Kvasnicových je síce plno, ale kopec ľudí má obavy ich brať napr. kvôli candide, alergiám. A ste spomínali, že nikde nie je istota, či sú to čisto selénové kvasnice alebo kvasnice s doplnkom selénu. Asi človek nikdy nemá istotu, či firmy neprihodia nejaký anorganický selén, aby dorovnali deklarované množstvo selénu. Potravinový selén má bonus navyše, že sú tam ďalšie synergické zložky, ktoré zvyšujú využiteľnosť.

Selén od Jarrow (methylselenocysteine) funguje dobre, teraz som mala nejakú nádchu, kašeľ a skúšala som ho vo vysokom dávkovaní a zaberal mi. V podstate je to jediný kvalitnejší selén momentálne na iherb. Ten potravinový je dosť ťažko nájsť.

A ešte pre ženy, ktoré berú dlhodobo železo, hlavne dlhšie ako mesiac v dávkach 20-30 mg elementárneho železa, je veľmi dôležité potom doplniť aj meď. Meď je dôležitá pre zabudovanie železa a zároveň sú to antagonistické minerály a navzájom sa vytláčajú, dlhodobé branie jedného z nich, spôsobí nedostatok toho druhého a treba ich brať oddelene. A doplniť aj zinok. Ja keď som brala dlhšie železo, vždy mi po nejakej dobe ako keby prestalo zaberať a problém bol v tom, že mi chýbala meď.

253

(16 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Tú vodu mi ponúkala prednedávnom nejaká dílerka ako zázrak, tak som skúšala o nej niečo nájsť na internete, lebo dílerka okrem superlatívov nevedela vlastne o tej vode nič. Ale nič okrem pseudovedeckých blábolov (alebo len tomu nerozumiem) som nenašla. Skúsenosti ľudí s tou vodou sú ale väčšinou negatívne:

http://www.amazon.com/ASEA-Water/dp/B00 … roduct_top

http://fraudbytes.blogspot.sk/2010/08/m … -asea.html

trochu humorná recenzia:
http://www.warbirdacademy.com/asea-wate … ny-review/

Akékoľvek výrobky, ktoré zamlžujú, čo vlastne v skutočnosti sú a nedeklarujú jasne obsah, sú veľmi podozrivé+distribúcia tohoto produktu väčšinou cez MLM a príšerná cena.

Ak je tá voda nejakým spôsobom účinná, určite by som si počkala na nejaké presvedčivejšie štúdie a výsledky a dovtedy kupovala overené doplnky, je ich na trhu dosť.

Ja som brala tento doplnok a účinok bol veľmi slabý:

http://www.iherb.com/Nature-s-Bounty-Ge … l&ic=1

Naproti tomu u toho hémového z pečene mi stačilo aj menšie množstvo a fungovalo výborne, rovnako aj ten floradix a to rastlinné železo. A hlavne po doplnení hcl nebolo treba už také dávky.

Som čítala, že nie všetky chelátované formy minerálov fungujú optimálne, vraj napr. u selénu, konkrétne forma selenomethionin albion chelate, majú niektoré firmy problémy s naviazaním anorganickej formy selénu na aminokyselinu a nie sú úplne zreagované. Jeden lekár testoval selén tak, že podával organické formy selénu - selén získavaný z kapustovitých zelenín od firmy solaray, jarrow al. para orechy a meral hodnoty WBC bielych krviniek a CD4, ktoré sa zvýšili a zmizli stafylokokové a plesňové infekcie. Po podaní selenomethionu sa tieto hodnoty nezmenili a nebola znížená virálna záťaž. Celá správa je popísaná tu: http://www.keephopealive.org/j20031.html

"Albion is a manufacturer of L-selenomethionine and other amino acid chelates, and wholesales its products to dietary supplement manufacturers. With daily usage of L-selenomethionine as high as 1800 mcg over a period of several weeks and months, there is no evidence that fungal and staph infections are decreasing, no evidence that white blood cell counts or CD4 counts are increasing, and no evidence of other tangible benefits, except for a few published studies that indicate a small decline in mercury levels for a dose as low as 100 mcg daily."

Ten lekár priamo zisťoval ako sa vlastne vyrába selenomethionin a dostal odpoveď z nejakej firmy:

"For various technical reasons, we have not been able to make amino acid chelates with selenium, boron or potassium." I said: "That is interesting. I understand that a "complex" is a mixture of an inorganic mineral with an amino acid." She replied: "that is correct."

Šokujúce na tej správe pre mňa bolo, že vlastne kopec ľudí si kupuje neefektívne doplnky a selén je jeden z najdôležitejších doplnkov. Aj kvasnicový selén fungoval lepšie ako ten chelátovaný, ktorý je vlastne len anorganický selén a aminokyselina methionin.

Ten lekár po tejto skúsenosti potom doporučoval svojim pacientom len citrátové formy minerálov. A ja si myslím, že rozhodne mi zaberie efektívnejšie železo z pečene al. získané z nejakých curry listov, kde sa nemusí laboratórne umelo naviazať na aminokyselinu, lebo už je v organickej forme, lebo je vlastne získané z potravy.

Sa mi nestalo prvý krát, že doplnok od jednej firmy fungoval a od druhej moc nie, možno od inej firmy by mi ten iron bisglycinate lepšie zabral, ale tak vyberiem si radšej potravinové železo.  Napr. čo som si všimla, že ak je doplnok vo forme tabliet a nerozpustí sa ani do pol hodiny vo vode, tak s veľkou pravdepodobnosťou sa nerozpustí ani vo mne a telo ho nevyužije. Niektoré tie doplnkové tablety sú ako kameň s ťažkou rozpustnosťou.

Často sa zabúda na to, že na vstrebanie železa z potravy (hlavne nehémovej formy)  je potrebné dostatočné množstvo žalúdočnej kyseliny. Mne keď chýbala kyselina, automaticky mi nabehla anémia.

"Hydrochloric acid aids in the liberation of iron from food and facilitates its conversion to the ferrous form. In patients with iron deficiency anemia, optimal absorption of iron has been found to be related to maximal HCl output.21 While evidence indicates heme iron may be absorbed independent of acidity, non-heme iron appears to be dependent upon HCl secretion for absorption."

http://www.life-enthusiast.com/hydrochl … -1331.html

Inak na anémiu mi najlepšie zaberal floradix (majú aj u nás), hémové železo ferrofood a toto železo z rastlín:
http://www.iherb.com/Rainbow-Light-Iron … &ic=12

Iron bis glycinate mi moc nezaberalo, len mňou prebehlo. Keď železo fungovalo, vždy som cítila také príjemné teplo a energiu. Železo som brala potom s betaine hcl+vitamín c na zvýšenie vstrebávania + betaine hcl s každým jedlom.

Pri hypotyreóze býva znížená tvorba žalúdočnej kyseliny a veľmi často chýba aj železo - začarovaný kruh a veľa žien trpí miernou formou hypotyreózy.

256

(5 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ja som mala  problémy so žlčníkom - pravidelne bolesti v pravom podrebrí kvôli detoxu medi, ktorá sa mi tam hromadila a oslabovala jeho funkciu, meď znižuje tvorbu žlče, stravou to rozhodne nebolo. A paradoxne práve funkčný žlčník a pečeň je najdôležitejší pri vylučovaní medi, väčšina medi odchádza z organizmu žlčou.

Som skúšala všetko možné, horké byliny, sylimarín, púpavu, artičok, na trávenie enzýmy, ox bile, lecitín na emulgáciu tukov, všetko pomohlo len trochu. Ale až tie kávové klystíry mi to rozhýbali a prestalo ma úplne bolieť v podrebrí. Takže určite majú opodstatnenie pri niektorých ochoreniach a potrebe razantnejšieho detoxu. A pri problémoch so žlčníkom, kameňoch, stagnácii žlče a nedostatočnej tvorbe žlče sú super. Celkom dobré info o kávových klystíroch:
http://rawfoodrehab.ning.com/group/thel … -for-liver

257

(18 odpovedí, zaslaných do Ťarchavosť, pôrod a popôrodie)

V USA býva s tou meďou problém práve kvôli tým potrubiam, zvlášť, keď je voda s kyslejším ph a nízkym obsahom minerálov, tak meď sa zvýšene uvolňuje do vody, hlavne prvá ranná voda, ktorá stála v potrubiach môže obsahovať vysoké hodnoty, tu o tom píše jeden lekár:

http://orthomolecular.org/library/jom/1 … 4-p270.pdf

Polovica obyvateľov v danom meste, kde boli potrubia z medi a mäkká voda, vykazovala zvýšené hodnoty medi. To ma privádza na myšlienku, že takýmto spôsobom sa dá v podstate otráviť veľký počet ľudí, ktorí potom vykazujú rôzne psychické poruchy, keďže zvýšená meď je častým javom práve u rôznych psychických problémov, schizofrénie a pod. To by bolo zaujímavé zistiť, koľko psychických porúch sa vyskytuje v mestách s medeným potrubím.

258

(81 odpovedí, zaslaných do Duševné poruchy a poruchy správania)

Veľmi dobrý prehľad najčastejších výživových nerovnováh, fyzických príčin pri vzniku duševných chorôb:

http://www.nmrc.ca/PAGES/Top_Orthomolec … dromes.cfm
http://www.nmrc.ca/UserFiles/file/MOOD_REVIEW-2008.pdf

259

(18 odpovedí, zaslaných do Ťarchavosť, pôrod a popôrodie)

Popôrodnú depresiu veľmi často u žien spôsobuje chronická toxicita meďou, ktorá spôsobuje rôzne psychické problémy. Veľa žien tým trpí a nevedia o tom, teda nielen tehotné ženy. Hladina medi v tele koreluje s estrogénom, naopak progesterón chráni pred účinkami zvýšenej medi. Počas tehotenstva sa zvyšuje hladina estrogénu, najvyššia hladina počas posledného trimestru, sa predpokladá, že ženy, ktoré štartujú tehotenstvo a sú progesterónovo dominantné, sa cítia počas tehotenstva lepšie. Naopak ženy, ktoré štartujú tehotenstvo s prebytkom estrogénov, sa cítia horšie a je u nich vysoké riziko vzniku popôrodnej depresie. U žien počas tehotenstva sa zvyšuje s estrogénom aj meď. Detto platí aj s menštruáciou, príznaky ako PMS sú veľmi podobné príznakom toxicity medi, ktorá sa zvyšuje s estrogénom pred začatím menštruácie  - únava, depresie, migrenózne bolesti hlavy, náchylnosť na virálne infekcie, herpes (meď funguje antibakteriálne, zinok naopak protivirálne, ak dominuje meď, je oslabená antivirálna schopnosť), zvyšovanie hmotnosti, studené nohy a končatiny - mierna hypotyreóza. Mne vždy klesala telesná teplota pred menštruáciou. 

Mne zníženie medi v organizme definitívne pomohlo so ženkými problémami a so psychikou a úpravou hormónov. A dovtedy mi nezaberalo skoro nič, progesterónový krém a wild yam len čiastočne. Po takmer dvadsiatich rokoch zažívam bezbolestnú menštruáciu a nulové pms. Väčšina "estrogénovo dominantných" žien trpí s veľkou pravdepodobnosťou toxicitou medi. Je ale prirodzenejšie riešenie upraviť minerály v organizme ako dodávať zvonku hormóny, aj tie bioidentické. Ono vždy je tam nejaká príčina toho, prečo u ženy nešľapú hormóny ako majú a málokto by pripisoval príčinu nejakému minerálu. Realita je ale taká, že pomaly každá druhá, tretia žena trpí celoživotne chronickou toxicitou medi. Veľa žien dnes nejedáva červené mäso, vajíčka (najlepší zdroj zinku), trpí fóbiou z tukov a práve vysokosacharidová strava s obmedzením živočíšnych produktov je ideálna na hromadenie medi.

Riešenie je branie antagonistov medi ako zinku, B6, molybdén, vyhýbanie sa doplnkom s obsahom medi, multiminerálom a potravinám bohatým na meď. Zníženie medi v organizme môže trvať aj niekoľko mesiacov. Ono je vhodné doplňovať aj ďalšie minerály a látky ako horčík, b komplex. Mne trval detox medi štyri mesiace, vždy po zobraní väčšieho množstva antagonistov sa mi stav zhoršil ako sa meď vyplavovala do obehu. Úplné horory ženy opisujú po zavedení vnútromaternicového telieska z medi, kde sa meď vstrebáva a ukladá v organizme, tieto ženy majú veľké psychické problémy, výkyvy nálad, samovražedné myšlienky, manické stavy,  meď funguje stimulačne na mozog, silnú únavu, veľa fyzických symptómov ako nespavosť, problémy s candidou, plesne, bolesti hlavy.... Ale na otravu meďou nemusím mať zrovna toto teliesko v organizme, stačí len dlhodobá nevhodná strava, väčšinou vegetariánska - prebytok medi, nedostatok zinku, potom faktory ako adrenálna únava, otrava ortuťou (príčina u mňa), branie hormonálnej antikoncepcie (estrogén), minerálna nerovnováha, deficit zinku, problémy so žlčníkom, žlčníkové kamene - meď sa odbúrava z organizmu hlavne žlčou, hypotyreóza.

Nikdy by som tomu neverila, keby som to sama na sebe nezažila, ako jeden minerál dokáže neskutočne hýbať so psychikou človeka.

http://nutritionalbalancing.org/center/ … xicity.php
http://www.drlwilson.com/articles/coppe … ndrome.htm
http://www.drlwilson.com/articles/coppe … nation.htm
http://www.mineralysis.com.hk/simple/en … drome.html
http://www.philwilliams.com.au/hormonal … l-syndrome
http://www.thenaturalrecoveryplan.com/a … auses.html
http://www.arltma.com/Articles/CopperToxDoc.htm
http://www.raysahelian.com/copper.html
http://www.arltma.com/Articles/CopperheadsDoc.htm (tu je opísaný prípad ako podávaním zinku, B6, molybdénu počas tehotenstva sa upravil psychický stav)

260

(46 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Vyrábam si pravidelne jogurt zo surového mlieka a mávala som s tým problémy, jogurty boli riedke, ťahavé, nemali tú príjemnú hustú konzistenciu ako kupované, ale teraz už sa mi darí vyrábať len husté jogurty. Prišla som na to, v čom bol problém, ono je najdôležitejšie, aby sa tá naočkovaná kultúra čo najrýchlejšie rozmnožila a prebila tak prirodzené probiotické kultúry v surovom mlieku.

Najskôr si vysterilizujem poháre a viečka, dám ich na chvíľu do trúby al. v pare, aby nedošlo k nejakej kontaminácii. Používam pomerne vysoké množstvo očkovacieho jogurtu, ca. polievková lyžica na 7 dcl pohár, veľmi dôležité je tú kultúru poriadne rozmiešať, ja to robím ručným mixérom a ďalší veľmi dôležitý parameter je zabezpečiť hneď od začiatku konštantnú jogurtovú teplotu, mlieko si zahrejem na ca. 40 stupňov celzia. Trúbu si vyhrejem žiarovkou (používam 40 W+ vyhrievaciu platňu zo starého jogurtovača) takisto na ca. 40-42 stupňov celzia a tú teplotu udržiavam po celú dobu robenia jogurtu. Je to takto aj lepšie, keď je teplota v okolí ako keď sú poháre postavené na vyhrievacej platni priamo, lebo naspodu je vyššia teplota, jogurt sa tam robí rýchlejšie ako navrchu. Jogurt sa vyrobí takto ca. za 5-6 hodín a vždy je hustý, v chladničke vydrží 5-6 dní, potom už je moc skysnutý. Samozrejme z kozieho mlieka sú jogurty redšie , z ovčieho naopak veľmi husté.

Veľmi dôležité je, aby to surové mlieko bolo maximálne čerstvé, čim dlhšie stojí, tým je pravdepodobnejšie, že sa jogurt nepodarí, ja robím jogurty z mlieka dojeného v ten deň. U surového mlieka je vždy riziko, že môže byť trochu kontaminované, ale tie jogurtové kultúry ho v podstate "zakonzervujú" a ochránia pred kazením.

261

(5 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Kedysi dávno som bola pár krát na črevnej sprche, pocitovo to bolo fajn, človek sa cíti taký odľahčený, či to malo nejaký reálny účinok, netuším.

Ale teraz som si dávala pár krát kávový klystír a ten efekt je super. Nejak ten kofeín z kávy má stimulačný efekt na žlčník a črevá a žlčník začne pumpovať žlč a tým pádom toxíny nahromadené v žlči začínajú odtekať. Nie nadarmo v Gersonovej terapii sa používal kávový klystír viac krát denne ako účinný detox. Ono nejde o nejaké razantné vyplachovanie čreva, ja si dávam max. 1/2 litra, ale samotný ten efekt kávy a kofeínu to robí. Dôležité je skúsiť podržať tú kávu ca. 12 min. Ja kávu nepijem a účinok kofeínu cítim len chvíľu, mierne búšenie srdca, ale rýchlo to odchádza.

262

(110 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

alexa123 napísal(a):

... to, že niečo jedli naši predkovia ešte neznamená, že je to zdravé. Oni jedli primárne to, čo bolo pre nich dostupné a fermentáciu používali hlavne ako konzervačnú metódu...

Mali naši predkovia rakovinu, srdcovocievne choroby, alergie, cukrovku, artrózy, osteoporózy a pod a pod a neviem čo ešte? Nemám o tom také informácie. Takže o čom sa teda bavime? Ja uznávam tisícročnú prax a nie teóriu akademikov sediacich v laboratoriach.

Moc dobre nerozumiem Vášmu argumentu, bavili sme sa predsa o fermentovaných potravinách a k tomu sa vzťahovala aj moja poznámka. A Vy to hneď paušalizujete na komplexnú stravu a život našich predkov, o čom ale vôbec nebola reč. Ja neviem akých predkov ste Vy mali konkrétne na mysli, ale ak si zoberiem napr. Slovensko a stravu na našom území v minulých storočiach, tak mne teda moc zdravá nepripadá - to bola samá múka, väčšinou zo spracovanej múky, lebo plevy sa hádzali prascom, zemiaky, kyslá kapusta, ovocia a zeleniny moc nebolo, jedlo sa hlavne sezónne, tie zdravšie zložky boli domáce vajíčka, zdravé kravské, kozie mlieko, ktoré sa pilo surové, mäsa kvôli nedostatku sa nejedlo takisto moc často, ryby z čistých potokov, väčšinou sa varili len "hluché" múčne a zemiakové jedlá, hlavne v období nedostatku a v zime, v lepšom prípade sa použila pohánková a prosná múka. Najdôležiejšia sýtiaca zložka boli práve obilniny, čo z dnešného výživového pohľadu nie je až taká ideálna potravina pre ľudí, aj keď sme asi na ňu už čiastočne adaptovaní a kedysi tie obilniny neboli tak prešľachtené s vysokým obsahom lepku.

To by ma napr. zaujímalo, koľko z našich nedávnych predkov trpelo na celiakiu - no ale keďže možnosti ako to zistiť, boli prakticky nulové, tak sa o tom nevie a aj o mnohých iných ochoreniach, ktorými možno trpeli, len v tej dobe nebola možnosť ich diagnostikovať. A to už nehovorím o napr. vážnom deficite jódu v niektorých oblastiach Slovenska, koľko z nich trpelo na hypotyreózu a mentálnu zaostalosť.

Najzdravšie národy boli práve prímorské s dostupnosťou potravín z mora a v teplých podnebiach, kde bola vysoká rozmanitosť stravy.

Mňa v tejto diskusii zaujímalo, či napr. kyslá kapusta fermentovaná "nadivoko" do akej miery môže obsahovať plesne, nevhodné formy divokých kvasiniek, rôzne mikróby a či je vhodnejšie napr. kapustu naočkovať kultúrami. Kapusta, ktorú mali k dispoziícii naši predkovia bola aj podstatne zdravšia a obsahovala veľa prirodzených probiotík na rozdiel od dnešnej prechemizovanej zeleniny.

263

(110 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Práve rôzne domáce kvasné a fermentované produkty sú dosť rizikové, kde nemusí byť zachovaná optimálna hygiena a teplota, môžu tam vznikať rôzne produkty plesní, mikróbov, ktoré sú toxické. Hlavne začiatok fermentácie je najviac rizikový. Ja som to riešila tým, že som dala do kapusty trochu srvátky z kefíru. Ono ak zelenina nie je pestovaná bio spôsobom, ale bola ošetrovaná chemicky, väčšina prirodzených probiotík na zelenine je zlikvidovaná na rozdiel od tej bio zeleniny a to môže byť práve problém pri výrobe kyslej kapusty, kde proces štartujú práve tie prirodzené probiotiká zo zeleniny.

V zahraničí sa dajú kúpiť aj štartéry na pickles a kapustu, čo sú hlavne baktérie mliečneho kvasenia, ale je to dosť drahé a príde mi to vyhadzovanie peňazí. Možno by stačilo použiť ten štartér jeden krát a potom vždy časť tekutiny z hotového pickles pridať do nového pickles. Zdôvodnenie na ich použitie je  práve, aby sa vyhlo divokej fermentácii a vzniku plesní, napr. na povrchu kapusty sa zvykne tvoriť taká biela. A nemusí sa potom použiť toľko soli.

http://www.culturesforhealth.com/caldwe … ables.html

To, že niečo jedli naši predkovia ešte neznamená, že je to zdravé. Oni jedli primárne to, čo bolo pre nich dostupné a fermentáciu používali hlavne ako konzervačnú metódu.

Ja som dlho pila kombuchu a vodný kefír - osobne som po nich nezaznamenala ani negatívne ani pozitívne skúsenosti, ale kvôli cukru som ich vyradila. Ten cukor sa nikdy úplne nespotrebuje a keď to príde až do takého štádia, chutí to odporne, u vodného kefíru ako víno a u kombuchy kyslo a ten zvyšok z cukru, čo tam zostáva, je hlavne fruktóza - takisto nič moc.

Ale tak napr. fermentáciu kváskom u chleba používam stále, čo je zmes divokých kvasiniek a baktérií mliečneho kvasenia. Tie aldehydy produkujú hlavne kvasinky, plesne. Skúšala som aj čisto fermentáciu baktériami mliečneho kvasenia, tak chlieb sa dal konzumovať, ale nebolo to ono ako kvások.

Osobne sa napr. vyhýbam plesnivým syrom a aj rôznym "ušľachtilým plesniam" na potravinách. Tie produkty plesní môžu byť  aj toxické, hlavne ak sa nedodrží správny postup výroby.

264

(110 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

RNG, čo hovoríš na tento článok od Dr. Wilsona, kde tvrdí, že fermentované potraviny ako pickles, kapusta... môžu obsahovať toxické aldehydy:

http://www.drlwilson.com/ARTICLES/ALDEHYDES.htm
http://beforeitsnews.com/alternative/20 … 98290.html

Z tých fermentovaných doporučuje len jogurt a kefír, trochu misa. Najhoršie je na tom, čo sa týka aldehydov vraj pivo, víno, kombucha a niektoré typy syrov.

Dosť ma to prekvapilo, kombuchu som už prestala robiť kvôli cukru, detto vodný kefír, ale myslela som si, že pickles a kyslá kapusta sú zdravé. Chcela som robiť pickels vo veľkom, ale tak tieto informácie ma dosť zneistili. V tom druhom článku sa doporučuje konzumácia kyslej kapusty len v miernych množstvách. Napr. kurkuma korenie pridané do pickles zabraňuje tvorbe toxických aldehydov.

Ešte zaujímavá súvislosť s candidou a ako si nesprávnou stravou, zlým trávením vytvárame podmienky pre tvorbu acetaldehydov:

"Another important exposure route to toxic acetaldehyde levels is through its production by the opportunistic yeast, Candida albicans. Candida produces acetaldehyde in the GI tract by sugar fermentation. The typical American diet along with drug and antibiotic therapies, hypochlorhydria (low stomach acid), chronic stress, environmental toxins, etc. have altered gut integrity and immunity and predisposed millions of people to yeast overgrowth or the “Candida Syndrome.” A person with this condition who also drinks alcohol or loads up on fermented foods, not only produces acetaldehyde from the foods, but also delivers more sugar for yeast production of acetaldehyde, doubling the dose! Acetaldehyde produced in the gut can eventually reach more parts of the body, flooding the system and increasing the risk for damage."

265

(46 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Skúšala, používam bežne smotanovú kultúru, keď chcem vyrobiť tvaroh. No chutí to podobne ako kyslá smotana. Aj zakysanka používa vlastne smotanovú kultúru. Môžete si kúpiť tú a zaočkovať mlieko.

266

(46 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Podrobná štúdia o kefíri a jeho antimikrobiálnych vlastnostiach:

https://docs.google.com/viewer?url=http … FPowJE.pdf

Tá kontaminácia plesňami a patogénmi hrozí hlavne na začiatku fermentácie, kedy obsah kyseliny mliečnej a kultúr v mlieku je ešte nízky. Možno by bolo bezpečnejšie tam pridať rovno od začiatku nejaké množstvo hotového kefíru, hlavne u surového mlieka.

Čím rýchlejšie sa vytvorí kyslé prostredie u fermentácie, kvásku, pickles... tým menšie riziko napadnutia plesňami a patogénmi, to sa dá dosiahnúť aj vyššou teplotou a urýchlením fermentácie alebo pridaním niečoho kyslého.

Produkty baktérií mliečneho kvasenia - bakteriocíny, kyselina mliečna, octová..... majú všeobecne dobrý konzervačný efekt, napr. pickles, kapusta, ale aj kváskový kyslý chlieb má dlhšiu trvanlivosť.

267

(46 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Mne raz vytvorilo taký biely povlak na jogurte, tiež to vyzeralo trochu ako pleseň, ten jogurt bol ale silne sfermentovaný a kyslý, nemyslím, žeby to bolo niečo škodlivé, chuťovo bol ok a ten povlak sa nemenil.

Ja myslím, že samotné jogurtové a hlavne tie kefírové kultúry z kefírových zŕn sú dosť silné a vytláčajú prípadné patogénne. Ešte sa mi nestalo, žeby sa mi pokazil zabudnutý dvojtýždňový jogurt alebo kefír zo surového mlieka, len riadne skysne. Preto ja hneď surové mlieko spracujem do jogurtu a kefíru a tak dlhšie vydrží, ale snažím sa to zjesť do 4-5 dní.

268

(46 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Zo surového mlieka sa robí problematicky jogurt, ako jogurt sa urobí, len býva riedky, ťahavý v závislosti od kultúr, nie je "hustý a krémový". Možno je to vďaka enzýmom, ktoré ten proces narúšajú, surové mlieko obsahuje aj vlastné probiotiká, asi preto aj rýchlo skysne a tieto môžu súťažiť s tými naočkovanými jogurtovými a môže byť aj kontaminované. 

Pasterizácia zničí čiastočne proteíny v mlieku a takéto mlieko potom urobí hustejší jogurt.

Osobne to ale neriešim a vôbec mi to nevadí a vždy uprednostním jogurt s viacerými prospešnými kultúrami. Keď je jogurt moc ťahavý, tak ho len premixujem s trochou ovocia a vznikne jogurtový nápoj. Teraz, čo mám ovčie mlieko, tak obsahuje veľa tuku a skúšala som z neho robiť kefír s kefírovými zrnami, nedal sa ani dostať z pohára, čo bol taký hustý. Kozie jogurty mávam vždy riedke, ale najchutnejší kefír je práve z kozieho mlieka.

Tak isto, keď sa robí jogurt zo surového mlieka, nie je moc vhodné používať jogurt z neho na opakované preočkovanie, práve kvôli tomu, že tie jogurtové kultúry sa pomiešajú s kultúrami mlieka a výsledok  potom nemusí byť konzistentný.

Chuť jogurtu, zákvasu nemusí mať nič spoločné s jeho prospešnosťou pre zdravie, sú kultúry, ktoré produkujú chutnejšie jogurty a iné zase menej, potravinársky priemysel používa tie chutné. To je niečo podobné ako chlebový kvások, každý kvások obsahuje rôzne divoké kvasinky a tie dodávajú chlebu špecifickú chuť, koľko kváskov, toľko chutí.

269

(46 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Tak ten Olma jogurt musí byť sila, lebo tak rýchlo sa mi ešte nikdy jogurt nespravil a to ani to mlieko nedosiahlo nejakú vyššiu teplotu. Už je naspodu vidieť srvátka. Robievam jogurt zo studeného a nechám ho pomaly zahriať v jogurtovači. Trvalo to ca. 3,5 hodiny, mlieko bolo v 7 dl pohároch, do každého pohára som dala dve kopcové pol. lyžice toho jogurtu.

270

(46 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Dnes som objavila v Kauflande nový biely jogurt od firmy Olma, volá sa "Florian active", predáva sa v štvorbalení a je na ňom napísané, 5 živých kultúr - Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus a Bifidobacterium sp. Tak ním dnes skúsim zaočkovať ovčie mlieko.

http://www.florian-active.cz/cs/o-florian-active

"Nápoje i jogurty jsou na našem trhu výjimečné jedinečnou kombinací 5 živých kultur-Lactobacillus delbrueckii, subsp. bulgaricus, Streptococcus thermopilus i odvěkých souputníků člověka-kultur Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus a Bifidobacterium sp. Každé balení obsahuje více než miliardu živých bakterií, které přežívají průchod kyselým prostředím žaludku a jsou schopné osídlovat trávíví trakt."

Detailné fotky po účinkoch kyseliny fosforečnej na zuby, obsahuje ju napr. cola, sódové sladké nápoje ako 7up. V pokuse boli použité ale silnejšie koncentrácie pre urýchlenie.

http://www.naturalnews.com/041933_phosp … sodas.html

Presne to si myslím aj ja, že to je tými minerálmi. To ovocie obsahuje okrem kyseliny askorbovej kopec ďalších látok, minerálov, vitamínov, nie je tam izolovaná na rozdiel od toho čistého vitamínu c a to alkalizuje. Jedným z mechanizmov ako si telo udržiava ph, sú minerály. Moc som napr. nechápala prečo nepasterizovaný jablčný ocot je alkalizujúci, pretože tých minerálov a vitamínov tam podľa mňa moc nie je, a tu je jedno zaujímavé vysvetlenie:

http://curezone.com/blogs/fm.asp?i=1048605

"Apple Cider Vinegar in itself is alkaline because of its "ash" content, which means if the apple cider vinegar was burned, what is left over becomes ash. When you check for the pH of that ash and dissolve it with water, the content is alkaline. Whenever our body digests anything, it undergoes oxidation, which is similar to burning and the end result is that you can determine whether the end product was alkaline or acid. Apple Cider Vinegar has anti-fungal, anti-bacterial, and anti-viral properties, primarily coming from the malic acid and acetic acid portion of the vinegar. Apple cider vinegar acts as a buffer in the body because the acetic acid reacts with base or acid compounds to form an acetate, therefore rendering them chemically bioavailable for the body's utilization. Additionally, Apple Cider Vinegar can reduce the toxicity of certain compounds by converting the toxin into an acetate compound, which is less toxic. This is why they are ideal for insect bites and certain skin allergies. While Apple Cider vinegar in itself is considered alkaline, a chemically pure vinegar (acetic acid) is neither acid nor basic forming as it leaves no ash as the entire portion, when burned evaporates completely. Ted"

Tak keď je mrazák vo fáze mrazenia, tak dosahuje aj -30, teraz som pozrela na teplomer. Ale -35 teda nie.

Bobuľovité ovocie mixujem aj ja kvôli antioxidantom.

Pozerala som niektoré recenzie na iherbe na askorbáty, ľudia píšu, že ich tiež prekysľujú, aj keď nie toľko ako čistá kyselina askorbová. A v článkoch zameraných na vysoké dávky vitamínu C doporučujú  pomer mixu kyseliny askorbovej a sódy bikarbóny 2:1,  a k tomu doplnkovo extra vápnik, horčík a ďalšie minerály. Takisto píšu, že takýto vitamín C už nie je tak efektívny.

"When taking high doses of vitamin C in the longer term, it is highly recommended that some calcium and magnesium, at least 5000 IU of vitamin A and a multi-mineral tablet also be taken. Some doctors recommend that high dose vitamin C always be taken with 500 mg – 2 g of vitamin B5, depending on the vitamin C dose."

Tak neviem potom aký pomer kyseliny askorbovej a sódy treba, aby to neprekysľovalo, ale pomer 2:1 nie je dostatočný a zuby z toho boli citlivé riadne. Čo je ale zaujímavé, že keď zjem napr. tento prírodný vitamíjn c:
http://www.iherb.com/Madre-Labs-Madre-C … 80-g/17628
ktorý je kyslý, tak hento mi so zubami nerobí.

Tak to musia byť nejaké extra mrazáky, lebo náš dosahuje max. -25 stupňov celzia.

Ovocné kyseliny mi robia zuby citlivé, stačí, keď zjem 3 ks kiwi, alebo viac ananásu a cítim to na zuboch. A čo je problém, u nás sa tieto druhy ovocia predávajú v podstate skoro vždy nezrelé, takže prekysľujú ešte viac ako keby boli na slnku dozreté.

Pred dvoma dňami som si zarábala kyselinu askorbovú, 1 čaj. lyžičku som neutralizovala 1/2 čaj. lyžičkou sódou a ešte dnes cítim zuby po tom ako som to pila, nejak to musí odvápňovať, aj keď to bolo neutralizované tou sódou, tak to asi nestačilo. Ale keď si teraz preplachujem ústa kokosákom a vodou s morskou soľou, tak sa mi citlivosť zubov znížila, môžem chrúmať čo chcem. Len na tie kyslé veci si už dávam bacha.

No rady, čo sú na internete ako vybieliť si zuby citrónovou šťavou, octom, peroxidom by som rozhodne nikomu nedoporučovala, ak si nechce zničiť sklovinu. Ešte dobrá je soľná pasta od Weledy, je mierne abrazívna.

Ja mám v mrazáku asi 15 l lesných čučoriedok, rozhodne lepšie ako kupovať predražené acai prášky a u nás asi najdostupnejší zdroj superfood ovocia, s vyšľachtenými odrodami sa to nedá ani porovnať. Ja ale čučoriedky neblanšírujem, veď to je škoda. Zelenina sa blanšíruje, aby sa zastavili enzymatické procesy, ale ovocie sa nemusí. Ešte jedávam aj kompóty z bazy, tá farbí zuby tuším ešte horšie, než čučoriedky.

Mne je jedno, že mi farbia zuby, odkedy ale používam kokosák, tak ten mi tie zuby priebežne vždy vybieli, aj keď na reklamu na oral b whitening to nie je, ale to nie je ani mojim cieľom.

Je možné, že strava, ktorá prospieva zubom, nemusí byť pre človeka úplne ideálna? Tak napr. pôvodní eskimáci majú minimum kazov, ale tiež sa mi to nezdá ako najideálnejšie zloženie stravy pre človeka. Tak nejaké zložky tam určite korešpondujú s celkovým prínosom pre človeka. Ale už vitariáni sú na tom dosť biedne so zdravím zubov, tak buď tá ovocná zložka to robí, alebo sa prejedajú sušeným ovocím, alebo sú na niečo deficitní, hlavne tí, čo odmietajú aj mliečne produkty a vajíčka, väčšina z nich neje ani mäso, možno občas sushi, asi kombinácia oboch faktorov. Ale tak logické by bolo, že najmenej "kazová strava" prospieva aj zvyšku tela.

Tak jednoznačne rafinované spracované potraviny nie sú ok, mňa skôr zaujímajú tie prirodzené potraviny, ktoré z nich sú kazotvorné a ktoré naopak chránia zuby.

Ale mňa by skôr zaujímala kvalita zubov pri neumývaní a kvalitnej strave bez zásahu zubárov - teda mimo toho, že sa zuby zbrúsia pod mostíky, alebo odstráni časť zubu napr. pri korunkách, blombovaní. Lebo čím viac sa zo zuba odstráni, hlavne zdravého tkaniva, tým je zub náchylnejší na odumretie, kazy. O koreňových kanálikoch ani nehovorím, to by som si robiť nikdy nedala.

So zafarbením zubov si ani ja hlavu nelámem, jednu dobu som jedla každý deň čučoriedky a vyzerali príšerne, inak ten kokosový tuk zuby super vybieli bez škodlivých následkov.

No ja som čítala, že aj primáti mávajú zubné kazy, ale tak o dosť menej ako ľudia.

http://rawfoodsos.com/2010/01/24/dental … et-part-1/

Tak isto veľa vitariánov, čo jedáva surovú stravu, ovocie, trpí kazmi a nejedia žiadny cukor a spracované sacharidy, ale môžu im chýbať iné zložky, napr. tie tukorozpustné vitamíny. Sú určité potraviny, ktoré pôsobia negatívne na zuby a je jedno nakoľko sú "prirodzené". Ono veľa vitariánov si zuby ani neumýva v presvedčení, že to jablko stačí, jedia predsa zdravú stravu a je to pre človeka neprirodzené, lebo primáti si zuby neumývajú. A potom skončili u zubára s plnými ústami kazov, dosť o tom podrobne píše Frederic Patenaude a teraz používa na zuby zubnú sprchu, niť a všetky vymožnosti.

A ďalšia vec je, že zubár objaví skoro vždy nejaký kaz. Takže možno aj teraz máš kopec malých kazov a len človek o nich nevie. A o tom, či jablko zuby prečistí, by sa dalo tiež diskutovať. Tak určite chrúmaním nejakej mrkvy, stopkatého zeleru sa zuby čiastočne prečistia, aj tie silice z toho zeleru sú antibakteriálne, ale neviem, či zrovna dostatočne. Ak po tom zeleri si nedám čokoládu, alebo nevypijem osladený čaj.

Podľa toho článku od Westone Price najmenej kazoví boli pôvodní Eskimáci.

A možno deficit kazov u Teba súvisí aj s cukrovkou - obmedzenie cukrov a zlepšení stravy za posledné roky. Možno tá strava je oveľa kľúčovejšia ako zubná hygiena, ale podľa všetkého nie vitariánska. Ale tak aj odstraňovaním plaku zlepšil ten Dr. Joseph Philips u mnohých svojich pacientov tou blotting technikou stav ďasien a zubov. No ja zatiaľ nemám odvahu si zuby nečistiť.

RNG, Ty si tuším niekde spomínal, že si zuby neumývaš, tak to by ma naozaj zaujímalo koľko rokov a ako sa to odzrkadlilo na zuboch a ich kazivosti.

Inak veľmi zaujímavú techniku vyvinul Dr. Joseph Philips tzv. "blotting" techniku, kedy sa špeciálnym typom kefky jemne poklepáva po ďasnách a zuboch a štetiny tej kefky do seba absorbujú povlak, nepoužíva sa žiadna pasta, kefka sa len viac krát prepláchne vodou. Veľa ľuďom táto technika pomohla pri pokročilých odhalených ďasnách, paradentóze. Je to veľmi jemný pohyb, kedy sa masírujú ďasná a šetrne sa odstraňuje povlak.

http://www.youtube.com/watch?v=6BhuQFcE0u0

Ja som tú techniku skúšala, aj s tou doporučenou kefkou, no nemám fakt na to trpezlivosť. Ale čo mne ešte výborne pomáha a fakt vidím pokroky na zuboch a ďasnách, je vyplachovanie úst kokosovým olejom, robím to 1-2xdenne pri hocijakej činnosti, takže ma to neobmedzuje, asi tak 20 minút, väčšinou hneď po zobudení.

Nad tým som tiež premýšľala, či dôkladné umývanie zubov je k prospechu alebo nie. Ale podľa mňa je, v rozumnej miere, viem, že keď pár dní za sebou nepoužijem medzizubné kefky a potom ich použijem, tak niekedy ide doslova hnilobný zápach a občas aj krv - to je signál toho, že tam mikróby pracujú a vznikajú ideálne podmienky pre zubný kaz. A môžem chrúmať jablká koľko chcem. A ľudia, čo jedávajú veľa ovocia, majú najhoršie zuby a spravidla sú to vitariáni, práve kvôli obsahu ovocných kyselín a cukrov, deficitu minerálov a oni jedávajú toho ovocia veľa a viac krát denne. A cukor vôbec skoro nekonzumujem a spracované sacharidy už vôbec nie.

Ja som toho názoru, že stačí umyť zuby 1xdenne, ideálne večer, nemusia sa pri tom použiť žiadne antibakteriálne látky a ani zubné pasty, ale dôkladne. Určite nebehám s kefkou po zuboch po každom jedle. Len keď vypijem niečo kyslé, tak si neutralizujem zuby vypláchnutím napr. sódou, morskou soľou.

Dnes ľudia už nemajú stravu ako kedysi, je plná cukrov, spracovaných sacharidov, čiže aj tá výživa zubov je mizerná. Dr. Weson Price kedysi skúmal prírodné národy a zdravie ich zubov, no boli v oveľa lepšom stave, než zuby dnešného človeka. Tak tomu by som aj verila, že keby som jedla tú stravu od narodenia, čo mali zdravé národy kedysi a čo propaguje Dr. Price - surový rybí tuk, vajcia, surové mlieko, rybie ikry, vnútornosti, kostná dreň, maslo... (kde sa dá dnes takáto strava zohnať bez toxického zaťaženia?) nula cukrov a spracovaných sacharidov, tak by moje zuby aj inak vyzerali. Lenže keď sa človek "prebudí" v 35-tich rokoch a až v tomto veku zístí, čo je možno pre zuby optimálne, dovtedy mu ale zubári stihli dať do úst pár amalgámov, moc neverím, žeby sa zdravie zubov dalo nejak drasticky zvrátiť, ale aspoň čiastočne napraviť škody, čo dovtedy vznikli, aj vďaka modernému zubárstvu.

http://www.westonaprice.org/nutrition-g … ston-price
http://leva-net.webnode.cz/news/prevenc … neho-kazu/

Odhalené krčky spôsobuje aj nesprávna agresívna technika čistenia zubov al. použití tvrdých kefiek, kedy doslova tie ďasná zoderiem.

Ak mám medzi zubami zvyšky potravy a neodstránim povlak, tak nejaké probiotikum nezabráni hnitiu tej potravy. Ja som mala na mysli dôkladnú mechanickú očistu toho povlaku, nie antimikrobiálne látky. A odkedy používam kombináciu ultrazvuková kefka-medzizubné kefky-ústna sprcha a čistenie jazyka 1xdenne, mám tak hladký povrch zubov, dokonca aj po zobudení, čo sa mi predtým nestávalo a žiadny zápach.

Používala som toto ústne probiotikum, ja neviem, ale mňa to nepresvedčilo, ale veď vždy sa to dá použiť aj po čistení zubov, ale určite nie ako náhrada čistenia:
http://www.iherb.com/Life-Extension-Adv … nges/42229

Dobrá kefka je, čo čistí ultrazvukom, moc som tomu neverila, ale funguje to fakt dobre, len mi je to trochu nepríjemné na zuby a ústna sprcha je fajn, ja mám len takú obyčajnú, čo sa nastrčí na vodovodnú batériu.

Kedysi som používala túto "ionickú" zubnú kefku, to je niečo podobné tej soladey eco:
http://www.iherb.com/Dr-Tung-s-Ionic-To … Head/11148

Tiež čistila dobre, ale ultrazvuková je lepšia, ale na mňa tie zubné štetiny boli tvrdé, používam úplne mäkké zubné kefky. Ale ani tá najlepšia kefka nevyčistí medzizubné priestory, tam treba medzizubné kefky a čiastočne vyčistí ústna sprcha. Problém bežných kefiek je v tom, že ľudia nevedia používať správnu techniku čistenia a zodierajú si ďasná vodorovným čistiacim pohybom a majú potom odhalené krčky - ja som to robila roky tiež a aj tak vyzerajú niektoré moje zuby. Správna technika je niečo ako stieranie zhora smerom nadol v ca. 45 stupňovom uhle, ale robiť to bežnou kefkou je otravné, kdežto tú ultrazvukovú stačí len priložiť k zubom, netreba robiť žiadne agresívne pohyby, čiže v tom je tiež jej veľké pozitívum, že šetrí ďasná. Ale píšem o ultrazvukovej kefke, nie elektrickej - tá naopak vysokými otáčkami ďasná zodiera excelentne.

No a uvidím o pár rokov, či to bude mať efekt a bude menšia kazivosť zubov.

283

(5 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Tých návodov na výrobu lipozomálneho vitamínu C je veľa, ja som ho pár krát doma robila aj s tou ultrazvukovou čističkou, ale ja som po takomto vitamíne C nič extra necítila. Dávala som si ho počas chelačnej rundy, že ako mi zredukuje vedľajšie príznaky rozvírenia ortuti, nič mimoriadne sa nedialo, v podstate mi najlepšie šlape prírodný vitamín C napr. z aceroly, tak možno tam hrajú rolu aj tie ďalšie látky. To je jediný vitamín C po ktorom cítim také vyčistenie, lepšie sa mi dýcha a jemný nárast energie spojený s jasnejším myslením. To je efekt, ktorý cítim po mnohých rastlinných látkach, antioxidantoch.

Potom som skúšala ešte vyrábať tak lipozomálny glutathion, ale ten ma silne rozviroval, aj podjazykový, tak to som už nerobila. Niekedy rozmixujem na vitamixe dmsa s lecitínom a zaberá mi lepšie ako čisté dmsa, má lepšiu prienikovosť. To rozmixovanie na vitamixe s lecitínom je taká jednoduchá varianta "výroby lipozómu". Napr. Klinghardt tak bežne doporučuje svojim pacientom vyrábať si koktail na liečbu boreliózy lipozomálnou metódou:

Dr. Klinghardt uses the Klinghardt Lyme Cocktail (KLC) to support the body against infections and toxicity. It is a liposomal blend made at home from a number of different ingredients and personalized to each client. The basic recipe is:
Cover the blades of the blender with pure water and add: 200-400mg Artemisinin, 1/4 bottle of Phospholipid Exchange or 2 tbsp of non-GMO soy lecithin or 2 organic raw egg yolks, 4-8 dropperfuls of Quintessence, 4 dropperfuls of Viressence, and 4 opened capsules of Vital Nutrients Aller-C.
The mix is blended at high speed for 5 minutes and then poured into an ultrasonic cleaner for 15 minutes, stirring occasionally.
While the mixture is in the ultrasonic device, blend: 2 apples (pectin is a good binder), 1 scoop of protein powder, 2 scoops of soaked Mila, 1 teaspoon of ACAI, 1/2 teaspoon of Flax oil, 1/2 teaspoon of coconut oil, 20 drops of BioSil and 2 ounces of grapefruit juice.
After the 15 minutes in the ultrasonic device is complete, pour the mixture back into the blender with the other contents and blend further.

Čo sa týka toho článku o kokosovom tuku, ja som čítala viac krát, že kokosový tuk sa používa experimentálne u zvierat na umelé vyvolanie arteriosklerózy, žiaľ nikde ale v tých článkoch nebolo uvedené, aký typ kokosového tuku to bol, či rafinovaný al. panenský a ako tie pokusy boli robené a tento článok to práve dobre objasňuje:

http://wholehealthsource.blogspot.sk/20 … rt-ii.html
http://wholehealthsource.blogspot.sk/20 … art-i.html

Inak jednoznačne kokosový tuk pomáha pri hypotyreóze, mne vždy dodal energiu, ale je pre mňa ťažký na žalúdok, mávam z neho často nauzeu, ale keď ten tuk zakomponujem do nejakého jedla, je to ok.

285

(46 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

No to ovčie mlieko risknem surové, keď tam prídem ráno, mi ho dajú čerstvé po dojení, takže žiadna distribúcia, skladovanie, zase keď by som mala aj to pasterizovať, tak už nevidím zmysel tej extra námahy chodiť pre neho na bio farmu. Kozie skúsim tou nízkoteplotnou pasterizáciou ošetriť, koza máva vraj veľa kliešťov, lebo obhrýza aj kríky, všetko.

Teraz sa vraj ľudia nakazili z kozieho syra:
http://www.pluska.sk/regiony/vychodne-s … tidou.html

Ale ktovie, či neboli uštipnutí kliešťom, možno o tom ani nevedeli.

No očkovať by som sa nikdy nedala. Tak zdravý organizmus sa dokáže lepšie ubrániť vírusovej záťaži, doplnky beriem priebežne stále.

286

(46 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

RNG, ktorá je podľa Teba šetrnejšia domáca pasterizizácia, 62.8°C - 30 min., alebo 71.7°C - 15 sekúnd? Väčšinou považujú za najšetrnejšiu tú nízkoteplotnú. Ovčie mlieko pijem surové, lebo je z bio farmy a predpokladám, že keď tam vyrábajú aj surové syry vo veľkom, že to mlieko testujú, aj tie ovce. Ale u kozieho mám obavy, beriem ho z družstva, občas od súkromníka a to kozie je náchylnejšie na nákazy, hlavne kliešťovú encefalitídu, tak ho chcem pasterizovať tou nízkoteplotnou pasterizáciou.

"Odborníci predpokladajú, že v nepasterizovanej bryndzi enzymatické procesy množeniu vírusu kliešťovej encefalitídy zabránia. Najmä kozie mlieko preto treba prevariť 10 minút pri 65 stupňoch Celzia, aby sa prípadný vírus zničil."

Takže tá nízkoteplotná pasterizácia by mala stačiť, aj keď všade sa uvádza 62.8°C - 30 min.

Ak enzymatické procesy v bryndzi zabránia množeniu vírusu, je možné, že aj kefírové kultúry toto urobia? Lebo aj to som čítala.

287

(46 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Akým spôsobom výrobcovia dosahujú, že tie kultúry v kupovanom jogurte sú "omráčené"? Lebo to mi vŕtalo v hlave, že keď si robím domáci jogurt, po troch dňoch je veľmi kyslý a keby som tam dala cukor, tak kultúry všetok rýchlo spotrebujú.

A čo keby sa kupované probiotiká rozmnožili v mlieku? Výsledkom síce nebude už taký chutný jogurt, ale je možné, že by sa tam namnožili aj tie nejogurtové kultúry?

288

(9 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Teraz je veľmi moderný trend vlasy umývať len vodou al. používať beztenzidové čistiace metódy - lávovka, sóda a ocot, ajurvédske bylinné zmesy, umyť vlasy kondicionérom, volá sa to "no poo" metóda (z no shamPOO),  pri umývaní len vodou vlasy vraj majú prechodnú fázu, kedy sa viac mastia a potom by sa mala obnoviť akási samočistiaca schopnosť. Netestovala som.

http://en.wikipedia.org/wiki/No_poo
http://dlouhevlasy.cz/pece-o-vlasy-ruzne/no-poo.html

Na mastné vlasy a mastnú pleť - moje skúsenosti hovoria, čím viac sa odstráni pôvodný mastný biofilm, tým viac sa koža a vlasy následne mastia. Takže paradoxne ja na svoju mastnú pleť používam len oleje a vlasy umývam tak, aby sa čo najmenej vysušili. Občas aj ten žĺtkový šamón - len ja som lenivá aj na to. Po šampónoch - aj tých superjemných sa mi vždy vlasy rýchlo mastia, po lávovej zemi menej. Sódu som ešte neskúšala.

Inak kokosový olej na vlasy je super. A takisto aj zriedený jablčný ocot. Existujú aj umývacie oleje - na vlasy, na telo. Ja teraz skúšam pleť čistiť olejovou metódou:
http://wellnessmama.com/7569/oil-cleans … fect-skin/

289

(9 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Chystám sa najbližšie vyskúšať túto metódu so sódou a octom:

http://virus.blog.cz/1211/nemyjte-si-vl … o-podekuji
http://www.insonnetskitchen.com/baking- … re-update/

290

(9 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

lávová zem je výborná na mastné vlasy a lupiny, dá sa s tým umývať aj celé telo, je to beztenzidové umývanie, asi najviac šetrné, čo poznám:

http://www.slnecnica.sk/produkt/lavaerd … a-zem-1kg/

To 1kg vydrží pomerne dlho a je to obzlvášť výborné pri aknóznej, mastnej pleti, ale aj na mastné vlasy. Tá zemina po zmiešaní s vodou vytvorí niečo ako gel a ten do seba vťahuje nečistoty. Ja si do nej primiešavam napr. aj morskú soľ, éterické oleje, trochu oleja napr. konopný a používam to na telo ako peeling. Ak máte obavy zo znečistenia kúpelne, tak ono to ešte aj umyje vaňu.

Ešte jedny z najčistejších šampónov sú asi urtekram, inak aj tie "bio" verzie obsahujú kopec sajrajtov a agresívnych tenzidov. S mydlami na vlasy nemám dobrú skúsenosť, zanechávajú taký povlak a väčšinou agresívne odmasťujú, je jedno aké je to mydlo prírodné, ešte toto je ok:
http://www.iherb.com/J-R-Liggett-s-Old- … -99-g/5823

Ja keď som mala nejaký zdravotný problém, vždy sa to odrazilo na kvalite vlasov, prakticky okamžite. Pri hypotyreóze mi vlasy padali, boli suché ako slama, pri otrave ortuťou v prvých rokoch chelácie, mi tretina vlasov zošedivela a príšerne vypadávali, až mi hrozila na niektorých miestach alopécia, stratili vlnitosť  a viseli ako suchá slama. Pri problémoch s minerálmi, hlavne s meďou mi vlasy vypadávali a takisto stratili vlnitosť - pri prebytku a aj nedostatku. Keď sa cítim ok, tak je to aj na vlasoch poznať, sú prirodzene ligotavé, dobre držia v korienkoch, vlnia sa, nepotrebujú ani extra starostlivosť zvonku, na väčšinu kozmetických úkonov som ja lenivá. Takže treba venovať pozornosť vnútornej výžive a príp. zdravotným problémom, candida, plesne, minerály, toxicita, štítna žľaza, hormóny....

291

(69 odpovedí, zaslaných do Kde a ako objednávať doplnky stravy zo zahraničia)

Môžeme byť radi, že na Slovensku sú ešte takéto podmienky pri dovoze balíčkov z iherbu resp. doplnkov výživy z celého sveta, aj rôzne lieky si ľudia objednávajú, čo majú boreliózu, chlamýdie relatívne bez problémov. Čo mám známych v Nemecku, Rakúsku, tam neprejde žiadny balík z iherbu, všetko zadrží colnica a vracia naspäť. Musia si kupovať drahé doplnky v rámci EU.

Pri obmedzení u nejakého produktu sa dá vždy využiť celkom výhodne shipito.cz, teda poslať balík na US adresu a odtiaľ sa to prepošle na SK. Keď sa na shipito aktivuje schránka na mesiac, vychádza to výhodne pri viac zásielkách - dá sa tam aj viac balíkov spájať dokopy a ušetriť na poštovnom.

292

(34 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

V tej acerole prijímam aj kopec ďalších synergických látok a nikto ma nepresvedčí, že "bioidentické" laboratórne vitamíny a minerály sú rovnako efektívne ako tie prírodné. Beriem napr. b-complex vyrobený z potravy a môžem ho zjesť nalačno, nie je mi po ňom vôbec ťažko ako po tých bežných aj kvalitných formách. Vitamín C beriem len vo forme tej aceroly, neviem prečo, ale pri chelácii mi zaberá lepšie ako čistý sodium ascorbate. Ja netvrdím, že vitamín C nie je dôležitý, ale nemyslím si, že zdravý človek by sa mal ládovať denne dávkami vyššími ako 1 gram, iné je samozrejme v stave choroby a už vôbec nie čistou kyselinou askorbovou.

Až teraz sa zisťuje, že aké formy vitamínov a v akých pomeroch sa musia prijíjmať, aby boli čo najefektívnejšie, donedávna bol najviac dostupný vitamín E ako prírodný alfa tocopherol, potom sa zistilo, že sa musia prijímať všetky tocopheroly a tocotrienoly a gamma tocopherol musí prevažovať. Keď si dám mandle, tak tam to riešiť nemusím, je to tam ideálne.

Tá čistá vyrobená kyselina askorbová sa musí zase umelo naviazať na minerály, vyrobiť askorbáty, aby neprekysľovala organizmus a nezbavovala ho minerálov. Toto ale kyselina askorbová v ovocí a zelenine nerobí.

293

(135 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Mne melón candidu dosť zhoršoval, ale napr. lesné čučoriedky boli ok. Závisí v akom štádiu diéty človek je. Ale keď má človek naozaj candidu, tak to spozná, ktoré potraviny mu robia zle.

294

(34 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ten acerolový prášok nie je nejak kyslý, dokonca mi chutí. Tá kyselina askorbová je tam naviazaná na to ovocie, sú tam minerály, vláknina, ktoré čiastočne neutralizujú kyslosť, takýto vitamín c zostáva v tele aj dlhšie ako chemická kyselina askorbová. Tak vždy dám prednosť prírodnému vitamínu c pred nejakou chemickou formou (tú by som zvolila len v prípade, že by som bola nútená kvôli chorobe ísť do vysokých dávok). Ale osobne už nie som presvedčená nejak o tom, že denne by človek mal konzumovať dávky vitamínu c 1-2 gramy al. ešte vyššie. Antioxidačný efekt radšej získam z ďalších látok ako grape seed extrakt, tokotrienoly, zelený čaj, kurkuma, karotény, astaxanthin a z kvalitnej stravy, čučoriedok....

295

(34 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja som použila práve čistú kyselinu askorbovú z toho dôvodu, že kombináciou s dmsa, som nechcela znížiť jej chelačný potenciál. Snažím sa vždy dmsa brať nalačno a s rozostupom od brania minerálov, inak dmsa naviaže minerály a už nie je tak efektívna na ortuť. Ale jasné, braním minerálnych askorbátov nie je také riziko demineralizácie, ale tiež netuším nakoľko sú bezpečné pri vysokých dávkach. Väčšinou užívam vitamín C vo forme sušeného koncentrátu z aceroly. Čistú kyselinu askorbovú si nechám len na okyslenie čaju a pridávanie do štiav proti oxidácii.

Ale napr. Linus Pauling používal tuším čistú kyselinu askorbovú a v dosť vysokých dávkach, ale o tej medi sa človek málokde dočíta, som pozerala fórum o vitamíne C, u nás populárnu knihu o vitamíne C zo stránok http://www.badatel.sk/kpm/, všade sa chelačné účinky kyseliny askorbovej spomínajú len sporadicky, alebo sa píše, že to nebolo dostatočne dokázané.

http://www.vitamincfoundation.org/forum … lit=copper

Podľa mňa je deficit minerálov a ich rozhodenie oveľa nebezpečnejšie ako príp. antioxidačný prínos vysokých dávok kyseliny askorbovej.

296

(135 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Som nedávno brúzdila po nejakom proticandidovom fóre, mne sa zdá šialené, že tam tí ľudia roky držia tú diétu a bez nej sa im vždy candida rozmnoží. Tam musí byť nejaký iný problém v tele, ktorý treba riešiť, žiaľ problémom rôznych špecializovaných fór je, že tam často chýbajú informácie z komplexnejšej perspektívy a tak na fóre o candide sa budú stále riešiť len cukry a diéty a protiplesňové prípravky.

297

(34 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG napísal(a):

Nic dlhodobo neuspesne a znova opakovane rozvnako nemoze doniest ine vysledky, to uz Einstein tvrdil, ze ked sa znova a znova opakuje neuspesny pokus,a ocakava sa iny vysledok,  tak je to len znamka sialenosti
http://www.brainyquote.com/quotes/quote … 33991.html
Nedostatok medi je na stastie dost zriedkavy, lebo med je dobre zastupena v hromade potravin,  a teda nedostatok sa moze dosiahnut len pri brani privela chelatorov alebo latok, co potlacaju absorbciu medi(napr zinok)
Ale ked ma niekto klbove bolesti alebo zapaly sliach, je dobre skusit doplnok medi, casto je uspesny.

Mne sa behom roka podarilo 2x úspešne dopracovať k vážnemu deficitu medi, raz zinkom a raz vitamínom C+dmsa, takže pri braní izolovaných doplnkov to vôbec nie je také zriedkavé. Nie každý je dnes informovaný, že zinok sa má brať v správnom pomere s meďou a že vysoké dávky vitamínu C vyplavujú z tela minerály, hlavne meď.

Samozrejme, bežní ľudia, ktorí neberú moc doplnky, sa len stravou k takýmto výkyvom nedopracujú, lebo väčšina potravín obsahuje zinok a meď dokopy a nie až v takých dávkach.

Napr. zaujímavé info o vitamíne C, o ktorom sa málokde človek dočíta:

http://www.yourmedicaldetective.com/drg … c_page.htm

Čím viac o doplnkoch viem a žiaľ aj z vlastných skúseností, tým som s nimi už opatrnejšia. Trvá niekoľko týždňov až mesiacov, kým sa vyrovnajú a doplnia hladiny minerálov v tele! Pri zinku mi to trvalo pol roka, má dlhý polčas rozpadu, takže nie je to žiadna sranda sa ním predávkovať, funguje ako ťažký kov v tele. Keď sa človek predávkuje horčíkom, nič sa nedeje, ale u toho zinku a medi je to dosť nebezpečné.

Zaujímavé, že samotná dmsa mi nerobí nič, čo sa týka minerálov, ale v spojení s tým vitamínom C (ja blbec som si ho namixovala s každou dávkou dmsa kvôli antioxidačnému účinku) mi to komplet rozhodilo minerály behom jednej 5 dňovej cutlerovej rundy a dávam to dokopy teraz dva týždne, mám taký deficit medi, že denne jej beriem 10 mg, až teraz sa mi to už ustaluje na dávke 3 mg denne. A to si neviem predstaviť, keď sa doporučuje branie 10 gramov vitamínu c denne napr. pri rakovine a to som čítala ešte aj o chelačnej terapii, kde sa podáva 100 gramov  vitamínu C vnútrožilovo. Pred takýmito terapiami mám už teda rešpekt. To len na margo "neškodnosti" doplnkov typu vitamín C.

Treba ešte brať do úvahy, že veľa ľudí to na sebe nevie rozoznať, že sú dajme tomu predávkovaní zinkom, že majú deficit medi... Len ja už som za tie štyri roky chelácie urobila toľko pokusov na sebe, že som  vycvičená v sebapozorovaní. Niekto napr. dostane úzkostné stavy a ani mu nenapadne, že je za tým dajme tomu deficit medi, ide si kúpiť doplnky na liečbu depresií. V niektorých prípadoch candidy by stačilo dať do poriadku minerály, hlavne meď a zinok a nie kupovať protiplesňové prípravky. Paradoxne niekto berie vitamín C, aby podporil tvorbu kolagénu, vysoké dávky spôsobia deficit medi, ktorá je veľmi dôležitá práve pri tvorbe kolagénu, takže dosiahne skôr opak.

Výborný článok o medi:
http://www.holisticprimarycare.net/topi … -disorders

298

(135 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Kyslé, ale aj tuky znižujú glykemický index, čiže keď sa napr. zemiaky pomastia maslom a k tomu sa dá šalát s trochou octu al. citrónu, aj mliečne produkty a vláknina znižujú.

Zemiaky so šupkou majú menší glykemický index ako šúpané, vyššia teplota spôsobuje vyšší glykemický index.

Tu je to výborne popísané, ktoré postupy znižujú glykemický index:

http://perfecthealthdiet.com/2011/10/ho … -toxicity/

Quinoa a ani chia nie sú žiadny zázrak a určite nie v zmysle, že dodajú nejakú extra energiu, ale to ako so všetkými potravinami treba tie superlatívy brať s rezervou.

Musíš si sám vyskúšať, ako budeš reagovať na niektoré potraviny v súvislosti s candidou.

Ja mám zaujímavú skúsenosť s candidou, nedávno sa mi veľmi zhoršila, tak som nasadila tvrdú diétu, ale akonáhle som zjedla čo len trochu cukrov, hneď sa vrátila. Ale vŕtalo mi to v hlave, lebo som mala aj iné symptómy, brala som vysoké dávky vitamínu C a DMSA a tie mi zlikvidovali zásoby medi v organizme, doplnila som meď a bolo po candide! Potom som viac pátrala na internete, zhoršená candida býva často aj následkom deficitu a nerovnováhy minerálov, s meďou treba opatrne, nadbytok a aj nedostatok je rizikový, ale meď má silný protiplesňový účinok. Som čítala o chlapíkovi, čo celé roky držal proticandidovú diétu a bral protiplesňové prípravky, doplnil meď a bolo po candide.

Dnes kopec ľudí berie izolované doplnky, zinok vo vysokých dávkach, vitamín C, tie spoľahlivo zlikvidujú meď v organizme. Mne sa to stalo aj so zinkom a aj s vitamínom C. Vegetariáni majú väčšinou prebytok medi v tele. Dnes sa všade píše len o toxicite medi, ale meď je veľmi dôležitá a málokto vie, že jej silný chelátor je vitamín C.

U mňa sa sa deficit medi prejavuje napr. oslabením spojivových tkanív, začne ma príšerne bolieť v krížoch, dodám meď a hneď mi to mizne. Takisto deficit medi má na mňa silný psychický účinok, spôsobuje mi dosť silné úzkostné stavy, po doplnení to mizne, doslova premena osobnosti, je to dosť šokujúce ako živiny dokážu "manipulovať" psychikou človeka. Aj vysoká hladina medi zase spôsobuje rôzne psychózy.

Ja neverím, že proticandidová diéta je riešenie ak ju niekto robí bezúspešne dlšie obdobie, je tam nejaký iný systémový problém v tele, ktorý treba riešiť, u mňa je to napr. ortuť.

299

(135 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja používam čiernu a divokú ryžu, občas bielu a na rizoto.

Ryžu natural menej - býva dosť potuchnutá, rýchlejšie oxiduje vďaka tukom a okrem toho obsahuje aj dosť antinutrientov, treba ju fermentovať, aby bola využiteľná, na internete sú na to postupy, ale mne sa to zdá zložité, ja ju meliem do kváskového chleba, tam sa sfermentuje.

Inak používam chia, quinou ako píše RNG.

Divoká ryža je na SK už bežne dostať, dokonca v DM drogérii majú tuším aj takú zmes divokej a natural ryže. Je tu dostať aj červená ryža, aj čierna.

Tak samozrejme, že aj cestoviny candidu živia.

Čím vyšší glykemický index, teda cukry v potravine spôsobia nárast glukózy v krvi, tým viac sa kŕmi candida. Stačí si pozrieť glykemický index potravín:
http://www.quinoahealthylife.com/glycem … uinoa.html

Varené zemiaky a ryža majú paradoxne tak vysoký glykemický index skoro ako čistá glukóza.

Ale nízky glykemický index neznamená vždy lepšiu voľbu, možno lepšiu voľbu z hľadiska candidy a cukrovky, fruktóza napr. nezvyšuje hladinu glukózy v krvi, ale sú s ňou zase iné problémy.

300

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

šošovica - hnedá, teda so šupkami, nie lúpaná napr. červená, má veľmi dobrú klíčivosť a nie je treba nad tým nijak laborovať

večer namočiť a potom preplachovať 2xdenne, netreba nič uzatvárať, dá sa použiť na klíčenie aj obyčajné plastové sitko, s takou výpleťou, dobre sa potom preplachuje a dať ho len do nejakej misky

u klíčkov je najdôležitejšie preplachovanie, ideálne studenou vodou a prístup vzduchu, aby sa zamedzilo plesniam a lepšie je chladnejšie prostredie, takže všetky tie uzavreté nakličovacie systémy - viac misiek nad sebou ja moc nedoporučujem

v tme klíčky byť nemusia, ono sa to doporučuje, aby klíčky zostali pekné biele, napr. u mungo (na slnku naberá chlorofyl), ale ja šošovicu nakličujem len na mikroklíčky, teda len čo vykukne biely klíčok, už ju konzumujem, vtedy je najchutnejšia

strukoviny už ale nekonzumujem nikdy surové, vždy ich aspoň sparím, obsahujú toxické antinutrienty

klíčky nakličujem väčšinou v kuchyni na chladničke, tam je dosť tma a microgreens dávam na slnko