmonely, e-coli a najma camphylobacter jejuni, ktory sa nachadzas  v surovom slepacom mase az na  v 65%  podla prieskumu obchodov v USA.



14

Re: hrčky

môžu sa: enzym pancreolan a betaglukany užívať spolu ráno na lačno?



15

Re: hrčky

Samozrejme ze sa mozu.
Ale osobne odporucam skor chemicky nedobabrany pancreatin, doplnok, ako farmaceuticky "upravovany" do formy  lieku pancreolan, kde je amylaza a proteaza potlacena a lipaza zvyraznena.



16

Re: hrčky

je to tento, čo ste uviedli vyššie?:

http://www.iherb.com/Solgar-Pancreatin- … l&ic=1



17

Re: hrčky

Uvedeny entericky pokryty pancreatin sa rozpusta az v crevach, tj nepomaha travit ale cisti telo. Na travenie sa musi pancreatin rozpustit uz v zaludku, kde prebieha v kyslom prostredi najma rozbijanie bielkovin a komplexnych sacharidov.
Tak tam odporucam na travenie enzym nechraneny entericky ako napr tento
http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … l&ic=6

Naposledy upravil: RNG (2014-01-07 17:51:59)



18

Re: hrčky

dakujem pekne smile



19

Re: hrčky

OK



20

Re: hrčky

Dobry den, aby som nemusela zalozit novu temu, a uz ked idem objednavat z iherbu nech to vyuzijem a objednam naraz,  chcem sa aj ja opytat na hrcky....

takisto to chcem pre niekoho, kto ma hrcky po tele a to teda dost, je lepsie najprv ocistit pecen alebo najprv skusit lecitin, npar 2PL naraz 2x do tyzdna a tento  enzym? http://www.iherb.com/Solgar-Pancreatin- … l&ic=1 , ale je potrebne aj zvlast lipazu, kedze v tomto produkte je aj lipaza?

kolko mg pankreatinu treba denne a kolkokrat denne, na lacno ci po jedle? a je vhodny ten co som dala v linku alebo aj iny? uz by som ss potom rozhodla podla mg a ceny...

Naposledy upravil: jana84 (2014-02-09 19:44:02)



21

Re: hrčky

Uvedeny silny Pancreratin zo Solgaru obsahuje kopu roznych cistiacich enzymov, vcitane lipazy. Kedze je entericky pokryty, nespotrebuje sa v zaludku na jedlo a tak sa ho do krvi dostane velka cast.
Odporucam brat 2 x 2 tablety s jedlom.
Lecitin odporucvam brat kazdemu aspon lyzicu(polievkovu) raz za tyzden  cely zivot, najma na cistenie ciev od tukovy a tukovobielkovinnych usadenin, ale tento cisti aj inde v tele tuky, najma v peceni je to dolezite, al je potrebna zivina pre mozog a sluzi aj ako neurotransmiter, tj zvysuje IQ.



22

Re: hrčky

a napadlo ma este nieco: mohli by byt prospesne a ucinne masti zo stranky jukl na hrcky?
napr tieto:
1. http://www.jukl.sk/uni-mast-uni-mast/d-70678/
2. http://www.jukl.sk/zlatobylova-mast-zla … t/d-70558/
3. http://www.jukl.sk/kiwi-mast-kiwi-mast/d-70544/
4. http://www.jukl.sk/uni-mast-so-svistom- … m/d-70679/

ja zlozenie vidim, aj popis, ale nic mi to nehovori, ci by to mohlo byt ucinne, co si myslite?
a taktiez ci uz su hrcky tukoveho charakteru alebo dosledkom zanesenia lymfy, to neviem,  na obidva priciny vzniku hrciek mal byt zaberat ten lecitin aj pancreatin?



23

Re: hrčky

Tukove hrvky v tele podobne aj ako ine utvary sa neriesia zvrchu ale zvnutra. Dane masti nepoznam, ja sa ale stranim pouzivat petrolejove produkty, ako napr vazelinu.
Ta mast so svistom ju neobsahuje, takze na to by som sa nechal pripadne nahovorit. Na ine nie,Ja si ale miesam svoje kremy sam pozri na
http://rng.nazory.eu/rubriky/p/prirodna-kozmetika
Na odburavanie hrciek tukoveho povodu je lecitin lipaza(tj panceratin) a miestne  teplo.



24

Re: hrčky

ok dakujem za nazor



25

Re: hrčky

OK



26

Re: hrčky

Dobrý večer pán RNG, chcela by som Vás poprosiť o radu pre známu, ktorá nahmatala hrčku za uškom svojej 5 ročnej dcérke. Pobehali lekárov, ževraj sú to zväčšené uzliny a lekárka tých hrčiek nahmatala viac. Povedala jej, že sa to stáva často a netreba sa ničoho obávať, pre istotu brali i krv na rozbor a výsledky boli OK. Pred pár dňami nahmatala hrčku za uškom aj svojej mladšej dcérke. Nie je fakt nebezpečné mať dlhodobo zväčšené uzliny za uškom u detí? Nie je potrebné s tým niečo robiť? Ďakujem za Vaše cenné rady.



27

Re: hrčky

To, ze lekarka nevie zistit, pre so mas zdurene uzliny je dost bezna zalezitost. Mnohe mikrovy v tele, najma virusy, plesne, kvasne infekcie, mykoplazmy,l-formy a biofilmu vedia diagnozovat len zriedka.
Ale na zdurenie lymfatickych uzlin musi byt vzdy pricina a tu je lepsie adresovat
Na hlave a krku su take zdurenia najma nasledky infekcii v prinosnych dutionach alebo strednom uchu.
Pozri na temu infekcie tiez na temu herpes, ako to adresovat.



28

Re: hrčky

Dobry den, dcere sa vytvoril na prste na nohe vyrastok. Neboli a nerastie. Najprv sme si mysleli, ze to bude tukovy vyrastok. Boli sme na vysetreni, kde nam povedali, ze to bude pravdepodobne cysta vytvorena z poskodeneho obalu schlachy. Mozem to skusit liecit ako tukovy vyrastok enzymami alebo co by ste mi doporucil?



29

Re: hrčky

Vsetky nefunkcne tkaniva sa daju odburat silnymi enzymami a jodom a selenom, co sa podielaju na vyrobe aj nasich enzymov.



30

Re: hrčky

Dobry den RNG,
prosim o radu pre 67-rocneho cloveka po mozgovej mrtvici, 4 roky. Na ramene mu rastie par rokov tukova hrca-velka cca 4-5 cm, zacala ho boliet posledne tyzdne. Po mrtvici uzival lieky najma na riedenie krvi, proti tvorbe zrazenin.. Minuly mesiac sa rozhodol vyhodit vsetky lieky, nic neuziva. Ani na vysoky tlak, min 160 mava pravidelne. Ktore pripravky by ste mi poradili na riesenie hrce?
Problem je, ze nechce nic uzivat, teda lieky. Denne si dava citron, cibulu, pije male dusky piva. Nakolko je ochrnuty na pravej strane, ruka aj noha, pohybuje sa len za pomoci palicky. Nerozozprava. Predtym pravidelne behaval...
Potrebovala by som len 1-2 ucinne pripravky, neviem ci je lepsie lipaza alebo lecitin, ktory je vraj dobry na mozgove procesy..
Dakujem za Vas cas. Pekny den.



31

Re: hrčky

Lecitin a enzymy na tuky=lipazy odpracu tozne tukove hrcky a nanosy tukov a tukovobilekovinnych latok(cholesteroly) na cievach
Predpokladam ze ma vysoko triglyceridy a cholesteroly, na to by mal brat aspon policosanol, 40 mg denne.
To je specialny cukrovy alkohol z listov cukrovej trstiny a ten upravuje/znizuje  tvorenie cholesterolov a triglyceridov/tukov v peceni.
Mal by brat aj 5000 IU vitaminu D-3 a 100 mikrogramov vitaminu K-2 a samozrejme minimum  2 x 2 kapsule nattokinazy na bezpecne riedenie krvi, rozbijanie krvnych zrazenin  co zaroven znizuje tlak.



32

Re: hrčky

Mozete prosim upresnit nasledovne doplnky, ktore som si dohladala?

Policosanol - od Solgar alebo NOW, pricom oba su 20 mg/kapsula? Ak ano, brat nasledne 2*2 kapsule?
http://www.iherb.com/Policosanol

Nattokinaza - v tejto 1 davka obsahuje 2000 FU - nasledne davkovat 2*2 kapsule
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best … ps/33?at=0

Pankreatin - http://www.iherb.com/Solgar-Pancreatin- … l&ic=1  - doporucujete tento, alebo iny?
Ak tento mozme nasadit 2*2 kapsule denne pred jedlom, alebo po jedle?

Na Slovensku su dostupne lecitiny v prasku od VEMICA - ktory odporucite prosim Vas? Ake davkovanie? Staci 1 cajova lyzicka /cca 2 g/ 1-2x denne, alebo to je prilis vela a staci 1/2 lyzicky na davku spolu s jedlom? Alebo 1 PL 1* tyzdenne postacuje?
http://www.vemica.eu/eshop/lecitiny/sln … n-v-prasku
http://www.vemica.eu/eshop/lecitiny/soj … n-v-prasku

Otazka : Lecitin mozem davat aj detom /9 a 11r/ - postacuje 1*tyzdenne / 1 CL alebo 1 PL? Radsej slnecnicovy?

RNG dakujem za Vase odpovede. Pekny den.



33

Re: hrčky

Petrka na znackach nezalezi , len na mnozstvach ucinnych latok. Policosanolu odporucam 40 mg na den, hociako.
Solgar pancreatin zialbohu je vypredany na cas, ale maju tam napr entericky pokryty pancreatin
http://www.iherb.com/Country-Life-Glute … l&ic=6, kde je v kazdej tablete ekvivalent 1500 mg=1.5 gramu pancreatinu A teda intenzivna davka na cistenie tela je 2 x 4 tablety.
Lacnejsi na dlhodobe pouzitie ma Swansonvitamins, taky isty obsah=1.5 gramu pancreatinu na tabletu
http://www.swansonvitamins.com/q?kw=tri … creatin+4x
Lecitin staci pouzivat raz do tyzdna a na dospelu 70 kg osobu treba kopcom polievkova lyzica prasku alebo granulatu Slnecnicovy je samozrejme lepsi, lebo nema ziadne prohormonalne latky, ako moze mat sojovy.
Moja zena ho dava do zeleninovych [polievok bez tuku na zaciatku varenia. Tak sa tam kompletne rozvari, nezmeni chut ani struktury polievky a clovek sa nemusi dusit s hltanim prasku ci granulatu.



34

Re: hrčky

prosim vas, entericky pokryte enzymi na cistenie tela su vsetky s laktozou? Lebo tu ja nemozem sad



35

Re: hrčky

Tej laktozy je tam nepatrne. takze nemyslim e ti sposobi tazkosti
Pohar mlieka ma 10 gramov laktozy a tam v tom enzyme su len miligramy 
Naviac laktoza sa da riesit doplnkami na mlieko pozri napr na
http://www.iherb.com/Enzymedica-Lacto-C … l&ic=8 c
o ti ocisti z tela az 10 gramov lactozy alebo dovoli vypit 200 ml mlieka, tj skoro plny pohar.