1

Téma: Polymorbidita stredného veku:-)

Prajem príjemný deň, prelúskla som tu trocha tie diskusie a vybrala som odtiaľ niektoré veci pre seba ... na moje pravdepodobné hormonálne výkyvy si mi poradil Wild yam, svoje problémy s klbom a platničkami budem riešiť prípravkom Glucosamine, Chondroitin, MSM HyalJoint a konzumovaním avokáda:-). Chcem sa spýtať, či popri spomínaných prípravkoch môžem brať aj Wobenzym. Zvyknem si ho občas aj dlhodobo nasadiť, keď už cítim, že ma otravujú drobné zápaly pri chrbtici. A ak áno, ako tieto veci brať, aby sa prípadne vzájomne negatívne neovplyvňovali?



2

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

Odporucam brat curcumin, aspon 2 gramy denne, spolu s bioperinom(10 mg staci) pre zlepsenu absorbciu. Pomaha aj absorbcii inych doplnkov na klby.
Curcumin je silne protizapalovy a celkove jeho ucinok na telo je vyborny aj na ine problemy. Podstatne znizuje napr moznost Alzheimera, preto sa odporuca vsetkym starsim ludom. Ja ho beriem pravidelne.
Cistenie tela enzymami je velmi dolezite,lebo s vekom sa nam zhorsuje travenie, znizuje vyroba vlastnych telesnych enzymov a telo sa postupne zamozuje roznymi zhlukmi, co vytvara zapalove loziska a typicke "lamky" starych ludi.Wobenzyme je ale dnes uz velmi zastaraly enzym, pridrahy a prislaby v zrovnani s novsimi na trhu.

Ziadny z uvedenych doplnkov sa vzajomne neovplyvnuje negativne, prave naopak je medzi nimi synergia(spolupraca)
Dlhe roky som medzi klbove prostriedky odporucal na informacie od mojich mlekarskych zdtrojov) aj vitamin C a enzym Bromelain. Dnes uz odporucam silne enzymaticke zmesy, kde je bromelain len cast, lebo aj ine enzymi pomahaju cistit telo pri zapaloch a budovat zdrave tkaniva.

A aby som nezabudol, pri problemoch s chrbticou sa casto jedna o zhorseny prisun ci hospodarenie s mineralmi v tele, preto odporucam, a najma zenam brat doplnky mineralov, dobre zmesy ako napr Bone Essentials zo Swansonu, alebo podobne zlozenia od inych vyrobcov.

Naposledy upravil: RNG (2010-05-14 20:26:11)



3

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

Ďakujem. Môžem si z toho teda vytvoriť niečo ako svoj "osobný recept":-)... na rozhádzané hormóny a problémy s chrbticou a klbom by mohla byť dobrá kombinácia: Wild Yam (ako polotovar pre výrobu hormónov), Glucosamine, Chondroitin, MSM HyalJoint (obnova klbových lôžok a chrupaviek), curcumin (ako protizápalový prostriedok), Bone Essentials (ako zmes minerálov a vitamínov).
Správnu zmes enzýmov si sama vybrať neviem. Privítala by som pomoc. Ďakujem, ďakujem. ďakujem.



4

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

Ja osobne beriem s kazdym jedlom Super Enzymes, vyrobok firmy NOW, ktore kupujem zo Swansonvitamins.com.Inac by ma nafukovalo, tj netravilo by mi dobre a telo by bolo ochudobnene o rozne ziviny. Vtedy sa clovek zacne scvrkavat....

Swansom ma aj ine silne enzymi, napr N-zymes PA a BioCore, ktore obcas pouzivam na prazdny zaludok, na cistenie tela.
Tiez pouzivam nattozymes alebo Nattokinase na riedenie krvi, rano na prazdny zaludok, kedze mam "hustu " krv, tj tendenciu k tvoreniu zrazenin(tromboidy)



5

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

Ďakujem ešte raz. A ešte jedna otázka... To, že sa tieto doplnky vzájomne dopĺňajú si mi napísal... znamená to, že týchto  5 - 6  doplnkov, ktoré budem brať v kapsuliach si môžem dať spolu v jednej dávke? Alebo je lepšie medzi nimi nechávať nejaké intervaly? (aby telo pochopilo o čo mi ide?:-))))



6

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

Menovane treba brat naraz.



7

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

Pekný večer, vraciam sa k tejto téme... užívam už všetky doporučené potravinové doplnky, ale zaujímalo by ma ako spracuje organizmus tie kapsule... Nemôže to škodiť, ak je to pravidelne, dlhodobo a vo väčšom množstve? Ďakujem vopred.



8

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

Kapsule su robene alebo zo zelatiny alebo modifikovanych skrobov a celuloz. Oboje su zivina pre telo sami o sebe.



9

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

K tejto téme mám ešte jednu otázku. Mohli by vyššie spomínané doplnky spôsobovať mierny prírastok na váhe?  Mám totiž dosť solídny režim pokiaľ ide o udržiavanie váhy a pri zachovaní rovnakej intenzity cvičenia a pri dodržiavaní rovnakých stravovacích návykov som v posledných týždňoch mierne pribrala. Nie je to katastrofálne a viem to zhodiť, len chcem nájsť dôvod, aby som vedela, čo s tým. Vďaka.



10

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

Pri zlom traveni je telo oslabene a zamorene. Casto je to sprvadzane nechutenstvom.
Ked sa travenie napravi, ludia mozu pribrat, lebo telo vytazi viac z jedla/ Ale kedzxe mas clovek zaroven viac energie, moze to lahko odcvicit, co je v strednom veku velmi potrebne.
Odporucam hodinovu prechadzku kazdodenne , v tichom prostredi s hlbokym branicnym dychanim.
Alebo yogu ci Thai chi, ktore precvicia cele telo miernymi pohybmi a udrzia ho pruzne.



11

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

Vieš, práveže ide o to, že pohybu nemám menej ako som mala a nejem viac, ako som jedla. Cvičím 3xtýždenne Pilates po hodine a minimálne 3x na striedačku buď rýchlu chôdzu alebo bicyklovenie - po 45 minút. Vždy mi to stačilo na udržanie stabilnej váhy. V posledných troch týždňoch cvičím rovnako, jedávam rovnako a pribrala som 2 kilá. Ak to spôsobili tie doplnky, ide mi o to, či si na ne telo potrebuje zvyknuť a potom bude zas všetko OK, alebo si ja musím zvyknúť na to, že telo budem priberať a zvýšiť natrvalo aktivitu:-). Inak... myslím, že ten yam je taký malý zázračik:-).



12

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

Nuz mnoho zien naberie par kil po menopauze, lebo telo spomali spalovanie.
Takze alebo trochu zvysit aktivitu, alebo si davat viac pozor na kalorie.
Mozno to mas len subjektivny pocit, ze tlstnes, mnoho zien ma modne vymyte mozgy na "stihlost"
Zialbohu, ako som uz casto spomenul, tendencne nazory, moda a zdravie su vsetko rozne pojmy.Na kazde su inaksie kriteria.

Yam nie je ziadny zazrak, len je vyborny prostriedok na hormonalne problemy.

Naposledy upravil: RNG (2010-05-14 20:30:49)



13

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

OK. Opravujem.  Yam je výborný prostriedok na hormonálne problémy. A preto zázračik:-). Ďakujem za názor.



14

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

Nuz v takom zmysle, kedze potrebujeme vyse 900 roznych zivin, kazda z nich, ktora nam chyba pri doplnenei je to "maly zazrak" na zdravie.

Pre veriacich: Panboh v svojej milosti pre nas zazrakmi vytvoril miliony latok uzitocnych pre nas

Pre neveriacich, prirodzenym vyberom sa v prirode vyslachtili latky, ktorymi sa rastliny a zivicichy brania, aby vedeli vzdorovat akymkolvek utokom mikrobov a inych, lebo inac by vyhynuli.

Akokolvek, v prirode su miliony uzitocnych latok pre nas, nepotrebujeme vytvarat nove neprirodzene chemikalie, ktore maju skodlive ucinky, ale sa sustredit na poznanie toho, co sa okolo nas uz nachadza davno.
Zialbohu ekonomia diktuje patenty, patentovu ochranu a to znamena vyrobu latok, ktore v prirode neboli.
Aplikacia na patent musi totiz dokazat, ze ta latka predtym neexistovala a ze aplikant ju sam vytvoril, prvy(priorita).
Tj hranie sa na Stvoritela z ekonomickych dovodov....



15

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

Rozhodne máš pravdu. Ale zas na druhej strane, nechajme vede jej poslanie a dajme medicíne príležitosť rozvíjať sa. Len si myslím, že ľudia by mali mať možnosť vybrať si. Kto si zvolí chémiu, nech ju má. Kto chce prírodnú liečbu a alternatívu, nech to skúsi. Zažila som masívny útok chémie na ľudský organizmus, keď sa medicína snažila zvládnuť recidívu mojej posunutej platničky po operácii. Prisahala som si, že si budem telo humpľovať tabletkami čo najmenej. Na chrbticu som zvolila akupunktúru, ktorá mi veľmi pomáha a mrzí ma len, že je napríklad u nás klasifikovaná ako nadštandardná metóda a preto ju poisťovne nehradia. Ide o to, že v tom prípade by ju pravdepodobne vyhľadávalo viac ľudí a mám pocit, že by sa určite znížila spotreba liekov... asi všetkým na prospech. Ale načo robiť prospešné veci?



16

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

Zialbohu peniaze vladnu svetom a nie pekne myslienky.
A tomu je podriadena aj medicina, aj veda aj politika, dokonca aj medziludske vstahy.
Jedna z metod, ako prinutit medicky priemysel aby sa zaujimal o zdravie ludi a nie o choroby je metoda z Ciny:lekarovi platis, aby ti udrzal zdravie a prestanes platit, ked si chory.
A ked ma lekar privela chrych, strati reputaciu a tym aj zakaznikov, co k nemu chodia a platia za udrzbu zdravia.



17

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

Preventívne platenie za zdravie, nuž ... má to svoju logiku. I keď... my vlastne platíme tiež (mám na mysli poisťovňu), ibaže výsedok nášho platenia je iný. Ochorieš, potrebuješ liek a poisťovňa ti oznámi, že toto neprepláca. Buď sa uspokojíš s niečim, čo prepláca, alebo si poraď sám.  Kým - ako píšeš - v Číne chorý človek prestáva platiť, u nás platí, že ak si chorý, máš smolu. A ak nemáš prachy, tak ešte väčšiu.  Lebo platiť začínaš práve teraz. Na jednej strane sa štát snaží znížiť spotrebu liekov a na druhej zas nepodporuje tisícročiami overenú alternatívnu medicínu. Pamätám si, že moja babička mávala doma čaj na všetko. Mala v komore zavesené plátené vrecúška a sama bylinky zbierala a sušila. Dnes už nemám odvahu v prírode len tak odrhnúť bylinku a spoliehať sa na jej prírodné poslanie. I keď - ako si písal - príroda nám poskytuje milióny užitočných látok. Prestali sme sa tým zaoberať. Farmaceutický priemysel a priemyselná revolúcia vôbec urobila svoje a ľudia prestali prírode dôverovať, lebo je jednoduchšie a rýchlejšie a spoľahlivejšie napchať sa chémiou. A zaoberať sa tým, že to spôsobí nerovnováhu na inom mieste a poškodí v organizme čosi iné je v dnešnom hektickom svete tiež nad naše sily. Začíname žiť akoby z povinnosti. Rýchlo, lebo musím to a tamto a nestíham a ponáhľam sa a včera bolo neskoro. Neviem, či existuje liek na hektiku. No...myslím, že som trochu odbočila od témy... V každom prípade ďakujem za tvoje názory.



18

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

Nuz osobne bylinky ako take a caje odporucam dost malo, za tie roky rozni alternativni lekari/ vyskumnici nasli, co je v tych bylinkach ucinne a doplnkovy priemysel vyraba rozne vytazky s ovela vacsim a presnym  mnozstvom tych ucinnych latok, ako by si dostal len z bylinkoveho caju. A to nielen miestne bylinky, ale z celeho sveta, takze vyber je uzasny.
Najucinnesie bylinky su aj tak z tropov, kde medzi rastlinami a zivocichmi je velmi tvrda konkurencia a pre to maju rastliny odtial ovela viac obrannych latok, nez rastliny z miernych pasiem.



19

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

Fuuuuu, to mi nenapadlo, že by tie rastliny mohli byť účinnejšie práve preto, že ich prostredie núti prežiť, ale logiku to má:-). Vo všeobecnosti som ale niekoľkokrát zakopla o názor, že by ľudský organizmus mal prijímať rastlinnú a živočíšnu potravu, ktorá sa vyskytuje v pásme, kde žije:-). Nič múdre som k tomu nikdy nečítala, ani som sa tým nijako nezaoberala, ale neviem tieto názory nejako logicky vyvrátiť, ak treba:-).
Chcela som sa ešte na niečo opýtať v súvislosti s tými doplnkami, čo beriem (yam, glukosamín, curcumín a zmes minerálov) podľa tvojich doporučení - naraz. Mám pocit, že mi chvíľu potom býva nejaký čas (krátky) nevoľno. Je to možné? Začala som si ich podávanie predsalen rozkladať na dávky po jednej kapsulke s cca polhodinovým časovým odstupom.



20

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

Aj moja zena mala po mineraloch trochu tazsi zaludok. Totiz mineraly ciastocne neutralizuju kyseliny v zaludku, cim sa jedlo v tom case sa nachadzajuce v zaludku moze zacat rozkladat,lebo kyseliny potlacaju kazenie(konzervanty)



21

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

Wild Yam, Glucosamine, Chondroitin, MSM HyalJoint, Curcumin,  Bone Essentials... užívam podľa tvojej rady. Chcela by som vedieť, ako robiť prestávky. Ďakujem.



22

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

Nevidim ziadny dovod na prestavky. Ked telo nieco potrebuje, treba mu to dodat.
Predstav si napr tyzdennu prestavku v piti vody........



23

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

Inak... povedal si, že namiesto poďakovania, treba napísať o účinkoch:-). Tak... píšem, myslím, že wild yam funguje, cítim sa fajn, úplne bez problémov - aj keby to mal byť len placebo efekt, to je jedno, hlavne, že sa dobre cítim:-)))))))) ostatné navonok nepociťujem priamo, ale pravdepodobne áno, bolel ma klb a je to lepšie, začala som znova pomaly behať... takže... toľko k účinkom a ... aj tak ďakujem.



24

Re: Polymorbidita stredného veku:-)

To som rad. Uz desiatky zien mi to oznamili, ze to pracuje na ich hormonalne problemy a ine spojene s hormonalnymi.
Inac ako som povedal, pomaha to aj muzom, ktori v starsom veku maju privela estrogenu a nedostatok testosteronu a progesteronu, co ich doslova, ako sa vyjadril jeden z mojich lekarskych zdrojov, "hormonalne kastruje".
Inac, nejedna sa v ziadnom pripade o placebo efekt, lebo zmeny na hormonalnych hladinach boli realne namerane, a dost znacne,  po pouziti yamu a inych prohormonalnych doplnkoch.

Naposledy upravil: RNG (2010-06-21 22:56:22)