151

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

Keď si pozrieš na grafe v tomto článku ako sa vyrábajú steroidné hormóny, tak braním adrenálneho tkaniva sa Ti estrogén nezvýši:

http://www.drlam.com/blog/1611/1611/

U mužov napr. zvyšuje estrogén zvýšený podiel tukového tkaniva.

152

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

Posilnením nadobličiek sa celkovo zlepší tvorba hormónov, teda testosterónu, progesterónu (aj ten muži potrebujú), ale niekedy sa extra suplementuje DHEA (tvorí sa z neho testosterón) - ak má niekto preukazne podľa testov nízku hladinu.

V podstate suplementáciou nadobličkového tkaniva je ešte najprirodzenejší spôsob ako posilniť hormóny, lebo dodávaním samotných izolovaných hormónov nikdy neviem, na čo sa konkrétne v organizme premenia a sú tam rizikové faktory a vedľajšie účinky hormonálnej suplementácie - nikdy napr. nemám šancu odhadnúť, koľko toho hormónu vlastne suplementovať, aby sa pokryla aktuálna fyziologická potreba organizmu.

Pri adrenálnej únave často je aj znížená funkcia štítnej žľazy, takže ten hormonálny problém je omnoho komplexnejší.

Aj nadbytok kortizolu nie je ok a potláča funkciu ostatných hormónov, hlavne progesterónu (kortizol sa tvorí z progesterónu), zvýšený kortizol obsadí receptory a stráca sa citlivosť na ostatné hormóny. Takisto zvýšená tvorba kortizolu znamená, že sa tvorí na úkor progesterónu.

Kulturisti a športovci sú posadnutí znižovaním kortizolu a estrogénu, cvičenie je stresor a vždy po cvičení sa zvyšuje kortizol, dlhodobo zvýšený kortizol znamená svalový katabolizmus (rozpad svalov), zvyšovanie tukového tkaniva, zvýšenie hladiny krvného cukru, znížený imunitný systém, znížená schopnosť detoxikácie pečene a takisto potlačenie funkcie štítnej žľazy.

Inak pre správnu funkciu hormónov a hormonálnu rovnováhu je veľmi dôležitá funkcia pečene, v pečeni sa odbúravajú niektoré formy estrogénov, takisto napr. xenoestrogény z prostredia. Teda doplnky na detox pečene sú takisto dôležité.

Sladké drievko nie je stimulant, pomáha predlžovať polčas rozpadu kortizolu v organizme, ale treba použiť klasický výťažok, nie tie DGL verzie. Ale sladké drievko má zmysel len u veľmi miernej formy adrenálnej únavy.

A napr. som čítala takú zaujímavosť, že pivo vyrábané z chmeľu obsahuje veľmi veľa phytoestrogénov, tomu sa muži vyhýbajú ako pliage, lebo tieto látky v rastlinnách v nadbytku dokážu fungovať v tele ako estrogény, možno preto muži po pive tak priberajú. Vraj chmeľové pivo je pre muža najväčší likvidátor testosterónu z tých bežných nápojov. Takisto pivo dozrieva v medených tankoch a obsahuje zvýšené množstvo medi, meď je silne estrogénový minerál. Takže pivo by mali piť vlastne skôr ženy smile.

153

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

Ja si varievam túto čakankovú kávu, chutí super, je výborná aj na žlčník, trávenie:
http://www.bio-obchod.sk/produkt-1162/brahmi-napoj.htm

Ale je fakt, že mne bývalo odjakživa z klasickej kávy zle, takže vlastne ani nemám šajn, ako má super káva chutiť smile.

154

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

adrenal cortex nie je liek, je to skôr výživa pre nadobličky, je to tkanivo zo zvierat, to nemá nič spoločné s farmaceutickými liekmi

káva sa nepije počas celej liečby nadobličiek, to ako keby si bral dajme tomu lieky na cukrovku a pchal do seba sladké

155

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

zasvieti sa baterkou do očí, zrenica sa okamžite stiahne, ak sú oslabené nadobličky, tak zrenice sa zväčšujú a zmenšujú, tak "pulzujú"

o doplnkoch som tu už písala

tráviace problémy môžu byť rôzne aj crohnova choroba, ulcerózna kolitída, potravinové alergie, zápalové procesy....

156

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

Keď si urobíš ten test kortizolu zo slín, tak Ti vyjde aký máš dajme tomu veľký deficit alebo nadbytok.

Ale ten test takisto nemusí byť úplne smerodatný, mi ľudia ukazovali výsledky a napr. jedna baba mala len úplne máličko znížený kortizol podľa testu a keď začala brať adrenal cortex, cítila sa veľmi dobre a potrebovala dosť vysoké dávky.

157

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

Stupeň únavy si "zistíš" skúšaním doplnkov, koľko ich potrebuješ, aké množstvá... a samozrejme symptómov. Veď to je predsa jasné, nakoľko sa cítim blbo, čo chceš na tom extra zisťovať? Tak človek, ktorý potrebuje na fungovanie hydrokortizol, by sa bez neho plazil od únavy, by nebol ani schopný fungovať.

Ak chodíš do práce, športuješ, nemôžeš mať silnú adrenálnu únavu.

Adrenal cortex je len veľmi mierna náhražka kortikosteroidov. On obsahuje len maličké množstvo kortizolu prirodzene obsiahnuté v tom tkanive. Nemôžeš porovnávať tkanivo zvieraťa, ktoré je v podstate niečo ako potravina a syntetické steroidy.

Neviem, či môžu ovplyvniť obličky.

Ten zrenicový test som skúšala, bola som pozitívna, takisto to meranie tlaku krvi som používala často.

158

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

adrenal cortex je nadobličkové tkanivo, takže obsahuje v podstate všetko, čo produkuje kôra nadobličiek, je to ako keby taká výživa pre nadobličky, obsahuje aminokyseliny, stavebné látky... pre niektorých ľudí funguje lepšie ako syntetický hydrokortizón, takže asi aj iné faktory tam hrajú rolu, pre mňa rozhodne fungoval lepšie ako samotný hydrokortizón

vždy záleží od stupňa adrenálnej únavy

159

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

adrenal cortex je lepší ako maca a hocijaké byliny, adaptogény pri oslabených nadobličkách

maca má ale širšie použitie, obsahuje napr. phytoestrogény, berie sa pri hormálnych problémoch

160

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

Ja Ti neviem povedať aké dávky vitamínov Tvoj organizmus potrebuje, to je u každého individuálne.

Čím viac stresových reakcií má telo počas dňa, tým viac sa zaťažujú nadobličky, to nefunguje štýlom, že ak mám málo kortizolu, tak nevadí, že sa mi ho vyplaví viac pri nejakej stresovej situácii. Pôst ako taký zvyšuje kortizol. Niekde to vysvetľovali tak, že "pračlovek", keď bol hladný, tak kortizol je v podstate motivačný hormón, jeho vyplavovanie ho motivovalo na lov.

hypoglykémia - nízky cukor v krvi, je dobré jesť tak, aby sa v krvi udržala stabilná hladina cukru, na raňajky nejaké proteíny a tuk dobre stabilizujú cukor v krvi počas dňa.

Kortizol v nadbytku a aj v deficite nie je pre telo ok. Z oboch variánt vzniká až chorobný stav Adisonova choroba a Cushing.

161

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

Strava skôr paleo smer, nadobličky potrebujú kvalitné živočíšne tuky a proteíny, ale ja jedávam aj zdravé sacharidy s nízkym glykemickým indexom. Jedávať raňajky a pravidelne, lebo telo akonáhle ide do hypoglykémie, je to pre neho stres a začne vyplavovať kortizol. Ja som aj skončila s celým "intermittent fasting".

Totál tabu sú stimulanty, káva, ponocovanie, treba chodiť spávať pred desiatou večer, veľa oddychovať, žiadny namáhavý šport a výkony.

Z doplnkov...b complex, B5, vitamín C (v nadobličkách sa nachádza najviac vitamínu C), minerály, ktoré sa strácajú pri strese zinok, horčík, ale aj sodík, draslík - používam kvalitnú soľ, kalinát.

Adaptogény sú problematické, niektoré moc stimulujú, niektoré zase ukludňujú, ale veľa peňazí za malý efekt. Ženšen, rodiola skôr stimulujú.

Kľúčový doplnok pri deficite kortizolu bol adrenal cortex.

Pri nadbytku kortizolu treba telo hodiť do "kľudu", tu pomáhajú doplnky ako relora, holy basil, ashwagandha, relaxačné techniky, meditácia, niekto používa doplnky priamo na znižovanie kortizolu phosphatidylserine, seriphos, takisto výborné sú GABA, theanine, taurine....

Treba zistiť, čo nadobličkám spôsobuje stres a riešiť príčinu.

162

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

Volal si aj do Alphamedical???

Neviem, mne to robilo aj pri nízkom a aj vysokom kortizole, ono je to skôr vyplavovanie adrenalínu z rozhodených nadobličiek ako priamo kortizol. Adrenalín sa vyplavuje pri strese - búšenie srdca, zúženie ciev, úzkosť... Adrenalín je neurotransmiter a kortizol steroidný hormón, ja to tiež neviem rozlíšiť, ktoré príznaky mám presne zo zvýšeného, zníženého kortizolu a ktoré z adrenalínu, ale adrenalín sa vyplaví rýchlo, kdežto zvýšený kortizol ako reakcia na stres pretrváva v organizme dlhšie.

163

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

Tak im napíš mail alebo zavolaj, ja tiež neviem viac ako Ty:

http://www.synlab.sk/kontakty.html

Ja som im písala kedysi ohľadom nejakých vyšetrení, nie je problém prísť do labáku, odoberú Ti krv alebo prinesieš moč... a zaplatíš to tam rovno, otázne je, či to labák v Tvojom meste bude zrovna robiť al. budeš musieť cestovať niekam.

164

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

Ja som ten test nerobila, Synlab má aj pobočky na Slovensku, ale neviem, či to robia. Ale Alphamedical robí vyšetrenie kortizolu zo slín:
http://www.alphamedical.sk/files/docume … ura-am.pdf

Ja sa spolieham na doplnky, tam je priama odozva organizmu a je to lacnejšie.

165

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

Ja používam doplnky ako "test", aj keď niekedy potom polovicu vyhadzujem, ale stále oveľa lacnejšie, než si platiť nejaké testy, ktoré sú veľmi často nepreukazné napr. na štítnu žľazu, bežné vyšetrenie kortizolu.

166

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

najpreukaznejší je test kortizolu zo slín meraný viac krát počas dňa a aj v noci

Existuje veľa variant deficitu a nadbytku kortizolu medzi Adisonovou chorobou a Cushingom. To si si asi pomýlil s týmito dvoma ochoreniami, kde býva silný deficit alebo nadbytok kortizolu. Ale ja píšem o "adrenálnej únave", to smrteľné rozhodne nebýva.

Ohľadom bolestí, pri adrenálnej únave skôr človek cíti oblast krížov.

Tak v tých príznakoch by sa našlo veľa ľudí... netreba hneď panikáriť. Ale je aj fakt, že veľa ľudí má dnes problémy s nadobličkami a ani o tom nevedia, takmer všetci dlhodobo chorí alebo dlhodobo vystresovaní.

167

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

test kortizolu zo slín:

http://www.zdravi-az.cz/Test_kortizolu_ze_slin.php

vlasový test dobre ukáže funkciu nadobličiek minerálnym profilom, sodík, draslík...

doplnkami - pokus omyl, adrenal cortex, isocort, sladké drievko - pri deficite kortizolu, pri nadbytku kortizolu - relora, phosphatidylserine, holy basil, seriphos

preštudovať si na internete symptómy adrenálnej únavy alebo symptómy nadbytku kortizolu, záleží v akom štádiu adrenálnej únavy človek je, v prvých štádiách býva nadbytok kortizolu a potom sa nadobličky vyčerpajú a kortizol začne chýbať, ľudia v tých doplnkoch majú chaos, ale v princípe sú doplnky na nadbytok kortizolu a pri deficite a treba vedieť, čo z toho vlastne mám, veľa ľudí má aj mix, v určitom období dňa majú viac kortizolu, inokedy menej. Dobrý test je s doplnkom "adrenal cortex", ak sa cítim po ňom super, mám 100% deficit kortizolu, ak sa cítim po ňom blbo, bolesti hlavy, stimulácia - mám nadbytok kortizolu.
A potom sú doplnky, alebo skôr výživa, ktoré sú všeobecne dobré pre posilnenie nadobličiek - b complex, b5, vitamín C, minerály, horčík, zinok, omega 3 tuky....

Napr. ak má niekto problémy so spánkom, so zaspávaním býva to často z nadbytku kortizolu, človek, ktorý sa nedokáže naopak ráno vyhrabať z postele, je unavený - deficit kortizolu

symptómy deficitu kortizolu:
http://www.stopthethyroidmadness.com/ad … -cortisol/

symptómy nadbytku kortizolu:
http://www.medicinegarden.com/2011/02/1 … ol-ptsd-1/

Ja som mala deficit a aj nadbytok kortizolu.

Stres pre organizmus a teda zvýšené vyplavovanie kortizolu nemusí byť len emočný stres, ale aj problémy s črevom, kandida, zápaly, infekcie, ťažké kovy, toxíny, dlhodobé ochorenia, stavy hypoglykémie...

168

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

ZlatyStaf. napísal(a):

Ano su to take neprijemne stavy , ako keby sa mi ma nieco stat ( uzkos , stress , spotene ruky ) pisal som rng-mu ze ci to moze byt intolerancia alebo nieco ine . tak ist osom dostal aj hnacku potom .
clovek ma len jedno zdravie , skoda ze uz v 21rokoch ma potrafili tieto problemi , ale aspon sa sebazdokonalujem ohladom zdravia .

Káva spôsobuje napr. vyplavovanie adrenalínu, príznaky adrenalínu môžu byť vnútorná vystresovanosť, ruky sa trasú, potenie, pocity úzkosti.

http://www.naturalnews.com/012352_caffeine_coffee.html

"it stimulates the production of adrenaline, one of the hormones secreted by the adrenal glands to help us in extreme emergency situations. Our adrenals evolved to give our early ancestors the extra strength and alertness needed to escape a saber tooth tiger attack, but we don't often need that much adrenaline these days. Like sugar, coffee constantly stimulates the production of adrenaline, putting excessive wear and tear on the adrenal glands."

Ľudia, ktorí majú problémy s nadobličkami, reagujú hypersenzitívne na kofeín a stimulanty. Mňa vtedy rozhodil aj čierny čaj, hneď úzkosť, roztrasenosť, taká nepríjemná stimulácia.
Reaguješ tak aj napr. po silnom čiernom čaji? Potom je problém reakcia na kofeín, stimulanty a nie samotná káva.

The caffeine in coffee is a muscle stimulant that can cause mild to severe diarrhea in sensitive individuals. Caffeine stimulates the muscles of the digestive tract to contract more rapidly than they would otherwise.

Máš hnačku aj z bezkofeínovej kávy? Ja používam kávový klystír (kofeínová káva) a rozhodne to stimuluje črevnú peristaltiku.

169

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

Deravé črevo vzniká aj ako následok vylučovania ťažkých kovov, rozhodne to nemusí byť len kandida a plesne. A za chronickou nevyliečiteľnou kandidou bývajú takisto často ťažké kovy a ortuť.

A inak v GAPS diéte sa kladie veľký dôraz na probiotické potraviny - doma vyrábaný jogurt, rôzne pickles, kapusta, je tam podstatne viac probiotických kultúr, než v hocijakom kupovanom probiotiku. Ja myslím, že v tej zelenine je vlákniny dosť, bez toho, aby som musela brať nejaké super extra mikrovlákniny v doplnkoch.

Ja som brala všetky spomínané doplnky a nepomohli mi nejak extra, len diéta. Ak nejaká potravina spôsobuje zápal al. alergickú reakciu, tak mi ani enzýmy extra nepomôžu, ale ak má niekto poškodený pankreas a deficit vlastných enzýmov, tak doplnkové enzýmy môžu veľmi pomôcť. Ak je niekto celiatik, tak sa striktne musí vyhýbať lepkovým obilninám a ťažko budem u neho argumentovať nejakou pestrosťou stravy alebo aby si zobral enzýmy. A gaps diéta je to isté, poškodené črevo nedokáže stráviť určité typy cukrov tzv. disacharidy-sacharózu, maltózu a laktózu, na trávenie týchto typov cukru potrebuje telo extra enzýmy, ktoré sa nachádzajú v klkoch čreva, ak sú tieto poškodené, enzýmy chýbajú, tieto cukry sa nestrávia dokonale a odpadové produkty sú živnou pôdou pre kandidu, plesne, toxické látky, vzniká nadbytok kyseliny mliečnej. Ak mikrovlákniny obsahujú disacharidy, tak sú takisto problematické, je jedno, nakoľko sú prospešné pre človeka so zdravým črevom.

Ono tie enzýmy vo vyšších dávkach môžu ešte dráždiť zapálenú výstelku, ako sa to stalo mne, keď som náhodne zobrala viac papaínu a bromelainu.

Veď to je jednoduché vyskúšať, enzýmy, betaíne hcl, úprava stravy, vylúčenie všetkých spracovaných potravín, alergénov - ak moje tráviace problémy zostávajú, treba pátrať ďalej.

170

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

Ak je črevo už veľmi poškodené, treba držať nekompromisne tú GAPS diétu do doby, pokiaľ sa nezregeneruje črevná výstelka.

Áno, zdravé črevo nemá problémy s tzv. rezistentným škrobom obsiahnutým v obilninách, strukovinách, aj v tých mikrovlákninách, ktoré sú inak prospešné pre črevnú mikroflóru, ale poškodené črevo ho nedokáže stráviť a výstelka sa potom zapaľuje. Vždy ak som si dala obilniny, strukoviny, na druhý deň ma pálilo črevo a to je teda sakra nepríjemné, ak vás niečo páli 24 hodín denne a tečie vám krv z čreva.

GAPS diétu treba vnímať ako dočasnú terapeutickú diétu. GAPS diéta bola vyvinutá hlavne pre autistov, ktorí majú veľa tráviacich problémov, takisto bývajú toxickí. Ak sa tá diéta nedodržiava, cez tie diery v čreve sa dostávajú toxíny do krvného obehu, väčšinou tú diétu treba dodržiavať až do odstránenia príčiny, ktorá poškodzuje to črevo napr. ťažké kovy.

Tak napr. obilniny majú rôzny obsah toho rezistentného škrobu a antinutrientov, jazmínová ryža, guľatá lepkavá ryža ho obsahuje menej ako napr. dlhozrnná ryža, takže malé množstvá tej jazmínovej ryže som občas tolerovala. TAkisto naklíčenú uvarenú šošovicu som menšie množstvá tolerovala. Ale lepšie je v tej prvej fáze sa vyhnúť obilninám, strukovinám. Jedávala som veľa tekvíc - hokaido, maslovú tekvicu - sú sladké, je to dobrý zdroj sacharidov.

Stačí držať tú gaps diétu ca. dva týždne, ak sa mi stav zlepší, je problém v čreve, ak nepocítim žiadne zlepšenie, treba hľadať príčinu zlého trávenia inde.

Inak veľa celiatikom nepomáha moc vylúčenie lepku, oni majú problémy s deravým črevom a potrebujú na kompletnú regeneráciu čreva nejakú formu gaps, scd diéty. Čím je črevo na tom lepšie, tým viac potravín začne tolerovať - fruktózu, laktózu, obilniny (aj keď tým lepkovým by som sa vyhla úplne), zemiaky.

171

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

Ľudia na fórach určite nemajú úmysel doplnky očierňovať, veď môžem mať x-negatívnych reakcií aj na doplnky, tak isto ako aj na potraviny. Mne doplnky pomohli, ale mala som aj zlé skúseností s nimi. Tak napr. po pankreatíne, ak som ho dávkovala viac a  chcela som sa ním "prečistiť" zakaždým neskutočné silné migrenózne bolesti hlavy (dosť pochybujem, že to bola detox reakcia), uvádzajú to u pankreatínu ako možný vedľajší symptóm, skúšala som rôzne značky a zakaždým to isté.

Človek sa ťažko dopátra do technologických postupov ako firmy vyrábajú doplnky, ale keď niečo také číta, tak to moc lákavé teda nie je, napr.:

http://www.doctorsresearch.com/articles4.html

Je jasné, že človek s kandidou môže mať negatívnu reakciu na pivné kvasinky, tak isto ako človek s oslabenou imunitou na plesne. Veď prečo sa napr. uprednostňuje kváskový chlieb pred klasickým kysnutým chlebom, kde sa používa takisto tá "Saccharomyces cerevisiae"? Tie divoké kvasinky ten chlieb spracujú omnoho lepšie, je pre človeka stráviteľnejší. A takisto že tie kvasinky, čo používajú pri výrobe "food based" vitamínov musia byť nejak geneticky upravené, aby sa ten proces urýchlil.

"Usually these were genetically engineered yeasts and bacteria to make them toxic enough to accelerate their pathogenic life processes."

Veď v tom nemusím vidieť predsa žiadne sprisahanie, je jasné, že keď jem surové živočíšne produkty, tak sa môžem nakaziť.  A pankreatín nemôžem tepelne ošetriť, lebo zničím na teplo citlivé enzýmy. Vymrazením možno zničím parazity, ale nie vírusy a neviem, čo by sa dalo použiť na jeho ošetrenie.

A koniec koncov aj doplnkový priemysel je len biznis.

172

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

Dnes sa veľa doplnkov vyrába pomocou plesní a kvasiniek a na fórach ľudia píšu, že s tým mávajú problémy. Plesne sú plesne a alergicky sa dá reagovať aj na tie rôzne potravinárske kmene, napr. syry a nikdy nie je 100% istota, že počas výroby nevzniknú aj nejaké toxické produkty. V tom jednom článku píšu, že rastlinné enzýmy môžu obsahovať spóry plesní.

http://blog.listentoyourgut.com/make-su … in-fungus/
http://healthwyze.org/index.php/compone … tions.html


"The food industry has used genetically engineered bacteria and yeasts for more than 20 years to produce vitamins and nutritional supplements."

Tak neviem, či toto sa dá nazvať "food based vitamínmi", kde sa syntetické formy vitamínov zamiešajú do nejakého výživného roztoku a preženú kvasinkami, bežný človek by si myslel, že do tých vitamínov dávajú nejaké reálne potravinové výťažky. Takisto, či sa tieto upravené formy kvasiniek dajú prirovnať k nejakému prirodzenému fermentačnému procesu (kvasenie chleba, vína):

The first tank contains a “nutrient rich broth,” which contains a blend of carbohydrates (such as molasses), vegetable proteins, and the specific nutrient being transformed into “food state.” S. cerevisiae is mixed with purified water to remove any unwanted ingredients that will affect the growing process. The second tank contains the growing S. cerevisiae. When the nutritve broth is introduced, the yeast–which is a living organism–metabolises the nutrient-rich broth. In the presence of all the nutrients from the broth, the yeast undergoes a process of growth, fermentation and biotransformation to produce a wholesome, vitalised, concentrated food. Enzymes are then added to break down the cell wall of the S. cerevisiae. Once this is accomplished the enzymes are deactivated.

Niektoré firmy na to reagujú a začali používať na výrobu vitamínov namiesto kvasiniek, probiotické kultúry, ktoré sú nám prirodzené:

http://www.cytoplan.co.uk/Multi-B-Extra-4010/

"This supplement comprises a food base of ‘lactobacillus bulgaricus’ a native and friendly bacterial inhabitant of the human GI tract. As this bacteria fits into normal metabolic pathways it acts as a natural carrier to help give optimal absorption and utilisation of the nutrients"

A napr. nikde predsa nenapíšu na žľazové extrakty, že hrozí riziko prenosu chorôb zo zvierat a to riziko tam je. Veľa ľudí si tieto veci ani neuvedomuje, keď kupujú doplnky výživy. Mäso tepelne upravím, žľazové extrakty asi nebudem doma vyvárať. A zrovna ľudia, čo berú produkty na trávenie, trpia často deficitom žalúdočnej kyseliny a teda nemusia ten pankreatín dostatočne "ošetriť".

Tu to spomínajú:
http://www.zenpep.com/

ZENPEP and other pancreatic enzyme products are made from the pancreas of pigs, the same pigs people eat as pork. These pigs may carry viruses. Although it has never been reported, it may be possible for a person to get a viral infection from taking pancreatic enzyme products that come from pigs.

173

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

Brala som kadejaké enzymatické zmesy, aj tie jarro-zymes a tento problém s trávením mi neporiešili, len prísna GAPS diéta.

A osobne si myslím, že branie rôznych špeciálnych enzýmov nie je riešenie... enzým na rozloženie lepku, ak mám alergiu na lepok, tak je rozhodne lepšie ho vynechať ako riskovať, koľko toho lepku mi ten enzým reálne rozloží...

A okrem toho väčšina rastlinných enzýmov, tie kadejaké na trávenie rastlinnej celulózy sú vyrábané plesňami Aspergilus....a niektorí ľudia reagujú alergicky už len na samotnú tú pleseň a napr. niektoré produkty týchto plesní môžu byť silne toxické, takže ktovie, či hentie kmene sú naozaj 100% bezpečné.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15041150
http://www.epa.gov/biotech_rule/pubs/fra/fra006.htm

To už sa mi zdá bravčový pankreatín lepší, ale tak isto tú hrozí prenos nejakých vírusových ochorení zo zvierat, keď to získavajú za studena, alebo neviem, čo si mám predstaviť pod "Cold-Extracted Pancreatin". Ale to je riziko všetkých žľazových extraktov.

174

(1,262 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

To je omyl, že GAPS a SCD diéty sú nízkosacharidové, tam ide len o typ sacharidov, ktorým sa treba vyhýbať. Môžete prijímať veľa sacharidov zo zeleniny, GAPS povoľuje aj med a niektoré druhy ovocia v neskoršej fáze.

Ale ak je primárne problém v čreve, tak to človek pociťuje ako napr. pálenie, nepríjemné pocity v koncovej časti čreva, nestrávená potrava, nadúvanie, bolesti brucha, zhoršuje sa to dosť hlavne po obilninách, strukovinách, ak človek zje veľa fruktózy, laktózy naraz, tie bývajú takisto problematické. To nemusí vznikať len z deficitu kyseliny alebo pankreatických enzýmov, ja mám oboje dostatok, ale ten problém vzniká v samotnom čreve, príčína je často toxicita, napr. ťažké kovy tak poškodia výstelku čreva, že nevie potom tie problematické škroby tráviť.

175

(11 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

RNG, poprosím odpoveď na môj posledný príspevok č. 7. Je možné, že jogurtová kultúra a kyselina mliečna zničí v mlieku prípadné patogény a ak, akého typu? Na vírusy to asi dosah mať nebude alebo? Veď nepoužívajú sa jogurty aj na liečbu napr. hnačky, črevnej chrípky?

176

(11 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Pozerala som ako doja ovčie mlieko, podľa mňa sa to nadojiť ani čisto nedá, vždy do toho mlieka padne nejaký trus, nečistota z vemena, slama, oni to len cedia cez gázu. Takže podľa mňa je to stále risk piť to surové mlieko.

RNG, keď vyrobím zo surového mlieka jogurt a ten jogurt mi vydrží v chladničke dva týždne, žiadna pleseň navrchu, alebo nejaké známky kazenia, len je časom kyslejší,  tak keby aj v tom mlieku boli nejaké patogénne kultúry, nie je možné, že tie jogurtové kultúry a tá kyselina mliečna ich jednoducho zničia? Veď ak by tam aj boli, tak to by sa muselo nejak na tom jogurte prejaviť, nie? Musel by sa nejak skaziť. Ja sa práve dosť spolieham na tú jogurtovú výrobu, že mi to mlieko nejak "ošetrí".  Ja ten jogurt vyrobím hneď z čerstvo nadojeného mlieka, nenechám ho nikdy moc dlho stáť, aby sa tam prípadné patogény nemali čas rozmnožiť, iná vec je, keby dajme tomu tá ovca bola chorá, a niečo by už bolo priamo v tom mlieku. Naočkujem ho vysokým množstvom kultúr, aby sa rýchlo namnožili, ja mám hotový jogurt za 4-5 hodín a dodržiavam optimálnu teplotu od začiatku výroby, teda u termofilných kultúr ca. 45 stupňov celzia, nerobím to len tak "od oka" ako väčšina ľudí, pri pasterizovanom mlieku je to jedno, ale u toho surového sa mi ten jogurt nedaril, ak som nedodržala tieto postupy. A pri tomto postupe je ten jogurt super, hustý, rovnomerne spravený, žiadna oddelená srvátka, alebo ťahavá konzistencia. To surové mlieko obsahuje takisto vlastné probiotiká, enzýmy a tie sa musia "prebiť" tými naočkovanými.

177

(11 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Pri výrobe syrov sa oddeľuje srvátka a väčšina laktózy je v nej, takže syry sú prirodzene s nižším obsahom laktózy alebo ju neobsahujú vôbec. V takom tvarohu je takisto minimum laktózy.


Ja jedávam roky surové ovčie mlieko a jogurty z neho, mala som z toho obavy a NIKDY doteraz mi nič nebolo, ale z kupovanej bryndze mi raz zle bolo.

178

(191 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Pri tej preventívnej suplementácii je to celkom fajn systém. Ale keď sú silné deficity pri niektorých ochoreniach, nedá sa to moc riešiť týmto spôsobom. Napr. malé autistické deti suplementujú zinok aj 100 mg, potom sem patria napr. ľudia s chronickou únavou, vážnymi chorobami, tí potrebujú napr. veľmi vysoké dávky niektorých vitamínov skupiny B, ak je tam ten deficit, tak organizmus sa potom nelieči. A čím vyššie dávky izolovaných suplementov dopĺňam, tým ťažšie je zachovať ten správny pomer a balans medzi živinami.

V zahraničí existuje vyšetrenie "red blood cell mineral analysis" a z neho sa dá relatívne vyčítať, ako je na tom človek s minerálmi na vnútrobunkovej úrovni, tie vyšetrenia minerálov zo séra moc zmysel nemajú, lebo telo sa snaží zachovať homeostázu a ak mu chýbajú aj minerály, berie si ich z rezerv.

Ešte vlasová analýza dá celkom prehľad, ale nie u všetkých minerálov sa presne zobrazuje stav v organizme vo vlasoch.

Ja už som sa to naučila na sebe vypozorovať, čo mi ktorý minerál robí, takže už sa mi tieto veci nestávajú ako kedysi. Napr. ak idem do hypotyreózy, prvé, čo suplementujem, je železo, zvyčajne mám nízky feritín a vtedy štítna moc dobre nepracuje a zhorší sa mi trávenie, lebo pri hypotyreóze sa dosť utlmí vylučovanie žalúdočnej kyseliny.

179

(191 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

RNG napísal(a):

Uvaha, co doplnovat je zalozena na vyskume roznych davok, tj co je malo, co je dost a co uz skodi.

Štandardné dávky pri ochoreniach vôbec neplatia, človek s toxicitou ortuti môže mať potrebu dennej dávky zinku do 100 mg, takisto potreba selénu a molybdénu je vysoká, pre bežného človeka toxické dávky. A naopak niektoré minerály môžem mať v nadbytku ako meď, mangán. Podobne je to napr. aj s b-vitamínmi. A čím vyššie dávky suplementujem, tým viac hrozí toxicita, pretože je ťažké odhadnúť moment saturácie organizmu a ktoré ďalšie minerály musím doplniť, aby som vyrovnala pomery. Ak beriem moc zinku, vytlačí mi meď, železo a koľko musím potom doplniť zase z tých druhých. Vôbec to nie je jednoduché.

A dovolím si tvrdiť, že veľa ľudí, čo pravidelne berie suplementy, tak môže mať kopec príznakov z toxicity nejakého minerálu alebo naopak deficitu, ktorý si spôsobili dlhodobým braním, len o tom nevedia, resp. nepripisujú to doplnkom.

V žiadnej potravine nemám len zinok, len meď, vždy sú tam zastúpené oba minerály, len v rôznom pomere, takže potravinami sa prakticky nedá predávkovať al. spôsobiť nejaké vážne nerovnováhy, musela by som len cielene dlhodobo jesť určité druhy, čo ale hrozí u izolovaných suplementov.

180

(191 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Tak porovnanie s liekmi chápem, ale mňa osobne to moc nezaujíma, lebo žiadne neberiem. Ale za to viem, že som si aj mnohými doplnkami výživy spôsobila problémy, problém nebol v samotnom doplnku, ale v mojej nevedomosti a hlavne v akých dávkach a kombináciach ho musím brať. A tá príčína kandidy sa spravidla tiež musí riešiť omnoho komplexnejšie a málokedy dlhodobo zaberie ju len lokálne vyhubiť.

181

(191 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

pre Charlien:

Vy toho riešite strašne veľa, v antidepresívach, v liekoch na spanie, v tom sa ja nevyznám... brala som pred rokmi mesiac antidepresíva, som to po mesiaci zrušila, lebo mi to prišlo, že by som sa ešte viac zamotávala do zdravotných problémov, než som mala a zvyšovala si len ďalej toxicitu. U mňa mala aj tak depresia fyzickú príčinu, toxicitu ortuťou.

Vlasovú analázu si môžete dať urobiť napr. tu:
http://nutriwellnesszapisnik.blogspot.sk/p/testy.html

Môže dať odpoveď na to, ako ste na tom s nadobličkami, štítnou, toxicitou, minerálmi...

A čo sa týka hormonálnej suplementácie, ja som dlho mala estrogénovú dominanciu, veci ako progesterónový krém, wild yam mi zaberal len čiastočne. U žien veľmi často súvisí estrogénová dominancia s toxicitou medi, aj keď sa o tom až tak moc nepíše. Meď silne koreluje s hladinou estrogénu a zinok s progesterónom, takže je to často minerálna nerovnováha.

Ak Vám tá strava robí dobre, tak na nej zostaňte, nakoniec je aj tak dôležité ako sa cítim fyzicky. Ak nechudnete, tam môže byť z toho, čo ste popísali x možných príčín.

Nemusíte používať kvások, ja používam Backferment, je to o dosť jednoduchšie. Ja nejedávam moc proteínov, tak 1xdenne, ak mám ráno vajíčka, druhé jedlo si dám sacharidové - napr. rizoto z ryže natural, pohánka s bryndzou, alebo zemiaky a ak mám ráno sacharidy, dám si neskôr mäso, strukoviny. Pozrite si vlákno o chlebe, tuším som tam o tom backfermete kedysi písala. Pšeno zvyčajne len namáčam, ale múku fermentujem. Alebo pridám do namočeného pšena trochu tej backfermentovej kultúry, ale nesmie sa to prehnať, lebo ono to samozrejme potom tiež chutí kyslo ako kvások.

Na štítnu žľazu používam ja test bazálnej teploty, ráno po zobudení si meriam 10 min. teplotu pod pazuchou, ak je nižšia ako 36,6 spravidla mi zase hapruje štítna (neplatí napr. pri chronickej infekcii, kedy máva človek zvýšené teploty).

Mozgovú hmlu mi spôsobovala toxicita ortuťou, toxicita meďou, kandida, deravé črevo, problémy s nadobličkami, hypotyreóza, problémy s metyláciou... A každá tá jedna oblasť je na veľmi dlho, ale najviac mi to robila tá meď a kandida.

182

(191 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

v tele sa mozu zhromazdovat len reaktivne latky, pripadne tukorozpustne.
A borax ani kyselina borita take nie su.

Takže bóraxom sa nemôžem predávkovať? Píšu tam "Požité bórové sloučeniny jsou rychle a téměř kompletně vylučovány. " Ale bórom sa predávkovať dá, aj rôznymi minerálmi, vrátane jódu. Neznamená to, že bór je škodlivý, v podstate každý minerál je toxický, ak sa to s ním preženie, ale tak sú minerály ako vápnik, horčík, ktoré majú veľkú toleranciu, lebo telo ich potrebuje vo vysokých  množstvách.  Tak možno závisí od formy, chlorid horčíka sa rýchlo vylúči a chelátovaný zostáva dlhšie v tele.

183

(191 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

"bóraxová konšpirácia" v češtine:
http://www.homeopat.mypage.cz/rubriky/p … konspirace

Takže preto je to konšpirácia, lebo zakazujú predávať bórax a "očierňujú" ho z toxicity, inak je to vlastne článok o účinkoch bóru, ktorý sa dá získať aj z potravín a  aj ako doplnok je lacný, len na kandidu a plesne lepšie funguje bórax a kyselina bóritá. Tak neviem, prečo by som mala kupovať "drogériu", keď aj tak ho telo potrebuje v nízkych dávkach, ak ho nechcem na vonkajšie použitie. A za hrsť hrozienok, 100 g obsahuje 4,5 mg bóru.

184

(191 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ja by som sa bála brať čokoľvek typu lugol, bórax, borón vnútorne vo vyšších dávkach, to sa príde zvyčajne až neskôr na to, aké to  má vedľajšie účinky a skoro každý minerál, čo som doteraz brala a keď som to prehnala, dostávala som sa do toxicity. Toho minerálu musí byť v organizme optimálna dávka, aby najlepšie fungoval, závisí aj od ochorenia, stravy, niektoré minerály majú úzke terapeutické okno podávania, hranica medzi toxickou a vhodnou dávkou je veľmi tenká ako napr. meď, molybdén, lithium a sem patrí aj borón. Že vyššie dávky krátkodobo u niekoho poriešia pleseň a kandidu, ešte neznamená, že je to prospešné aj pre organizmus. Je veľmi ťažké odhadnúť pri dennej suplementácii moment saturácie organizmu a kedy už ide do toxicity, toto je riziko takmer  u každého izolovaného minerálneho suplementu.

http://www.acu-cell.com/b.html
http://www.dcnutrition.com/minerals/det … dNumber=47

"High levels / Overdose / Toxicity / Negative Side Effects - Symptoms and/or Risk Factors:
Vitamin B6 / Pyridoxine deficiency, Vitamin B2 / Riboflavin-like deficiencies (skeletal abnormalities), diarrhea, nausea, vomiting, anemia, dermatitis, ovarian / testicular abnormalities, edema, seizures, gastrointestinal disturbances, fatigue, cold-like symptoms.
Toxicity is somewhat dependent on an individual's kidney functions and may cause boron accumulation inkidneys, lungs, bone, liver, heart, brain, fatty tissue, parathyroid and reproductive glands."

185

(191 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Prečo sa tam doporučuje borax, keď borón je lacný? A prečo je zase okolo toho konšpiračná teória? Veď borón je aj v mnohých potravinách a určite dám prednosť potravinovým zdrojom ako bóraxu, kde neviem, aká je tam čistota a aj tak to získavajú z nejakých anorganických nánosov, ten bórax skôr na vonkajšie použitie. Ja beriem borón už pár rokov. Ja som mala dokonca veľmi pozitívnu odozvu aj na taký minerál ako lithium a ten je takisto veľmi dôležitý, hlavne pre funkciu mozgu! Lithium je kľúčové na to, aby sa dostali B12 a foláty do buniek a mozgu, píše o tom dosť Dr. Amy Yasko, čo lieči autistov a tie deti majú skoro všetky problémy s metylačným cyklom.

A v celom tom článku nie sú vôbec vymenované potravinové zdroje bóru, okrem jednej vety o zelenine a ovocí, napr. sušené slivky, marhule, hrozienka ho veľa obsahujú, takisto avokádo, strukoviny, semená, listová zelenina:

http://www.algaecal.com/algaecal-ingred … n-sources/

186

(191 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

A tu máte napr. články, prečo napr. niektorí ľudia nedokážu schudnúť, je to z pohľadu nutričnej terapie:

http://www.arltma.com/Newsletters/WtLos … onNews.htm
http://www.drlwilson.com/articles/weightbul704.htm

Ak budem v stave nadobličkového vyčerpania, to následne ovplyvní funkciu štítnej žľazy (jedna hormálna os), budem deficitná na minerály ako zinok, budem mať toxicitu medi, ak mi chýbajú základné minerály... to všetko spôsobuje tzv. metabolický syndróm. Ak mám kandidu, vytvárajú sa mi v čreve toxíny, takisto budem mať problémy s chudnutím.

A z tohoto dôvodu už čítam články o výžive len od lekárov alebo tých, čo niečo vedia o ochoreniach a širších súvislostiach, nadupaní testosterónoví paleošportovci o tom moc šajn nemajú.

187

(191 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Tie teórie poznám a problém s glykemickým indexom, výkyvmi cukru... Ale fakt je zase ten, že priveľa tuku spomaľuje trávenie a metabolizmus a Vy ten metabolizmus potrebujete naštartovať na vyššie obrátky. Jasné, ak si dám proteínové raňajky s tukom, zasýtia ma na dlhú dobu, ale ja nemám problém ani s tými zdravými sacharidmi. Ak si dám napr. na raňajky varené pšeno+jablko+kokos, na osladenie trochu hrozienok, škorica, mňa aj to zasýti. Ono ten glykemický index v sacharidoch sa do značnej miery odvíja od toho nakoľko je daná potravina spracovaná. Tak napr. instantné ovsené vločky budú mať raketový vysoký glykemický index, medzitým sú bežné ovsené vločky a ak by si si dala na raňajky varený ovos (predtým ešte upravený fermentáciou na zvýšenie stráviteľnosti a odbúranie antinutrientov), tak by si určite nemala nejaký extra výkyv krvného cukru. Ja som teda po takej ovsenej kaši bola sýta niekoľko hodín, aj keď ja už teraz nekonzumujem ani ten ovos, ale z iných dôvodov. Potom sú triky ako sa dá znižiť glykemický index nejakej potraviny napr. pridať trochu tuku, kyseliny - ocot (napr. šalát so zálievkou k obedu)...

Problém u tých paleo smerov je, že ak sa ľuďom vezmú všetky obilniny a sacharidy, tak takmer každý to začne kompenzovať nadbytkom tukov a proteínov, čo tiež nie je zrovna najzdravšie. Paleo prívrženci tvrdia, že sacharidy nie sú esenciálne, lenže sú určité stavy, kedy telo potrebuje viac sacharidov, tak napr. pri problémoch so štítnou žľazou, nadobličkách, ženy spravidla potrebujú tých sacharidov viac, ak sa dostávam na nízkosacharidovej diéte do hypothyroidných príznakov, tak to je alarmujúci signál. Toto je výborný článok, prečo nie nízkosacharidová diéta, resp. v ktorých prípadoch je lepšie zvýšiť tie zdravé sacharidy:
http://chriskresser.com/is-a-low-carb-d … our-health

Prečítajte si aj tú diskusiu pod článkom.

Vlado Zlatoš sa intenzívne venuje športu, nemá zdravotné problémy, ten si môže dovoliť teoretizovať o nízkosacharidových diétach, on sa skôr orientuje na športovú výživu, úplne iná situácia nastáva ale u chorého človeka.

No pozrela som si jedálniček toho Ing. Havlíčka, sú tam jedlá, ktorá ja už nejedávam, ale nie zdôvodu chudnutia, tak napr. nejem žiadne lepkové obilniny, z mliečnych výrobkov len doma robené ovčie a kozie jogurty, kefíry, takisto žiadne ovocné šťavy - moc fruktózy. Niektoré potraviny, čo sú tam, sú vyslovene nezdravé, tvrdé syry, lučina, pufovaný cereálny chlieb, musli tyčinky. Tak napíšem, čo napr. ja jedávam na raňajky, ja vlastne raňajky ani nejedávam väčšinou, len keď som hladná, takže niekedy sú to raňajky a niekedy obed:

brokolica v pare+trocha masla, 2-3 vajíčka namäkko alebo praženica
vajíčková omeleta s cibuľkou, špenátom, šampiónmi a k tomu zeleninová obloha, napr. cukina, mrkva, hrášok v pare alebo v lete šalát
dusené pšeno s jabĺčkami, kokosom, vlašskými orechami, osladené hrozienkami, medom
lievance z pohánky upravenej fermentáciou
cuketový prívarok+vajíčka
ovčí jogurt+kokos+čučoriedky (mrazím si vo veľkom lesné čučoriedky), banán
ovčí jogurt+konopný proteín+raw kakao+trocha medu
v lete - green smoothe (napr. špenátové listy, púpavové, trocha žihľavy, škorica, jablko, zázvor) alebo naslano (rajčiny, paprika, trocha cibule, uhorka, olivový olej)
nejaký koktail: namočené rozmixované mandle+2 až 3 surové žĺtka (len z čerstvých kvalitných vajíčok), konopné alebo chia semienka, mrazené ovocie, banán

Teraz som čítala vo viacerých článkoch, že pre optimálnu mikroflóru čreva je veľmi dôležité konzumovať tzv. "rezistentný škrob", tento je výlučne obsiahnutý v potravinách ako strukoviny, koreňová zelenina, zemiaky, obilniny... väčšina z tých potravín je pre paleo tabu. Rezistentný škrob funguje niečo ako "prebiotikum" teda krmivo pre črevnú mikroflóru. A čo urobili paleo prívrženci? Kupujú si čistý zemiakový škrob a pridávajú si ho do stravy, mne to príde ako úplne neprirodzené riešenie, prečo namiesto toho nezjesť rovno tie zemiaky alebo bezlepkové obilniny?

Ak sa mám priznať, po prečítaní niekoľkých paleo kníh a x článkov od odborníkov ako Robb Wolf, Mark Sisson...tak také najzdravšie názory má asi Chris Kresser a potom Paul Jaminet (a práve z toho dôvodu, že obaja majú aj dosť prehľad o chorobách) a tí obaja tvrdia, že je fajn ponechať v strave určité množstvo zdravých sacharidov. A z tých teórií som už aj tak unavená a jednoducho jem čo najkvalitnejšie základné potraviny, čo najmenej spracované, pestrú stravu, snažím sa si veľa toho pripravovať doma, ako tie jogurty, kváskový bezlepkový chlieb, klíčky, surové zeleninové šťavy, green smoothies a pod. A kašlem na to, koľko presne sacharidov, tukov mám v strave, telo potrebuje v prvom rade dostávať kvalitné živiny, minerály, aby sa mohlo napr. aj detoxikovať, liečiť. Ale z vlastnej skúsenosti, ak do stravy nezaradím viac tých zdravých sacharidov, teda napr. bezlepkové obilniny, zemiaky, niektoré strukoviny, sladké zemiaky, tak ma to takmer vždy zvádza k prejedaniu sa proteínmi a tukmi a to ja za zdravé moc nepovažujem. Ja ani mäso moc nejedávam, tak 2x týždenne menšiu porciu. Ja som napr. podľa vlasovej analýzy "slow oxidizer", je to aj kvôli tomu, že mám problémy s toxicitou a ťažkými kovmi, kvôli ktorými mi následne nepracuje optimálne štítna žľaza a nadobličky, takže v princípe by som nemala jesť potraviny, ktoré ešte viac spomaľujú metabolizmus, čiže tuky, takisto sa vyhýbať jednoduchým cukrom ako ovocie, med. Čiže to máte zase úplne iný prístup k stravovaniu, ktorý zohľadňuje individuálne potreby organizmu, stav jeho žliaz, ochorenie. Vlasová analýza napr. veľmi dobre ukáže stav nadobličiek a štítnej žľazy, ako som na tom s hospodárením s minerálmi, toto máte prioritné pre zdravie. Lebo ten, čo Vám predpíše nejakú redukčnú diétu, nemusí mať ani šajn o týchto Vašich problémoch, nehovoriac o tom, že nejaký výživový poradca asi nebude riešiť problémy typu nefunkčné trávenie, nedostatok kyselín, zlú mikroflóru...

Aj keď nadváha je pre Vás vážny zdravotný problém, možno potrebujete tie veci riešiť omnoho komplexnejšie. Pátrať, či nemám v tele nejaký problém, ktorý mi spôsobuje tie stavy hypoglykémie. Hormóny nadobličiek a kortizol hrajú dôležitú rolu pri regulácii krvného cukru, takže pri nadobličkovom oslabení v dôsledku stresu môžu nastávať tie problémy s cukrom. Ja som vtedy doslova mávala stavy vlčieho hladu. Takisto je dobré vedieť, ako som na tom so štítnou žľazou, hypothyroidný človek môže jesť prakticky čokoľvek a bude mať problémy so znížením hmotnosti, lebo jeho metabolizmus ide na nízke obrátky. Takisto niektoré tie detoxikačné metódy tiež nie sú zlý doplnok, lebo v podstate, ak ste mali dlhé roky nadváhu, tak telo si ukladá toxické látky do tuku a tieto sa potom uvolňujú do krvného obehu, ak človek chudne, obézny človek je teda spravidla aj toxický. Ja používam napr. kávové klystíry, tie mi pomáhajú pri detoxe ťažkých kovov, ale tak oni sú všeobecne fajn pri hocijakej toxicite, preto sú kľúčové napr. pri Gersonovej protirakovinovej diéte. 

Jedna z naj kníh o výžive je podľa mňa táto:
http://www.amazon.com/Perfect-Health-Di … ul+jaminet

A táto kniha dáva najlepšie odpovede, prečo napr. nie vegánske a vegetariánske smery:
http://www.amazon.com/Beyond-Broccoli-C … B005S67E7I

188

(191 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

A dávali ste si robiť niekedy vlasovú analýzu alebo nejaké testy?

Lebo väčšina ľudí minerálne deficity nespozoruje, pokiaľ nie sú už vážne. Mne trvalo roky sebapozorovania a bez choroby by som to ani nezistila, aké príznaky mám, ak mi chýba napr. zinok, meď, horčík a takisto aké sú symptómy z ich predávkovania. Človek sa musí doslova dostať do vážnejšieho deficitu napr. pri niektorých ochoreniach alebo naopak toxicity, aby vlastne zistil, čo s ním daný minerál robí, aké symptómy mu spôsobuje, bežný zdravý človek to ani nemá moc šancu zistiť, ten po väčšine doplnkov necíti takmer nič. Ale čím je človek viac chorý, tým väčšia odozva na doplnok.

189

(191 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Tak tomu moc nerozumiem, lebo podľa tých stránok sa klasifikuje ako mäkká voda s obsahom calcium carbonate do 60 mg/l a podľa tých slovenských stránok väčšina slovenských upravených vôd obsahuje 65 až 70 mg/l vápnika, tak to potom nie je až taký rozdiel.

0 to 60 mg/L (milligrams per liter) as calcium carbonate is classified as soft

a na Slovensku sa klasifikuje ako "mäkká voda" podľa obsahu vápnika a horčíka dokopy:
Mäkká    0,71 – 1,42 mmol/l, čo by malo byť 127,8 mg/l až 255,6 mg/l

Nízkomineralizované vody, napr. tie, čo sa predávajú v obchodoch ako Dobrá voda obsahujú všetkých rozpustených látok okolo 100 mg/l.

A keď sa tu stále používa argument, že kedysi sa pili len mäkké dažďové a nízkomineralizované vody...a nepíše sa stále o tom, že dnešné potraviny neobsahujú ani zďaleka toľko minerálov ako kedysi, že pôda je vyrabovaná, že potraviny sú chudobné na základné minerály, potom prišiel boom superfoodov, morských potravín, aby sa dobehli tie deficity.

Mňa len zaujíma, či riziko dlhodobého pitia demineralizovanej vody nepreváži riziko prípadnej menšej toxicity vody, ktorá nie je tak agresívne filtrovaná. Minerály hrajú významnú ochrannú rolu pred toxicitou ťažkými kovmi, takže nakoniec aby človek ešte neskončil s väčšími problémami. Dnes už aj tak väčšina ľudí má silné minerálne deficity (svedčia o tom napr. vlasové analýzy)  a nedokážu si ich vyrovnať doplnkami - jednak na to človek potrebuje už slušné vedomosti, aby vedel, čo má ako brať, v akých kombináciach, správny pomer zinku, medi atď., kvalitné doplnky nie sú lacné, niektoré doplnky sú takisto silno zamorené, takže si myslím, že len veľmi málo ľudí si môže reálne dovoliť piť demineralizovanú vodu. Nemám na mysli ľudí ako ste Vy, čo denne zjete dve hrste doplnkov, do vody si pridávate od mikrovláknin, cez ester-c, po koncentráty ovocných štiav, kalinát atď. Robí toto bežný človek?

http://www.waterbenefitshealth.com/drin … water.html
http://chetday.com/saynotodistilled.htm

"Dr. Rona further writes: “I have done well over 3,000 mineral evaluations using a combination of blood, urine and hair tests in my practice. Almost without exception, people who consume distilled water exclusively, eventually develop mineral deficiencies.”"

"I drank primarily distilled water for a year or so, then was encouraged by a friend (who is a Naturopathic Doctor) to drink mineral-rich water. After hours of research again, I bought a home water filtration system. For me, the difference was significant.  I noticed within a week or two that I had more energy and and I was better hydrated. In addition, over the past 10 years of drinking filtered water, my bone density has returned to normal. I am convinced that filtered, mineral rich water is healthier than distilled water for my daily use."

Tvrdenie, že minerály vo vode nemajú žiadny význam pre mňa znamená, že u človeka nevzniknú žiadne deficity na relatívne bežnej strave, bez toho, aby denne musel skonzumovať dve hrste doplnkov a bez extra remineralizácie vody. Zdravý človek znesie po istú dobu prakticky čokoľvek, od extrémnej diéty typu 30 banánov denne (jednu dobu som sledovala  fruitariána Durianridera, vytrvalostného cyklistu, čo sa tak stravoval a uverejňoval tam svoje krvné a iné testy a pozoruhodne boli ok, vŕtalo mi to vtedy v hlave) až po 40 dňový pôst na destilke. Veci, čo chorého človeka úplne odrovnajú a človek s kandidou na 30-tich banánoch by asi explodoval, nehovoriac o masívnych dávkach fruktózy. http://paleozonenutrition.com/2011/03/0 … egan-diet/ A rád od takýchto nadšencov mám za tie roky viac, než dosť a chcela by som ich vidieť o pár rokov ako na tom budú zdravotne.

A ešte vlastná skúsenosť z pitia osmózovej vody, ja som sa tej vody nemohla dopiť, ako keby ma nedokázala nejak hydratovať, stále som bola smädná, ale stačí aj nízkomineralizovaná kupovaná voda a tam ten problém nie je.

190

(27 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

To zamorenie spravidla trvá roky, ale keď sa nerieši a medzitým ma nezabije stres a nadváha, tak skončím ako slintajúci alzheimer.  Čím je človek mladší, tým väčšiu šancu má to zamorenie odstrániť, s pribúdajúcim vekom sa dostáva do takého adrenálneho vyčerpania, zlyhávania vylučovacích orgánov, že v neskoršom veku je ten detox už prakticky nemožný, ak nemá to "šťastie" a neprizabije ho nejaký infarkt. Aj relatívne zdravému človeku v aktívnom veku trvá chelácia niekoľko rokov.

Ja by som si dala určite otestovať homocysteín a rozhodne preventívne brala B6, B12 a foláty (bacha, nie toxickú kyselinu listovú v doplnkoch, ktorá ešte naopak tie foláty blokuje, hlavne u ľudí s genetickou predispozíckou MTHFR). Mne napr. bežná kyselina listová vyvoláva ešte naopak paradoxný deficit folátov, ale to možno robí kvôli ťažkým kovom, ktoré blokujú metylačný proces.

191

(191 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Tak ja netvrdím, že voda na Slovensku je nezávadná a preto si ju chcem filtrovať, ma zaujímalo, že ako to funguje v USA.

Tak by som chcela vedieť ako do tej vody tie minerály dodať v optimálnom zložení vrátane stopových prvkov - pridávať tam kalinát, morskú soľ (ale zase pridávam aj moc sodíka, ktorý nepotrebujeme), chelátovaný horčík, vápnik alebo ju miešať s minerálkou ? Potom existuje niečo ako koncentrát morskej vody zbavený sodíka, ale je to drahé na pravidelné pridávanie do vody. Ale to som vlastne už na úrovni suplementácie, ktorú ale väčšina ľudí nerobí, vrátane tých, čo si tú osmózu a destilku kupujú. Mňa už otravuje aj tá denná dávka suplementov, čo beriem a nie ešte stále aj niečo do vody pridávať a nakoniec aj tak tá voda nechutí moc dobre, ak ju chcem napr. na čaj. Kvôli chuti je ešte asi naj ju mixovať s minerálkou s vysokým obsahom minerálov, ale to zase predpokladá nákup fliaš a nosenie domov, čomu sa chce človek filtráciou vyhnúť. Je veľa prvkov vo vode ako lithium, kremík, ktoré je tiež vhodné nahradiť a kvalitná voda obsahuje 30-40 druhov stopových prvkov.

No mňa by určite zaujímalo ako vyzerá vlasová analýza a minerálny profil dlhoročných užívateľov osmózovej a destilovanej vody (vyšetrenie red blood cell mineral analysis), ako sa to napr. odrazí na ich kostiach, pretože možno niekto tie minerálne deficity pri dobrej strave vôbec nebadá a po rokoch to ale následky mať môže. Nikto napr. necíti osteoporózu v prvých štádiách, tie deficity pozorujú ľudia spravidla až vtedy, ak sú vážnejšie.

192

(191 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Tak podľa tejto mapy tvrdosti vody, sú na Slovensku o dosť viac mineralizované vody ako v USA:
http://www.mojavoda.sk/faq-uprava-vody/terminologia/

A neviem, či to je pravda, ale som kdesi čítala, že v USA sa voda vôbec tak celoplošne neupravuje a nečistí ako je to u nás cez vodárne a je tam dosť zamorená.

Ale tie mäkké vody majú nevýhodu, lebo takéto viac berú kovy z potrubia, sú korozívne, majú spravidla nižšie ph a hlavne ak je nejaké medené, z olova, tak hrozí toxicita meďou. Keď je voda saturovaná minerálmi ako vápnikom, horčíkom... menej na seba naberá tie toxické.

Minule som testovala vodu na obsah medi v jednom dome, čo som bývala, voda, čo tam stála v noci v potrubí, ráno obsahovala 0,2 ppm medi a po odtečení som už nenamerala skoro žiadnu. Je dobré nechať ráno odtiecť vodu, čo stojí cez noc v trubkách a naberá na seba kovy, resp. použiť napr. na umývanie riadu a až potom na pitie, fitlrovanie.

193

(191 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Púchov berie vodu z Pružiny, čo by mal byť jeden z najkvalitnejších vodných zdrojov na Slovensku a nameriam vo vode 300 ppm a to nemáme žiadnu extra tvrdú vodu.  70 ppm som ešte ani vo vodovodnej vode nenamerala. Tvrdá voda takisto nie je moc vhodná na pitie, takisto ako rôzne vysokomineralizované, ale destilka a osmózová tiež nie je riešenie. Kto dnes bez doplnkov prijme 1500 mg vápnika a 600 mg horčíka??? Takéto dávky sú skôr myslené pre chorých ľudí,  to nie je pomaly ani šanca prijať aj v zdravej strave, to by som musela každý deň piť kostný vývar, jesť mliečne produkty, zeleninové šťavy, jesť tekvicové semená, aby som sa dostala na hentaké dávky.  U žien to vidím reálnejšie na 400 mg horčíka a 1000 mg vápnika denne.

Podľa tejto tabuľky, obsah horčíka v slovenských vodách z vodovodu je ca. okolo 20 až 35 mg/l, obsah vápnika 65-70 mg/l teda ak niekto vypije denne 3 litre vody, tak má dokopy okolo 100 mg horčíka a ak sa zoberie do úvahy, že strava väčšiny ľudí je tak mizerná, že prijmú ledva dokopy 200 mg horčíka denne, tak toto už rozhodne zanedbateľné nie je.  Ak si niekto kupuje kupovanú vodu napr. Magnesia, táto obsahuje 170 mg horčíka na liter, ale nie v takej využiteľnej forme ako z potravín.

http://www.zsvs.sk/schtlc/kvalita-vody/

Tak problém arzénu u niektorých studničných vôd na Slovensku, v Čechách je známy, to bol v podstate aj dôvod pre vývoj dionely FAS4.

Ja som dlho jedla chlorelu a dá sa kúpiť aj kvalitná, neobsahuje samozrejme toľko minerálov a živín ako spirulina z morskej vody, lebo je pestovaná umelo, ale sú chlorely s minimálnou kontaminánciou, lebo vstupy ako voda a živiny sú tam kontrolované, ale takáto chlorela je dosť drahá. A osobne vidím zmysel jej brania len pri detoxe.

194

(191 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Lenže nemám jednoducho šancu zistiť, ktorý produkt je nakoľko kontaminovaný, rozdiely sú tam markantné a neverím ani tej spiruline, ak neuvidím testy. Pretože produkty, o ktorých som si myslela, že sú super kvality, deklarované ako organické, s nízkym obsahom ťažkých kovov, takisto nedopadli v testoch moc dobre.

Ak by bola pravda, že suchozemské rastliny sú viac kontaminované ako tie morské, tak pre porovnanie, obsah ťažkých kovov v šťave zo zeleného jačmeňa a ďateliny a obsah ťažkých kovov v riasach:

http://labs.naturalnews.com/heavy-metal … asses.html
http://labs.naturalnews.com/heavy-metal … ables.html

Tie riasy ich obsahujú podstatne viac.  Riasy až do 102 ppm arzénu, jačmeň max. 2,8 ppm. Kadmium riasy max. 1,979 ppm, jačmeň max. 0,249 ppm... atď.

Ale tak je možné, že tie suchozemské obsahujú zase iný typ zamorenia.

A tak napr. ryža exceluje v arzéne a má schopnosť ho nasávať z prostredia vo vysokých množstvách a dnes sa už ani nedoporučuje ju podávať malým deťom, pretože drtivá väčšina svetových zásob je zamorená arzénom.
http://www.naturalnews.com/047851_arsen … ancer.html

Naproti tomu obilniny ako pohánka, quinoa, pšeno.... obsahujú arzén minimálne.

Asi najlepšia prevencia z môjho pohľadu je pestrá strava, aby sa to riziko rozložilo, robiť preventívne detoxikáciu, saturovať organizmus minerálmi, aby viac škodlivých látok z organizmu odchádzalo ako do neho prichádzalo. Ale osobne redukujem konzum morských rias, pretože v poslednej vlasovej analýze som mala zvýšený arzén a jedla som ich teda dosť veľa a práve kvôli tomu, aby som kompenzovala deficit minerálov, stopových prvkov pitím osmózovej vody. Takže paráda, pila som čistú vodu a zamorila som sa arzénom z rias.

195

(191 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ešte jedna poznámka k tým ťažkým kovom... na tomto fóre sa doporučujú často doplnky ako kelp, spirulina pestovaná v morskej vode, morské riasy, nerafinovaná morská soľ...všetky tieto potraviny máte kontaminované ťažkými kovmi, obzvlášť arzénom, olovom...ale predpokladá sa, že tie dobré minerály prevážia efekt tých ťažkých kovov. A prečo u tej vody je snaha odstrániť úplne všetko, aby bola dokonale čistá, tam tie dobré minerály tiež plnia predsa tú ochrannú funkciu a ľudský organizmus dokáže do istej miery využiť aj tie anorganické formy. Aj keď je fakt, že v tých potravinách sú tie ťažké kovy naviazané na vlákninu a kelp obsahuje napr. špeciálny typ vlákniny algináty, ktoré dobre viažu ťažké kovy a tak sa v organizme natoľko nevstrebávajú. Ale teraz som čítala najnovšie štúdie, kde sa ľudia otrávili arzénom braním doplnku kelpu, možno tá kontaminácia u morských produktov je už tak veľká, že treba byť aj tu obozretný. A keď si pozriete testy kelpu, ktoré robil Mike Adams, tak obsahujú dosť veľa ťažkých kovov:

http://labs.naturalnews.com/heavy-metal … ables.html
http://www.ucdmc.ucdavis.edu/welcome/fe … p_arsenic/

196

(27 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Presúvam tú tému sem:

http://rng.jecool.net/viewtopic.php?id=606

197

(191 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Bludička,tak čo mám teda piť ? Čo piješ ty ? Pila som destilku ale pre stupňujúce bolesti svalov a kľbov som musela prestať,aj som z nej varila,aj kávu.RNG mi poradil je remineralizovať kalinátom . Neviem či by to stačilo,nechcem si narobiť ešte väčšie problémy než sa snažím riešiť.Doplnky beriem všelijaké,podľa rád tohto fóra,také základné čo odporúča RNG a už dva mediace som na nízkosacharidovaj strave,cítim sa menej unavená a už nemusím cez deň spať.Robím si aj zeleninové šťavy s trochou ovocia aj zo špenátu,rukoly a iných teraz dostupných tráv,ale nie každý deň.Mám odšťavovač aj na zelené byliny.Tak akú vodu piješ,keď ani RO nie je ok? Keď som mala morské akvárium tak tam som tiež dávala RO alebo destilku,ináč by tie morské živočích neprežili.
A čo jesť,sacharidov jem tak pod 100 g denne,niekedy výrazne menej,raz denne mäso z prírodne chovaných zvierat na zeleninu už mám zdroj,čo začnem na jar,Jem dost zdravých tukov ako kokosový olej,maslo kravské bvravčovú masť,smotanu tučnú kefírz tibetskej huby z domáceho kravského mlieka,orechy,semená zelenina raw kakao.Neviem ešte ako to mám variť v jakých riadoch aby som nejedla viac kovov z panvíc ktoré produkujúťažké kovy.Mám 108 kg,trochu som schudla cca 6 kg ale už to stojí.Čo povieš na tie pomalé hrnce na varenie dlhé hodiny na nízkych teplotách ?Mám 50 rokov,značnú nadváhu,pravidelne beriem len antidepresíva a na spanie./dlhodobo stresová práca .Bojím sa nie smrti ale choroby,života čo ma čaká ak neurobím nejakú výrazn zmenu v živote.Ešte aj fajčím a dosť veľa.Mám plán výrazne schudnúť,zbaviť sa liekov a prestať fajčiť a učiť sa anglicky,lebo aj keď v nej telefonujem skoro každý deň poznám len to o čom dookola rozprávame.Inak nerozumiem skoro nič.Mala by si pre mňa rady ohľadom tohto všetkého prosím ? Študujem okolo toho denne aj niekoľko hodín denne ale niekedy ťe nejaký aha efekt posunie skokom dopredu.Ďík za každú odpoveď.

Ja mám doma dionelu FAS4 teraz, nič lepšieho som nevymyslela, my tu máme dosť kvalitné pramene v okolí, tak občas skočím pre pramenitú vodu, keď som mimo domu a to som dosť často, mi nezostáva nič iné, len kupovať vodu. Ja som kedysi používala dionelu pred osmózou, ale tú základnú FAM1, takže mne stačilo ju len dať vymeniť, tú vložku, čo ma nevyšlo moc peňazí, nová stojí dosť. Získala som aj materiály ako FAS4 filtruje ťažké kovy a podľa toho to vyzerá celkom ok. Plánujem ju meniť častejšie, tá výmena vložky je celkom lacná.

Tak, čo píšeš, si urobila už veľa zmien, ale tá Tvoja nadváha, ak to nie je nejakého hormonálneho pôvodu napr. hypotyreóza, estrogénová dominancia, toxicita, tak svedčí o tom, že asi tá strava nebola moc optimálna v minulosti.

Tie pomalé hrnce určite nekupuj, jedlo sa v nich značne znehodnocuje dlhodobou úpravou, aj keď sú tam nižšie teploty. Aj keď to možno znie paradoxne, lepší je napr. tlakový hrniec na niektoré druhy potravín, rýchlejšia úprava jedla bez prístupu vzduchu, aj keď pri vyššej teplote spôsobí vznik menej škodlivých látok a stratu vitamínov.
Ja mám silnú alergiu na nikel, takže už ani moc nepoužívam  nerezové riady, ale tak pre bežného človeka je to ešte asi jeden z tých menej toxických riadov a riziko nastáva hlavne, ak sa dlhodobo v nich varí niečo kyslé, čo spôsobí koróziu, používa sa soľ. Zdravotne nezávadné sú jedine kvalitné smalty, sklo (ale zlá tepelná vodivosť), kvalitná keramika.

Kalinát je len draslík, ale voda obsahuje aj iné minerály+veľa stopových prvkov, ktorých funkcia doteraz nie je ešte ani preskúmaná ako napr. lithium, rubidium, z môjho pohľadu je veľmi ťažké nejak tú destilku optimálne remineralizovať, koľko, akých a v akom zložení tie minerály do nej dodať, preto nemajú ani zmysel tie remineralizačné patróny, čo občas bývajú pri osmóze. Dá sa "remineralizovať" tak, že ju zmiešam napr. s čerstvou zeleninovou šťavou, ale tak sa to nedá robiť stále. Tie stopové prvky sa dajú prijímať čiastočne v potravinách ako nerafinovaná morská soľ, kelp, morské riasy...

V zime je dosť problematické odšťavovať, max. nejakú mrkvu, cviklu, zeler, klíčky... Neviem, prečo držíš zrovna nízkosacharidovú stravu a koľko tých sacharidov vlastne prijímaš, z môjho pohľadu tie sacharidy vo forme zeleniny, bezlepkových obilnín - pohánka, pšeno, quinoa, natural ryža, zemiaky, sladké zemiaky, rôzne druhy tekvíc, sú ok. Aby si zase nebola moc vyčerpaná. Ak máš nadváhu, tak dočasne zredukuj aj tuky, teda tú smotanu a pod.  O strave tu bolo toho popísaného veľa, neviem, čo by Ťa konkrétne zaujímalo.  Ak riešiš také zdravotné problémy, je dobré vytvoriť si nejaký jedálniček, systém základných jedál, čo nosiť so sebou do práce, aby si nemala nejaké nezdravé úlety, ak nebudeš mať, čo po ruke.

Hlavnou príčinou toxicity ťažkými kovmi je práve deficit základných vitálnych minerálov! Preto si myslím, je pitie destilovanej vody také rizikové. Telu, ak totiž chýba minerál, dosadí si tam ťažký kov, pre neho je lepší ako nič.  Ak niekomu chýbajú minerály, je pre neho veľmi obtiažne vôbec chelátovať ortuť a ťažké kovy. Ak má telo ale k dispozícii dostatok minerálov, tieto dokážu vytláčať z väzby tie "zlé". Je pravda, že krátkodobo pitie destilovanej a osmózovej vody má detoxikačný efekt, ale dlhodobo môžu organizmus doslova minerálne zruinovať, ak si človek fakt nedáva bacha a nekompenzuje to kvalitnou stravou a pitím rôznych štiav.

Takže aj keď sa argumentuje tým, že destilka je super čistá, z môjho pohľadu môže narobiť viac škody ako úžitku, lebo pripravuje organizmus práve o tie vitálne minerály. Som za filtrovanie vody, ale tak, aby sa výrazne nenarušilo minerálne zloženie. Pôda je dnes zamorená, ale aj potraviny z nej, takže neviem, či sa toho až tak veľa porieši, ak budem prísne kontrolovať jeden vstup - vodu a zvyšok budem jesť aj tak zamorené. Takže treba to riešiť komplexne a zameriavať sa aj na kvalitné potraviny z bio produkcie.

A ešte jeden predsudok, čo sa týka štiav, práve zeleninové šťavy, ak sa robia z nekvalitnej zeleniny, spôsobia, že sa škodlivé látky, pesticídy koncentrujú a telo ich bez ochrannej vlákniny omnoho ľahšie absorbuje. Práve vláknina je to, čo zabraňuje vstrebávaniu škodlivých látok z potravín do organizmu, takže na odšťavovanie by sa mala použiť len zelenina najvyššej kvality. Lebo som čítala často krát také blbosti, že všetok bordel zostane vo vláknine a ja dostanem len to najlepšie zo zeleniny, ak ju odšťavím, kopec chemikálií je vodorozpustných a nemá problém sa dostať do šťavy.

198

(27 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ale väčšina ľudí neberie ani minimum doplnkov výživy, takže pitím destilovanej a osmózovej vody si môžu dlhodobo uškodiť a čítala som už aj skúsenosti ľudí, čo začali mať problémy, boleli ich kĺby a pod. Nie každý denne vypije liter mrkvovej šťavy a berie za hrsť doplnkov. Nie je to jednoduché stále do tej vody niečo pridávať, aby sa to vôbec dalo piť. Čaje z takejto vody sú prakticky nepitné.

Používať destilku, len tie malé majú 600W-800W výkon a nechať to bežať niekoľko hodín denne, je už celkom slušná spotreba el. energie - v podstate je to luxusná voda z ekologického a energetického hľadiska, pokiaľ si tú energiu nevyrábam sama z nejakých solárnych panelov.

Tu napr. o tej destilovanej vode:
http://www.mercola.com/article/water/di … ater_2.htm
http://www.mercola.com/article/water/di … _water.htm

A ešte čo niektorí robia, že držia hladovku na destilovanej vode... Niektorí detoxikujú až tak, že sa dostanú prakticky do vážnych minerálnych deficitov.

199

(27 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Pretože si myslím, že dlhodobé pitie demineralizovanej vody nie je zrovna najvhodnejšie. RNG tu síce písal, že voda nie je významným zdrojom minerálov, lenže strava u väčšiny ľudí je tak biedna, že aj to minimum vo vode má pre nich význam, hlavne napr. horčík.  Tak sú vody, čo sú prirodzene nízkomineralizované, ale aj to málo minerálov robí tú vodu pitnejšiu, než je tá osmózová.

Tá osmózová voda chutí dosť tak "hladne", je cítiť, že tam nie sú minerály, treba to stále s niečím kombinovať, s nejakými šťavami, alebo pridávať do toho nejaké minerály, aby to chutilo lepšie a aby si človek nerozhodil elektrolyty, ak tej vody dajme tomu v lete vypije naraz viac, dosť rizikové je to, keď sa veľa potí.

Takisto som čítala, že do vody sa dostávajú nejaké látky z tej plastovej membrány+vysoký odpad vody, ktorá sa používa na preplachovanie tej membrány, čo zrovna ekologické tiež nie je.

Ťažko vyberať nejaký filter na Slovensku, lebo človek sa nedopátra relevantných informácií. Ale tak existuje zrejme aj účinný filter, keď Mike Adams taký v Amerike našiel, Big Berkey, ale je to kombinácia viacerých filtračných médií, uhlík-organické látky, aluminium hydroxid (na arzén, fluór), iontomenič, keramický filter (baktérie, vírusy), nevyznám sa v tom detailne:
http://www.waterfilterlabs.com/

K tomu sa u nás približuje asi len jediný filter, dionela FAS4, má voliteľnú dezinfekčnú vložku, ktorá plní podobnú funkciu ako ten keramický filter, má uhlík a má filtračné médium GEH (granulated iron hydroxide), používa sa na arzén, ale aj iné ťažké kovy. Ak chce človek odstrániť ešte aj dusičňany napr. pri studničnej vode, musí použiť tie dionely dve, FDN2 a FAS4.
http://www.aqua-aurea.cz/media-pouzita- … a-oasa.php

200

(27 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ale sme už dosť mimo témy... toto je vlákno o vode. Odpíšem súkromnou správou.