1

Téma: akne

Mam problem s akne, kozna mi predpisala najprv zineryt a teraz aknemycin. Je pozivanie tychto latok bezpecne?



2

Re: akne

Je to dost bezpecne, ale pochybujem, ze sa acne da zvonku vyriesit. Oboje adresuju len nakazu zvonku, tj sice budes mat acne, ale ti nebudu hnisat.
To iste ti spravi kokosak s trochou GSE.
Ale potlacenie vylucovania mazu sa da dosiahnut len znizenim hladiny DHT a na to je ucinny vytazok z korenov pupavy, zinok, a najma vacsie davky vitaminu A, prirodneho(retinol), okolo 10 mg.



3

Re: akne

RNG,co povies na tento doplnok...je tam toho A vit dost?A co ostatne mineraly su vstrebatelne?Vdaka...
Jarrow Formulas, Women's Multi, 60 Easy-Solv Tablets



4

Re: akne

Ziadny multi vitaminovy  a mineralovy produkt nemoze mat nicoho dost. Tie su obvykle formulovane na archaickych odporucenych dennych davkach z roku 1948....Mnozstvo roznych zloziek je na oklamanie nepriatela=zakaznika
Doplnok uvadza 2500 IU vitaminu A ako palmitatu. To nie je ani len polovica potrebnej dennej davky, nie ze megadavka potrebna  proti acniam.
Na vysvetlenie, megadavka vitaminu A proti acniam je od 20 000 do 50000 IU. Premena je
0.3 mikrogramu= 1000 IU, tj hovorime o megadavkach  6 do 15 mg

Teda prirodneho vitaminu A, ovela menej skodliveho pre telo v megadavkach ako
umele chemicke svinstco, co sa trochu molekularne podoba vitaminu A, (isotretinoin/accutane/roacutane,sa pouziva v davkach 30 az 50 mg) staci na ucinok ovela menej

Na megadavky pozri napr na
http://www.iherb.com/Carlson-Labs-Vitam … 14656?at=0



5

Re: akne

Pisu tam ze tri krat do tyzdna jednu kapsulu...je to dost...bude to stacit?



6

Re: akne

Doplnkovy priemysel v strachu pred prenasledovanim FDA sa neodvazi napisat megadavky vitaminov.
Ale na potlacenie hladiny DHT tie megadavky treba. Takze podla viacerych lekarov potrebujes na zaciatku az 50 000 IU denne, neskor staci aj 25 tisic.
Samozrejme takato davka uz moze ciastocne skodit(predsa je to len 10 nasobok odporucenej dennej davky!), ale rozhodne skodi menej nez ovela vacsie davky umelej chemikalie, isotretinoinu, ktora sa na Slovensku este stale na acne predpisuje.
Naviac prirodny vitamin A aj ked je predavkovany, po prestani bratia megadavok sa zvysenej hladiny v tele(najma peceni) telo bez problemov prirodzene  zbavi, takze nezostane ziadne chemicke skodlive zamorenie



7

Re: akne

Prosim Vas, na kozi sa mi spravidla vecer objavuju rozne cervene flaky,celkovo mam velmi citlivu pokozku, niekedy mam dokonca vystupene take biele flaky(nie akne) a neviem,ci je to nejaka alergicka reakcia alebo ci to nemozu byt priznaky candidy alebo nejakeho parazita v tele?Celkovo sa citim unavena a slaba.Co si o tom myslite?



8

Re: akne

Asi to bude nejaka alergia na nieco, najpravdepodobnejsie.
Skus brat nejaky silny enzym na precistenie tela od alergenov
Nuz samozrejme to mozu byt aj priznaky zamorenia roznymi mikrobialnymi alebo parazitickymi vyluckami, candidu ti mozu najst aj lekari, vtedy mas spravidla biely jazyk.
Na citlivu kozu pomaha dobra prirodna kozmetika ako napr co si sam miesam pozri na www.rng.nazory.eu v teme prirodna kozmetika.
Moja vnucka je tiez extra citliva na vselico, staci, ked ju oblize pes a okamzite tam ma tuhocerveny flak, staci to pretriet mokrou satkou a natriet tym mojim kremom a za 15 minut to zmizne
Parazitov je hromada, stovky, zistit ci ho mas je obvykle velmi tazke, malo lekarov sa vobec do toho vyzna. Mozno je dobra rada obcas prevencne zobrat 20 dennu protiparaziticku kuru podla dr Huldy Clark, napriklad taku ako ma Swanson
http://www.swansonvitamins.com/NAP01/ItemDetail?n=0



9

Re: akne

Ahoj RNG. Vies mi poradit cim by si mala dcerka -12rokov cistit tvaricku? Uz je v puberte a vyhadzala sa po nej samymi vyrazkami. Nema ich zapalene, nic, no ma ich celu tvar a je z toho nestastna.  Neviem ci to nechat tak, kedze je to pubertou, predtym nemala ani jednu,mala cistu,krasnu plet, alebo jej poradis nieco uzivat, cistit? Dakujem vopred za odpoved.



10

Re: akne

Dlhe roky jedenia najma zlych znicenych tukov sa pri puberte prejavia , ked sa ich telo snazi vyhodit cez kozu.
Cistenie tela trva tak isto dlho, najma enzymami, a absorbentmi.
Vonkajsiem mastickovanie pomoze len proti zapalu a hnisaniu, nie proti normalnej funkcii tekla, co sa snazi vyhodit zamorenie cez kozu. Precistenie pecene protokolom dr ZZBerksona tiez moze pomoct, tak ako doplnky roznych zelenych jedal, najma susena stava z roznych mladych zelenych trav a morske, ako spirulina pacifica.



11

Re: akne

Niekde som cital, ze banany otvaraju pory a mozu sposobovat akne... je to pravda ?
dakujem



12

Re: akne

Neviem.
Acne su sposobene hromadenim sa tukovych vyluckov  vo mazovych zlazach, ked sa znicenym stvrdnutym tukom zapcha por.

Otvorenie poru by potom malo logicky ten nahromadeny tuk/sebum pustit von a je po acne. Takze keby to bola pravda s tym otvaranim, tak by to prave znizilo acne. Ale asi velmi pravdepodobne  je to len rozsirovana hlupost, ako mnozstvo inych.



13

Re: akne

čo si myslíš o WALMARK Vitamín A 6000 I.U. 30 toboliek. odporúčanie je každý druhý deň 1 tobolka. keby som to bral každý deň zbadal by som nejaký rozdiel? do 21 rokov som akné mal ale v znesiteľnej forme, teraz sa snažím jesť zdravšie a podobne a akné sa stále len zhoršuje, už si neviem rady. keď hocičo vyskúšam prvé dni sa zdá že sa to zlepšuje a potom zas dokola to isté.



14

Re: akne

Nepoznam ten vyrobok z Walmark, tj neviem nan komentovat



15

Re: akne

okej ale čisto teoreticky. dokázalo by cca 10000 IU vitamín A pomôcť?



16

Re: akne

Na acne odporucaju 20 az 50 000 tisic IU vitaminu A vo forme retinyl palmitatu. Samozrejme je to predavkovanie, ale ma to menej skodlivych ucinkov, nez ovela vacsie davky umelej chemikalie isotretinoinu, co lekari predpisuju na Slovensku este stale.
Skodlivost sa prejavuje tym, ze sa podstatne znizi cinnost mazovych zliaz, co samozrejme koze skodi, lebo ta potrebuje vylucovanie tukov, inac praska.Znizenie vylucovania tukov znizi aj tvorenie acni.



17

Re: akne

Presunul som to sem z témy kam to nepatrí.

Slnieckomini

Dobry den, neviem ci spravne sem pisem, neviem pridat prispevok na forum, tak skusam touto formou , ale chcela by som informaciu alebo nazor od RNG na vitamin b5 pri liecbe akne. Dakujem

RNG
Vyssie davky vitaminu B-5 su dobre na rozne kozne problemy, a pomahaju na vlasy a ciastocne na acne. Davky su ale 500 mg a vys.

Slnieckomini
Dakujem za odpoved. Troska by som chcela rozobrat svoj problem mojho akne aj ked viem, ze je tu zalozena diskusia na tuto temu, ale chcem vediet Vas nazor, pretoze bojujem s akne od puberty a mam 37 rokov. Vyskusala som uz naozaj kadeco a priznam sa, ze som brala roaccutane a aknenormin 3 roky po sebe v trvani 6 mesiacov. V priebehu liecby bola moja plet krasna, v zivote som taku peknu nemala. No bohuzial po dobrati liekov sa mi plet zhorsila a to este ovela viac ako pred liecbou. Mojim problemom bola a stale je velmi mastna plet. Pochopila som, ze chemiou to dokopy nedam a zrejme som si zamorila telo a teraz sa to vsetko chce dostat von cez moju tvar. Uz asi tri mesiace sa snazim co najzdravsie stravovat, pit dostatok vody, pijem zihlavovy caj, ako doplnok beriem zinok 15 mg, ktory som oddnes navysila na 3X denne, vitamin E, a nejaky ten mesiac dozadu som brala aj probiotika a tablety acneon. Snazim sa pouzivat aj bio kozmetiku. Mam pocit, ze ta plet je o nieco lepsia, ale stale to nieje ono. Stale sa mi vytvara po tvari krupica a nasledne z toho sa vedia urobit zapalene loziska. Viem, ze potrebujem vyriesit hlavne to, aby sa mi plet, tak nepremastnovala. Prave preto sa Vas pytam na vitamin b5, ci je vhodne ho zacat brat, a to vo vysokych davkach, odporucaju ho brat az od 5g denne a vyssie, zalezi od zavaznosti ochorenia. Predavaju ho na aknevitamin.cz a neakne.cz. Predajcovia su dost odlisny co sa tyka odporucania davkovania. Chcela by som to vyskusat, ale pravdupovediac neviem comu mam verit, su to dost vysoke davky a tak by som chcela vediet, ci sa tym da predavkovat /tvrdia, ze nie/ alebo co mi moze popripade hrozit. Velmi rada si samozrejme necham od Vas poradit aj nieco ine. Dakujem

RNG
Proti premastovaniu pleti je hlavne vitamin A vo forme retinyl palmitatu davky 20 000 az 50 000 IU. To je sice znacne predavckovanie a nie je velmi zdrave(sucha plet a pery su skodlive) ale je to lepsie, nez mat acne alebo brat proti nim chemikalie, ako roacutane/accutane
Pozri na
http://www.iherb.com/Carlson-Labs-Vitam … gels/13728



18

Re: akne

Ked ti roaccutane pomohol, tak ti pomoze aj vitamin A, lebo isotretinoin je len chemicka latka podobna vitaminu A. Na zlepsenie prenosu a spalovania tukov v tele su lecitin a enzymi lipazy a tiez rozne stimulatory metabolizmu/spalovania.
Pokial ma telo prebytky cujkrov al roznycy tukov, tak sa ich snazi vyhodit ako len vie. A ak su tie tuky znicene, tj nenasytene a reaktivne, tj oxidovatelne e tvrdnuce, tak pri vylucovani zapchaju mazove kanaliky =vzniknu podkozne hrbolky=acne. Tieto, ak sa do nich cez ten kanalik dostane zvonku nakaza, zapalia sa.
Takze za vsetkym tym su vlastne prebytky cukrov a najma znicenych tvrdnucich olejov
.A to adresovat je problem dlhodoby, lebo ked sa desiatky rokov nimi  zamorujes, nemozno sa odmorit rychle. Pomerne rychle je len zastavenie vylucovania masivnymi davkami vitaminu A alebo jeho skodlivych chemickych nahrazok, ako je isotretinoin/accutane/roaccutane a podobne. No a roznymi kremami obsahujucimi antimikrobialne latky mozes zamedzit zapalom tych podkoznych hrciek. Ja osobne odporucam najma pridavky citricidalu(antibakterialne), oreganoveho oleja(prioti kvasnym, a plesnovym infekciam), ale existuju aj rozne ine, momentalne experimentujem so samentom coumandou, banderolom a burburom, v DMSO, lebo zda sa mi, ze su ucinne na vselico ine, nie len klasicke bakterie



19

Re: akne

RNG, izotretinoín môže zvýšiť aj cukor v krvi, prečo je to tak a môže ho zvýšiť aj normálny vitamín A? Lebo toto je asi najhorší vedľajší účinok izotretinoínu, aj keď asi dosť zriedkavý. Ďakujem.



20

Re: akne

Zvysenie vyroby cukru je kvoli napadnutej peceni, ktora cukry vytvara procesom neoglukogenezy z bielkovin, [proces je potrebny na to, aby udrzal rovnomerne hladiny cukru v krvi, lebo travenie dodava cukor nepravidelne.Prirodny vitamin A poskodzuje v megadavkach pecen len nepatrne a to tiez nie permanentne, ako chemicky izotretinoin.

Naposledy upravil: RNG (2013-11-30 16:15:07)



21

Re: akne

Chcela by som sa este opytat, na uzivanie vitaminu A vo forme retinyl palmitat 20 000 az 50 000 IU. Ake je jeho davkovanie a ako dlhodobo sa da uzivat?



22

Re: akne

Dennu davku odporucam 20 az 50 tisic IU a postupne sa to zhromazduje v peceni a asi po 3-4 tyzdnoch sa to zacne naplno prejavovat, tj zacne ti schnut plet, co znizi podstatne tvorenie acni Tuto davku mozes brat aj mnoho mesiacov a ked ju prestanes brat, postupne sa ti z prebytku vitaminu A pecen ocisti, bez akychkolvek skodlivych ucinkov a obnovi sa mazotok.



23

Re: akne

Takze v podstate, sa tvorba mazotoku potlaci a potom sa to znova objavi. Da sa to brat aj tak, ze pol roka by som to uzivala a pol roka sa cistila? Je to mozne aj z dlhodobeho hladiska ?/napr.10 rokov/



24

Re: akne

Nuz to by si odomna chcela privela. Ja sa tu len snazim naznacit, ze megadavky vitaminu A su ovela bezpecnejsie na polacanie mazotoku, ako chemikalie ako isotretinoin.
Najlepsia, ale velmi dlhodoba prevencia je nejest v nijakej forme znicene tvrdnuce tuky. Potom sa nemozu tukove pory zapchat a teda nemozu acne vzniknut.



25

Re: akne

Ahoj RNG, teraz mám na akné izotretinoín, ale chcela by som ho vymeniť za retinol. Potrebovala by som ale vedieť, koľko I.U. retinolu je 10 mg izotretinoínu, aby som potom nebrala príliš malé dávky alebo naopak zbytočne extrémne veľké. Vieš to prepočítať? Ďakujem.



26

Re: akne

Prepocitavanie tam neexistuje, len priblizna nahrada, kedze sa jedna o dve rozdielne latky. To ako keby si sa ma pytala, kolko hrusiek je 5 jablk
Ale ciste premena IU na miligramy pre vitamin A je tu
http://www.robert-forbes.com/resources/ … erter.html
kde mas 10 mg retinolu asi 33330 IU retinolu
10 mg retinyl palmitatu je 18181  IU retinolu.
Takze povedzme 50 000 IU co odporucam ako silnu davku retinol palmitatu jje ekvivalent asi 15 mg vitaminu A, retinolu.

Naposledy upravil: RNG (2013-12-06 23:07:05)



27

Re: akne

Ďakujem. Pri tých 3330 IU a 1818 IU ti asi chýba jedna nula. Retinol a retinyl palmitate majú trochu rozdielne prepočítavanie na IU z miligramov, pri oboch teda odporúčaš 25 000 - 50 000 IU? Aký je vlastne medzi nimi rozdiel, lebo neviem, či objednať retinol alebo retinyl palmitate, aj keď nejaký zásadný rozdiel medzi nimi asi nebude.



28

Re: akne

Mozno sa tie tabulky mylia. Neraz som odhalil na nich chyby.Tentokrat som si nedal namahu vychadzat z definicii.
http://en.wikipedia.org/wiki/Retinol
tu uvadzaju, ze 1 IU je 0.3 mikrogramu, co je definicia IU pre retinol, takze 10 mg je 33333.33IU , takze mas pravdu a promptne to opravujem
Jednotky IU sa vstahuju na obsah retinolu, tj v retinyl palmitate na len obsah retinolu, nie celkovej vahy retinyl palmitatu.
Nakoniec retinyl palmitate nekupujes na miligramy, ale na IU retinolu v nom.

Naposledy upravil: RNG (2013-12-15 14:59:39)



29

Re: akne

Momentálne mám retinyl acetát 5000 IU a dávam si 5x za deň. Je to v poriadku pri takejto forme vitamínu A? Inak tá stránka na prepočítavanie už nefunguje, neviem prečo.



30

Re: akne

V poriadku to samozrejme nie je, lebo ti vyschne po case plet pri takych megadavkach, ale je to rozhodne menej nebezpecne, ako chemikalie. Ucinok poznat az pri nahromadeni dostatocnej koncentracie vitaminu A v peceni, co moze trvat aj vyse mesiaca.



31

Re: akne

To mi je jasné, že sú to megadávky, ale keď treba, tak treba. Ja len stále veľmi neviem, aký je rozdiel medzi tými tromi formami vitamínu A, ale to je asi len vo veľkosti molekúl a niektoré sú efektívnejšie ako ostatné. Ďakujem.



32

Re: akne

V prvom rade isotretinoin nie je ziadny vitamin A ale len skodliva umela chemikalia s podobnym chemickym vzorcom.
Retinol a retinol palmitate su naozajstne vitaminy A a teda aj v megadavkach podstatne ucinnejsie a ovela menej skodlive. A po dokonceni brania ti nezamoruju telo dlhodobo, lebo sa ako vitaminy spotrebuju.



33

Re: akne

Ahoj RNG, pri odbere krvi mi zistili zvýšený bilirubín, ale neviem koľko presne. Vieš mi povedať, z čoho by to mohlo byť, čo to môže spôsobiť a či môžem užívať ten vitamín A vo vyšších dávkach? Ďakujem pekne.



34

Re: akne

Mnohi ludia maju zvyseny bilirubin cely zivot bez zjavnej priciny alebo skodlivosti. Ale moze to naznacovat niekedy poskodenie pecene roznymi chemickymi zamoreniami , vcitane roznych liekov, alebo mikrobialnymi nakazami, najma viralnymi.
Spojenie medzi megadavkami vitaminu A a zvysenym bilirubinom som nikde na nete nenasiel.
Ale chemikalia isotretinoin vo velkych davkach moze sposobit poskodenie pecene, na to je dost dokazov.



35

Re: akne

Tak mám akné a dokonca aj tie sklovcové zákaly, myslíš že to môže nejaké celkové zamorenie niečím? Ale nikdy som veľa liekov nemala, kedysi dávnejšie som mala izotretinoín (aj keď nie zas na príliš dlho), občas antibiotiká a to je všetko. Ak by to bolo kvôli mikróbom, ako ich v pečeni vykynožiť?



36

Re: akne

Pochybujem, ze mas v peceni mikroby, teda okrem beznych virusov, ktore tam ma v malom mnozstve prakticky kazdy. Ale pecen moze byt silne zamorena a na cistenie potrebujes protokol dr berksona, ktory zaroven pecen regeneruje, lebo podporuje tvorenie novych buniek v nej.
Ak mas zamorenu pecen, tak mas zamorene cele telo, lebo pecen ma za ulohu odmorovat telo, rozkladat rozne zamorenia a splodiny v krvi a vyhadzovat ich cez zlc von. Preto je dolezite brat hodne mikrovlaknin, aby tuto zamorenu zlc vyniesli von z tela, lebo inac sa reabsorbuje spat do krvi v crevach, teda aj so zamorenim.
Samozrejme odporucam brat aj extra jod a silne enzymi, co pomahaju tie rozne zamorenia rozlozit, aby sa mohli z tela roznymi sposobami vylucit.



37

Re: akne

Vďaka. Inak v tom protokole Dr. Berksona som videla iba sylimarin, je tam ešte niečo? V akých dávkach? NOW vyrába celkom zaujímavý produkt: http://www.iherb.com/Now-Foods-Liver-De … &ic=3.



38

Re: akne

Pozri na temu
http://rng.nazory.eu/rubriky/p/pecen
protokol dr Berksona pozostava z 900 mg sylimarinu, 600 mg alpha lipoickej kyseliny a 400 mikrogramov selenu. Toto odmori pecen a podpori jej regeneraciu. Odporucam brat samozrejme aj extra mikrovlakniny, ktore vylucenu zamorenu zlc absorbuju a vynesu z tele, inac sa reabsorbuje aj so zamorenim spat do krvi.



39

Re: akne

Ok ďakujem za pomoc. smile



40

Re: akne

OK



41

Re: akne

Už vyše týždňa beriem 30 000 IU retinyl palmitátu, odvčera dokonca 40 000 IU, ale pery vôbec nemám suché, takže zdá sa, že to veľmi neúčinkuje (pri izotretinoíne som mala veľmi skoro suché pery). Nechcem sa vrátiť späť k izotretinoínu, ale keď mi nepomôže obyčajný vitamín A, tak asi nebude iná možnosť.



42

Re: akne

Za tyzden nemozes mat v peceni nahromadene dost vitaminu A, ked ho beries 30 000IU co je len  9 mg.  Pozri na prispevok c 4
Roacutanu si iste brala ovela viac.



43

Re: akne

No asi máš pravdu. Škoda, že mám momentálne iba 10 000-ové kapsuly. Brala by som aj viac, ale nechcem hltať 7-8 kapsúl denne.



44

Re: akne

Nuz ja "hlcem" dokopy denne aj vyse 50 kapsul, lebo bez nich neviem uz fungovat.
Na cukrovku, cirkulaciu, travenie,antioxidanty, bezne ako selen zinok jod vitaminy C E D-3, a obcas podla potreby aj ine, ked na mna lezie nejaka choroba. Vtedy beriem casto tolko proti tej chorobe, ze musim bezne brane vynechat aspon na par dni.



45

Re: akne

50 kapsúl denne, neuškodí to pečeni alebo obličkám? Inak tých 30-40 000 IU vitamínu A denne mi vôbec nepomohlo ani za mesiac, kúpim si ešte 25 000 IU kapsule a budem si dávať 3-4-krát denne a uvidím.

Naposledy upravil: *Alice* (2014-01-21 17:53:40)



46

Re: akne

Nuz aj ja mam niekedy obavy, ze je to privela, lebo sa jedna o rozne koncentraty, ktore potrebuju cast znacne rozriedit. Zatial ale nepoznavam ziadne problemy okolo toho a beriem to uz dlhe roky. Ale v hl;ave mamm stale nepokoj, ja som totiz stary opatrnik, konzervastivny clovek, ktory kedysi mal problem zobrat aj jeden aspirin, nieto za hrste doplnkov.
Neodporucam ist do 100 000 IU vitaminu A, to je predsa len privela aj ked je to na miligramy este stale menej, nez co predpisuju izotretinoinu bezne. Ucinok poznas az ked asa v peceni toho nahromadi dost,tj to nie je za par tyzdnov ale skor vec mesiacov. To iste je s isotretinoinom az na to, ze tam jemozny znacny skodlivy ucinok,co je u prirodzeneho vitaminu A podstatne nizzsie.



47

Re: akne

Izotretinoín účinkuje (vysušuje) skoro okamžite, preto to musí byť možné aj s vitamínom A. A keď sa môže bežne používať izotretinoín v dávkach, ktoré skoro okamžite účinkujú, určite sa môže používať v takých dávkach aj vitamín A. Začnem s 50 000 IU denne a poprípade zvýšim na 75 alebo 100 000 IU denne, podľa toho, ako to bude zaberať. To je moja teória. smile



48

Re: akne

OK. Ja ako doplnkar sa snazim radit podla moznosti uplne neskodne davky, ale ked si mas vybrat mredzi skodlivymi davkami/predavkovanim, tak radsej prirodny vitamin A ako chemikaliu, ktora je podobna vitaminu A.
50 mg vitaminu A je 166 tisic IU vitaminu A podla tabuliek
Napis, kedy sa ti zacinaju objavovat skodlive priznaky, ako vysusovanie pier a supanie koze.



49

Re: akne

Ok napíšem, ale chvíľu to potrvá, ešte to nemám ani objednané a ktovie, za ako dlho mi to po objednaní príde.



50

Re: akne

Trpezlivost