101

Re: lecitín

Ďakujem-Indiga



102

Re: lecitín

RNG, mozem si granulovany lecitin nasypat aj do pomarancovej stavy, popr. do caju, cistej vody a vypit? Neznizi sa tym jeho ucinok? A staci polievkova lyzica 1x za tyzden,alebo viackrat? Dakujem.



103

Re: lecitín

Cistiaci ucinok lecitinu mozes znizit len tak, ze ho zmiesas s olejami. Takze cokolvek ine je OK. Moja zena ho pridava do beztukovych zeleninovych polievok hned na zaciatku, aby sa uplne rozvaril, takze ho vobec necitit. Samozrejme varenim sa nenici. Ja osobne pouzivam aj viac, ako  lyzicu tyzdenne, lebo mam co odburavat(nadvaha). Naviac lecitin je velmi dobry na mozog(neutoransmitery, choliny) a ako som uz iste spomenul, az 30% vahy mozgu je lecitin. Takze sa jedna o latku, co je nam vsemozne uzitocna.

Naposledy upravil: RNG (2011-04-18 12:43:35)



104

Re: lecitín

zdravím vás všetkých, RNG myslíš, že morská riasa Kelp je dostatočným zdrojom jódu? Mám už dlhší čas nenormálne suchú pokožku na tvári, niekedy viac, niekedy menej, mohol by to byť dôsledok nesprávnej činnosti štítnej žľazy, kde by práve jód mohol pomôcť. Je teda kelp vhodná voľba na riešenie tohto problému?



105

Re: lecitín

Mnozstvo jodu v kelpe je znacne rozdielne podla zdroja. Tu su tabylky nan rozne morske rastliny
http://www.itmonline.org/arts/seaweed.htm
http://curezone.com/forums/am.asp?i=830027     napriklad uvadza obsah 0.3 az 0. 8% na vahu v susine. l kelpu.
Tj na gram prasku obsahuje 3 az 8 mg jodu vo forme vodorozpustneho KJ, ktory sa zdrzi v tele pomerne kratko.Volny jod prakticky neobsahuje. Pre tych co chcu extra jod osobne nedoporucujem teda viac nez 2-3 gramy kelpu, tj kavovu lyzicku prasku.
Ale moj oblubeny sposob je transdermalny, lebo jodova tinktura obsahuje nielen KJ ale aj volny reaktivny jod, ktory sa zabuduje do tela, najma do podkozneho tuku, tj hladina jodu v tele sa zvysi rychlejsie, nez podavanim KJ.
KJ je vodorozpustne a neutralne(sol) takze sa pre malu molekulu zdrzi v tele len kratko.
Na druhej strane vsetky vodorozpustne ziviny maju ovela mensiu sancu predavkovania.



106

Re: lecitín

Nie som si istý, aký si vlastne z tvojej odpovede vyvodiť záver. Je teda kelp vhodná voľba na doplnenie jódu do organizmu? 2-3 gramy kelpu - to si myslel dennú dávku?
A čo to je vlastne tá jódová tinktúra? Mám o nej len málo informácií aj tie sú skôr negatívne, väčšinou sa odporúčajú ako ideálny zdroj jódu morské riasy ako práve kelp. Len si ma dosť zmiatol tvrdením:

"Tj na gram prasku obsahuje 3 az 8 mg jodu vo forme vodorozpustneho KJ, ktory sa zdrzi v tele pomerne kratko.Volny jod prakticky neobsahuje."

Mám to chápať tak, že kelp nemá výrazný vplyv na činnosť štítnej žľazy??



107

Re: lecitín

Aj 10% absorbcia a zabudovanie z KJ maju znacny vplyv na stitnu zlazu.Inac totiz dostavas jod len z jodidovanej soli, tj menej nez 50 mikrogramovg KJ co do nej pridavaju.
Ked si pozries temu jod
http://rng.nazory.eu/jod  tam lekari ako Flechas, Abrahams a ini pouzivali lugol(J + KJ vo vodnom roztoku)na doplnenie jodu a neskor spominaju len KJ v davkach 35 az 50 mg na "nalozenie" tela s jodom. Sledovali vylucovanie v moci a zistili, ze zo zaciatku sa zachytavalo v tele vyse 90% toho jodu a po niekolkych mesiacoch sa zacal jod brany v tychto davkach vylucovat 50% a neskor az 80%, tj skutocna spotreba tela je po case uz len niekolko miligramov.
Ja osobne pouzivam tinkturu(2% jodu, 2, 4% KJ) transdermalne, lebo v USA je to velmi lacny zdroj, hoci mi ho trvalo najs a pamatam si, ze v mladosti mi nim mamicka natierala rozodrane kolena a lakte, takze sa mi to videlo trochu blizsie na pouzitie, nez predrazene pilulky KJ.
A kelp ma dost neprijemnu chut, takze som ho bral len zriedkavo a to len v tych miniaturnych pilulkach, kde limitovali obsah jodu umelo na 150 mikrogramov zo strachu pred FDA prenasledovanim.
Ja nejdem az tak daleko, ale niekde medzi tym "nakladanim " tela a prakticky nicim, ako to dostavas(vlastne nedostavas) z beznej diety.
Inac prave kelp (sacharina japonica) je pre japoncov hlavny zdroj jodu, pouzivaju jeho listy na balenie suchi a preto maju najma tak vysoku spotrebu jodu voci ostatnym narodom.



108

Re: lecitín

Zdravím RNG, máš skúsenosť so zázrakom menom Goji? Alebo inak - kustovnica čínska, idem si to objednať vo veľkom, čítam o tom len samé superlatívy a známy má s týmto ovocím fantastické skúsenosti.



109

Re: lecitín

Ja jedávam často goji a vnímam to skôr ako potravinu, nie je to nič extra, len výživnejšie ovocie. Nikdy som po tom nič extra necítila, to len na Slovensku všetko podávajú v superlatívoch ako všeliek, aby to predali, podobne ako to robia napr. s aloe, maca, acai, chai semienkami, jačmeňom, chlorelou - všetko sú to len výživné potraviny a tie môžu fungovať ako "liek". Ak má s týmto niekto "fantastické skúsenosti", tak najskôr preto, lebo má výraznejší výživový deficit+placebo efekt z pocitu, že si kúpil niečo super zdravé.

Najkvalitnejšie, čo som doteraz mala, bezkonkurenčne je toto:
http://www.iherb.com/Dragon-Herbs-Heave … 21555?at=0



110

Re: lecitín

Goji je ovocie s vysokym obsahom vitaminu C, roznych antioxidantov a enzymov. Zialbohu, enzymi sa stratia susenim, jedine za mrazu susene/lyofilizovane Goji(wolfberry)obsahuje enzymi
Obsah antioxidantov cerstveho GOJI je asi 2 nasobok cucoriedok a 1.5 x ciernych ribezli.
Ale obchodnici pouzivaju samozrejme trik, porovnavaju suseny(asi 6 x tak koncentrovany produkt ) s nesusenymi cucoriedkami a tak im to vychadza na vyse 10 nasobok ORAC alebo TAD. Dalsi trik co pouzivaju je kedze goji je dost kysle, pridavaju do neho cukor alebo este horsie, kukuricny vysokofruktozny syrup. Takze davaj si pozor a kupuj len nesladene.

Naposledy upravil: RNG (2011-05-13 14:30:54)



111

Re: lecitín

...no v kazdom pripade je to superpotravina a treba ju zahrnut do beznej dennej konzumacie...
... okrem vitaminov a mineralov obsahuje 18 aminkyselin, vratane vsetkych 8 esencialnych ...



112

Re: lecitín

V tejto knihe o superfoodoch sa dá veľa dočítať o goji, ja ju mám doma v papierovom vydaní, je celkom fajn, podľa tých receptov som sa naučila používať kopec superfoodov v jedlách, napr. z macy, kokosového tuku, surových čokoládových bôbov, ktoré pomeliem si vyrábam surovú čokoládu, pridávam tam orechové maslá, med, vanilkový extrakt, goji a pod.:

http://books.google.com/books?id=N1DTZ1 … mp;f=false



113

Re: lecitín

Kucharstvo pre chut a reprezentaciu sa vyvijalo starocia,
zrejme teraz kucharstvo z hladiska zivin a ochrannych latok ma pred sebou obrovsku ulohu ten trend zmenit.



114

Re: lecitín

bludicka a kde kupujes kakaove boby ?
A este ma zaujimalo, ci nekonzumujes aj tekvicove jadra... neviem kde ich mam najlepsie na slovensku kupit...samozrejme bezsupove...



115

Re: lecitín

Bezsupove tekvicove jadierka dochadzaju najma z Ciny, kupujem surove a peciem ich pri 100 stupnovej teplote 1 hodinu, kde sa z nich oleje a steroly este neznicia, ale sa sterili8zuju. Cinanom nejak nedoverujem co sa tyka hygieny. Obcas sem(do USA) dovezu nieco zamorene a bolo okolo toho uz plno afer.
Surove kakaove boby melu na rychlomlynkoch, kde teplota vystupi nad 80 stupnov celzia, cim sa zaroven sterilizuju, takze nemam obavu to jest v roznych surovych upravach( mix drinky)



116

Re: lecitín

Kakaové bôby kupujem tieto, nie sú to celé bôby, sú tak nahrubšie pomleté:

http://www.iherb.com/Navitas-Naturals-C … /8257?at=0

a potom tento surový kakaový prášok:
http://www.iherb.com/Navitas-Naturals-C … /8254?at=0

na iherb sú aj celé kakaové bôby:
http://www.iherb.com/Navitas-Naturals-O … 35402?at=0

pár krát som kúpila na SK aj celé bôby, ale tu je to drahé:
http://www.slnecnica.sk/produkt/kakaove … -bio-100g/

Tekvicové semienka sú výborné napr. tieto, kupujem vždy v bio kvalite:
http://www.slnecnica.sk/produkt/tekvico … -bio-200g/
http://www.slnecnica.sk/produkt/tekvico … -bio-100g/

Výborné tekvicové zrnká sú z Rakúska, tam majú na to dlhú tradíciu aj výroby tekvicového oleja. V DM sú dostať niektoré rakúske bio produkty, bývajú aj v bio obchodoch.



117

Re: lecitín

a ako konzumujes neprazene kakaove boby ? melies najemno a miesas vsade jak kakao, alebo pouzivas nejake recepty z tej knihy ?
No a tie tekvicove su dost drahe ... mne by stacilo aj ne BIO smile

Naposledy upravil: petela (2011-05-15 21:01:23)



118

Re: lecitín

No za kvalitné potraviny sa platí viac... všetky tekvicové zrnká, čo som bežne kupovala v Kauflande, Tescu, boli otras, zoxidované, zožlnutné alebo potuchnuté a to isté s inými orechami typu mandle, para, kešu. Jedine hentie boli naozaj dobré, mne sa to nezdá až taká strašná cena za 200 g 2 eurá, veď za také para orechy, kešu orechy zaplatí človek o dosť viac. Mám mať nejaké plesne na orechoch a jesť zoxidované tuky, tak si radšej priplatím.

Kakaové bôby pomeliem na kávovom mlynčeku a najčastejšie z toho robím surovú čokoládu alebo aj pridávam do koktailov. Inak to je chuťovo dosť odlišné od čokolády. Väčšinou rozpustím kokosový tuk, lebo kakaové maslo je dosť drahé, pridám tam pomleté kakaové bôby, sladidlo - med, stevia, pridávam prášok z macy, mesquitu alebo yaconu, občas aj goji alebo iné sušené ovocie, napr. sušené pomleté granátové jablká od navitas naturals, orechové maslá - napr. mandľové, tahini zo sezamu, niekedy dám do toho aj trochu spiruliny, dám to do silikónových formičiek a nechám to stuhnúť, inak chutí to výborne, tá maca, ktorá je samotná dosť odporná, tam super pasuje. Jem to zásadne surové, lebo do varenia je to škoda, aj tak je to dosť drahá sranda variť z takých superfoodov.

Veľmi veľa receptov zo superfoodov, aj kakových bôbov je tu, aj odtiaľ používam nejaké nápady:
http://www.navitasnaturals.com/recipes/



119

Re: lecitín

Ja som pouzival aj zelenu nelupanu kavu, len je velky problem ju mliet. Inac zelena kava ma chut taku bylinnu, cajovu a ma v supkach hrozne mnozstva antioxidantov, polyfenolov.Jedno z najvyssich tropickych. To je to, co ludia zialbohu zahadzuju Prazenim sa kava znacne znici, najma jej obsah antioxidantov a zo sacharidov sa karamelizovanim stanu skodlive dechty.
Obsah alkaloidov ale zostava pomerne vysoky a preto ju ludia na povzbudenie piju.
Zelena kava ale ma nepomerne viac ucinnych latok a  ziadne skodlive dechty.
Ja mam na nu trik na mletie: nasypem do polovice zavareninovej flase , zalejem vodkou a necham mesiac uzavrete "nabobtnat. " potom sa to da rozsekat na mixeri a dat spat do tej flase. Beriem z toho "blata" 2 lyzicky na napoj, ktore dam do pol litra variacej sa vody. Alkohol sa velmi rychlo vyvari, takze vysledny caj/kava obsahuje len polyfenoly a alkaloidy. Chut nie je ktovieco a vona je ako mocka, ale da sa to ochutit na znesitelne.

Naposledy upravil: RNG (2011-05-16 11:20:41)



120

Re: lecitín

skusim zajtra tu tekvicu pozriet v DM



121

Re: lecitín

dobry den,

chcem sa opyta k tomu lecitinu k udrziavacej davke

takze 1 polievkovu lyzicu tyzdenne na dospeleho zjest v netukovom jedle - sptavne?

kolko po zjedeni toho jedla s lecitinom je mozne jest dalsie /tukove/jedlo?

po hodine? dvoch? ide mi o to, po akom case sa lecitin dostane v tele tam, kam sa ma dostat a aby sa neviazal na tuky zjedene v naslednej strave
dakujem za info



122

Re: lecitín

2 hodiny stacia pravdepodobne.Ja osobne ani castejsie nejem.



123

Re: lecitín

no my tiez castejsie nejeme, ale za polievkou vacsinou jeme druhe jedlo - napr. maso/rybu s niecim a napr. ked maso prirpavujem, tak pouzivam napr. opecenu cibulku ako zaklad

takze ak tomu spravne rozumiem, lecitiin nekonzumovat s tukom + najskor  2 hodiny po konzumacii tuku jest akekolvek tuky

budem to musiet nejako vymysliet, lebo de facto v skoro kazdom jedle su tuky - napr. aj v pecive....



124

Re: lecitín

Nuz ja mam zeleninovu polievku natolko plnu zelenin, ze je to jedlo samo o sebe. V nej sa da lyzica postavit. Ja to musim mat ako cukrovkar. Ale zdrave by to bolo pre kazdeho. Menej cestovin, chlebovin, viac zelenin, vcitane aj surovych.

Naposledy upravil: RNG (2011-05-25 15:42:34)



125

Re: lecitín

Určite má aj niekto z vás podobnú skúsenosť ako ja a síce že nech sa stravujem akokoľvek zdravo, či beriem neviem aké množstvo vitamínov, nikdy som sa necítil tak dobre ako pri mori. Morská klíma so mnou robí zázraky, neviem, RNG, či je aj toto tvoja parketa, ale chcel by som sa ťa spýtať na tvoj názor na vplyv morskej klímy na ľudské zdravie. Mám naštudovaných X štúdií a kníh o zdravej životospráve ale o morskej klíme až na pár článkov na internete dohromady nič a práve výsledky u mňa jasne hovoria v jej prospech.
Čo ma najviac prinútilo aktívne sa zaujímať o zdravú životosprávu je, že sa mi po 20tke dosť zhoršila pleť, nemal som síce nikdy silné akné, ale tá zmena mi dosť prekážala. Pochopil som potom, ako veľa vecí funguje, ale najlepšie výsledky som zažil vždy pri mori - všetky drobné kožné problémy, ktoré som mal, mi pri mori do týždňa úplne vymizli (nejde tu o očný klam vplyvom opálenia). Morská klíma ma fascinuje a chcel by som o nej vedieť niečo viac. Viem, že morská voda je mimoriadne bohatá na minerály, ale musí v tom byť aj niečo viac, pretože pri mori sa cítim oveľa lepšie, vitálnejšie, uvoľnenejšie a príjemnejšie ako na slovensku. Myslím, že celková kombinácia morský vzduch, voda a slnko pôsobí na človeka blahodárne. Rád by som niekedy zostal pri mori dlhšie, ako len dva týždne a zaujímalo by ma, či by som sa celý ten čas cítil tak super, alebo ide len o taký krátkodobý efekt. Ak máte niekto skúsenosti s dlhodobejším pobytom v morskej klíme, podeľte sa o skúsenosti.
No a RNG teba ešte raz poprosím o tvoj pohľad na vplyv morskej klímy na zdravie človeka.



126

Re: lecitín

Nuz ja ako otrok prace nezijem najlepsie a zakazdym, ked mam zriedkavu dovolenku a uplne uvolnenie((1), spojene s dychanim cisteho vzduchu(2), slnkom(3) na zlepsenie denneho rytmu(4)(v robote mam prislabe svetlo na podporu tzv circadialnych vnutornych hodin) tj lepsieho spanku(5) s viac vylucenym hormonom relaxacie a spanku, melatoninom nuz a samotna morska voda ma blahodarny vplyv na detoxifikaciu(6)(transdermalne) pripadne zasobenie stopovymi prvkami(7), ktore sa v mori nachadzaju na na suchej zemi su intenzivnym polnohospodarstvom vyrabovane.
Takze uviedol som minimum sedem dovodov, preco sa clovek pri mori na dovolenke citi lepsie.

Naposledy upravil: RNG (2011-06-04 22:40:57)



127

Re: lecitín

Prvých 5 uvedených dôvodov zažívam aj na slovensku pri rôznych výletoch, túrach, dovolenkách v tuzemsku a napriek tomu je to pri mori neporovnateľne lepšie. Nemám znalosti o zložení morského vzduchu či vody, ale musí to byť kaliber, keď to s človekom spraví také zmeny.



128

Re: lecitín

Definitivne kupanie v morskej vode, tj transdermalne dodanie stopovych materialov a tiez transdermalne odmorenie morskou vodou je zrejme velmi ucinne na telo. Naviac pri mori nie je "tuzemska" strava, tj jedna sa aj o ine zlozenie stravy(8).
Mne osobne napr robi velmi dobre aj spras z mora, drobne kvapocky z vln (9), ktore zavlhcia pluca. Zaroven je tam vzduch podstatne menej zamoreny(10), ako nad pevninou a aj vlhsi(11), tj sa pluca mozu lepsie odhlienovat.



129

Re: lecitín

Ja som bola pri mori pol roka, brigádovala som na jednom ostrove v Chorvátsku v hoteli, ten hotel bol prakticky hneď pri mori. Čo si spomínam, po nejakom mesiaci a dvoch som to more už moc nevnímala, ani som sa moc nekúpala už, ale osobne pre mňa slnko a teplo je spojené s pozitívnou náladou. Miestni ľudia sa v mori už moc nekúpali, pre nich to bola všednosť, že by boli nejak zdravší vďaka moru a vzduchu, ťažko povedať, skôr daná mentalita bola určite uvoľnená, viac si užívali života, práca bola pre nich druhoradá - len nevyhnutnosť, aby mali z čoho žiť, vždy po práci si išli sadnúť do podniku, to je u nás niečo neobvyklé, na tom ostrove v tej dedinke bolo viac krčiem a nezamestnaných, než u nás v hocijakom menšom meste, tá atmosféra toho ostrova, podnebia, mora a okolitej prírody rozhodne mala niečo do seba, ale pre miestnych to nebola vzácnosť, tí utekali z ostrova do mesta, hlavne mladí ľudia nechceli tam žiť. Takže vzácne je to, čo človek zrovna nemá a podľa mňa tam práve ten psychologický efekt hrá veľkú rolu, čo človek zažíva pri dovolenke pri mori. Inak akné aj mne vyčistila morská voda ale potom po nejakej dobe sa mi znovu vrátilo, aj keď som bola stále pri mori.



130

Re: lecitín

V Chorvátsku trvá pravá dovolenková sezóna ledva dva mesiace a ako si aj sama písala, neskôr si sa už nekúpala, možno aj preto sa ti to vrátilo. Ja som chcel priamo vyzdvihnúť blahodárne účinky morskej vody a vzduchu, nielen tie nepriame ako sú lepšia psychika počas dovolenky a podobne. Nemyslím si, že by sa ti vrátili kožné problémy, ak by si trávila celý ten čas niekde v tropickom pásme, kde by si mala denne kontakt s morskou vodou. Ja som mal mierne akné pred dvoma rokmi a práve po dovolenke v lete 2009 mi úplne vymizlo, potom sa ale vrátili drobné problémy s pleťou, ktoré som zmiernil skoro až ku spokojnosti totálnym prekopaním jedálnička. Napr. si spomínam, ako sa mi niekedy pred dovolenkou vyhodili vyrážky na nohách tesne nad kolenami - pri mori mi nenávratne bez stopy zmizli do dvoch dní... viac sa už neobjavili. Dnes sa snažím stravovať najzdravšie ako sa len dá vrátane užívania rôznych potravinových doplnkov, ale stále to nie je celkom ono aj keď na druhej strane - pri očiste organizmu treba rátať s občasnými dočasnými zhoršeniami - napr. mne sa po mesiaci užívania zeleného jačmeňa a chlorely mierne zhoršil "ksicht" smile ale to je len bežný očistný prejav, preto sa strašne teším na dovolenkovú sezónu a hurá k moru. Strašne túžim po práci niekde pri mori, napr. ako delegát cestovnej kancelárie a podobne. Už ani klíma na slovensku nie je čo bývala, cez leto prší, potom dva dni neznesiteľne dusno, potom zase búrky atď - fakt nie je nad morskú klímu.
RNG - viem, že nie si moc za črevné výplachy, ale čisto teoreticky - dokáže pravidelné užívanie vlákniny psyllium plnohodnotne nahradiť črevné výplachy? Za predpokladu, že sa už stravujem zdravo. Nie klasické klystýre, ale colonhydroterapiu. Už aj na youtube sú videá, kde si možno pozrieť obrovský rozdiel pred a po výplachu - kamera umiestnená primo do čreva, rozdiel je obrovský, veľmi ma to zaujalo, zatiaľ "fičím" len na psylliume, ktoré ale rozhodne svoje účinky má - viac ide von ako dovnútra, čiže črevo čistí poctivo.



131

Re: lecitín

V Chorvátsku sa dá kúpať od júna až do októbra, prakticky najlepšie obdobie je asi september - more teplé, nie sú také horúčavy a nával turistov je preč, takže to je omyl, že len dva mesiace sezóna - hej tá turistická, kúpala som sa, ale nie tak často. Ja som mala veľa známych chorvátov, aj čo sa pravidelne kúpali v mori a kožné problémy mali, také tie pubertálne akné, morská voda je fajn, ale asi tiež nie všeliek, ale otcovi tá voda pomohla  na kožné problémy, mal nejaké kožné alergie a rýchlo mu to zmizlo.
Psylium podľa mňa nedokáže nahradiť črevný klystír alebo črevnú sprchu, to je o dosť radikálnejšie, inak môjmu otcovi zmizli kožné výrastky práve po viacerých črevných sprchách. Črevná sprcha je výborná, ja som mala s tým len pozitívne skúsenosti, je to oveľa lepšie ako klasický klystír, voda ide do čriev pod jemným tlakom a masážou sa dostáva do všetkých častí čreva a človek môže podľa ľubovôle zase obsah čriev vypustiť a znovu napustiť čistú vodu, čo sa pri klystíri takto elegantne riešiť nedá, človek sa po tej procedúre cíti ako keby lietal, taký čistý a odľahčený.



132

Re: lecitín

Nuz v patdesiatych a sestdesiatych rokoch boli najma v Californii tieto crevne sprchy, hlboke(high collonic) velmi rozsirene ako sucast "vyssej hygieny", najme sirenej najma medzi teplosmi, ale preniklo to aj medzi siroke vrstvy.
Je to dodnes bezne pouzivane na precistenie criev, ale zialbohu to ma aj postranne ucinky, najma vymytie aj uzitocnej crevnej flory, probiotik.
Ja osobne, v sulade s mnohymi mojimi lekarskymi zdrojmi som za prirodzene cistenie criev mikrovlakninami(napr psylium, pektiny, arabinogalaktany a ine), ktore nielen cistia, ale aj absorbuju toxiny, vynesu von zamorenu zlc a popritom su vyziva pre uzitocne probiotika.
Takze crevna sprcha je podla mna rezervovana len na tazke zanesenia hrubeho creva, za cim by mala nasledovat rekultivacia probiotikami, pripadne doplnkami na zdravu crevnu floru, ako prebiotika a napr Triphala.
Smrt zacina c crevach je stara fraza, a stale platna, kde sa zdoraznuju probiotika a ich vyziva, prebiotika
http://www.leakygut.co.uk/Dysbiosis.htm

Naposledy upravil: RNG (2011-06-05 19:50:50)



133

Re: lecitín

Nič nie je všeliek, ani more nevylieči zdravotné problémy človeku, ktorý má po rokoch nesprávnej životosprávy zanesený organizmus. Mne pomohlo výborne.
Tak vravíš, že máš skúsenosti s črevnou sprchou. A o tú sa zaujímam už dlhšie, dávno som ju chcel absolvovať, ale vždy mi do toho niečo prišlo. Píšeš, že aj ty si niekedy mala nejaké problémy s akné a ako konkrétne ti pomohla na tento problém črevná sprcha? Čítal som zopár názorov od ľudí, ktorí s ňou majú skúsenosti a takmer všetci si ju veľmi pochvaľovali, niektorí sa zbavili dlhoročných problémov s ekzémami a podobne.
Napíš mi prosím viac o črevnej sprche, ako konkrétne ti pomohla, kde sa takéto zákroky robia, koľko stojí jeden výplach a koľko ich v priemere treba absolvovať. A treba tieto procedúry opakovať aj po povedzme sérii 5-6 výplachov? Nestačí už potom na udržiavanie črevnej hygieny oddelená strava a dostatok vlákniny napr aj vo forme psyllia?
Inak si ale myslím, že psyllium - hlavne v kombinácii s probiotickými baktériami - je jeden z najlepších potravinových doplnkov, hlavne keď si dáme do pomeru cena - úžitok.



134

Re: lecitín

NUz kedze z nasich civilizovanych potravin sa im podarilo odslachtit vacsinu druhov s vyssim podielom vlaknin  a zvysit obsah skorbovin a cukrov, mame samozrejme nedostatok mikrovlaknin. Odhadom dnes ludia nedostanu v priemere ani 15 gramov vlaknin, ked ako praveki zberatelia/lovci(hunter gatherers) dostavali od 50 do 100 gramov vlaknin denne, najma z korienkov a tiez divokeho ovocia.
Ked napr das zvierata v Zoo na ludsku dietu, maju kratky a neplodny zivot. Takze chovatelia sa uz naucili, ze im treba davat "divoku" potravu. Zialbohu lekari ju pre ludi este nepredpisuju, asi nemaju naozaj zaujem(cest vynimkam), aby sme boli zdravsi, lebo tym by stratili vacsinu zakaznikov.
Probiotika su velmi ekonomicky doplnok, lebo sa sami rozmnozuju, ked im das spravne podmienky.
Inac co sa tyka mikrovlaknin, su celkovo nedocenene mikrovlakniny najma zo stiav stromov, ako arabinogalaktany.
Cast je pre to, ze niektori vyrobcovia ziadaju za susenu stavu zo smrekovca nezmyselne sumy, cast pre to, ze sa vo vacsine sveta tato mikrovlaknina dostatocne nespopularizovala. Ja ju kupujem za realnejsie ceny tu
http://www.swansonvitamins.com/SWU508/ItemDetail?n=0.
Tu je vyborny clanok, jednoduchy a obsazny na rozne formy vlaknin a ich vlastnosti/pouzitie v tele s hromadou vyskumnej literatury na podporu
http://www.springboard4health.com/noteb … fiber.html
Pektiny su tiez znacne drahe, ved sa vyrabaju z jablka a citrusovych plodin, tak niet co sa cudovat.
Takze zostavame pri odpade, plevach z indickeho zrna, psylium, ktore su asi najlacnejsi zdroj na sucasnom trhu ucinnych mikrovlakien.
Na vlakniny  je bohate aj lanove semeno, preto ho tak casto odporucam, tj nielen kvoli omega 3 lanovemu oleju, ale aj antioxidantym, lignany a rozpustne=mikrovlakniny celulozy.



135

Re: lecitín

Ja beriem rôzne vlákniny od ľanových semien, rôznych iných pomletých semien - napr. rozmixované chia semienka, pektíny... ale črevnej sprche sa to určite nevyrovná, alebo aj dobre spravenému klystíru, veď nie je problém po črevnej sprche si dať mikroklystír pomocou balónika s rozpustenými probiotikami vo vode. Ktokoľvek, kto nie je na minimálne 70-80% surovej strave a stravuje sa prevažne varenou aj keď zdravou stravou, tak dochádza k zanášaniu čriev, veď preto klystíry používajú vo veľkej miere rôzne terapie napr. na liečbu rakoviny ako Gersonova - tam je to dokonca základ terapie, kedy sa klystíry podávajú denne 4-5 krát, len tak sa dosiahne masívne vyplavovanie toxínov, to je extrém, ale pri istých zdravotných problémoch dočasne terapeuticky určite dobré riešenie podľa mňa.
Črevnú sprchu treba opakovať viac krát aspoň 5-6 krát a čo je veľmi dôležité, aby bola efektívna, je fajn si dať predtým 2-3 dni hladovku napr. na šťavách a večer pred črevnou sprchou doma klystír, účel toho je maximálne vyprázdniť črevá, lebo keď príde človek na črevnú sprchu, kde si zaplatí len jednu hodinu, tak väčšinu času sa strávi tým, že sa vyplavuje len čerstvá stolica z čriev a účelom je práve dostať sa k starším vrstvám. Ja som chodila na črevnú sprchu do Piešťan, lebo tam bývam do Lama inštitútu. http://www.lama-piestany.sk/sk/
Podľa mňa určite nie je vôbec na škodu si doma urobiť občas klystír, dajme tomu taký očistný deň si spraviť, surové šťavy a k tomu klystír, ja sa vždy po tom cítim fajn. Ja už akné teraz nemám, resp. minimálne asi je to už aj vekom, stravou, ťažko povedať. Ani črevná sprcha nie je všeliek - ale je to dobré na také tie typické civilizačné problémy z prejedania, zaneseného čreva, kožné problémy, zlepší sa trávenie a absorbcia živín a hlavne keď to človek viac krát opakuje, naštartuje dosť silnú očistu organizmu. Telo ako keby využilo každú príležitosť - hladovku, surová strava, klystír na to, aby sa začalo čistiť.

Naposledy upravil: bludicka (2011-06-06 05:40:38)



136

Re: lecitín

Zdravim RNG, vratil by som sa k teme Lecitin. Spominal si, ze konzumovany lecitin uz naviazany na tuky (napr. glycerolo) nema zdaleka take ucinky ako cisty. Na druhej strane spominas ze kombinacia rybych olejov a lecitinu je spravna pre lepsiu absorbovatelnost rybieho oleja. Takze ja to chapem tak, ze sa tym lecitin naviaze na rybi tuk a zasa klesne ucinok lecitinu.
Ako je to teda s najefektivnejsim kombinovanim Lecitin a Rybi olej ? dik



137

Re: lecitín

Ked nasytis lecitin olejami, nemoze cistit cievy od olejov a stvrdnutych tukovobielkovinnych latok. Preto na cistenie ciev odporucam cisty praskovy lecitin.
Pre lepsiu absorbciu niektorych olejov lecitin tym, ze ich emulzifikuje(podobne robi aj zlc) ich robi lepsie absorbovatelne.
Tj mas 2 pouzitia lecitinu, jedno je na cistenie, jedno je na absorbciu.
Okrem toho lecitin je potrebny pre mozog spolu s niektorymi tukmi,
pouziva sa pri chudnuti a cisteni pecene od tukov, tam je tiez lepsie brat cisty lecitin



138

Re: lecitín

Roman viem ze lecitin cisti cievy od nanosov v nich, ked som bol na USG pred 3 rokmi, bolo mi povedane, ze mam stukovatelu pecen, dokaze lecitin vyriesit aj tento problem?



139

Re: lecitín

Lecitin emulzifikuje tuky vsade v tele,  tj aj v peceni, kedze krv z criev prechadza najprv cez pecen a odtial do celeho tela
Specificky doplnok na odtucnovanie pecene je ale calcium D-glucarate, davka minimun 2 x 500 mg.
Ale pomaha aj protokol dr Berksona
a tiez protokol na cistenie pecene(liver flush), ktory sa mi osobne zda trochu drasticky, ja som skor za pomale a postupne cistenie, nie narazove.

Pri cisteni pecene je dobre brat mikrovlakniny, lebo vylucena zlc musi byt vynesena z tela, inac sa reabsorbuje aj s toxinmi a teda aj vylucenymi tukovitymi latkami.



140

Re: lecitín

Pozri prosim ci nasledujuce veci su podla teba vhodne (zinok, lecitin

http://www.iherb.com/Now-Foods-Lecithin … g/303?at=0
http://www.iherb.com/Carlson-Labs-Chela … 18278?at=0
http://www.iherb.com/Now-Foods-Zinc-Gly … gels/18419

a este otazka, aky oreganovy olej by som mala objednat, aby som mala poruke? kapsulky alebo olej, pripade posli link.

Dik



141

Re: lecitín

Uvedene su vyborne.
Z oreganovych olejov odporucam najma tento, ktory ma v enterickych(az v crevach sa rozpustajucich) kapsulkach v kazdej 100 mg carvacrolu
http://www.iherb.com/Now-Foods-Oregano- … s/731?at=0



142

Re: lecitín

Super!
Dakujem!



143

Re: lecitín

OK



144

Re: lecitín

zdravím po dlhšej dobe,
RNG máš nejaké osobné skúsenosti s úspešnou liečbou nejakého ochorenia pomocou medu a škorice? Z ľudového liečiteľstva mi táto kombinácia bola známa už dávnejšie, hoci som ju nikdy neskúšal. Nedávno som sa dostal k rôznym článkom, kde píšu, že je vedecky potvrdená účinnosť medu a škorice na veľkú škálu ochorení a bol som prekvapený, s akou istotou to tvrdia - napr. rôzne kožné ochorenia (zmes medu a škorice) ale tiež dokonca pri rakovine.. Prvýkrát sa stretávam s prípadom, kedy aj konvenčná medicína bez problémov a rôznych pochybností potvrdzuje účinok nekonvenčných postupov a to dokonca s takým presvedčením (napr. zmes medu a škorice na vyrážky a tie do týždňa zmiznú aj s koreňmi - žiadne slovíčko "možno" alebo "mali by" sa tu nenachádza. Dokonca potvrdzujú silný účinok pri niektorých druhoch rakoviny. To čumím, vážne je táto kombinácia taká účinná? Neviem na čom by som to momentálne odskúšal.



145

Re: lecitín

Med je velmi rozdielna zalezitost od flase ku flasi a od zdroja po zdroj. Samozrejme mnohe z nich maju silne liecive ucinky, ved obsahuju hromady cennych latok, antioxidantov, antimikrobialnych latok a dokonca citotoxickych(tj zabijajucich rakovinne bunky)Ale ako som povedal, je to zmes vselicoho a ucinnost je od flasi ku flase.Takze ja ho nepouzivam tam, kde ocakavam  s velkou pravdepodobnostou klinicky pozitivny ucinok.
Inac suseny med sa pouzival na hojenie ran uz v starom Egypte, pred vyse 3000 rokmi, tj nic noveho.

Skorica ma velmi vysoky obsah antioxidantov a tiez esencialneho skoricoveho oleja, ktory je ako mnohe esencialne oleje tiez silne antimikrobialny.
Ja pouzivam skoricu najma pre jej zlozky, ktore znizuju cukor v krvi, kedze mam cukrovku(DM2) a tiez pre antioxidanty, ktore odstranuju degeneracne nasledky cukrovky.

Takze pouzivam med, propolis, matersku kasicku aj skoricu dost pravidelne, najma ked mam nejaky zdravotny problem alebo vycerpanie v robote.



146

Re: lecitín

Pred mnohymi rokmi som sa nahodou rozpraval s chlapikom, ktory mal rakovinu kože - typ nadoru neviem. Nador na kozi mu operacne odstranili ale po roku ho tam mal znovu. Mal ist na dalsiu operaciu ale jeho dedo mu poradil, aby si na nador dal zmes medu s mletym bobkovym listom. O par dni mu nador sam odpadol ako klasicka chrasta. Neskôr som sa docital, že vedci objavili v mede protirakovinove latky. Inakšie povedane - objavili to, čo vedel stary dedo "s tromi ľudovými". Viem si predstaviť, ako by dopadol lekar, keby tento recept poradil svojim pacientom.



147

Re: lecitín

RNG, prosím Ťa ktorú škoricu by si doporučil kúpiť z iHerb, aleb Swanson Ďakujem za info



148

Re: lecitín

pozri napr tuto
http://www.iherb.com/Search?kw=cinamon

Bezne sa predava aromaticka cinska, cinnamon cassia, ale ta obsahuje privela coumarinu, tu sa ale neodporuca  jest vo vacsich mnozstvach, lebo vela coumarinu udajne skodi na pecen(?).

Preto volim C. bumannii z Indonezie,, alebo c.verum(prava skorica) z Ceylonu(Sri Lanka)



149

Re: lecitín

Ďakujem za odpoveď, takže táto je OK?
http://www.iherb.com/Starwest-Botanical … 22546?at=0

Keďže je taký veľkú rozdiel cenový, táto je ešte lepšia?

http://www.iherb.com/Frontier-Natural-P … 30999?at=0



150

Re: lecitín

C. verum je ovela vzacnejsia na trhu, preto samozrejme aj ovela drahsia.
Viac najdes na http://www.whfoods.com/genpage.php?tnam … mp;dbid=68
http://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamon