1

Téma: zlé trávenie

Ahoj RNG píšem ti na tvoje forum.. lebo písaval som ti na zdravi sk pod menom NeviemNeviem chcem ti podakovat ze od minuleho roku čo som dostal ibs si mi tvojimi radami dost pomohol a vela som sa naučil..  No tuto zimu neviem prečo mozno pre zlu dietu ktoru som dlhšie mal jednoducho mi doktor diagnostikoval gerd - ze iba naznačena ta hernia, nemal som ziadne palenie zahy iba opakovane zapaly hrdla, liečil som sa omeprazolom mesiac problemy z hrdlom ustupili no prišli hnačky a zle travenie.. vysadil som ich začal som doplnat betain s vačšim jedlom mimo tohto sa alkalizujem, hnačky som si napravil no to travenie pomale mi ostalo.. bol som na kontrole a doktor mi zas diagnostikoval tretiu diagnozu pancreatitis chronica, nerobil mi ziadne testy.. a este pred uzivanim PPI som nemal s travenim problemy neake iba stym hrdlom.. Prosim ta čo by si mi odporučil ? neviem čo robit nece sa mi verit ze mam zas pankreatitidu nic ma neboli len mi netravi a ide mi trochu potrava hore krkom.. dakujem moc za radu ..

Jakyso@azet.sk



2

Re: zlé trávenie

Nuz nedostatok kyselin vyvolava kvasenie a hnitie v zaludku, preto si kyseliny treba doplnat. Rozne mikroby, ktore nie su znicene v zaludku kyselinami vyvolavaju zapaly zaludocnych stien aj pankreasu. Takze kyseliny treba nielen na travenie, ale aj na ochranu tela pred prienikom mikrobov cez zaludok do tela.
Mikrovlakniny stimuluju posuv jedla v crevach, aj dobre natravenie kyselinami a enzymami tomu napomaha.
Takze doplnaj si menovane potrebne, aby si si napravil traviaci proces.
Omeoprazol nie je liek na hrdlo, ale len potlaca symptom palenia v krku pri GERD-e tym ze kompletne potlaci vyrobu kyselin, tj v pazeraku nemozu palit, aj ked sa tam dostanu.
To ale znici travenie aj zaludocnu barieru proti mikrobom na jedle.Teda je to zla lekarska rada

Znicene travenie znamena nedostatocne vyzivovanie tela, lebo sa jedlo dostatocne nerozlozi na absorbciu, to oslabi obranu, regeneraciu a ine procesy, co vedie k stovkam roznych zdravotnych problemov.



3

Re: zlé trávenie

aha.. takze doplnat pred stravou betain a jest vela mikrovlaknin .. ( to je psylium a jablčka predpokladam či?) po psyliu som nevidel nikdy neake zmeny takze ho mozem aj vo vačšich mnozstvach? pit vela vody. mozem pouzit na hojenie aj trebars repikovy čaj ? alou pijem uz dlhšie. mam obmedzit stravu koli tomu vyhojeniu? ako pritej pankretickej diete ?
RNG velmi pekne dakujem za rady



4

Re: zlé trávenie

Podla moznosti nic neobmedzuj strava musi byt co najpestrejsia, ale odporucam ti mensie davky masa a syrov a po nich nepit aspon 2 hodiny, nech sa ti to stravi bez rozriedenia kyselin v zaludku. Najhorsie, co mozes spravit je zjest polievku, potom vela masa, napit sa na to nejakej sladkej vody a dat si za tym este sladky mucnik. To ma skoro kazdy automaticky palu, a ty toboz, ked nemas aj tak dost kyselin, tj v zaludku ti kvasi a hnije pravidelne.
Takze mucnik na prazdny zaludok a pit aj po natraveni jedla dostatocne, tj 2 + hodiny neskor.
Vtedy mozes zobrat aj mikrovlakniny, ako psylium, arabinogalaktany a ine, nech ti precistia creva a pomozu posuvat jedlo.Samozrejme je to zaroven aj vyziva pre probiotika.



5

Re: zlé trávenie

No kedysi som jedol maso a ryzu a hlavne vyprazane asi preto aj sa ozval zaludok.. no maso som vyrazne obmedzil.. a syri vobec nejem mam intoleranciu doktor mi doporučoval aj jogurty no neviem jedine čo mi neškodilo bol domaci kefir, mučne jedla sladke biele pečivo som tiez vyradil sladku vodu nepijem iba mineralnu alebo odstatu obyčajnu..
Tak este raz dakujem smile



6

Re: zlé trávenie

OK



7

Re: zlé trávenie

RNG potrebná dávku 650mg betainu mam pred vačšim jedlom az tri tabletky aj to sa mi este trochu grga.. asi by som sa mal alkalizovat mimo jedla no predavany samaritan je drahy aj tak obsahuje iba sodu bikarbonu povačšine preto sa chcem opytat na spominany hydrogenouhličitan draselny unas pod nazvom kalinat či je bezpečny a v akej davke? a kedze nemozem mlieko kde je najviac vapnika skade by som mal doplnat mineraly okrem alkalicej stravy?   Dakujem



8

Re: zlé trávenie

Dobry den RNG, zacala som uzivat s jedlom Super enzymy, lebo sa tu stale zdoraznuje ake je dolezite napravit si travenie. V podstate moj jediny problem s travenim je zapcha. Doteraz som nemala absolutne ziadny problemy, ziadne nafukovanie a naduvanie,
palenie zahy, grganie, vobec nic. Odkedy ale uzivam s jedlom enzymy, mam strasne palenie zahy a pocit kyseliny v krku, co som doteraz vobec nepoznala. Nechapem preco je to tak, ked vsade pisete, ze vacsina ludi ma nedostatok kyseliny. Mne to ale vobec nerobi dobre, ked uzivam tie enzymy s kyselinou. Na druhej strane, mam ale pocit ze sa mi zlepsila zapcha a hlavne ze vobec uz nemam kvasinky. Co je neuveritelne, lebo som sa snazila vzdy potlacit kandidu pitim GSE a oreganovym olejom a na to kolko som toho popila, vysledky neboli ziadne. Az teraz ako som zacala so Super enzymami, nemam vobec kvasinky.

Ale co mam robit, ked mam z toho strasne palenie ?



9

Re: zlé trávenie

Zrejme dosial si nemala ziadne kyseliny v zaludku, takze ked sa ti obsah natlacil do pazeraku, tak to nepalilo. Teraz ale beries enzym s trochou kyseliny, nie dost aby to potlacilo kvasenie v zaludku, ale ked sa ti to dostane do pazeraku, tak to pali.
Az zoberies viac kyseliny(betain HCl) tak to kvasenie to potlaci, uzaver medzi zaludkom a pazerakom sa lepsie uzavrie, pevnejsie, na pokyn kyseliny v zaludku a nebudes mat viac prenikanie potravy do pazeraku, co samozrejme odstrani palu.
Pomale travenie bolo pre to, ze sa ti v zaludku jedlo dost nenatravilo, tak sa to telo snazilo drzat co najdlhsie v crevach, aby to aspon mikroby natravili a predsa len daco z toho jedla vytazili.
Candidu treba najma vyhladovat, inac ju neznicis. Tj bezsacharidova dieta.
A najviac ju potlacaju probiotika, ktore treba podporovat jedenim mnozstva mikrovlaknin, inac sa nemozu rozmnozit natolko, ze by vytlacili candidu.
Ostatne, ako GSE, oreganovy olej, Candex, kokosovy olej su len pomocne, aby sa to dalo urobit co najrychlejsie.



10

Re: zlé trávenie

dakujem za odpoved. len mam neustale pocit ze som si nejako rozhasila travenie a uz sa bojim cokolvek jest. a to mam teraz stale brat kyseliny, alebo sa  to nejako aj napravi ? urcite pridam aj mikrovlakniny, len zatial mam iba psylium. ale chcela by som niekde objednat tie arabinigalaktany.



11

Re: zlé trávenie

Nuz ja som dlhe roky trpel na paly, bral protikyselinove prostriedky a nic sa nezmenilo. Odkedy som si uvedomil, ze kvasenie v zaludku moze nastat len pri NEDOSTATKU kyselin a beriem doplnky kyselin 600 az 1200 mg betainu HCl s velkym jedlom, na ktore samozrejme nejem mucnik ani nepijem vodu aspon 2 hodiny, aby som si kyseliny nerozriedil, slovo pala nepoznam. Zaver medzi zaludkom a pazerakom sa mi pevne uzavrie a kedze ho plyny nasilne neotvaraju, nemam odvtedy paly.
A kedze posuv v crevach aj mikroflora zavisi od travenia a absorbcie, s extra mikrovlakninami mam aj v tomto pokoj. Nedotravene jedlo totiz podporuje parazitne kultury v crevach a nepomoze brat probiotika, ked ich nepodporis, lebo dobre osidlene crebva maju az 1 kg probiotik a v tych malickych pilulkach su len stovky miligramov, tj stav tvojej crevnej  flory zavisi od toho, ako ju zivis a podporujes lebo tych par 100 mg nestaci, potrebujes to podporit a rozmnozit vyse 1000 krat.
Najlepsi zdroj arabinogalaktanov, co som nasiel a aj tam si ich objednavam je
http://www.swansonvitamins.com/SWU508/ItemDetail



12

Re: zlé trávenie

RNG prosim ta mam nateba otazku .. užívam betain dve tabl pred jedlom enzymi panzytrat 25000  jednu tabletku pred jedlom tri krat denne na sr su to asi najsilnejšie no stále mam príznaky nadúvania neustaleho grgania niekedy aj po tekutinach nafuknuté brucho,  dlhšie mi travi no aj ked ako tak stravi tak stale grgam niekedy s pocitom jedla v krku ... doktr. mi diagnostikovl  gerd na gastroskopii mi to zistil ale ze iba v miernom štadiu no vtedy som mal problemy z hrdlom. od gastroskpie mam pocit ze sa ktomu pridruzilo to grganie a neskor stav ktory mam. Pri požitíí az dvoch tabet panzytratu 25 000 pred jedlom plus betain sa mi polepši a negrga sa mi tak citim sa lepšie. doktor napisal zas podozrenie na pankreatitídu chronicku no nic ma neboli sono som mal negativne aj krvne vysledky.. preto sa chcem opytat teba kedze sa vtom vyznaš či myslíš ze ide iba oten reflux alebo to je aj ta pankreatitída..nechcel by som mat pankreas natrvalo poškodeny alebo byt odkazany naten panzytrat .. dakujem ti za radu



13

Re: zlé trávenie

Ako som povedal mnohokrat, grganie=kvasenie a to je mozne len pri nedostatku kyselin v zaludku.
Panzytrat je specializovany vytazok z pancreatinu bohaty na lipazu tj na travenie tukov.
Ja osobne pouzivam len ciste potravinove doplnky, tj nie vytazky z enzymov, ale zmesy enzymov.
Kvasenie v zaludku je kvasenie najma cukrov, nie tukov, tj potrebujes enzym na travenie sacharidiv/cukrov a to je amylaza.
Odporucam najma pancreatine, kde mas zmes lipazy amylazy a proteazy. Alebo rastlinne a fungalne mnohozlozkove enzymi, ako napr Diges platinum firmy NOW.
Co ti chyba si musis doplnat, a to tak dlho, pokial telo nezacne vyrabat dost, ci sa ti to lubi alebo nie.

V mojom pripade, ako starsieho cloveka s nizkou produkciou kyselin a enzymov  som odkazany na ich doplnky do konca zivota, alebo telo nedostane z jedla dost zivin a zacne odburavat svoje zasoby, tj zacal by som sa scvrkavat, ako ini starsi. Nuz to si rozhodne neprajem a teda musim brat kyseliny aj enzymi cely zivot. Aspon s vacsim jedlom, mensie mi zaludok a pankreas este zvladnu.
U teba sa moze este pankreas zregenerovat, pripadne aj parietalne bunky v zaludku, co vyrabaju kyseliny.

Naposledy upravil: RNG (2012-01-24 23:08:37)



14

Re: zlé trávenie

aha dakujem.. pri vačšej davke kyselín no hlavne enzymov mi to grganie trošku ustúpi no nemôžem sa zbavit toho spetného toku cítim si to v pazeraku zneprijemnuje mi to akukolvek činnosť .. a zas doktori mi nato predpíšu iba lieky proti kysline .. doplnam si kyseliny enzymi probiotika vlakniny ..čo by zlepšilo funkciu toho oslabeneho zvierača ?  a chcem sa opytat v ktorom čase je vhodne sa alkalizovat vy spomínante ze ráno no na zalkalizovany zaludok mi ranajky asi moc nenatravia..? neni su tri tabletky 650mg betainu pred obedom večerov vela? ked ja mam pocit ze by pomohlo aj viac kedze jedavam vačšie porcie.. nemoze tolko betainu jednorazovo zaškodit ?



15

Re: zlé trávenie

Nuz na oslabeny zvierac je preplnovanie si zaludka velkymi jedlami nie prilis dobry napad.

Na hojenie kyselinami poskodeneho zvieraca, zaludka, criev a podobne je dobre pozut 2 tabletky DGL pred jedlom alebo/a brat dlhodobo hojive aloe vera.
Davka aloe je pol lyzicky za mrazu suseneho koncentratu, co je ekvivalent asi 3 deci cerstvej aloe stavy/gelu.
Inac zdravy zaludok nemoze byt poskodeny kyselinami, lebo ma na sebe hruby ochranny maz. Len zapalene zaludocne steny s infekcii, ktore neboli kyselinami znicene mozu poskodit vyrobu mazu a tym ochranu zaludka proti kyselinam.



16

Re: zlé trávenie

alou berem uz vyše roka konkretne tuto:  http://www.docsimon.sk/tovar/active-alo … y-s-barnys   ma viac certifikatov a pišu ze je naj v SR no neviem .. chutovo citit ze je najsilnejšia lebo ostatne tu chutia ak dzusiky.. neake zmeny pri IBS som citil kedysi ale odtedy ziadne .. uzival som max davku čo bola povolena aj som ju prekročil 70 ml denne.. po takejto dlhodobej skusenosti s aloe sa mi len tazko da uverit ze tak pôsobi ako ju všade reklamuju na internete kde je strasne vela vyrobkov aloe.. a DGL nezastavuje alebo nespomaluje tvorbu zaludočných štiav?



17

Re: zlé trávenie

Nerozumiem teda tomu celkom ako nato ist ked je dobre na vyhojenie zvierača dgl pred jedlom no dgl zmiernuje vylučovanie zaludočnych štiav a kyseliny .. ale zaroven si mam doplnat betain hcl ... pol hodku pred jedlom ..to mi nejde dokopy . alebo mam neaku dobu nepouzivat betain hcl kym sa vyhoji zvierač pomocou dgl?



18

Re: zlé trávenie

DGL neznizuje vylucovanie zaludocnej kyseliny, ale je to adaptogen, tj pomoc pri regeneracii a ochrane zaludka a criev.
Tazko povedat, ci potrebujes si dat pauzu v doplnani kyselin, pokial sa ti zaludok nevyhoji, ale v tom pripade musis pouzivat nieco antimikrobialne, aby sa ti v zaludku jedlo nekazilo/nekvasilo/nehnilo, tj alebo koloidnu striebornu vodu, alebo roztok GSE/citricidalu)



19

Re: zlé trávenie

aha.. Dakuuujeeeem smile Môžem použit oreganový olej a kokosový olej ?



20

Re: zlé trávenie

Kokosovy olej rozhodne, je to vyborna potravina, dava plno energie as ma aj obranne latky proti candide a plesniam, oreganovy olej odporucam len na odhlienenie a boj proti candidam a pliesnam v tele, ale je to silna a drazdiva korenina, tak pozor, ber podla moznosti len s jedlom a v enterickych kapsuliach, ktore sa rozpustia az v alkalickej crevnej flore, jei v kyslom zaludku, kde by velmi drazdili.



21

Re: zlé trávenie

Takze oreganový olej kedze je tak silno antibakteriálny tak zniči všetky bakterie vratanie dobrých probiotik? Kedze zatial nemam DGL možem použiť čaj zo sladovky? či je menej učinný treba robit silnejši ?



22

Re: zlé trávenie

Zatial som nepoznal, ze by bezne brany oreganovy olej ovplyvnil crevnu probioticku floru, aj ked som bral 3 x 5 kapsul.
Sladovka hladkoploda obsahuje aj drazdive latky(glycerhyzzin), ktore sa nenachadzaju v DGL koncentrate(DeGlycerrhyzinated Licorice).
Okrem toho ten koncentrat reprezentuje mnoho gramov sladovky, tj ho nenahradis cajom.



23

Re: zlé trávenie

kyselina tioktova - kyslina lipoová - kyslina lipoická  je to iste? predava sa aj na predpis ako Thioctacid 600 HR tbl flm 100x600 mg, dá sa použit vtom protokole na stabilizovanie funkcie pankreasu?



24

Re: zlé trávenie

RNG
nerozumiem tomu, ze ked mame malo kyseliny (ak vacsina ludi ma ako pises), tak preco treba brat l-lysin alebo betain Hcl iba pri bielkovinovom jedle?
Ked je niekto napr malo bielkovin tak nepotrebuje brat kyselinu?



25

Re: zlé trávenie

Na travenie cukrov nie je treba vela kyselin, ani na tuky, tam je skor potrebna zlc=alkalie. ale na rozlozenie bielkovin na aminokyseliny potrebujes silne kyseliny.
Naviac bielkovinne jedla hniju a produkuju teda skodlive toxiny, cukrove len kvasia a produkuju alkoholy a kyslicnik uhlicity.



26

Re: zlé trávenie

A ked chcem brat L-lysin kvoli jeho aj inym vlastnostiam (antiviralna imunita) pricom pocas dna nezjem vacsie bielkovinove jedlo, kedy by som ho mala brat?

A este : Pancreatin resp. Digest Platinum mozem aj na kysly zaludok?

Dakujem.



27

Re: zlé trávenie

RNG  nemôze niekomu uškodit Berksonov protokol ked napriklad ma vporiadku ostatne organy a je potreba zregenerovat pankreas nemozu davky ´600mg ala lipoickej kyseliny denne uškodit ostatnym organom ?



28

Re: zlé trávenie

Môže sa protokol použiť preventívne ? kedze unas je taka davka ALA viazana lekarskym predpisom..



29

Re: zlé trávenie

Nie v USA, tu predavaju potravinove doplnky s obsahom 600 miligramov ALA bezne a keby mali byt co len podozriver zo skodlivosti, tak by ich vyrobcovia okamzite stiehli z trhu. Nikto nema odvahu sa pasovat s FDA a ani organizacia vyrobcov doplnkov by to nedovolila svojim clenom.
Takze ziadne strachy.
Ja som neraz zobral denne aj 1800 mg ALA, nieto ze 600



30

Re: zlé trávenie

A ked chcem brat L-lysin kvoli jeho aj inym vlastnostiam (antiviralna imunita) pricom pocas dna nezjem vacsie bielkovinove jedlo, kedy by som ho mala brat?

A este : Pancreatin resp. Digest Platinum mozem aj na kysly zaludok?

Dakujem.



31

Re: zlé trávenie

Digest platinum je pastlinny a fungalny a znasa kyseliny,, a Pancreatine len v enterickej forme znesie kyseliny.
L-lysine v neutralnej forme je sotva dostat a jeho absorbcia je aj tak zla. Takze tuto kyselinovu formu ber s vacsimi jedlami, aby sa co najviac rozriedila.



32

Re: zlé trávenie

RNG branie ALA ako som čital odporučate v menšich davkach počas celeho dna pre rýchli rozklad .. no na príbalovom letáku je písane :
     
     Ak nie je určené inak, užíva sa raz denne 1 filmom obalená tableta Thioctacid® 600 HR (zodpovedá
600 mg kyseliny thioktovej /alfa-lipoovej/), približne pol hodiny pred raňajkami.
Filmom obalené tablety Thioctacid® 600 HR sa prehĺtajú nerozhryznuté, zapíjajú sa dostatočným množstvom tekutiny, nalačno, približne pol hodiny pred raňajkami, obzvlášť u pacientov s predĺženým časom vyprázdňovania žalúdka. Odporúča sa užiť celú dennú dávku ráno, pretože súčasný príjem potravy môže znížiť vstrebávanie kyseliny thioktovej (alfa-lipoovej).
Ako teda postupovat? a je bezpečne kedze su to 600 mg rozpolit ich na dve tri polky ?



33

Re: zlé trávenie

Samozrejme potrava znizuje vstrebavanie roznych liekov a doplnkov, ale to neznamena, ze musi nevyhnutne clovek vsetko bratr na prazdny zaludok, len ze na plny zaludok je ucinok o nieco mensi, obvykle.
Ja beriem ALA v kapsuliach, nikdy som nepocul, ze by to bola zla forma alebo ze by ALA potrebovala ochranu pred zaludocnymi kyselinami.
Thioctacid je farmaceuticky drahy vyrobok, osobne davam prednost potravinovym doplnkom, farmacii nedoverujem, lebo casto pouzivaju rozne zbytocne e-cka a synteticke nahrazky.
Alfa lipoicka kyselina ma kratku zivotnost v tele, preto ked chces urcitu vyssiu hladinu cely den, ber mensie mnozstva viacnasobne.
Rozpolit na tri polky, to je uloha pre niekoho ineho, ako som ja. Ale mozes tabletku rozdrvit, rozpustit vo vode a pit pomaly postupne cely den.Podobne, ako odporucam napr na GSE alebo vitamin C.



34

Re: zlé trávenie

RNG prosim Vas

Užívam berksonov protokol ala selen silimarin... plus milgamu v injeknej forme b1 b6 b12 a b komplex tbl kyselinu listovu.  na regeneráciu pankreasu. B vitamíny taktiez pre zlepšenie funkcie zvierača, na jeho zlepšenie funkcie som sa dopatral ze je vhodny aj vitamin D3 ? taktiez berem silne enzymi a probiotika psylium. Kyseliny zatial neberem koli vyhojeniu..ktore vitaminy by boli este vhodne E?A? ich kombinacia su vhodne injekčne? Môzu sa kombinovat s ostatnymi? a celkovo je pri niektorych tychto doplnkoch nutny vačši časovy odstup alebo sa nemozu uzivat spolu..? pijem este sladovku..moze mat dgl v kombinacii so spominanymi doplnkami neaky vplyv? s kazdym jedlom jem lyzičku kokosoveho oleja kedze jem menšie porcie, viem ze kokosovy olej by sa nemal v blizkom čase spolu s probiotikami su este neake ine potrebne časove odstupy? Mohli by ste mi prosim vas stymto poradit .. či su dane doplnky vhodne  alebo este neake ine?
moj porlbem je ze ma nafukuje po vode po jedle..  grga sa mi po jedle neustale a vracia sa mi jedlo do pazeraka.
Dakujem velmi pekne.



35

Re: zlé trávenie

hehe pomylil som sa chcel som napisat  na tri štvrtky smile



36

Re: zlé trávenie

Hehehe, a "de je ta stvrta stvrtka", ako by sa spytal Dezo
Ja som zasadne proti injekcnym formam, ked existuju dobre ustne ci sublingualne liposomicke formy.
Caj zo sladovky velmi neodporucam, lebo obsahuje drazdivy glycirrhizin. Preto odporucam radsej DGL, kde je glycerrhizin odstraneny(DeGlycerrhyzinated Licorice )
Kokosovy olej neznici probiotika, to sa neboj.
Na regeneraciu pankreasu je sylimarin, podobne ako aj na pecen. Tiez ALA.

A v zaludku moze nastat kvasenie len pri nedostatku kyselin.
Kyseliny totiz kvasne a hnilobne kultury minimalne potlacia, ak nie znicia.

Inac co sa tyka doplnkov, KAZDEMU bez vynimky  odporucam minimum selen, zinok, jod, vitaminy C,E a D-3, plus samozrejme mnozstvo mikrovlaknin a obcas probiotika.
A cistit si cievy lecitinom, pecen protokolom dr Berksona
a doplnit , ak mas chybajuce kyseliny a enzymi,
lebo ostatne ziviny by ti malo dat dobre stravene jedlo a pripadne crevna flora, najma vitaminy B sa tam tvoria.

Naposledy upravil: RNG (2012-02-06 21:36:38)



37

Re: zlé trávenie

vidiš natu štvrtu som zabudol big_smile hhhhh hlavne ze si ma pochopil smile
domnieval som sa ze injekčna forma sa moze lepšie vstrebat ked je narušene travenie ..
taktiez som našiel članok o gerd kde by mohli pomoct doplnky melatonin, l triptofan, metionin betain, vapnik. Neexistuje nejaky doplnok vkombinacii tychto latiek ?
http://www.raysahelian.com/gerddiet.html



38

Re: zlé trávenie

Nesmies verit vsetkemu co citas na internete.
GERD je priamy dosledok nedostatku kyselin tj kvaseniu a hnitiu v zaludku, kde sa obsah pod tlakom kvasnych plyniv nasilne prederie do pazeraku.
To nema nic spolocne so spankovym hormonom melatoninom, ani L- tryptophanom, polotovarom na serotonin(a teda aj melatonin), ani s methioninom, co je aminokyselina. Ani vapnik nema ziadny dopad na GERD, hoci ludia ktory maju paly maju samozrejme aj zly traviaci proces a v konecnom dosledku sa to moze prejavit tisicami zdravotnych problemov, tj aj nedostatkami mineralov.



39

Re: zlé trávenie

Takze ked Pancreatin nie je v enterickej forme, treba ho brat pri alkalizacii?



40

Re: zlé trávenie

Pancreatin bez enterickej ochrany sa berie obvykle s jedlom, lebo znacna cast z neho sa spotrebuje v zaludku na jedlo a znici kyselinami.
Ak chces brat pancreatin na cistenie tela, objednaj si ho v enterickej forme, alebo ber spolu s alkalizaciou.



41

Re: zlé trávenie

rng prostim ta na doplnky selenu sa udavaju v ug nerozumiem sa tomu či je to tolko isto ako v mg alebo menej .. ked mam 100 ug selenove tablety



42

Re: zlé trávenie

a obsahuje čaj so sladovky alebo dgl neake sacharidy ktore by boli nevhodne pri proticandidovej kure ?



43

Re: zlé trávenie

ako mozem mat to neprijemne granie s nedostatku kyselin a hnitia potravi ked sa mi grga aj po vode, čaji..?



44

Re: zlé trávenie

Mikro=miliontina,   mili=tisicina
100 mikrogramov je teda 0.1 miligramu
Slovenske "u "je nahrada za symbol grecky "mikro"(vlastne umicron), co nemas na klavesnici,
v anglictine je to mcg   a    mg,  takze jasne vidiet rozdiel
Nieco malo sacharidov sladovka obsahuje, ale to sy len stopy, takze sa neobavaj pouzivat DGL aj pri prisnej proticandidovej diete.
Zaludok nikdy nie je absolutne prazdny a ked mas v nom nedostatok kyselin, moze tam nastat kvasenie. Kyseliny v dostatku kvasenie potlacia. Ked si ale malo kyselin este rozriedis a v zaludku mas zbytok jedla, nestyerilizovany kyselinami, tak ten zbytok kvasi a hnije. N
Kedze to kvassenie a hnitie pokracuje dalej v crevach obcas sa plyny z vrchnej castoi criev aj s trochou jedla a zlce dostanu do zaludka(hiatalny gerd) a to tiez sposobuje grgani a co naviac aj palenie zaludka, lebo zaludok sice znesie kyseliny, chrani ho protikyselinovy zaludocny maz, ale to nie je ochrana proti zasaditej zlci, ktora tento maz vie porusit a sposobit poskodenia zaludka(zapaly, bolesti)



45

Re: zlé trávenie

fuuuha takze ked mam v baleni selenu 100 kapsli po 50ug tak to spotrebujem za den takmer cele balenie .. neni to vela? Jaj načo to vyrábaju vtakom minime,  piše sa ze nadmerna konzumacia moze mat laxatívny účinok..
A čo robit proti tej zásaditej žlčy ta sa tam asi nema vyskytovat ked zaludok nanu nema ochranu .. a z akeho dovodu sa žlč dostava do zaludka ?



46

Re: zlé trávenie

RNG

ked budem mat znacne zasaditu stravu, resp. ked budem cele dni popijat nejaky alkalicky napoj (napr. zeleny napoj, super food), neznizi sa mi vo vseobecnosti tvorba kyseliny?

Inymi slovami, je pre travenie alkalicka strava zdrava?   Ak ano, ako, ked budem mat malo kyselin na stravenie jedla?



47

Re: zlé trávenie

Ak si v zaludku neutralizujes kyseliny, zaludok sa snazi o tolko viac vyroibit. Tj obava, ze zaludok prestane vyrabat kyselinu je zbytocna.
Parietalne bunky v zaludku prestanu vyrabat kyselinu len ked su poskodene nejakou nakazou.



48

Re: zlé trávenie

RNG este sa chcem opytat ze tie zakladne veci vitamin C,D,E, selen, jod, zinok... treba brat cely zivot kazdy den bez prestavky? Tak je to myslene?



49

Re: zlé trávenie

Nuz vodu, sol jedlo-to potrebujes stale. A tak isto mnohe ziviny a vitaminy, tj ked ich nedostavas kazdodenne v jedle dost, treba si ich doplnat, Cely zivot.
To nie su lieky, ale sucast zivin, bez ktorych telo nepracuje dobre.



50

Re: zlé trávenie

Dakujem.