1

Téma: stitna zlaza a doplnky

Dobry den Rng, mam 33 rokov a z krvi mi vysiel vysledok na stitnu zlazu 6,99 a norma bola od 0,35 do 5,10. Neviete mi povedat ci sa jedna uz o rozbehnute ochorenie a bude treba uz liecba,ci staci brat Kelp alebo ak sa potvrdi autoimunitne ochorenie SZ tak mi ani kelp nepomoze,lebo som citala ze znizena funkcia SZ je z najvacsej pravdepodobnosti autoimunna choroba.
Dalej ma zaujima vas nazor na vyrobky firmy Energy-ze vraj su bioinformacne,aj ked neviem co to presne znamena a zaujima ma konkretne Gynex-kedze to stoji 22 eur co nie je malo tak sa najprv psytam ci je to kvalitny vyrobok alebo nie. Potrebujem nieco na zharmonizovanie hormonalneho a endokrinneho systemu.
A ci viete poradit nejaky pripravok ale nieco ako zuvacka-cukrik-tableta pre 3 rocne dieta proti kazom,aby sme uchranili mliecne zubky co najdlhsie,pretoze syn ma rad sladke...dakujem krasne za odpovede



2

Re: stitna zlaza a doplnky

Dobry den RNG, prosim vas viete mi nieco poradit na tu znizenu funkciu stitnej zlazy? Viem ze kelp je bohaty na jod, ze vraj treba pecenova dieta +pecenovy caj.. tiez firma Energy ponuka bioinformacne bylinne pripravky na rozne choroby, len neviem ci je to kvalitne alebo nie. Poznate to? Dakujem za radu



3

Re: stitna zlaza a doplnky

Na spravy zacinajuce "vraj" nedam nic. ja sa spolieham na rady lekarov, specialistov, co sa s jodom zaoberaju uz desatrocia,
Takze ich rada je doplnat jod a selen. Kazdemu, co neje vela morskych zelenin , kazdodenne.



4

Re: stitna zlaza a doplnky

Dobry den rng, takze ak mam znizenu funkciu stitnej zlazy tak odporucate uzivat jod-tabletky od lekara a ten selen a nic viac? Kelp stacit nebude,teda to nenahradi jodove tablety? V podstate tie hodnoty mam 6,99 a norma bola do 5.  Ja vela morskych potravin nejem, len ma zarazilo ze ved to ani kopa inych ludi a problem so stitnou nemaju. Preto ma zaujima ci neviete preco zacina zlaza nestihat,pripadne ci nieco ine nie je v poriadku v organizme. Dakujem



5

Re: stitna zlaza a doplnky

Nuz ja ti neviem, povedat, preco praver sa tebe ta stitna zlaza sprava extra slabo, ale z vyskumu v USA az 60% zien ma znizenu cinnost stitnej zlazy, hoci z krvnych testov v sucasnosti to nezistia ani len tretine z nich.
Kelp obsahuje aj jod aj selen,aj rozne ine minetraly,  len nie je to presna davka a musela by si ho jest najmenej gram az dva denne. A nie je pram chutny, mne osobne je odporny ten prasok.
Japonci ho jedia viac v svojom suchi, co su do listov kelpu balene rozne surove ryby a ryza.
Problem s nedostatkom jodu dnes je ten, ze sa dnes nejodiduje muka, ako kedysi a v prostredi, potrave a vode  je coraz viac chloru, bromu a fluoru, ktory jod z tela vytlacaju.
Obycajna sprcha v teplej vode, chlorovanej pitnej ti moze dat do tela za 5 minut az 1 mg chloru, co vytlaci 3 mg jodu z tela. To sa samozrejme neberie do uvahy, ale je to hlavny dovod pre problemy z nedostatku jodu, najma sa to prejavuje na stitnej zlaze, ale aj inde v tele, lebo jod a selen sa podiela na vyrobe roznych hormonov a enzymov, tj nie len v stitnej zlaze, ako to mylne dosial ucia lekarov.



6

Re: stitna zlaza a doplnky

Zdravim Rng, Ja som myslela ze testy z krvi su uz presne ved tam pekne presne zistia  TSh a aj hormony T3 aT4, tie hormony sa asi tazko maskuju, teda ze niekto na vysledky krvi dobre a ma znizenu funkciu.. A co hovoris na liek Euthyrox, je to cisty jod? To sa dava u nas ako jediny liek na znizenu funkciu. Pri kupe kelpu sa mam niecoho vystrihat alebo je jedno ktory kelp kupim? Ide o to ze uz som citala ze aj Kelp uz nie je dobry uzivat lebo je plny ortuti,je na tom nieco pravdy? Chlorela obsahuje tiez jod? dakujem



7

Re: stitna zlaza a doplnky

ahoj perla
chlorela nema takmer nic jodu, alebo vobec....
kelp a otrut - neviem.
morske riasy maju, chaluha bublinata, jodova tinktura
spolu s jodom si doplnaj aj selen (synergicky ucinok)



8

Re: stitna zlaza a doplnky

NuZ aj ja som si myslel, ze stacia tyesty z krvi, aby urcili nizku cinnost stitnej zlazy. Ale je plno lekarov, co sa s tym zaobera a su dostatocne reputabilni, co tvrdia, ze to nie je pravda. Nakoniec 60% pretlstlych zien v USA sa mi vivi dostatocny dokaz, ze asi na tom nieco je. Ked tymto dali doplnok jodu a selenu, po case stracali vahu na ukor extra energie. Ci to je len zalezitost stitnej zlazy, ale aj inych  zliaz, najma adrenalnych, neviem. Ale fakt je, ze najma systematicky znizena vnutotna teplota nasvedcuje na nizssiu cinnost stitnej zlazy, aj ked to THS a ine krvne testy nepotvrdzuju.

Naposledy upravil: RNG (2013-11-24 23:55:45)



9

Re: stitna zlaza a doplnky

Ahoj RNG,
prosim ta pekne o radu.
vo februari 2013 mi nahodne na zakl.nizk. S-TSH.
zistili subklin. hypotyreozu s difuz. strumou na podklade autoim.tyreoitidy.(som dlhsie na MD.zistili mi to po druhom porode)
proste mam/mala som zvysene protilatky.

Endokrin. mi dal euthyrox 50. vraj dozivotne.vraj sance na vyliecenie mizive. o jode ani pocut-nemam experimentovat.
Stale mi to nedalo a nasla som toto forum..tak sa pls.pytam:
planujem si objednat doplnky..

- jod.tinkturu- cez kozu ako ty tyzdenne(prisposob.podla moje vahy)
- selen http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Selen … sules/4554
- D3   (mam)
- B     http://www.iherb.com/Nature-s-Way-B-Str … sules/1813
- vapnik,horcik,zinok    http://www.iherb.com/Nature-s-Bounty-Ca … lets/32229
- K2 (poradis mi prosim ake)
- treba mi asi aj vit E ? ak ano, tak toto: http://www.iherb.com/Now-Foods-Gamma-E- … ftgels/299
- a pls. aky vitamin C je dobry z iherb-ked uz budem objednavat..a probiotika..(co vlastne budem aj detom davat-na SK pouzivam Laktobacily5 od Swiss)


dakujem velmi pekne. budem vdacna za kazdu informaciu.

Naposledy upravil: vitamina (2014-01-14 18:50:14)



10

Re: stitna zlaza a doplnky

Mas pomerne dobry vyber, len na vitamin E by som bral radsej zmes vsetkych tocoferolov a pripadne aj tocotrienolov.
Jodu ti odporucam ^ mg a viac viac na zaciatku, aby sa nim telo "nalozilo" to iste plati aj na selen, kde mozes brat az 400 do 600 mikrogramov.
Entericky ochraneny pancreatin mozes brat aj s jedlom, lebo ked mas dost zaludocnych kyselin tak sa rozpusti az v crevach a teda sa nespotrebuje na jedlo.  Mozes ho brat az 2 x 2 tabletky, co je dost velka davka na precistenie tela aj pri vaznejsich problemoch, ako napr rakoviny.
Euthyrox ti nezmensi strumu, to je len nahradny synteticky hormon T-4, ktory by ti mala okrem ineho stitna zlaza produkovat.



11

Re: stitna zlaza a doplnky

dakujem velmi pekne.
endokrinolog mi vysvetlil ze mi stitna zlaza nepracuje -nicia mi ju protilatky(autoim.ochorenie) a preto ten euthyrox.

- ked si budem natierat jod.tinkturu prenikne naozaj do tela?

- ci JE istejsi KELP??

- mam natierat raz tyzdenne? ci aj kazdy den mozem(pod pazuchy)? ak mam v 3 dcl jod.tinktury 2% jodu- kolko jodu je v 1 kvapke?  PROSIM

este raz dakujem za tvoj cas a cenne rady.urcite dam vediet ci sa mi struma zmensila..som zvedava po akej dobe sa 'nalozim 'doplnkami..

Naposledy upravil: vitamina (2014-01-14 18:58:06)



12

Re: stitna zlaza a doplnky

ahoj RNG (v ziadnom pripade nechcem urazit tykanim),
bola som na kontrole u endokrinologa.
struma sa mi naozaj zvacsila podla usg(mala som poozrenie,pri prehltani). vysledky odberov este nemame. lekar mi vypisal recept a zvysil davku euthyroxu z 50 na 75.
ked som sa opatrne spytala znova na jod tak vraj to su marketingove tahy(co sa tyka olejov napr)..ze naopak, vacsi prisun jodu mi strumu zvacsi.viac uz som to radsej nerozoberala.vraj ak budem uzivat  75 euthyrox struma sa mi po 2 tyzdnoch zmensi..som zvedava po kolko sa mi zmensi po iode..
moj plan:
ponecham si davku euthyrox 50 a budem uzivat vsetky tie veci co sme pisali vyssie.

Naposledy upravil: vitamina (2014-01-14 19:04:18)



13

Re: stitna zlaza a doplnky

zdravim mily RNG, dnes sa mi podarilo zohnat jod.tinkturu.telefonicky som si ju dala zarobit a ked som prisla po nu tak uz tam bola ina lekarnicka a ta pytala recept.skoro som odpadla ze mi to nedaju.nastastie mi ju dala-ked som povedala ze na dezinfekciu..uff. takze nemohla som sa viac vypytovat. ked som ju objednavala, chcela som  2% jodu,2,5% KI-povedal mi lekarnik ze 2% iodu da a ostatne podla liekopisu. na flaske(3 dcl).je ze: 2% iodi sol spirit.

Prosim, kolko si teda dam pod pazuchu? kolko iodu moze byt v 1 kvapke?

kedze chcem zacat hned, kupim si selen tu na SK od jamiesonu. Dakujem.
(mozem si tento poklad preliat do mensej flasky? bojim sa ze sa mi sklo rozbije. moze byt aj plastova flasticka? dakujem.)

Naposledy upravil: vitamina (2014-01-14 19:05:29)



14

Re: stitna zlaza a doplnky

Alkoholicka kvapka(spirit) vazi asi 30 mg, takze ked je v nej 2% jodu je to 0.6 mg. Tak to odporucam denne brat az 10 takych kvapiek v priemere. To by ti dalo 6 mg jodu, co nie je nijak extra vela.
Alkohol s jodom moze byt prakticky v akomkolvek plastiku.



15

Re: stitna zlaza a doplnky

dakujem. velmi som zvedava ci sa mi struma zmensi. vdaka
selenu dam 400 mcg ci 600? asi 600 na zac.

Naposledy upravil: vitamina (2014-01-14 19:48:29)



16

Re: stitna zlaza a doplnky

Zacinaj vzdy od nizsiej davky a stupnuj. To je vec opatrnosti, celkove na cokolvek nove, keby si mala reakciu, nech je radsej mensia nez vacsia. Casto aj ked je mensia reakcia, postupne si telo navykne a mozes stupnovat davky.
Tymi 6 mg denne sa ti telo nalozi tak asi za 2-3 mesiace, nie skorej.
Lekari, co "nakladali" telo jodom pouzivaju ovela vyssie davky pozri napr na
http://www.iherb.com/Optimox-Corporatio … amp;ic=20.
Okrem toho nezabudni brat aj silne enzymy, ako napr tento
http://www.iherb.com/Solgar-Pancreatin- … l&ic=4

Naposledy upravil: RNG (2014-01-14 21:10:03)



17

Re: stitna zlaza a doplnky

velmi pekne dakujem! precitala som tu vsetko co ste s ostatnymi pisali a dam si pozor, budem uzivat vsetko ako mam.
urcite dam vediet!
idem pozriet ako sa objednava z iherb, nasledne objednat.snad sa balik nezdrzi dlho na colnici, citala som tu aj o tom.uz by som to najradsej uzivala vsetko hned teraz.na enzymy, B stress, E, K2 si musim pockat.selenom a jodom zacnem zajtra.
plus horcik, vapnik,zinok. D3 mam 5000iu

Naposledy upravil: vitamina (2014-01-14 21:25:06)



18

Re: stitna zlaza a doplnky

OK



19

Re: stitna zlaza a doplnky

ahoj RNG, ja len ze podla vysledkov krvi mi stitna zlaza (pri uzivani euthyroxu 50) vraj pracuje ok. ale kedze sa mi zvacsila(struma) tak mam zvysit na 75. nezvysim, skusam jod a doplnky.(dufam ze to vydrzim, lebo ten hrvol citim - trocha na hlasivky tlaci). dnes som si dala pod kazdu pazuchu 10 kv.tinktury.a pre istotu aj 1tbl. kelp 650mcg(jamieson). selen zatial od jamieson 6tbl. 50mcg.
na enzymy si musim pockat z usa. zatial si odstavujem cviklu(roboty pri tom).
pekny den.



20

Re: stitna zlaza a doplnky

Euthyrox je synteticka nahrada hormonu T4,ktorry by mala stitna zlaza vyrabat,  tj ked ho beries , tak je to pre to, ze mas problem so stitnou zlazou.
Takze vyrok ze "ti stitna zlaza pracuje dobre" je tu akosi nie na mieste. najma ked mas na nej viditely hrvol....



21

Re: stitna zlaza a doplnky

no ale myslene to bolo, ze ked beriem euthyrox 50, ze s touto davkou mi vysli vysledky,podla kt.mi SZ funguje.ze netrba zvysovat davku. (cize skoro rok beriem euthyrox50). ale 75 euthyrox mi predpisal kvoli zvacsenemu hrvolu.
(ved to ma stve-ze nechcem zvysovat davku ked mi akoze staci 50. to nie je riesenie..donekonecna zvysovat. mali by hladat pricinu a nie zvysovat davky)..takze skor chcem ist to cestou pomocou doplnkov.a vdacim za informacie tebe.
este ma mata takato vec.ci naozaj jod.tinktura prenikne do tela cez kozu. poistila som sa aj kelpom(ze aspon 650mcg si dam dvakrat denne? je to ok? a tinkturu 10 kv.pod kazdu pazuchu-t.j.cca 12mg).dakujem pekne.
ozaj , a samozrejme mam v sprave napisane, ze nebrat ziadne doplnky jodu s vykricnikom smile



22

Re: stitna zlaza a doplnky

ahoj RNG, s jodovou tinkturou to vzdavam. ja proste neznesiem ten zapach. plus ked sa zmiesa pripadne s potom.
uprednostnim tabletky.
je toto ok? zacnem jednou a potom neskor pridam podla instrukcii co su tam..ze max 4tbl.
http://www.iherb.com/Optimox-Corporatio … lets/23903
dakujem



23

Re: stitna zlaza a doplnky

Jod odporucaju lekari, co sa s jodom zaoberaju nakladat do tela az v davkach 50 mg denne, 2-3 tyzdne. Potom na udrzbu staci brat 6 mg, tj z tyc tabletiek 1 kazdy druhy den. Jod sa v tele skladuje, takze ho nepotrebujes brat kazdy den. Ja sa natieram tinkturou raz za tyzden, niekedu castejsie, lebo , lebo to sluzi ako deodorant=zabije mikroby produkujuce zapachy. Jodovy zapach zmizne za hodinu-dva kompletne, ale antimikrobialny ucinok pod pazuchou trva najmenej 2 dni.



24

Re: stitna zlaza a doplnky

mne zapach nezmizol.zial tak som zvyknuta na antiperspiranty ze neviem byt bez nich len s jodom.proste mi to nevyhovuje. idem objednat ten silny jod z iherb. nevies prosim, ja by som nezvladla si merat ten moc? to sa asi neda doma?
normalne mam skusit proste 2-3 tyzdne davat jod 50mg denne a k tomu kolko selenu(600mcg?).
vtedy by sa uz mohol teoreticky zmensit hrvol?
dakujem velmi pekne za tvoj cas. vazim si to.



25

Re: stitna zlaza a doplnky

Nuz z vysledkov z Ciny a Indonezie, oni mali s tou kombinaciou uspech az vyse 80%.
Uz v 20tych rokoch minuleho storocia zacali jodidovat son na ten ucel, ale v poslednych rokoch od roku 1948, ked mylne postavili prijem jodu prinizko zacali jod prenasledovat, napr miesto jodidovania muky proti plesniam ju teraz casto bromuju a brom z tela vytlaci potrebny jod, podobne ako ho vytlaca aj chlor a fluor, a aj tychto je v nasej vode a potrave, tiez vo vzduchu coraz viac.
Antiperspiranty su skodlive, lebo zastavuju normalny tok potu, ktorym sa telo odmoruje.



26

Re: stitna zlaza a doplnky

ano viem ze su skodlive.urcite ich v kratkom case vymenim. ostatne veci co sa tyka jodu som vsetko-vsetko od teba citala tu na fore.
necudujem sa ze mam nedostatok jodu.ved som kojila 2 deti po sebe cca 4,5 roka.2 tehotenstva.pisal si tu niekde aj o tom kolko jodu sa napr. spotrebuje pri kojeni.
mna zaujimalo ci viem sama nejako testovat ci uz som 'nalozena 'jodom. ci su nejake papieriky na moc..skusim poggoglit o tom vyskume nieco.



27

Re: stitna zlaza a doplnky

vsetko co najdem na nete.angl.clanky tak pisu nepouzivat vysoke davky jodu.
moze mi lekar vysetrit kolko mam v tele jodu?
velmi by som si chcela precitat ten vyskum co si pisal..v cine a indonezii.



28

Re: stitna zlaza a doplnky

citam toto: http://edepot.wur.nl/198212

http://chriskresser.com/selenium-the-mi … thyroidism

Naposledy upravil: vitamina (2014-01-17 16:59:02)



29

Re: stitna zlaza a doplnky

Nuz mal som to uvedene v teme jod, ale ako som zistil tak sa to uz neda otvorit. Farmacia sa usilovne stara o to, aby sa mazali vsetky zmienky , ktore su proti ich planom.
Na stastie aspon zakladne informacie od roznych lekarov sa nedaju vymazat, lebo ti ich daju znova a znova na net.
http://rng.nazory.eu/rubriky/j/jod
V poslednom case je internet zaplaveny clankami, ktore tvrdia skodlivost jodu, lebo privrela ludi sa dozvedelo, ze mame primalo jodu a preto az 60% zien a 40% muzov ma znizenu funkciu stitnej zlazy. Inac aj tzv zvysenu cinnost liecili mnohi lekari doplnkom jodu a selenu. Tj tzv Wolff-Chaikoff efekt tym bol kompletne vyvrateny. Ale to nie je v sulade s planmi farmacie, ktora by tym stratila hromadu zakaznikov.
Ale ako som povedal, ja na nikoho tieto nazory nenutim, kazdy si musi vybrat podla svojho vedomia a svedomia sam. Ja osobne doplnky jodu beriem, kedze nie som Japonec a nedostavam to dostatocne v strave.
Inac vsetky zmienky o problemoch so stitnou zlazou v Japonsku su cista loz, lebo hypo aj hyperthyroidizmus su v Japonsku radove zriedkavejsie, nez inde na svete.

Naposledy upravil: RNG (2014-01-17 19:10:33)



30

Re: stitna zlaza a doplnky

par linkov keby to niekoho zaujimalo:

http://perfecthealthdiet.com/2011/05/io … is-part-i/

http://chriskresser.com/selenium-the-mi … thyroidism

http://drsircus.com/medicine/iodine/iodine-dosages



31

Re: stitna zlaza a doplnky

Vdaka za uvedenie. V tej matezi utokov na jod v internete je tazko najst nieco nevymazane na pozitivne ucinku jodu a jeho akutnom nedostatku z dnes na jod vycerpanej npolnohospodarskej pody a rabovanim jody bromom, chlorom a fluorom, ktore su coraz viac zamorenie nasho priestoru, pody, vody a dokonca aj potravin.
Bromovanim sa napr muka ochranuje proti plesnia, rozne oleje proti kazeniu, zatial co brom vytlaca jod,,tak isto napr chlor v pitnej vode, na kupaliskach a dokonca aj pri domacej teplej sprche. Uvadzaju, ze pri jednej 5 minutovej teplej sprche mozeme dostat do tela az 1 mg elementarneho  chloru co vytlaci 3 mg jodu.
A to plati pre kazdeho v dnesnom "civilizovanom" a prehygienizovanom svete.
Ja sa branim proti chloru napr chlorovymi filtrami na sprche a pol lyzickou vitaminu C do vane, co zneskodni chlor vo vode.
Viazany chlor nam samozrejme neskodi, dokonca vo forme soli NaCl  je nevyhnutny pre zivot v davke 2 az 2.5 gramu denne.



32

Re: stitna zlaza a doplnky

RNG prosim vas mam uz potvrdenu tu znizenu funkciu stitnej zlazy, TSH mam 7,2. Pisete tu o jodovej tinkture, kde to zozeniem a ako sa davkuje? A ktore morske riasy su ucinne, ci ma zmysel brat aj Kelp. A prosim vas este sa chcem spytat na Magnezium, u nas na SK sa predava za dobru cenu Magnezium od firmy Galvex a obsahuje liecivo-Dihydrat magneziumlaktat 500mg, co zodpoveda 51mg cisteho horcika v 1 tablete. Je toto kvalitne a lahko vstrebatelne alebo spejd. Dakujem



33

Re: stitna zlaza a doplnky

Jaaj este som sa zabudla spytat, kedze tu pisete ze chlor vytlaca jod z tela ma zmysel si kupit aspon filtracnu kanvicu a filtrovat chlor,alebo staci ak si necham odstat vodu a ten chlor vyprcha,je to vobec mozne? Nad filtracnou kanvicou vaham,pretoze moj muz mi vravi ze zbytocne vymyslam a cela filtracia ide iba do penazi,dal aj robit rozbor vody a vsetko mame v norma,tak neviem..cele nase sydlisko odobera vodu z nejakeho pramena Turcek, ze vraj kvalitna voda. dakujem za radu



34

Re: stitna zlaza a doplnky

Doplnky su najkvalitnejsie a najlepsie od vyrobcov doplnkov, nie farmacie.
Aj ked mas vodu bez chloru, aj taK nedostanes dost jodu z potravy, preto sa aspon minimalne jodidovala sol, aby odstranili kretenizmus, ale to nestaci, lebo telo pracuje s tymi 2 az 6 gramami jodu denne extra lepsie.
Normy sa robia spiatocne, tj odsuhlasi sa skutocny stav a nie naopak. A pritom je dnes na svete vyse 55 000 zamorujucich chemikalii a vodari kontroluju 10-20 maximalne. Mam v rodine 2 chemikov vodarov, dnes  uz v penzii, takze viem uplne presne, co a ako sa kontroluje
Ja pijem len destilovanu vodu uz vyse 25 rokov, , lebo len tak sa da zarucit, ze v nej nie je zamorenie. Inac aj ked vodari tvrdia, ze vo vodarni je voda dobra, to neznamena, ze sa neznecisti prechodom cez kilometre trubiek.
Ked nic lepsieho nezozenies, 2-3 kvapky tohoto ti daju dost jodu v pohari vody
http://www.iherb.com/TPCS-Iosol-Formula … l&ic=1



35

Re: stitna zlaza a doplnky

Ahoj RNG, no neviem ci som lepsie zohnala-teda pozrela na internete, ta tvoja IOSOL formula vyzera dobre,to je vlastne cisty jod? Ja som este nasla z bilinnej rise na znizenu funkciu stitnej zlazy Aroniu-jarabina vtacia, Chaluha biblinkata a Rozchodnica ruzova...Poznas to? Je z totho nieco dobre brat,pripadne raz uzivat nieco z bylin dat pauzu a potom ten jod...
A prosim ta ktora forma Magnezia je najlepsie vstrebatelna chelaty alebo citraty? Doteraz som mu kupovala tie s oxidom horecnatym,ale zda sa mi ze to nema ziadny ucinok. Potrebujem to pre muza ma 40 rokov. Dakujem smile



36

Re: stitna zlaza a doplnky

Bylinky zo suchej zeme nemozu mat dost ani jodu, ani selenu.
Ani morsdke, ktore maju jodu viac ho nemaju dost, az na kelp.
Ale kedze vyrobky z kelpu casto neuvadzaju obsah jodu zo strachu pred FDA a naviac chutia dost neprijemne, ja osobne volim tinktury na transdermalne podavanie, alebo kvapky do vody.
Proteinove chelaty a citreaty su dobre absorbovatelne ale chelaty sa lepsie zabuduju do kosti, najma ked s nimi beries extra vitaminy D-3 a K-2, pripadne aj gram-dva spiruliny.



37

Re: stitna zlaza a doplnky

RNG,
doniesla postarka toto:
http://www.iherb.com/product-reviews/TP … /4785/?p=1

TPCS, Iosol Formula II, 1 fl oz (30 ml)

(je zaujimave ako nedostupne to je..)

a co s tymto? da sa to kombinovat alebo je to to iste ako iosol?
http://www.iherb.com/Now-Foods-Kelp-150 … ablets/685
Now Foods, Kelp, 150 mcg, 200 Tablets

plus selen, aok odporucas:
www.iherb.com/Now-Foods-Selenium-Yeast-Free-200-mcg-180-Vcaps/818
Now Foods, Selenium, Yeast Free, 200 mcg, 180 Vcaps

cize mozem to robit tak, ze 1 kvapka (1800mcg) iosolu do 1ounce vody a hned na to selen 1 200mcg tabletku?

a toto kazdy den?

lebo niekde citam, ze je bezpecnejsie nakvapkat si to do podpazusia, alebo na bruchu, a tak, aky je tam rozdiel?
este nieco sa oplati dodat k tejto kombincii?

dovod preco by som s tym chcel zacat je zvysenie imunity celkovo, posilnenie organizmu, znizenie intolerancie na rozne jedla, popripade alergie.. cize brat to ako taky "vseliek" - chapem to spravne, ze to takto funguje? smile

vdaka



38

Re: stitna zlaza a doplnky

Iosol sa nehodi do podpazusie, lebo je to roztok v glycerine a glycerin sa neodpari, takze sa ti to natrie na saty.
Pod pazuchu sa natiera jodova tinktura alebo lugolov roztok, tj jod v alkohole  alebo vo vode, kde sa alkohol a voda odparia a nechaju za sebou suchy jodovy flak.
Kelp ma vsetko v sebe, len na jod musis zobrat hodne tabletiek, kedze obsahuju len 150 mikrogramov a odporucene je 2 az 6 miligramov jodu
.Nehovorime o vseliekoch, ale doplnenie zivin, co telo potrebuje na lepsiu cinnost a nedostane dost z dnesnej potravy.

Opakujem doplnit  selen jod zinok, vitaminy C E D-3, mikrovlakniny a probiotika a cistit si cievy lecitinom sa oplati .



39

Re: stitna zlaza a doplnky

RNG prosim ta ta Iosol formula je kolko mg jodu na 1 kvapku? Tiez som pozerala ten Botanical kelp powder tam sa to ako davkuje keby chcem tak 150mg. jodu pridat do tela? Ked porovnam Euthyrox co by som pravdepodobne mala brat tu najnizsiu davku tak ta je 25 ug, ale kolko je 25 ug miligramov jodu,aby som to neprehnala....
Kedze prave citam ako elektromagneticke ziarenie z mobilov ale hlavne z wifi zle vplyva na organizmus a hlavne na stitnu zlazu a my sme si presne pred rokom dali wifi zaviest a po roku mam problem so stitnou zlazou rozmyslam ci nevies ci je dobre zakupit nejaky rusic,co sa predava na nete, je nejaka Bioprotect kard alebo Baroqual a Pu od dr. Milana Heinemana. Neviem ci je to blbost, ze vraj to meraju eav pristrojmi..alebo nieco ine na odrusenie, myslim aj lacnejsie ako predavaju tyto 2 pani ci nepoznas....velka vdaka za radu:)



40

Re: stitna zlaza a doplnky

Pozor, nie 150 mg ale 150 mikrogramov!!!
S jodom to nemozes prehnat vrelmi, Japonci ho maju v priemere v potrave 13.5 mg denne a ty tu hovoris o mikrogramoch zatial co ja od;poruvcam 2 az 6 mg. Teda spolu so selenom.

Predavaju medou pretkavane tkaniny, ktore odtienie mikrovlnne ziarenia, ked si na to citliva.
Ja osobne pouzivam len telefony so snurou, ziadne mobilne. Tak sa branim proti ziareniam. A pocitac zasadne vypinam, ked ho nepouzivam.



41

Re: stitna zlaza a doplnky

no pocul som ze niekto ked si da jod, tak je mu strasne zle..
moja prva davka bola 1/2 kvapky, druhy dne som isiel uz do 2x1 kvapky a zatial nic..
ale som mierne unaveny (dlhy den a kratka noc)...
som zvedavy, co to urobi.
chut je OK.. mal som aj daaaaaaaaaaaaleko horsie.

PS: stitnu zlazu mam perfektne OK, vsetko bolo uplne v norme..
ale pribrat miaj tak nejde, cely zivot..

ale netusim co od Jodu ocakavat, niekto pise ze lepsi spanok, viac energie, ostrejsiu pamat, menej chorob, ba dokonca niekto pise aj ze vyliecenie z akne a inych koznych chorob, alergii atd.. tak neviem.. ale stoji to par dolarov a z skusku to stoji smile hlavne ked je tam 600kvapiek na 1ounce..

ale ten iosol co sa predava v tej flasticke, ten ma na 1 kvapku 1830mcg jodu tusim..

Naposledy upravil: Justin Case (2014-03-25 21:57:28)



42

Re: stitna zlaza a doplnky

Jiod okrem toho, ze je potrebny na rozne hormony, telo pouziva aj na vyrobu enzymov a rozne procesy, je zaroven antimikrobialny, tj zabija rozne mikroby. ked ich ma niekto v zaludku vela, tak nahle zabitie privela naraz  moze vyvolat uhynovy/herxheimerovu reakciu, tj miernu otravu. Preto treba ako vsetko jove, ci uz doplnok, potravinu liek zacat od mensich davok, aby sa mozna reakcia na prve mnozstvo zmiernila a aby si telo mohlo aj navyknut.



43

Re: stitna zlaza a doplnky

Rng prosim ta ked mam uzivat euthyrox 25ug(mikrogramov) a na Kepl z iherb stranky je uvedene 150 mcg(predpokladam ze je to oznacenie pre mikrogram) tak nie je to dost,alebo tych 25ug z euthyrox sa inak metabolizuje ako jod z Kelpu v ktorom je 150 mcg? Ja som z toho jelen a nechcem brat viac ako mam mat tych 25 ug z euthyroxu. Dik za vysvetlenie



44

Re: stitna zlaza a doplnky

Jod potrebujes na hromadu roznych funkcii v tele, nielen na hormony stitnej zlazy, kde euthyrox je chemicka nahradka T-4 hormonu, nic viac.
Jod a selen potrebujes na plno roznych hormonov, enzymov a dokonca sluzia aj ako antimikrobialna a protirakovinna prevencia
Telo ti vazi 50 kg napr a stitna zlaza je z toho len 25 gramov. takze pozerat na jod a selen ako len doplnky na stitnu zlazu je trosku naivne.



45

Re: stitna zlaza a doplnky

A ten Iodisol sa prosim ta ako davkuje,myslim ci napr. 3 kvapky su cca 150 mikrogramov jodu, aby som si to vedela vyratat kolko ug je jedna kvapka. Dakujem



46

Re: stitna zlaza a doplnky

Iosol obsahuje 1830 mikrogramov  jodu na kazdu kvapku
http://www.iherb.com/TPCS-Iosol-Formula … l&ic=1
tj 3 kvapky ti daju skoro 6 mg

150 mikrogramov je odporucena denna davka, archaicka, z roku 1948, ktorej sa lekari zatate a spiatocnicky drzia.
Moje lekarske zdroje odporucaju ovela viac, od 2 do 6 mg denne a docasne, kym sa telo "nenalozi" jodom aj ovela viac.
Japonci maju z morsdkych rastlin V PRIEMERE 13.5 mg denne a su to jeden z najzdravsich narodov, mozna aj kvoli tomu.



47

Re: stitna zlaza a doplnky

Ja chcem ten jod alebo kelp zacat uzivat postupne,kedze mame v rodine autoimunitne zapaly stitnej zlazy tak to nechcem s jodom prehanat. Inak som citala ze kto ma uz problem so stitnou zlazou tak by sa mal velkym davkam jodu vyhybat,pretoze mozu nastartovat autoimunitny proces, toto sa bojim preto som opatrna...Mozno si organizmus u Japoncov zvykol za tie roky uzivat tolko jodu ale co organizmus Europana, ma jodu malo a naraz ked zacne uzivat vela jodu, aby to nemalo opacny vplyv.
RNG prosim ta tie bylinky co som sa pytala  Aronia-jarabina vtacia, Chaluha biblinkata a Rozchodnica ruzova-zlaty koren, pisal si ze zo susenych bylin jod nedostanem, to mi je jasne ale ci nevies ci tieto byliny ako sa uvadza v literature ze mozu nastartovat stitnu zlazu, pretoze ta moja prestava stihat. Ze pouzijem aj byliny a jasne ze potom Kelp pripadne Iosol. Dakujem:)



48

Re: stitna zlaza a doplnky

OK, opatrnost je matka mudrosti. nezabudaj s jodom pouzivat aj selen.
Na tie bylinky mam len bilinkarske nazory, zatial sa neobjavili v mojich lekarskych zdrojoch.



49

Re: stitna zlaza a doplnky

tak ja berem v priemere 3kvapky, tj takmer 6mg povedzme..
200mcg selen
30mg zinok

a citim sa OK.. dokonca - neviem ci je to tym jodom, alebo filtrom na chlor v sprche, ale co som mal problemy 3 ROKY na kozi so suchostou, mozno az ekzemom, neviem, zlepsilo sa to = bez toho, aby som zmenil cokolvek ine (tesne predtym som mal ale dietu na kandidu 2 tyzdne)

takze jod budem brat aj nadalej.. chuti sice "zelezne" ale to je nic.. je prakticky zadarmo (Iosol)

RNG, napadlo mi, co ak by som namiesal jodovu vodu (napr 1:100 jod:voda) a polial nou zahradu? napr pred zimou, alebo tak.. nejak dostat jod do zeminy, je to vobec mozne? malo by to zmysel? nieco co robia ti smejdi, ze nas pravdepodobne trusia nejaky humus a hnus.. robil by som to aj ja, ked je ten iosol taky lacny kvapalnej forme... (na litre)

alebo akekolvek ine latke takto dostat do pody, aby bola nieze urodnejsia, ale obsahovali jej plody viac zivotu prospesnych latok?

aj ked, ekonomickejsie bude asi davat tie latky priamo do seba?



50

Re: stitna zlaza a doplnky

Nuz samozrejme v pode s viac jodom by mali aj plodiny podstatne viac jodu Ale zda sa mi to hodne drahy prospekt, kedze  velka vacsina vody sa zmyje  do podzemnej vody. Malo by to skor zmysel pri hydroponicky pestovanych rastlinach