251

Re: zlé trávenie

Ked odporucam intenzivne cistenie, tak odporucam entericky pokryte 2 x 6 gramov ekvivalent pancreatinu.
To by znamenalo 2 x 3 kapsule  na prazdny zaludok dobre zapit vodou. Ale aj tak sa to celkom nevyrovna enterickym kapsuliam, ktore kyselina v zaludku neposkodi.



252

Re: zlé trávenie

Dobry den RNG,
precitala som si mnohe prispevky - som vsak z toho dost dopletena. Mozes mi jednoducho rozpisat, co a kedy mam brat - na zlepsenie travenia a precistenie enzymami?
Ked sa rano zobudim, dam si enzymy? Potom co? Alkalizovat?
Kedy zase betain, vlakniny ci probiotika?
Dakujem



253

Re: zlé trávenie

N1 napísal(a):

Dobry den RNG,
precitala som si mnohe prispevky - som vsak z toho dost dopletena. Mozes mi jednoducho rozpisat, co a kedy mam brat - na zlepsenie travenia a precistenie enzymami?
Ked sa rano zobudim, dam si enzymy? Potom co? Alkalizovat?
Kedy zase betain, vlakniny ci probiotika?
Dakujem

Enzymy, ktore su urcene na travenie uzivas vzdy s jedlom alebo ihned po jedle, ale ak sa s nimi chces aktivne cistit, tak ich musis dat na prazdny zaludok a najskor az 1-2 hodiny sa najes. Ale take enzymy, ktore su urcene na enzymaticke citenie t.j. entericky pokryte mozes uzivat aj s jedlom.

Kyseliny uzivaj vzdy s jedlom alebo ihned po jedle.

Ak sa alkalizujes kalinatom, tak najlepsie je to robit rano na lacny zaludok a potom sa najes naskor az o 2 hodiny, aby sa ti znovu nahromadili kyseliny.

Vlakniny mozes dat kedykolvek prebehu dna a probiotika nalepsie vecer s jablkom alebo kuskom jablka, samozrejme ak nahodou uzivas aj antimikrobialne tak musis dat medzi nimi a probiotikami odstup aspon 3 hodiny.



254

Re: zlé trávenie

Velmi pekne dakujem. Ked si dam rano pred jedlom enzymy na cistenie, mam si dat aj kalinat na lacny zaludok?



255

Re: zlé trávenie

Ak nie su tie enzymy entericky pokryte, tak si ich mozes dat aj s kalinatom.



256

Re: zlé trávenie

OK



257

Re: zlé trávenie

rng, musim sa ti podakovat, momentalne ficim na ketogennej diete a citim sa uzasne a travenie sa neskutocne upravuje, po 27 rokoch sa citim super big_smile mam este jednu otazku: je vhodna tato dieta aj pre zenu ktora ma krcove zily?



258

Re: zlé trávenie

Ketogenna dieta je vhodna pre kazdeho, ale nedrzal by som ju osobne  o nic dlhsie, nez treba, lebo je viac  namahava na pecen, ako pestra strava.
Odporucam brat extra traviace a cistiace enzymy a mozno aj protokol dr Berksona.



259

Re: zlé trávenie

Pytam sa preto lrbo som rozmyslal o tom ze budem drzat sacharidy pod 150 g do dna potom 25 percent by tvorili bielkoviny a zvysok tuky.myslis ze aj toto je zataz na pecen? lebo mne to vyhovuje takto kedze uz mozem jest aj vajocka a zcasti aj mliecne produkty,ktore som dpvtedy nemohol vobec kedze mi bolo po nich zle.. zistil som vsak ze moj problem bude ze som mierne intolerantny na lepok.co by si mi odporucil? samozrejme kazdy den beriem probiotika a vsetky tie veci co si mi odporucal ako arabinogalakzan,pektiny atd.



260

Re: zlé trávenie

Nizkosacharidova dieta nie je 150 gramov sacharidov ale pod 50 gramov.



261

Re: zlé trávenie

RNG
ak ma prezenie, tak ktore jedlo je vinne? ako zistim, ktore jedlo/sucast jedla mi sposobuje tento problem?



262

Re: zlé trávenie

Prehnat moze vselico, mozu to byt alergie na potraviny, e-cka,reakcia na histaminicke zlozky, a samozrejme na rozne toxiny, prebytok tukov a rozne mikroby.
Ja som prave objavil ze som sa odrazu stal alergicky na rajciny, lebo zakazdym ked som jednu-dve zjedol som dostal za 6-8 hodin dost prudku hnacku
Nikdy pred tym som to nemal....Tiez mi to trvalo skoro mesiac, kym som dal "jedna a jedna dokop"y,  zapisoval som si vsetko,  co som zjedol az na siedmy pokus vyhodnotenia pri hnackach som objavil, ze zakazdym tam boli rajciny, cervene, nie zlte, na tie som tak silnu reakciu nemal.



263

Re: zlé trávenie

Ahoj RNG, preštudovala som si tvoje rady aj všetko čo je treba k dobrému tráveniu, ale nenašla som nič úplne konkrétne pre mňa, tak sa ťa radšej pýtam. Mám dlhšiu dobu problémy s trávením a to také, že po každom jedle ma bolieva brucho a tak isto po každom jedle musím na WC. Prejavuje sa to u mňa už dlhšiu dobu a to po období v ktorom som často jedávala nezdravé jedlá. Každá diéta mi pomáha len dočasne a všetko sa mi zvykne vracať. Stolicu mám o niečo svetlejšiu ako som zvykla mávať a občas v nej aj biele rôzne-veľké čiastočky (nestrávené tuky?). Najhoršie je to po jedení mliečnych výrobkov. Momentálne sa antidepresívami liečim na úzkostnú poruchu a musím povedať, že to na mňa nemá veľký účinok a tak isto som niekde čítala, že aj dlhodobejšie problémy s trávením môžu spôsobiť väčšiu preddispozíciu na podobné poruchy. Tak isto sa u mňa úzkosť zvyšuje keď sa viacej prejem, aj keď neviem či to má niečo s tým spoločné. No a tak ma napadlo, že by som sa možno mala posnažiť vyriešiť tieto tráviace problémy a potom to možno ľahšie pôjde aj s úzkosťou. Týmto by som sa ťa chcela opýtať, vzhľadom na to, že chcem aby moja liečba bola čo najefektívnejšia, čo podľa teba je zle s mojím trávením? Nedostatok enzýmov? Nedostatok kyselín? Nedostatok vlákniny? Alebo všetko z toho?

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď!

S pozdravom,

Mirka.



264

Re: zlé trávenie

Zrejme vsetkeho. Zacina to obvykle tak, ze dostanes tzv crevnu chripku, co ti napadne parietalne bunky v zaludku, co produkuju kyseliny. A tak ti v zaludku miesto travenia jedlo hnije a kvasi. V crevach a pankrease sa tiez znizi vyroba enzymov a po case neustale dodavane premnozene kvasne a hnilobne mikroby zo zaludka ti znicia probioticku crevnu floru.

Takze cesta von z toho je doplnok kyselin enzymov mikrovlaknin a probiotik.

Zle travenie vedie k nedostatku potrebnych zivin, co sa po case prejavi stovkami roznych zdravotnych problemov. A zla crevna flora miesto zivin a vitaminov a najma obrannyc latok co nam probiotika dodavaju vo velkom mnozstve , bez nich su tam kvasne a hnilobne a ine kultury, co len telo zamoruju a oslabuju.

Naposledy upravil: RNG (2014-11-14 22:47:10)



265

Re: zlé trávenie

Ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie. Je nejaká dobrá univerzálna internetová stránka, kde zoženiem všetko z vyššie uvedených doplnkov? Pýtam sa, pretože veľa z tých linkov na tejto stránke je už nefunkčných. Ak sú tu niekde aj novšie, tak sa vopred ospravedlňujem.



266

Re: zlé trávenie

Skus napr iherb.com



267

Re: zlé trávenie

Našla som aj niečo slovenské zo stránky biocare.sk

Enzýmy:

http://biocare.sk/eshop/produkt/super-e … a-travenie

Probiotiká:

http://biocare.sk/eshop/produkt/4kmenove-probiotikum

Vláknina:

http://biocare.sk/eshop/produkty/prebiotika-vlaknina
(vôbec neviem, čo z toho vybrať)

A čo sa týka kyselín, tak niekde som videla príspevok: "Dobre zdroje kyselin su napr Betain HCl, pepsin HCl a L-lysin HCl"
Ako to teda riešiť s tými kyselinami, keď tie enzýmy obsahujú Betain HCl ?



268

Re: zlé trávenie

Super enzymes su stredne dobre, ale maju malo Betainu HCl pre ludi s malo kyselinami, tj tych co maju caste paly. Davka betainu HCl podla potreby je od 600 do 1800 mg, ba dokonca aj viac pre ludi, co sa im v zaludku netvori dost kyselin)casty nasledok zaludocnyc chripiek , ktore su dnes velmi caste.
Complete probiotic su daleko od kompletnych  a nic na nich nie je naznacene, ze by boli tepelne alebo kyselinovo odolne, tj nemusia sa ziva do criev cobec dostat.
Vlakniny treba rozne, najma mikrovolakniny, ako inulin, psylium, pektiny arabinogalactany glucomannan. Ja vzdy hovorim o zmesi roznych, lebo probiotika potrebuju pestru vyzivu, podobne ako aj my.



269

Re: zlé trávenie

A čo tieto enzýmy a tieto probiotiká?

http://biocare.sk/eshop/produkt/traviace-enzymy
http://biocare.sk/eshop/produkt/probiotika-100-bb536

Popravde ale len tipujem a vôbec neviem na čo sa zamerať pri výbere sad



270

Re: zlé trávenie

Pri vybere napr enzymov sa treba zamerat na ucinnost, tj kolko jednotlivycyh latok to rozlozi, nie len spomenut, ze to tam je bez uvedenia aktivity. Pozri napr na
http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … l&ic=2, kde mas jasne napisane, ze kazda kapsula obsahuje ekvivalent 2 gramy pancreatinu a jej ucinok je 50 000 USP proteazy(tj rolozi 50 gremov bielkoviny, 50 000  USP amylazy (tj rozlozi 50 gramov roznych sacharidov) a 4000 USP lipazy, tj rozlozi 5 gramov tukov.
Doplnky co nemaju toto napisane to nepisu pre to, aby nikto nevedel, ake su slabe.

Co sa tyka probiotik, tych musi byt co najviac  co najviac roznych druhov a tepelne a kyselinovo vzdorne, aby sa dostali este zive do criev. Pozri napr na
http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Pr … l&ic=1

Naposledy upravil: RNG (2014-11-21 22:30:03)



271

Re: zlé trávenie

Zdravím RNG, chcem začať brať enzýmy na prečistenie tela, na toto ty odporúčaš tieto http://www.iherb.com/Solgar-Pancreatin- … l&ic=1 tie momentálne nemajú skladom, vieš mi doporučiť nejakú inú náhradu z iherbu?

Naposledy upravil: feri123 (2014-11-26 19:15:11)



272

Re: zlé trávenie

Skus tento
http://www.iherb.com/Natural-Factors-Zy … l&ic=4
Alebo si pockaj par dni, nez dostanu tie zo Solgar.



273

Re: zlé trávenie

Zdravím , prosím Vás chcem sa spýtať na Váš názor :

cca pred mesiacom som zjedol pokazené/nedopečené mäso z restaurácie, (usudzujem to tak pretože hneď ako som dojedol polovicu z neho aj to som ho jedol cca 30min lebo som popritom pracoval )  zostalo mi zle od žalúdka pocit žalúdok ako po kolotoči až sa mi točila hlava jemne tak som to rýchlo vyvrátil a bolo mi ok v momente, ale odvtedy mám problém so žalúdkom ako keby sa tam dostali nejaké baktérie alebo čo..... začalo to tak že keď som zjedol väčšie jedlo tak som mal dosť neprijemne bolesti v oblasti ako je solár resp. pod solárom....ako keby mi tam dlho stála potrava v žalúdku....  doktor mi dal na to pankreolan forte , okamžite mi to pomohlo bolesti sú slabšie o 80% ... ale stále mi pretrváva taký problém teraz už nižšie v črevách raz na ľavej strane raz na pravej cítim také pobolievanie... nie je to nič strašné ale aj tak by som to rád doliečil poriadne.....      prosím Vás z Vášho pohľadu skúseného čo by na to pomohlo ? 

(vlákninu si dávam každé ráno resp. kombináciu väčšia kávova lyžička ryzovej vlakniny+psyilia+inulínu a zapijem cca 4dcl-5dcl cistej vody a kazdý druhý den si dávam lanove semiacka napucane vo vode s kuskom tvarohu a orechami....) ... čo by ste mi doporučili vyskúšať ešte alebo upraviť ? Nejaké enzými či probiotika?

Mám doma aj baktérie ktoré vytvoria z mlieka čerstvého domáceho kefír, ale neviem či to nemôže mi zaťažiť ešte viac....čo myslíte ?

Stolicu mám pravidelnú skoro cca 2-4x denne čo je asi dobrý znak vychádzajúci z uživania tej vlakniny..

Ďakujem Vám pekne vopred



274

Re: zlé trávenie

Nuz rozne mikroby co sposobiam potravinove otravy(tj poskodenie dobrej crevnej flory) sa do nas dostavaju roznymi cestami a maju rozne nasledky. Pozri na rozne mozne druhy
http://en.wikipedia.org/wiki/Foodborne_illness
Ak mas poskodenu vyrobu kyselin a enzymov z toho (alebo z roznych virusov, co dnes obiehaju cely svet) tak si musis doplnat kyseliny a pripadne aj enzymy.
A samozrejme kazdemu dnes odoporucam brat mikrovlakniny a probiotika, lebo v nasej potrave je ich zialbohu primalo a telo to vyzaduje.

Naposledy upravil: RNG (2015-01-07 16:34:25)



275

Re: zlé trávenie

Ďakujem za odpoveď,  probiotika zacnem davat pravidelne aj mikrovlakninu....   prave chcem zistit ci mam malo kyseliny zaludockej HCL alebo vela ....   
co je podľa vás lepší ukazovateĺ testu na HCL prvý alebo druhý ?

1.   3dnovy test kazde rano na lacno vypit ČJ sody bikarbony a cakat na grganie niekde som sa docital ze ked sa mi grgne do minuty mam az vela HCL , az do 2mam stredne a az do 3-5tak nemam skoro vobec.....

2. nasledne mi dorazi z Iherbu cista HCL a pak tento test
Deň 1. Hneď po zobudení a pol hodiny pred raňajkami pacient užije 650 mg tabletu Betainu HCL a zapije vodou. Ak sa v priebehu pol hodiny objaví pocit pálenia alebo ťažoby žalúdka, znamená to, že v žalúdku sa už pred testom nachádzalo dostatok kyseliny a nie sú potrebné žiadne jej dopĺňanie. Ak pacient pálenie alebo ťažobu nepociťuje, znamená to nedostatok kyseliny a test pokračuje dňom 2.
Deň 2. Hneď po zobudení a pol hodiny pred raňajkami pacient užije dve 650 mg tablety Betainu HCL a zapije vodou. Ak sa v priebehu pol hodiny objaví pocit pálenia alebo ťažoby žalúdka, potom potrebná dávka Betaínu HCL na začiatku každého jedla je 650 mg. To je dávka, pri ktorej pacient pálenie nepociťoval. Ak však ani pri dávke 2 x 650 mg pacient nepociťuje pálenie (čo znamená značný nedostatok žalúdočnej kyseliny, čo môže byť vysvetlením mnohých doterajších ochorení pacienta), test pokračuje dňom 3.
Deň 3. Hneď po zobudení a pol hodiny pred raňajkami pacient užije tri 650 mg tablety Betainu HCL a zapije vodou. Ak sa v priebehu pol hodiny objaví pocit pálenia alebo ťažoby žalúdka, potom potrebná dávka Betaínu HCL na začiatku každého jedla sú dve 650 mg tablety. To je dávka, pri ktorej pacient pálenie nepociťoval. Ak ani pri dávke 3 x 650 mg Betaínu HCL pacient nepociťuje pálenie, znamená to vážny nedostatok alebo aj celkovú absenciu žalúdočnej kyseliny, čo môže byť vysvetlením mnohých doterajších ochorení pacienta. Preto, dlhodobá dávka Betaínu HCL na začiatku každého jedla je 3 x 625 mg.

Rozmyslam este jedna vec .. ked sa mi dostali do tela tie baktérie z toho mäsa a zničili mi obal crevny/zaludocny  Micýn tak  by som asi mal ist ku korenu veci co je vlastne asi co som sa docital na Vašich fórach koloidné striebro alebo grapefruitove kvapky z jadierok  na elimináciu baktérii ....

NA gastro sa mi nechce ist lebo viem ze mi daju helicid automaticky najprv a pak ked mi spravia test na HElicobaktera o 2 tyzdne tak mi vyjde ze ho mam a to je uplne jedno lebo ho ma asi 70-80% ludi takze zas sa nikam nedostanem....

Pancreolan si davam po jedle teraz vzdy sice citim ze to pomaha ale nie je to OK este... v pancreolane su len Enzymi bez HCL takze ak mam v zaludku malo kyseliny HCL tak tam moze byt pes zakopany ..

Co si myslíte o tom všetkom ?

Ďakujem vopred veľmi pekne za Váš čas a ochotu ...



276

Re: zlé trávenie

1. kedy sa ti grgne, nie je velmi dolezite, ako ze to musi byt viackrat do 10 minut. Lebo z pol lyzicky(2 gramy) sody bikarbony sa pri dostatku kyselin musi uvolnit skoro 1/2 litra CO2.
2. blbost.
Zaludok je velmi dobre chraneny proti kyseline zaludocnym mazom, tj nemozes v zaludku citit ziadny prebytok kyselin, co je samo o sebe len mytus, kedze sa to vyskytuje extremne vzacne, aspon podla lekarov, vco meraju presne  hladinu a vytvaranie kyselin metodou Heidelbergovej kapsule
http://www.phcapsule.com/
Ja si davkujem kyseliny podla toho, co sa mi hodinu-dve v zaludku po tom robi. Ak mam nevolnost/bolest zaludka alebo palu, tak som zobral malo kyselin Clovek si to sam na sebe musi "nastavit" Dnes pop 2 zaludocnych chripkach minuly rok mam tak malo kyselin ze MUSIM brat 2 az 3 kapsule, podla velkosti jedla. Vcera som sa dopre prejedol hustej sosovicovej polievky s mletym masom(mnam, najmenej 2 porcie....) a veru aj ked som si dal 2 kyseliny a 3 enzymi(Jarrow pancreatin plus)) do rana som malo spal, pre palu. Dal som si dodatocne este 2 kyseliny a dva enzymy, , ale to pomoze 2-3 hodiny po jedeni ovela menej.
Mikroby sa uz mali moznost premnozit...

Ani helikobacter piloti nevie prezit kyslost PH2 v zaludku a kedze ma tolko ludi helikobakter, to nasvecuje, ze nemaju spravnu kyslost v zaludku, co je podla lekarov merajucich kyseliny Heidelbergovou kapsulou  PH 1 az 1.6.
Takze vsetci tito ludia s helikobakterom maju rozne stupne nedopstatku kyselin od hypochlorhydrie az po achlorhydriu, ku ktorej sa zrejme v sucasnosti aj ja blizim.
Kedze helikobakter ma z deti len asi 20%, tak zrejme sa velka vacsina ludi rodi s dostatkom kyselin co sa ale pocas zivota postupne znizuje, ako aj vsetky ine funkcie. A rapidne po tom, ked su parietalne bunky, co vyrabaju kyselinu  v zaludku napadnute nejakymi mikrobami.



277

Re: zlé trávenie

mno je to asi jasne.. dnes rano som si dal cca jednu zarovnanu lyzicku cajovu sody bikarbony a 150 ml vody a do 15 min  2malicke smiesne grgy   , takze to znamena ze mam dost malo HCL .......   preto asi mam tie problemy ze ma pobolieva zaludok a nasledne aj creva troska raz nalavo raz napravo.... 

kedze vcera som zjedol veceru o pol 8 , sice som ju zajedol pancreolanom enzymami a grgalo sa mi ze som citil tu veceru cca az 1 v noci a bola to len ryba makrela s brokolicou cize take jedlo pri dobrom traveni by som mal mat ale do hodiny stravene vygrgane pocitam.........   chcel by som sa est opytat   ked si dam enzymi tak bez HCL to asi nema velky ucinok hej ?    cista HCL mi dojde az v utorok tak pak to nasadim .... a vlastne aj bakterie a chronty vseljake sa mi cil mozu pekne mnozit v crevach a zaludku ked mam malo hcl ze ?

Tieto enzymy +hcl som objednal z iherbu... co na ne vravite ?  ci vedeli by ste mi este lepsie doporucit?

http://www.iherb.com/Now-Foods-Super-En … l&ic=1

Ďakujem moc za odpovede a Váš čas smile



278

Re: zlé trávenie

Aj trochu enzymov je lepsie ako nic. Aj bez kyselin maju ciastocne ucinok, aj ked ovela mensi, ako s kyselinami.
Super Enzymes maju primalo Betainu HCl, bezne odporucam od 650 do 2000 mg betainu HCl, pre ludi co maju malo alebo ziadnu vyrobu kyselin v zaludku  ( hypochlorhydria a achlorhydria)



279

Re: zlé trávenie

Dobrý deň, tak ak som dobre pochopila čo som prečítala tiež mam zle travenie stačí mi teda ten pankreatin a psilium bola som liečena na prebitok kiseliny omeprazolom a teraz  ich mam malo lebo keď som si dala oregano stale sa mi ním grgalo a dakde ste písal že je to tou kiselinou.Stačí mi to teda aká davka? inak beriem pankreatin na čistenie tela neviem či mi cista zmizla ale cítim sa velmi dobre ked ho užívam a to beriem len jednu tabletu denne uplne mi zmizli tie divné tlaky a navali s pocitom lapania po dychu dakujem vam za to a eštš keď vas tu mam vdaka aj za syna ma jednu obličku a maval zapal moč.ciest. odkedy sa riadim vašimi radami mame pokj síce bral urovaxom ale vôbec nebíva chorý a ak sa ojaví dake prechladnutie nasadím a o tri dni je preč len musím zohnať ten praví citritidal zatial davam GSE takže VELKA VDAKA.:):):):)



280

Re: zlé trávenie

OK



281

Re: zlé trávenie

v utorok mi prisiel Betain HCL, odvtedy o 70% lepsie sa citim, hned ako som si dal prvu tabletu som pocitil ze aha toto je ono... lebo vlakniny mohol som jest hocikolko aj enzymov ked bolo malo hcl tak zapchy som mal a to bolo to cele pobolievanie vsade v crevach..takze ste mali pravdu veruze smile)) ....   objednal som si aj zmes sypaného caju kde je zemezlc,palina,benedikt, mata, rumancek, borievka a pestrecove semeno... zevraj to je pecka na upravenie traktu traviaceho a stimulant na produkciu kyseliny ..... pijem to cely den po troske lebo to je megahorke.....ak chcete poslem Vam recept v akom pomerovom zlozeni by to malo byt..   zadelil som do jedalnicka aj chilli ktore som uz od augusta nejedol lebo nebol cas... (malo by podporovat travenie zevraj tiez) ..... citim sa lepsie ovela ale citim tam este nieco a to je asi tym ze som 40dni mal zapchy tak este potrva asi kym sa telo poriadne precisti.... kazdopadne silno Ďakujem  !!! smile 

este jedna otazka ten betain hcl z iherbu... nemoze mi to uskodit ked si davam 4tabletky denne?  alebo nieco podrazdit atd... nevyznam sa v tom z pohladu chemickeho tak len pre istotu reku sa opytam odbornika este smile

Prave som zistil ze po tazsom väčšom jedle potrebujem aspon 2tablety hcl aby sa mi kvalitne vygrgalo a citil som sa tak dobre ako ked som nemal ziadne problemy zaludocne... takze uz mam aj davku stanovenu.... opäť ste mali pravdu smile 

.... a Vy ako sa snazite stimulovať tvorbu zaludocnej kyseliny kedze mate nedostatok ? co Vam pomaha ? chilli ? palina? zemezlc ?  alebo viac pit vodu a aj troska himalajskej soli ?  .. viete chcem by som sa dostat az totalne ku korenu veci a tam zacat stimulovat..

Naposledy upravil: letto (2015-01-15 13:26:03)



282

Re: zlé trávenie

letto napísal(a):

este jedna otazka ten betain hcl z iherbu... nemoze mi to uskodit ked si davam 4tabletky denne?  alebo nieco podrazdit atd... nevyznam sa v tom z pohladu chemickeho tak len pre istotu reku sa opytam odbornika este smile

Na fore RNG spomina, ze viac ako 3 kapsule kyselin naraz by clovek nemal brat. Ale ked ti stacia 2 kapsule kyselin po vacsom jedle, tak je podla mna zbytocne zvysovat davku.

Parietalne bunky sa podielaju na tvorbe zaludocnych kyselin, takze asi v prvom rade najme tie treba dat do poriadku a na to je dobre brat adaptogen DGL a aloe vera.



283

Re: zlé trávenie

Je to dost individualne, ale normalny zaludok celkom zdravy vie vyrobit asi ekvivalent maximalne 3-4 kapsule(650 mg kapsule) betainu HCl
U mladych je mozne obcas aspon ciastocne  zregenerovat poskodene parietalne bunky, u starsich, ako som napr ja je to uz dost nepravdepodobne.

Naposledy upravil: RNG (2015-01-15 16:00:07)



284

Re: zlé trávenie

Pietro napísal(a):
letto napísal(a):

este jedna otazka ten betain hcl z iherbu... nemoze mi to uskodit ked si davam 4tabletky denne?  alebo nieco podrazdit atd... nevyznam sa v tom z pohladu chemickeho tak len pre istotu reku sa opytam odbornika este smile

Na fore RNG spomina, ze viac ako 3 kapsule kyselin naraz by clovek nemal brat. Ale ked ti stacia 2 kapsule kyselin po vacsom jedle, tak je podla mna zbytocne zvysovat davku.

Parietalne bunky sa podielaju na tvorbe zaludocnych kyselin, takze asi v prvom rade najme tie treba dat do poriadku a na to je dobre brat adaptogen DGL a aloe vera.


Nie to som tam pisal dokopy 4x denne.... nemam v umysle zvysovat davku pri jedle viac ako 2 lebo ta mi je dostacujuca presne....

To som vycital od RNG ze pokial nemam vredy a tie nemam isto tak netreba uzivat adaptogen DGL lebo ten znizuje dokonca este kyselinu... ja citim ze ju potrebujem praveze podporit a popritom stimulovat prirodne telove vytvaranie tej kyseliny....    aloe vera moze byt ok taky doplnok na regeneraciu zaludka veruze smile ....     uz teraz citim ze sa mi dava organizmus dokopy ked sa uz aj zapchy uvolnili uplne a zacina sa mi po jedle grgat normalne a nie az po 5hodinach jak predtym...
... to mesiac nedostatku hcl v zaludku zas nemyslim si ze staci aby sa ti hned vytvorili vredy....



285

Re: zlé trávenie

DGL je adaptogen, ma aj rozne ine dobre stranky, nielen posolnovanie zaludpocnych stien. Neviem o tom, ze by znizoval vyrobu kyselin. To si niekto dal dva a dva dokopy a urobil z toho 5.
Totiz DGL pomaha nicit helikobakter ciastocne a hoji steny zaludka, tj pomaha proti vredom na zaludku a dvanastorniku sposobene helikobakterom, ale niektori lekari este stale si myslia, ze vredy su sposobene stiplavymi koreninami, prebytkom kyselin, co odporucaju nespravne neutralizovat.



286

Re: zlé trávenie

RNG napísal(a):

DGL je adaptogen, ma aj rozne ine dobre stranky, nielen posolnovanie zaludpocnych stien. Neviem o tom, ze by znizoval vyrobu kyselin. To si niekto dal dva a dva dokopy a urobil z toho 5.
Totiz DGL pomaha nicit helikobakter ciastocne a hoji steny zaludka, tj pomaha proti vredom na zaludku a dvanastorniku sposobene helikobakterom, ale niektori lekari este stale si myslia, ze vredy su sposobene stiplavymi koreninami, prebytkom kyselin, co odporucaju nespravne neutralizovat.


Aha... ok rozumiem.  Takže ešte aj tento DGL objednam ,,, co poviete prosím Vás tento je ok?

http://www.iherb.com/Enzymatic-Therapy- … l&ic=2

Tie ostatne veci co som pisal su podla Vas ok? chilli, caj, voda+him sol, ....

Ďakujem moc za pomoc..



287

Re: zlé trávenie

Ten DGL je dobru a dokonca prijemne cokoladovy.
Niektore "horciny" mierne zvysuju vyrobu kyselin, takze su zname dlho ako "digestiva" Preto napr firma Dr Best, dava ko doplnku kyselin(betain HCl) aj horec/gentiana bitters



288

Re: zlé trávenie

RNG napísal(a):

Ten DGL je dobru a dokonca prijemne cokoladovy.
Niektore "horciny" mierne zvysuju vyrobu kyselin, takze su zname dlho ako "digestiva" Preto napr firma Dr Best, dava ko doplnku kyselin(betain HCl) aj horec/gentiana bitters


pan RNG.. 2dni mi bolo lepsie a zas mam ten pocit naspäť ....travenie mam uz ok nemam zapchy travi mi dobre rychlo ale taky divny diskomfort v crevach raz nalavo raz napravo raz v strede  ...   napada Vas nieco co by to mohlo byt?  helicobakter mi tam moze si vystrajat alebo co? .... doporucena liecba?   Davam si 2x denne citrovital kvapky z grapefruitovych jadier... mal by som  si kupit aj Koloidne striebro ?   AK ano tak ake ?  to co pisete na Vašej stránke (Neutralne castice pod 2 nm)  ?  Ak hej rovno volam do lucenca aby tam teda take mi namiesali s tymi casticami pod 2nm ....

Čo ešte doporucujete na helikobaktera?

      ZAcinam byt zufaly troska .. hmm

Naposledy upravil: letto (2015-01-16 12:44:59)



289

Re: zlé trávenie

Helikobakter je len v zaludku alebo dvanastorniku, nie v crevach.
Citrovital je nanic, potrebujes povodny silny citricidal,prfesional,  co predavaju napr v Hoogle
Koloidne striebro na creva je viacmenej nanic, kedze sa v zaludku znici za par sekund. V zaludku je vyborne, ale do creiv sa prakticky nedostane.
Odporucam doplnky kyselin enzymov a najma mikrovlakniny a probiotika.



290

Re: zlé trávenie

RNG napísal(a):

Citrovital je nanic, potrebujes povodny silny citricidal,prfesional,  co predavaju napr v Hoogle

Ok takze si zadovazim citricidal,  kedze je helikobakter v zaludku a na to by to malo pôsobit dobre tym padom to koloidne striebro hej ?....   Doplnky kyselin enzymov mate na mysli napr superenzymes z iherbu?    http://www.iherb.com/Now-Foods-Super-En … l&ic=1

Mikrovlaknina je  psyllium  inulin  ryzova vlaknina hej ?

Koloidne striebro zacinam oddnes uzivat...  docital som sa na nete rôzne dávkovania... ake by si mi doporucil ty prosim Ťa ?

Ďakujem...

Naposledy upravil: letto (2015-01-17 11:42:41)



291

Re: zlé trávenie

Na vybitie helikobakteru moj brat pouzil 4 x denne 1/4 deci toho z Lucenca, po dobu asi 4 tyzdnov. Dal sa na to nahovorit, ked mu uz druhykrat atb (trojkombinacia s potlavanim kyselin) zlyhala. Odvtedy, co je uz asi 4 roky ma pokoj s helikobakterom. Ale casto berie aj zinc carnosione(PepZin Gi) ktory je tiez na potlacenie helikobaktera a pouziva ho ako dobry, hoci drahy zdroj zinku. A obcas ho beriem aj ja, niekedy si necham kapsulu s nim ropustit/rozpadnut aj v ustach(je to ako piesok...) a po dlhsom case to prehltnem, a za ten cas co to drzim v ustach to potlaca aj rozne mikroby v ustach, vcitane virusov.



292

Re: zlé trávenie

RNG napísal(a):

PepZin Gi

Mno znie to dobre, ja som zatiaľ zohnal KS z lekarne a uzivam 3x 20ml denne a mam pocit ze odkedy to uzivam pobolievanie vazne ustupilo.... plus probiotika davam a zacinam aj kefir robit domaci to by mal byt najlepsi zdroj probiotik zivych kultur... (tusim ze tak ste to niekde pisali ze KS + probiotika su dobre na to ci )

ale to KS je vazna pecka ked bude trochu casu isto zavolam do Lučenca a objednam ale liter tejto megatekutiny (pak normalne im poviem ze chcem 2ppm aby to malo a oni budu vediet spravit to tak ?  ) .... tento z lekarne ma sice 20ppm ale odkedy ho pijem citim ze nemam zaneseny vobec nos - sopel atd co maval som skoro stale a to ho len pijem hlavne na zaludok....   

ok ďakujem smile - objednam si veruze aj zinok doplnok fajnovy  myslim ze ste mali na mysli tento

http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-PepZ … l&ic=1

Naposledy upravil: letto (2015-01-19 21:01:18)



293

Re: zlé trávenie

V Lucenci maju automat, ktory som tam povodne ja nainstaloval a ten dosial produkuje zhruba 6 ppm ionov(meratelne pristrojom TDS)  a 6 ppm neutralnych castic,(nemeratelne) hlavne pod 2 nanometre velkostou.



294

Re: zlé trávenie

RNG napísal(a):

V Lucenci maju automat, ktory som tam povodne ja nainstaloval a ten dosial produkuje zhruba 6 ppm ionov(meratelne pristrojom TDS)  a 6 ppm neutralnych castic,(nemeratelne) hlavne pod 2 nanometre velkostou.

Okej rozumiem...  a neviete mi povedať či nejake vedlajšie nasledky uzivania KS ste niekedy spozorovali na sebe ?

Viete čo je zaujmave? ze najprv som maval zapchy v strede zaludka resp tam nad solarom skrz malo asi enzymov alebo kyselin a grgalo sa mi AZ cca odost neskoro niekedy aj o 5hodin este.........

a teraz ked sa najem tak sa mi grga myslim si ze az viac ako by bolo normalne a kazde rano/doobedie chodim na wc cca 4x a stolica normalna konzistencia aj farba...  je mozne ze ak by som mal malo kyselin stale tak by sa mi takto viac grgalo ale nemal som uz zapchy ? (denne zjem asi 2tablety HCL a 2tablety pancreolanu) ,  ale potom nechapem preco mi potrava nekvasí tam ako kedysi...  ale je pravda ze citim trosinka kyselinu v hrtane po vacsom jedle 

CO si myslite z Vašeho pohladu skuseneho ?  Bol som aj na krv vcera vysledok na Helikobaktera budem mat asi v pondelok teraz ...

Naposledy upravil: letto (2015-01-20 16:47:24)



295

Re: zlé trávenie

Ako som povedal, nemam krystalovu gulu a mnozstvo kyselin sa neda odhadovat, ale ho treba merat. Ja som sa naucil pomerne dobre odhadnut, kolko potrebujem extra kyselin a ked nezoberiem dost, uz za hodinu poznam reakciu a doplnim si viac kyselin, skor nez dostanem  vazne zaludocne problemy.  Prinajhorsom si zoberiem aj PepZin GI a glg striebornej vody, co tu mikrobialnu cinnost v zaludku zastavi.
Ked mas nedostatok kyselin, prejavuje sa to kvasenim a hnitim v zaludku, co pokracuje samozrejme do criev, kde rozmnozene kvasne a hnilobne bakterie potlacia probioticku floru.
Krvna skuska na helikobaktera  ukaze protilatky, ktore moze ale nemusi telo vyrabat, a moze to pokracovat vyrabat asj pol roka po potlaceni helikobaktera v zaludku.
Presny test je dychovy, okamzity, co priamo mera produkty cinnosti helikobaktera, tj amoniak(cpavok, NH4 OH ) Takze  ked chces vediet hned , ci si si helikobaktera znicila, tak na to krvny test neda odpoved, ale dychovy ano.



296

Re: zlé trávenie

RNG napísal(a):

Ako som povedal, nemam krystalovu gulu a mnozstvo kyselin sa neda odhadovat, ale ho treba merat. Ja som sa naucil pomerne dobre odhadnut, kolko potrebujem extra kyselin a ked nezoberiem dost, uz za hodinu poznam reakciu a doplnim si viac kyselin, skor nez dostanem  vazne zaludocne problemy.  Prinajhorsom si zoberiem aj PepZin GI a glg striebornej vody, co tu mikrobialnu cinnost v zaludku zastavi.
Ked mas nedostatok kyselin, prejavuje sa to kvasenim a hnitim v zaludku, co pokracuje samozrejme do criev, kde rozmnozene kvasne a hnilobne bakterie potlacia probioticku floru.
Krvna skuska na helikobaktera  ukaze protilatky, ktore moze ale nemusi telo vyrabat, a moze to pokracovat vyrabat asj pol roka po potlaceni helikobaktera v zaludku.
Presny test je dychovy, okamzity, co priamo mera produkty cinnosti helikobaktera, tj amoniak(cpavok, NH4 OH ) Takze  ked chces vediet hned , ci si si helikobaktera znicila, tak na to krvny test neda odpoved, ale dychovy ano.

Oka rozumiem, a ked si zoberiete viac kyselin HCL ako je vhodné práve pre Vás , tak sa Vám to ako prejaví ?

A ten PepZin Gi co mi uz cestuje z iherbu je načo hlavne dobry? Čiastočne zamedzuje rozmnozeniu helikobaktera a pomaha hojit zaludocne steny hej ?

Naposledy upravil: letto (2015-01-20 20:05:32)



297

Re: zlé trávenie

Este nikdy som nemal s prebytkom kyselin problemy. Ani pri  4 kapsuliach betainu HCl a samozrejme viac nebudem brat, aby som si zbytocne neokysloval telo. Aj tak mam obavy, ze bez dostatocnej alkalizacie mozem zacat stracat mineraly z kosti.
Ano, ten PepZin GI je dobry na zaludok a jeho hojenie a tiez zinkove iony su silne antimikrobialne, tj aj na helikobakter, aj na ine mikroby, co sa do zaludku dostanu. Je aj na virusy.



298

Re: zlé trávenie

RNG napísal(a):

Este nikdy som nemal s prebytkom kyselin problemy. Ani pri  4 kapsuliach betainu HCl a samozrejme viac nebudem brat, aby som si zbytocne neokysloval telo. Aj tak mam obavy, ze bez dostatocnej alkalizacie mozem zacat stracat mineraly z kosti.
Ano, ten PepZin GI je dobry na zaludok a jeho hojenie a tiez zinkove iony su silne antimikrobialne, tj aj na helikobakter, aj na ine mikroby, co sa do zaludku dostanu. Je aj na virusy.

OK rozumiem, ospravedlňujem sa že Vás bombardujem otázkami stále ale chcem sa dopátrať k tomu čo mi asi tak je.... a ešte jedna otázka prosím Vás helikobakter alebo tie vírusy alebo baktérie čo tam pravdepodobne mám mi môžu spomaľovať takto trávenie resp. znižovať tvorbu hcl ?

Na raňajky jedávam asi 350g  len pomletého ovocia zeleniny, cca 3-4druhy ovocia a 3-4druhy zeleniny zelenej  plus orechy pomleté a lyžicu dyňového oleja.... a tá zmes celá je silno zelená a práve teraz som na wc mal jemne zelenú stolicu čo mi hovorí že to čo som jedol ráno láhké ovocie išlo zo mna von teraz čo je 12hodín skoro...  (ďalšie jedlo som jedol o 13:00 ťažke mäso co mi tam este asi hodnú chvíľu poleží )   Musím to takto vysledovať a pátrať jak detektív smile Takže to symbolizuje pomalé trávenie....či ? 

Ďakujem pekne.



299

Re: zlé trávenie

Je velmi dolezite poznat svoje telo a jeho signaly, aby mu clovek vedel pripadne pomoct regulovanim jediel a potravinovych doplnkov.
Mne minuly rok virusy(pravdepodobne norovirus, alebo nejake ine, nove) znicili uplne vyrobu kyselin v zaludku. Mal som to 2 krat, zakazdym som to potlacil za 2 dni, ale to stacilo, aby mi to odrovnalo parietalne bunky, co produkuju zaludocne kyseliny
Najviac kyselin potrebujes na tazkostravitelne veci ako maso a syry. Bez kyselin ani enzymy nemaju taku ucinnost, ako s nimi.
Bielkovinne/proteolyticke enzymy napr pri plne kyslom zaludku su az 4 krat tak ucinne, ako pri nekyslom(achlorhydria, co mam zialbohu aj ja)



300

Re: zlé trávenie

RNG napísal(a):

Je velmi dolezite poznat svoje telo a jeho signaly, aby mu clovek vedel pripadne pomoct regulovanim jediel a potravinovych doplnkov.
Mne minuly rok virusy(pravdepodobne norovirus, alebo nejake ine, nove) znicili uplne vyrobu kyselin v zaludku. Mal som to 2 krat, zakazdym som to potlacil za 2 dni, ale to stacilo, aby mi to odrovnalo parietalne bunky, co produkuju zaludocne kyseliny
Najviac kyselin potrebujes na tazkostravitelne veci ako maso a syry. Bez kyselin ani enzymy nemaju taku ucinnost, ako s nimi.
Bielkovinne/proteolyticke enzymy napr pri plne kyslom zaludku su az 4 krat tak ucinne, ako pri nekyslom(achlorhydria, co mam zialbohu aj ja)

Hej preto sa sledujem takto musim to zistiť lebo doktori mi daju helicid a antibiotika okašlane a som v zacarovanom kruhu....  fuha a teraz akym spôsobom obnovujes tie bunky parientalne?  Žuvaš DGL a PepZin + sem tam to KS hej?

Bavil som sa s koleginou co studovala VS chemicku niekde pred 20rokmi  a ked som jej vravel ze jem betain HCL na podporu HCL a teraz KS tak sa zhrozila ci sa chcem zabit  ( ja to asi tym ze ma zastaraly nazor hej  ? lebo ma celkom vyplasila :Đ )

Naposledy upravil: letto (2015-01-20 21:10:46)