Téma: GMO - geneticky modifikované potraviny
RNG, práve som sa dostal do úzkej uličky, pretože som si uvedomil, že to s tými doplnkami z Ameriky nie je až také ružové. Ide o genetickú modifikáciu. Čo s tým? Sestra sa ma včera spýtala, že si kúpila na Swansone Chaparral obohatený o Alfalfa. Lenže Alfalfa je v USA geneticky modifikovaná. Vraj či by som sa na Swansone nespýtal ako to je. Tak som im napísal a odpísali, že vraj je to problém, pretože oni nemôžu svojim výrobcom diktovať a ani od nich požadovať GMO free produkty, pretože jednoducho vo svete nie je dosť takýchto GMO free surovín (čo je podľa mňa blbosť), ale čo majú pravdu, že by to zvýšilo náklady na výrobu a teda aj ceny. Vraj oni tiež dávajú tieto výrobky svojim milovaným rodinným príslušníkom a snažia sa, aby ich výrobky spĺňali tie najprísnejšie kritériá. Áno, veľa z nich je organicky pestovaných, lenže čo z toho, keď môžu byť geneticky modifikované. To je kompromis úplne nanič. V USA jednoducho neexistuje príkaz na označovanie GMO potravín. Vraj môj problém postúpila ďalej na spracovanie a konzultáciu, tak uvidím.
Napísal som skoro všetkým ich hlavným dodávateľom - Natures Way, Natural Factors, Now Foods, Jarrow Formulas, Garden of Life, Natures Plus, New Chapter. Písal som aj na Puritan Pride. Ešte mi z nich nikto neodpísal, len Swanson. Ale čo môžu napísať, proti mašinérii Monsanto a FDA, nezmôžu nič. A horšie je, že už aj u nás v Európe nemáme istotu ohľadne GMO. Čítal som článok, že v Maďarsku zaorali celé pole kukurice, pretože zistili, že je GMO od Monsanta. Swanson tvrdí, že problém v USA je aj s Non-GMO (GMO free), pretože pri pestovaní môže peľ zafúknuť aj na nemodifikované plodiny, ako sa to deje aj v Mexiku a tým vzniká cross contaminácia. Čiže aj nemodifikované plodiny sa nakazia (geneticky skrížia).
Ide o to, že nedávna štúdia potvrdila, že GMO potraviny pri požívaní môžu v človeku spôsobiť tvorbu pesticídov - insekticídov alebo herbicídov a pod. No ale potom celá filozofia potravinových doplnkov je zbytočné míňanie peňazí. Je to absurdné.
A vie sa vôbec, ktoré plodiny už boli geneticky modifikované? Viem, že je to hlavne 8-9 krmovín ako: sója (tej ako vegetarián pojem kopec a väčšina je určite dovoz z USA), ďalej kukurica, alfalfa (ďatelina), cukrová repa, zemiaky? (nie som si istý), bavlna, canola čiže repka olejná, summer squash (to neviem, čo je) a ešte vraj papaya (načo také exotické ovocie modifikovali), tak potom aj papain môže byť GMO? Je to strašné.
Ako sa tomu dá vyhnúť??? Čo s tým?