To s tou ALA platí, ale opačne, keď sa berie ALA s minerálmi, tak sa znižuje jej efektivita, ALA na seba naviaže minerály a potom už nie je v tele tak efektívna - a to platí obzvlášť pri chelácii. A železo vždy nalačno. Pokiaľ niekto berie ALA za účelom chelácie, tak chelátory by sa mali vždy brať samotné, doobeda chelácia a napr. večer minerály - inak pri agresívnej chelácii typu DMSA, DMPS, cutlerovom protokole, DMPS injekciách, by sa deň pred a po nemali brať žiadne minerály, to potom znižuje efektívnosť chelátorov. U prírodných typu chlorela, kelp to nevadí, tie samotné sú bohaté na minerály, chlorela čistí obsahom sporopolenínu a kelp obsahom alginátov.
Ja osobne si už hlavu moc nelámem čo s čím brať, resp. dodržiavam to len tak nejak zhruba odhadom, železo beriem väčšinou nalačno, chelátory vždy nalačno - kvôli efektivite zapité čistou vodou, výťažky zo štítnej žľazy a adrenalínové by sa mali tiež nalačno hneď ráno - tak to človek, keď toho toľko berie sa nedá úplne ideálne. Lebo napr. čo mám ráno zobrať nalačno prv? Železo, výťažky alebo chelátory a žiadne sa nesmú pritom skombinovať, lebo sa rušia navzájom. Tak zoberiem prvé výťažky - potrebujem naštartovať žľazy hormónmi, za pol hodinu si dám chelátory - niekedy spolu s ALA a hodinu po chelátoroch si dám železo (tie chelátory beriem len kelp, nie nejaké agresívne typu DMSA) a asi pol hodinu potom sa už konečne najem. Potom si dávam B komplex, B5, céčko, adaptogény, selén, chróm kvôli hypoglykémii, občas molybdén - to mixnem všetko dokopy, nemám už na to nervy to nejak deliť a tukorozpustné vitamin E, D3, K2 a DHA tuky beriem dokopy tak každý tretí deň, to sa v tele skladuje, okrem tých omega 3. A do toho ešte musím si dávať tie výťažky aspoň 3-4x denne - lebo hormóny treba doplňovať priebežne, 2x za deň mi je málo. Už si pripadám ako chodiaca lekárnička, ale čo už, vždy lepšia alternatíva ako na liekoch.
Naposledy upravil: bludicka (2011-03-12 18:19:51)