1

Téma: Sklerodermia a trombóza

Dobrý deň, už dlhšiu dobu sledujem Vaše fórum a chcem Vás poprosiť o pomoc pri mojom komplikovanom zdravotnom stave. Už v dospelom veku som prekonala ovčie kiahne a odvtedy  sa môj zdravotný stav závažne skomplikoval. Ani lekári už nevedia, ako ďalej. Začalo sa to diagnostikovaním demyelinizačnej periférnej neuropatie, keď som mala asi pol roka zvýšenú zápalovú teplotu a bolesti a mravenčenie v rukách aj v nohách - po vyšetreniach na EMG mi zistili nervovú vodivosť okolo 20, /takú má už imobilný človek, zdravý človek má okolo 50/.  Liečba samozrejme neexistuje, ale odvtedy sa za pár  rokov stále pribaľujú nové a nové diagnózy: cysty v rôznych orgánoch, poruchy činnosti štítnej žľazy, karcinogénne  polypy na hrubom čreve, poruchy imunológie, závažný Raynaldov syndróm vedúci k diagnostikovaniu sklerodermie, posledné: už rok trvajúca trombóza v pravom podkolení a asi aj iných miestach.  Sklerodermia samozrejme postihuje pľúca, pažerák. obličky, ale najviac ma trápi hrozný Raynaldov syndróm a trombóza. Prsty najmä na rukách dôsledkom chladu úplne zbelejú, sú až nekrózne, hrozí mi na na nich gangréna. Trombóza  je ešte horšia: mám veľmi nepríjemné kolapsové stavy, kedy cítim veľkú  záťaž na pľúcach, nemôžem dýchať, kašlem, dusím sa. Nemôžem ísť vonku, nemôžem chodiť, nemôžem šoférovať. Nikto mi nevie pomôcť. Čítala som už mnohé Vaše rady, na základe nich beriem niektoré doplnky už vyše pol roka: napríklad zmesi enzýmov, nattokinázu 4-krát denne 2000, high potency  serropeptázu ,  lumbrokinázu, rybí olej, probiotiká, vitamíny  /iherb/. Nič nepomáha, problémy sa zväčšujú:  tromb  je v nohe stále, Raynaldov syndróm sa nezlepšil, ani ďalšie choroby.   Prosím Vás, mohli by ste mi poradiť, ako mám ďalej  postupovať v liečbe, aké prípravky by som mala používať a  v akom množstve. Vopred ďakujem.



2

Re: Sklerodermia a trombóza

Zvysuj si viralnu imunitu, ovcie kiahne(virus VZV) je velmi nebezpecny, ked mas znizenu viralnu imunitu. Nazyvaju ho vtedy pasovy herpes. Rozne virusy vyvolavaju v tele rozne zapaly, aj zapaly cievnych vystelkov, co vedie k tvoreniou fibrinovych vlakien a trombov.
Su tak isto dovod aj na demyelinizaciu, okrem ineho.
Takze pozri na temu herpes
http://rng.nazory.eu/rubriky/h/herpes  a ber viacero z tam spomenutych a obmienaj ich obcas.

Na podporu regeneracie myelinu ber aspon 1 gram DHA, dobery zdroj je napr calamarine.

Na stitnu zlazu musis brat jod, ktory sa podiela nielen na tvorbe roznych hormonov v tele, ale aj tvorbe enzymov.Odporucam aspon docasne brat Iodoral na rychle nalozenie tela jodom, potom staci len udrzobne 2 az 6 mg denne,
http://www.iherb.com/Optimox-Corporatio … lets/23911  co je davka na 30 dni
neskor len 2-3 kvapky tohoto
http://www.iherb.com/TPCS-Iosol-Formula … 30-ml/4785

Neberies dost fibrinolytickych enzymov, ked nevies rozpustit krvne zrazeniny v tele. Ber 3 x 4000 IU nattokinazy alebo az 3 x 6000 IU, a tiez 3 x 120 000 IU serrapeptazy

Mravencenie moze byt sposobene zlou cirkulaciou, ale aj virusami napadajucimi myelin(demyelinizacia)a ty mas oboje, tak sa nediv.
Inac ked si myslis, ze je to vela tych enzymov, pozri napr na vyrobok na ucinne odstranovanie trombov, tiez potravinovy doplnok, ale s "besnym" obsahom
http://www.detoxinternational.com/defau … eSupport=1



3

Re: Sklerodermia a trombóza

Veľmi pekne ďakujem za Vaše rady. Verím, že raz budete odmenený tam hore za Váš čas a ochotu pomôcť ľuďom v ich zdravotných problémoch. K Vašim doporučeniam mám ešte pár dotazov.
O prípravkoch na zvýšenie virálnej imunity, ktoré spomínate pri téme herpes som už čítala, niektoré z nich som už užívala, tak skúsim ďalšie.
K štítnej žľaze:  na  podporu jej činnosti  mi doporučujete calamarine  s  DHA. Ja mám v štítnej žľaze cysty a zväčšený uzol, užívam Euthyrox 75 mg už  niekoľko rokov, 1 tabletku denne, mám pri užívaní calamarinu a následných Iosol kvapiek tabletky vynechať?
K fibrinolytickým enzýmom: už dlhšie sa obávam, či mi také vysoké dávky nemôžu poškodiť. Beriem ich totiž už od augusta minulého roka,  lieky od lekára som vylúčila. Tromb, ktorý mám v pravom lýtku, sa mi stále obnovuje, pri kontrole ultrazvukom  raz tam je,  raz nie. Neviem, či sa rozpustí alebo sa odtrhne a usadzuje sa na nejakých iných miestach v organizme. Ale následne sa v nohe zase objaví. Noha ma však stále bolí, nemôžem chodiť, bez sťahovacej pančuchy neurobím ani krok. Navyše sa stále zle cítim,  bojím sa , že mám pľúcnu embóliu, včera som bola na kontrole  u lekára a povedal mi, že mám veľmi  rozšírenú hrudnú aortu. Doposiaľ som so srdcom nemala žiadne problémy, prosím Vás, nemôže to byť následok od nadmerného dlhodobého užívania nattokinázy a serrapeptázy?
O prípravku Clot Zapper , o ktorom píšete, som  čítala na základe Vašich doporučení iným účastníkom fóra.  Avšak môže sa užívať dlhodobo alebo slúži len na  akútne rozbitie krvnej zrazeniny počas pár dní?
Chcem sa ešte opýtať, aký máte názor  na kúry proti parazitom a proti ťažkým kovom, najmä ortuti. Myslíte, že by mi mohli pomôcť?  Ak áno, tak aké by ste mi poradili? Už teraz mám kolapsové stavy, takéto kúry  by mi ich ešte neskomplikovali?  Jeden čas mi tvrdili lekári, že mám podľa výsledkov magnetickej rezonancie usadeniny ťažkých kovov v mozgu, ktoré mi môžu spôsobovať tu moju ťažkú demyelinizačnú neuropatiu.
Vopred úprimná vďaka .



4

Re: Sklerodermia a trombóza

Po case uvidis, ako sa ti menia hormany stitnej zlazy v krvi a uvidis, ci mozes ten euthyurox  po case celkom vynechat.
Serra[peptaza a nattokinaza su potravinove doplnky, preto nemozu mat ziadne zle postranne ucinky. Za to zarucuje lekarska komisia, ktora ich pod tymto kriteriom schvalila ako neskodne.
Na tu rozsirenu hrudnu aortu ti neviem nic povedat. Ani neviem, ci vlastne predstavuje zdravotny problem. Problem je len ked su cievy krehke,alebo zapchate nanosami.
Clot zapper neodporucam velmi, lebo sa mi osobne zda jeho obsah privysoky. Ale v pripade plucnej embolie by som iste nazavahal ho pouzit aspon kratky cas, kym sa tohom prpoblemu nezbavim a potom ptrjst na nizsie davky fibrinolytickych enzymov,nie ako liecenie, ale skor prevenciu.
Tazke kovy v tele su pliaga, znizuju ucinnost nasho imunitneho systemu, su toxicke pre mozog ale sami o sebe nedemyelinizuju.Aezizuju imunitu, co vedia vyborne vyuzit mnohe mikroby, najma base vlastne virusy. Ak ti zistia testom zamorenie tela, tak podla typu zamorenia su rozne chelatory.
Na ortut je jednoduchy domaci test, ked zoberies antioxidant ALA, 200 az 300 mg, tak ked mas zamorenie ortutou, tak dostanes virenie ortute na niekolko hodin.Tj bolesti hlavy depresie a podobne, velmi intenzivne takze to sa neda nevidiet.
Dobre jemne chelatory su rozne ovocne kyseliny, vrsky /vnate zelenin, najma vnat koriandra, ktora je znama pod menom cilantro ja ucinna aj ba ortut. Aj slabe chelatory brane pravidelne ti telo postupne odmoria od tazkych kovov.
Na odmorenie napr olova, kadmia a hexavalentnerho chromu , pripadne aj hlinnika z dezodorantov je dobre potravinarske kyslidlo EDTA. Kedze toto ale cheluje aj vapnik a horcik, je dobre si ho dat napr. rano(1 gram) a na noc sa remineralizovat dobrou zmesou mineralov na kosti plus vitamin D-3 a K-2 na absorbciu a zabudovanie.

Naposledy upravil: RNG (2013-02-23 18:55:40)



5

Re: Sklerodermia a trombóza

Dobrý deň,
ozývam sa Vám po dlhšom čase, chcem Vás informovať o priebehu mojej liečby podľa Vašich rád a zároveň Vás poprosiť o ďalší postup.
Môj zdravotný stav sa naďalej komplikuje, absolvovala som množstvo ďalších vyšetrení, bez konkrétnych výsledkov  a zistení.  Stále ma trápia kolapsové stavy, ku ktorým sa pridali silné bolesti v hrudníku, silné bušenie srdca,  ďalej pokračuje trombóza, opuchli mi lakťové kĺby, tvoria sa mi hnisavé vačky pod zubnými korunkami, najnovšie mám  silné bolesti a pálenie chodidiel, ktoré mi pomaly znemožňuje pohyb. Mám obavy, či sa to nekomplikuje z dôvodu množstva doplnkov, ktoré užívam.
Trombóza:  užívam 2x 4000 nattokinázy, 2 x 120 000 serrapeptasy, 1x 750 lumbrokinázy. Kontrola ulrazvukom   minulý týždeň potvrdila,  vraj momentálne nie je v podkolení tromb, noha však stále bolí, sústavne v nej cítim pochody, mravenčenie, šklbanie, záchvevy, bez kompresívnej pančuchy nemôžem na ňu ani stúpiť.  Tie enzýmy užívam už skoro rok, nie je to dlho? Mám ich užívať aj naďalej?
  Sklerodermia: užívam vitamín D-3, Niacín, NAC, vitamín C, E, Curcumin,Krill olej, občas Bone na kosti,  magnézium, Coenzým Q 10, Digest Platinum enzýmy. Zlepšenie vidím najmä na rukách, čiastočne sa zmenšili opuchy prstov rúk.
   Štítna žľaza: začala som brať Iodoral , avšak objavili sa nepríjemné príznaky, najmä silné bušenie srdca (tep 120, tlak 80/60/. Zväčšila sa  mi štítna žľaza,  teraz sa objavilo hrozné pálenie a bolesti chodidiel. Nemôže to súvisieť s nejakým predávkovaním jódom alebo vitamínom E /denne beriem 400 mg vit. E/   a k tomu 75 mg Euthyrox? 
   Demyelinizačná neuropatia:  objednala som si z iherbu nový prípravok Nerve.   
    http://www.iherb.com/Redd-Remedies-Nerv … lets/49451
Zobrala som z neho na skúšku po jednej tabletke denne / celkovo tri tabletky za tri dni/ a potom nastali tie bolesti a silné pálenie chodidiel. Môže to súvisieť s tým prípravkom? Už ho neberiem, ale problémy s chodidlami stále pretrvávajú.
Musím dodať, že som alergická na mnoho liekov, trápia ma aj dlhoročné hlieny v hrdle /vraj chronický zápal hrdla, ktorý sa nedá liečiť/. Nemôžem a ani nechcem užívať  rôzne imunosupresívne lieky či kortikoidy , ktoré navrhujú lekári , preto sa snažím nejako skorigovať svoj zdravotný stav podľa Vašich rád poskytnutých mne a j iným pacientom. Ale neviem, či nemôže dôjsť  k nejakému predávkovaniu alebo nevhodnému znásobeniu účinkov doplnkov. 
Prosím Vás, ako mám ďalej v mojej liečbe postupovať? Čo všetko by ste užívali Vy pri mojich diagnózach a v akom množstve? Čo by som mala ďalej robiť s tým pálením a silnou bolesťou chodidiel?
Vopred úprimná vďaka za Vašu odpoveď.



6

Re: Sklerodermia a trombóza

Jod treba brat spolu so selenom.
Neuropatia postupne zabija nervy, tj po case bolesti ustupia, lebo nervy su odumrete. Pri regeneracii nervov  bolesti znova nastupuju, zialbohu.
Hlieny v hrdle znamena nakaza v prinosnych duitinach, odkial sa s hlienami dostava do celeho tela. To treba riesit(NAC, oreganovy olej, citricidal) pozri na
http://rng.nazory.eu/rubriky/i/infekcie
Oslabenie tela vyuzivaju okamzite nase vlastne virusy, ktorych mame v tele permanentne dnes plno a tak si treba zvysovat viralnu imunitu, co dnes radim kazdemu
http://rng.nazory.eu/rubriky/h/herpes
Virusy su casto napadajuce nervove obaly(myelin) a tak vyvolavajuce bolestive zapaly.

Skodlive ucinky potravinovych doplnkov je loz rozsirovana farmaciou, na ktoru naleteli aj mnohi lekari. Potravinove doplnky su totiz schvalene na volny trh lekarmi a podmienka na to je NESKODNOST.



7

Re: Sklerodermia a trombóza

Veľmi pekne ďakujem za vašu odpoveď. Mala som pokazený notebook, tak preto reagujem až dnes. Teda mala by som podľa Vás užívať aj naďalej všetky doplnky, o ktorých som písala v predchádzajúcom príspevku? Buďte tak dobrý, poradte mi, či ešte je potrebné niečo doplniť. Ešte sa vrátim k tomu páleniu chodidiel, teda je to podľa Vás dobré znamenie, ak ma tie chodidlá hrozne pália a bolia, je to znak toho, že sa nervy regenerujú? Mám teda, prosím Vás, užívať aj naďalej ten doplnok Nerve, na ktorý som dávala link vyššie, jeho zloženie mi nemôže spôsobovať tieto problémy, ak som alergická ? Ospravedlňujem sa, že som Vás zavalila toľkými otázkami, ale ste moja jediná nádej na pomoc, tak vopred veľká vďaka za Vašu trpezlivosť.



8

Re: Sklerodermia a trombóza

Palenie je znak alebo nicenia nervov alebo regeneracie. Rozoznat sa to da len podla skusok dotykom, co lekari robia na vyhodnotenie straty citu.
Ten doplnok Nerve, je dobry ale na obsah ucinnych latok velmi drahy, podla mna.
Ja pouzivam na periferalnu neuropathiu Benfothiamin=forma B-1 (500 az 1000 mg)
a inositol hexaniacinate=forma B-3(500 az 1000 mg),
teda ked nezabudnem alebo nemam ine problemy, ktore musim skor adresovat.

Naposledy upravil: RNG (2013-08-13 15:39:56)



9

Re: Sklerodermia a trombóza

Dobrý deň, opäť sa na Vás obraciam so súrnou prosbou o pomoc. Moje zdravotné problémy sa stále komplikujú, tentokrát si neviem rady s problémovým opuchom ruky, ktorý nastal po vpichu akupunktúrnou ihlou na ľavej paži smerom od lakťa k ramenu. Je tomu už dva týždne, opuch sa stále zväčšuje, lekári mi už robili kopu vyšetrení, všetky boli negatívne a nič sa nezistilo. Ja už dlhodobo skoro tri roky beriem na trombózu denne nattokinázu 3x4 000, serrapeptázu 2,3 x 120 000, enzýmy na čistenie – teraz som zvýšila dávky pancreatin, digest platinum, proteolytické enzýmy, nasadila som si chapparal 3x 2  , extrakt z olivových listov 3x 2, DHA, zinok, selen, jód, vitamínn C 5000 -6000, viatminy B, E, citricidal, dávam si zábaly z koloidného striebra, rôzne protiopuchové – nič však nepomáha., opuch sa stále zväčšuje. Cítim sa veľmi slabá, sústavné návaly horúčavy a zimnice, silné potenie,  (teplotu však nemám), biela stolica, horko v ústach,  silná pálivá bolesť pod lopatkou pravej ruky. Mala som v poslednom čase aj bolesti na hrudníku, silné bušenie srdca. Prosím Vás,  čo sa vlastne mohlo stať? Súvisí to nejako so systémovou  sklerózou, srdcom, obličkami? Trombózu a upchatie lymfatických ciest, problémy s prsníkmi podľa doterajších vyšetrení vraj nemám. Vopred veľká vďaka za Vaše rady, už som naozaj v koncoch.



10

Re: Sklerodermia a trombóza

Biela stolica nasvecuje zlu crevnu floru  a zle vylucovanie zlce, tj mozno kamene alebo poskodena pecen na co je protokol dr Berksona a zarovren  potrebujes mikrovlakniny a probiotika.
Ale mam podozrenie, ze mas zle travenie vseobecne, co vedie k stovkam roznych zdravotnych problemov, tj to by si mala tiez adresovat doplnkom aj  kyselin a enzymov
lepsie stravene jedlo znamena viac zivin, lepsia crevna flora znamena viac obrannych latok vseobecne
Dobre protizapalove su curcuminoidy, najma velmi ucinny
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Curc … l&ic=3
Davka 2 x 2 kapsule az 3 x 2 kapsule.



11

Re: Sklerodermia a trombóza

Ďakujem za Vaše rady. Trávenie si dávam postupne do poriadku, uvedomujem si, že nefunguje ako má. Curumin mi došiel, ale mám ho objednaný, tak doplním aj jeho užívanie. Buďte tak dobrý reagovať ešte na ten opuch ruky, z čoho to môže byť? Lekári ma  odbíjajú  tým, že to je zo sklerodermie, opuch sa však stále zväčšuje, ruka ma páli, bolí, bojím sa, aby sa mi tam nevytvorila popri mojich poruchách  imunitného systému gangréna, to už by bol koniec, mne sa totiž rany hoja len veľmi problematicky. Je možne, aby to bolo naozaj zo sklerodermie?  Nemôže byť tento opuch z dlhodobého užívania nattokinázy a serrapeptasy, či sa mi náhodou až priveľmi nezriedila krv? Ja si stále myslím, že došlo k upchatiu lymfatických ciest, aj keď to na ultrazvuku vraj nebolo vidno. Čo by bolo dobre na ich odblokovanie a uvoľnenie okrem silnej enzymatyckej liečby?  Jedna lekárka mi povedala, že by mohlo ísť aj o Sudekov syndróm, poraďte mi prosím, aké doplnky by sa dali na túto diagnózu a zmenšenie opuchu použiť? Alebo obklady? Ja som už naozaj bezradná, lekári sa nevedia pohnúť ďalej a ja sa bojím, aby nedošlo k vážnejším komplikáciám.  Úprimná vďaka.



12

Re: Sklerodermia a trombóza

Lahko je lekarom obvinovat sklerodermiu, najma ked dosial o nej nevedia dokopy nicm, tj priciny co ju zapricinuje. Nuz zrejme to musia byt ale nejake mikroby a zamorenie, ktore nesleduju.
Takze parafrazujem lekarku, moze to byt cokolvek, vcitasne sudekovho sydromu pozri
http://en.wikipedia.org/wiki/Complex_re … n_syndrome
kde su lekari tak isto bezmocnilelbo na to skusaju hropmady roznycy liekov bez skutocneho adresovania naozajstnej priciny, ktory nepoznaju.
Moj nazor je, ze to musi byt zamorenie alebo nejaky mikrob, ktory bezne nesleduju, tj mykoplazmy, L-formy a najma virusy.
Na zamorenia su enzymy a absorbenty, pripadne chelacia,
na mykoplazmy mas napr extrakt z olivovych listov, a kvapky samento, coumanda a banderol, a na samotny zapal su rozne protizapalove, ako curcuminoidy, boswelin dumbier, sangre de grado, pupalkovy olej a podobne.
Na poskodene nervy virusami treba potlacit viralnu aktivcitu v tele, pozri na temu Herpes a na regeneraciu nervov pomaha brat DHA, 1.5 gramov denne, najdes ju najma v calamarine oleji.
DMSO ako univerzalne rozpustidlo vie prepravit rozne latky cez kozu aj  inde v tele a tak prispiet k odmorovaniu. A samozrejme zlepseniu aj lymfatickeho toku.
Mozno pre to je ucinne aj na sklerodermiu.
Pravdepodobne  ti pomoze aj na ten opuch
Ja si vyrabam rozne zmesi, kde rozne latky pomocou DMSO prepravim cez kozu do tela  na zvysenie miestnej koncentracie.
http://www.amazon.com/PHARMACEUTICAL-RE … 3DQmiestne.



13

Re: Sklerodermia a trombóza

Opätovne ďakujem za Vašu odpoveď, aj keď ma veľmi nepotešia bezmocnosť lekárov pri mojich zdravotných problémoch, ako o tom píšete. Napokon to vidím denodenne sama, môj stav sa stále zhoršuje, opuch narastá, včera som celý deň opäť strávila po vyšetreniach, avšak bez výsledku. Každý lekár dáva od toho ruky preč, jeho diagnóza to vraj nie je. Podľa opakovaného ultrazvuku tam nie je žiadna trombóza, ani problém s lymfatickými cievami, podľa imunológa je to jasný lymfedém, na ktorý treba aplikovať manuálnu lymfodrenáž, podľa reumatológa žiadna lymfodrenáž, vraj to môže ešte podráždiť opuch. Som už z toho hotová, mám strach o tú ruku. Doplnkov beriem , ako som už písala vyššie, veľa, ale akoby  mi žiadne nezaberali.  Mala som pocit, že mi ešte najviac zaberal chaparal, aspoň ten opuch nenarastal. Brala som ho dva týždne, avšak niekde na tomto fóre som čítala, že sa má užívať len krátkodobo, lebo pôsobí na  pečeň, mala by som   ho začať zase  užívať a v akých vysokých dávkach? Mala by som podľa Vás brať aj colostrum, je vhodné na sklerodermiu ako autoimunitné ochorenie? Neprovokuje ešte viac imunitný systém  k aktivite a tým nezhoršuje jeho autoimunitné reakcie? Skúsila som brať pár tabletiek colostra s vysokým obsahom imunoglobulínov, avšak hrozne ma začali páliť ruky, najmä dlane, ktoré sa veľmi naliali a veľmi sčerveneli. Tak som ho radšej vysadila. Prosím Vás, ešte raz sa pýtam , či nemôže byť tento opuch z dlhodobého užívania nattokinázy a serrapeptasy (takmer 3 roky), či sa mi náhodou až priveľmi nezriedila krv alebo niečo podobné? Dnes mi prišlo DMSO, prosím Vás, ako ho mám užívať? Mám si tu ruku s čistým DMSO  jednoducho natierať  a koľkokrát denne? Niekde som čítala, že poškodzuje pokožku, ktorá sa potom šupe, ja už mám aj tak hroznú kožu pri tej sklerodermii, veľmi suchú a zvráskavenú,  nemôže sa mi po DMSO nejako ešte zhoršiť alebo nevytvoria sa mi nejaké rany? Alebo mám do toho DMSO niečo primiešať, píšete, že si vyrábate rôzne zmesi, tak mi poraďte prosím, čo by som tam mala podľa Vás pridať, nemám s DMSO žiadne skúsenosti. Prepáčte toľko otázok, ale už si naozaj neviem rady, z lekárov som úplne znechutená, ste mojou jedinou nádejou na pomoc. Veľká vďaka Vám.



14

Re: Sklerodermia a trombóza

Ak by ten opuch bol z krvi, mal by jasne fatbu. Ak nema, le to bezna lymfaticka opuchlina. Nattokinaza a serrapaptaza ani vo vysokych davkach nesposobuju krvacanlivost.Na rozdiel od liekov na riedenie klrvi
DMSO sa nepouziva ciste, ale zriedene na 90 az 50%  Ja donho pridavam aj trochu kokosoveho oleja, aby nevysusovalo kozu.
Mozes si do toho pridat napr vitamin E, vitamin C vo forme ester C palmitate, antioxidant transresveratrol a podobne.
Moze pomoct aj rozpustit nejaku blokadu v lymfatickom systeme, mna na edemy pomaha.
DMSO sa nanasa len na cistu pokozku, ktora sa potom vyse 1/2 hodiny nesmie nicoho dotknut. Po tom si to mozes zmyt alebo natriet kokosakom.